Rundskriv til ftrl kap 23: Finansiering
Kapitteloversikt
- Generell del – Kapittel 23
-
Kommentarer til de enkelte paragrafene
- § 23-1 Folketrygdens utgifter
- § 23-3 Trygdeavgift
- § 23-4 Avgifter for visse grupper
- § 23-5 Produktavgift ved fiske m.m.
- § 23-6 Premie for frivillig forsikring for sykepenger og frivillig yrkesskadetrygd
- § 23-7 Refusjon av trygdeutgifter ved trafikkskade
- § 23-8 Refusjon av trygdeutgifter ved yrkesskade
- § 23-9 Tilskudd fra kommunene og fylkeskommunene
- § 23-10 Tilskott fra staten
- § 23-11 Folketrygdens midler – Folketrygdfondet
Generell del – Kapittel 23
Utarbeidet av Rikstrygdeverket Internasjonalt kontor 15.04.2004
1 Innledning
Kapittel 23 inneholder bestemmelser om finansiering. I all hovedsak dreier det seg om finansiering av folketrygdens eget stønadsprogram, men som det går fram av § 23-1 finnes det såkalte eksterne ordninger som også finansieres over folketrygdens budsjett.
Finansieringen av disse utgiftene baserer seg, grovt inndelt, på avgifter fra de enkelte medlemmer, arbeidsgivere, produktavgift for fiske m.m., særskilte refusjonsordninger og offentlige tilskudd.
I kommentarene til de enkelte paragrafene i kapittel 23 er det først og fremst lagt vekt på bestemmelsene vedrørende avgifter som fastsettes og innkreves av trygdemyndighetene.
2 Bestemmelsene om avgiftsgrunnlag og avgiftssatser
[Endret 2/05, 8/06.]
Avgiftsområdet er et av de områdene innen folketrygden som særpreges av årlige vedtak. Nedenfor følger en oversikt over de årlige vedtak og forskrifter som i større eller mindre grad berører trygdemyndighetenes oppgaver på avgiftsområdet.
Stortinget gjorde 24. november 2005 vedtak om fastsetting av avgifter mv. til folketrygden for 2006 og vedtak om produktavgift til folketrygden for fiskeri-, hval- og selfangstnæringen for 2006.
Med hjemmel i stortingsvedtak av 24. november 2005 er det ved Kgl.res. av 27. januar 2006 fastsatt forskrift om fastsettelse av avgiftsgrunnlaget og avgiftssatser i folketrygden for visse grupper medlemmer for året 2006. I medhold av forskriften har Arbeids- og inkluderingsdepartementet 27. januar 2006 fastsatt forskrift om avgifter til folketrygden for året 2006 for misjonærer mv. som er opptatt i folketrygden i medhold av folketrygdloven § 2-8 og forskrift om avgifter til folketrygden for året 2006 for arbeidstakere utsendt til Norge fra USA og Canada. De ordinære satser for trygdeavgift og arbeidsgiveravgift får fra og med 1998 anvendelse også på Svalbard og Jan Mayen.
Kommentarer til de enkelte paragrafene
§ 23-1 Folketrygdens utgifter
LOV-1997-02-28-19-§23-1Generell kommentar
[Endret 10/09.]
Det framgår av bestemmelsen at avgifter og tilskudd omfattet av kapittel 23 er øremerket finansiering av ytelser etter folketrygdloven. I tillegg dekkes også over folketrygdens budsjett utgifter til bidragsforskott, tilbakebetaling etter barneloven § 62 (dvs. tilbakebetaling når farskapet blir endret). Det samme gjelder utgifter knyttet til statsgarantien for lønnskrav ved konkurs som finansieres ved en arbeidsgiveravgift som inngår i arbeidsgiveravgiften til folketrygden.
For en nærmere oversikt over folketrygdens utgifter vises det til punkt 3.23.5 i rundskriv 00-00 og Arbeids- og velferdsetatens årsmeldinger.
§ 23-3 Trygdeavgift
LOV-1997-02-28-19-§23-3Utarbeidet av Rikstrygdeverket, Internasjonalt kontor 15.04.2004.
Sist endret av Fag, drift og utvikling 01.10.09.
Generell kommentar
Bestemmelsen gir en oversikt over hvilke inntekter det skal betales trygdeavgift av for det enkelte medlem, samt at den danner hjemmelsgrunnlag for de ordinære trygdeavgiftssatsene som fastsettes hvert år.
Når det i bestemmelsen henvises til skatteloven ved bedømmelsen av om inntekten er avgiftspliktig, er det tilstrekkelig at inntekten etter sin art anses omfattet av skatteloven. Hvorvidt inntekten rent faktisk blir skattlagt eller ikke har bare betydning for spørsmålet om avgiften skal betales til skattemyndighetene eller trygdemyndighetene.
§ 23-3 første ledd – Personinntekt etter skatteloven § 12-2
LOV-1997-02-28-19-§23-3[Endret 2/05, 8/06.]
Skatteloven § 12-2 gir en uttømmende oversikt over hvilke inntekter som omfattes, se derfor denne bestemmelse.
I henhold til denne bestemmelsen vil de aktuelle inntektene i hovedtrekk være:
- brutto lønn og annet vederlag for arbeid utenfor egen næring,
- brutto pensjon mv. og visse trygdeytelser (sykepenger, fødselspenger/adopsjonspenger, stønad ved barns og andre nære pårørendes sykdom og dagpenger ved arbeidsløshet, rehabilitetspenger, attføringspenger, tidsbegrenset uførestønad og overgangsstønad etter ftl § 15-7, § 16-7 og § 17-6),
- introduksjonsstønad til nyankomne innvandrere etter kapittel 3 i lov av 4. juli 2003 nr. 80 om introduksjonsordning for nyankomne innvandrere,
- utbetaling under individuell pensjonsavtale og etter innskuddspensjonsloven,
- brutto godtgjørelse for arbeidsinnsats i et deltakerlignet selskap til en deltaker,
- beregnet personinntekt etter delingsmodellen som følge av aktiv innsats i næring eller for selskap.
Grovt sett omfatter derfor personinntekt alle brutto inntekter som referer seg til personlig innsats og avgrenses mot kapitalinntekt.
For nærmere beskrivelse av fastsettelse av personinntekt, se Skattedirektoratets Lignings-ABC (2005) og Skattedirektoratets meldinger.
Trygdekontoret bør alltid ta kontakt med ligningskontoret dersom det er tvil om hvilke inntekter som skal tas med i avgiftsgrunnlaget.
Nedenfor omtales to områder som har voldt problemer i praksis.
Stipendier
Stipend som ikke skattlegges i Norge er i prinsippet å anse som «annen godtgjørelse for arbeid», når det er en naturlig nærhet i sammenhengen mellom utført arbeid/virksomhet og den fordel som er oppnådd.
I praksis har en ansett stipendier som avgiftspliktig godtgjørelse når mottakeren utfører arbeid som går utover det som er påkrevd for formell utdanning (f.eks. vitenskapelig arbeid med tanke på doktorgrad eller lignende) og stipendiet er av en slik størrelse at det tilsvarer en reell avlønning. Det siste vilkåret vedrørende stipendiets størrelse har i praksis uten nærmere vurdering vært ansett oppfylt dersom stipendiet er større enn 3G.
Stipendier som er av en slik størrelse at de tilsvarer alminnelig gjennomsnittlig lønnsnivå i Norge anses i praksis som avgiftspliktige selv om mottakeren ikke har noen forpliktelse til bestemte prestasjoner overfor stipendieyteren.
Fri kost og losji
Fri kost og losji i et arbeidsforhold skal normalt anses som en avgiftspliktig naturalytelse.
Verdien av disse ytelsene fastsettes i henhold til Skattedirektoratets takseringsregler, inntatt i vedlegg til Skattedirektoratets Lignings-ABC.
I praksis har en imidlertid lagt til grunn en forutsetning om at det som hovedregel ikke vil foreligge et arbeidsforhold med mindre det mottas lønn eller annen godtgjørelse i tillegg til fri kost og losji.
§ 23-3 andre ledd – De ulike avgiftssatsene
LOV-1997-02-28-19-§23-3[Endret 2/05, 8/06.]
De ulike avgiftssatsene er fastsatt i vedtak om fastsetting av avgifter mv. til folketrygden for 2006 av 24. november 2005. For pliktige medlemmer vil, med mindre annet er uttrykkelig bestemt, avgiftssatsene nevnt i denne bestemmelse være obligatoriske. Dette gjelder enten det pliktige medlemskapet bygger på direkte på reglene i folketrygdloven eller følger av særlige lovvalgsregler i en trygdeavtale.
For frivillig medlemskap, se merknader til § 23-4 og med hensyn til premier for frivillig forsikring for sykepenger og frivillig yrkesskadetrygd, se merknad til § 23-6.
I andre ledd er grunnlaget for avgiften inndelt i tre grupper etter hvilken sats som benyttes.
Lav sats
[Endret 2/05, 8/06.]
I § 2 bokstav a) i vedtak om fastsetting av avgifter mv. til folketrygden for 2006 av 24. november 2005, er lav sats satt til 3% for 2006.
Personer under 17 år og over 69 år skal bare betale lav sats av all personinntekt. Her vil det derfor være medlemmets alder som er avgjørende for trygdeavgiften, uavhengig av type inntekt. Med «under 17 år» og «over 69 år» menes årene før og etter det kalenderår en fyller henholdsvis 17 og 69 år.
For personer fra og med 17 år til og med 69 år skal det betales lav sats for den del av personinntekten som består av pensjoner, føderåd, livrenter i arbeidsforhold og utbetalinger under individuell pensjonsavtale etter skatteloven § 6-47 bokstav c. I praksis vil det typisk være pensjoner fra utlandet som er unntatt beskatning i henhold til skatteavtaler som trygdekontorene her skal trekke avgift av.
Ved omregning av pensjoner til norske kroner bør trygdekontoret påse at kursen ikke går i disfavør av medlemmet. En bør også unngå hyppige endringer av kursen som anvendes. Den enkleste måte er å anvende en avrundet kurs som ligger i underkant av den offisielle på fastsettelsestidspunktet. Avrunding nedover til nærmeste femti-øre anbefales. Medlemmet bør oppfordres til selv å ta kontakt med trygdekontoret dersom kursendringen blir vesentlig i løpet av perioden. Det antas at en kursendring på 5% opp eller ned bør anses som vesentlig i denne forbindelse. Ved omregning skal det tas utgangspunkt i den kursen banken betaler ved kjøp av sjekker/overførsler.
Opplysninger om størrelsen av den pensjon som trygdekontoret skal kreve avgift av, bør gis minst en gang i året, f.eks. ved at pensjonsanvisningen vises fram. For øvrig bør stikkprøvekontroll tas med ujevne mellomrom.
Vedrørende pensjonister fra andre EØS-land som ikke mottar pensjon fra Norge, se eget punkt i EØS-rundskrivet om avgifter for disse.
Mellomsats
[Endret 2/05, 8/06.]
I § 2 bokstav b) i vedtak om fastsetting av avgifter mv. til folketrygden for 2006 av 24. november 2005, er mellomsats satt til 7,8% for 2006.
Fra og med det kalenderår medlemmet fyller 17 år til og med det året vedkommende fyller 69 år skal det beregnes mellomsats av lønnsinntekter mv., rehabiliterings- og attføringspenger, samt næringsinntekt fra visse primærnæringer og ved pass og stell av barn, se andre ledd nr. 2 bokstav b) – e).
I tillegg skal det beregnes mellomsats av alle typer personinntekt over 12 G vunnet ved næring. Ved vurdering av inntekten opp mot grensen på 12 G skal en ikke ta hensyn til eventuell lønnsinntekter eller pensjoner mv., men bare til den aktuelle næringsinntekten.
Høy sats
[Endret 2/05, 8/06.]
I § 2 bokstav c) i vedtak om fastsetting av avgifter mv. til folketrygden for 2006 av 24. november 2005, er høy sats satt til 10,7% for 2006.
Trygdeavgiften skal beregnes etter høy sats av personinntekt som ikke går inn under de ovennevnte alternativer. Dette vil være beregnet personinntekt av næringsvirksomhet opp til 12 G, jf. skatteloven § 12-2.
§ 23-3 tredje ledd – Avgift av stønad
LOV-1997-02-28-19-§23-3[Endret 10/09]
Tredje ledd regulerer hvilken sats det skal svares trygdeavgift etter i forhold til nærmere bestemte ytelser fra folketrygden. Normalt vil slike stønader bli beskattet i Norge og det antas derfor at NAV Internasjonalt bare rent unntaksvis vil måtte beregne avgift av disse ytelsene, som er: dagpenger under arbeidsløshet, sykepenger, stønad ved barns og andre nære pårørendes sykdom og ytelser ved fødsel og adopsjon.
§ 23-3 fjerde ledd – Minstegrense
LOV-1997-02-28-19-§23-3[Endret 2/05, 10/09]
Det skal ikke beregnes trygdeavgift dersom samlet personinntekt i løpet av året, eventuelt medlemsperioden i folketrygden dersom denne er kortere enn et år, er under 29.600 kroner. Dersom personinntekten er høyere enn 39.600 kroner skal det beregnes trygdeavgift av hele grunnlaget. Samlet trygdeavgift skal likevel ikke utgjøre mer enn 25 % av den delen av inntekten som utgjør differansen mellom 39.600 kroner og samlet inntekt.
§ 23-3 femte ledd – Ektefeller med felles skatteoppgjør
LOV-1997-02-28-19-§23-3[Endret 10/09]
Personinntekt skal fastsettes separat for hver av ektefellene selv om de sambeskattes etter skatteloven. Bestemmelsen er uten betydning for de tilfeller der NAV Internasjonalt skal beregne og innkreve trygdeavgift ettersom utgangspunktet da vil være at det ikke foreligger skatteplikt til Norge.
Dersom to ektefeller begge er medlemmer og har hver sin avgiftspliktige pensjon, skal de behandles som to enkeltpersoner. Har en av ektefellene pensjon med ektefelletillegg og den andre ingen avgiftspliktig inntekt, medregnes ektefelletillegget i pensjonen. Dersom en pensjonist er medlem og har ektefelletillegg, mens ektefellen ikke er medlem, skal ektefelletillegget ikke medregnes i avgiftsgrunnlaget. For pensjonister som bosetter seg i andre EØS-land gjelder særlige retningslinjer, se EØS-rundskrivet nr. 40-23.
§ 23-3 sjette ledd – Stortingsvedtak – Satser
LOV-1997-02-28-19-§23-3[Endret 2/05, 8/06.]
Stortinget fastsetter årlig satsene for trygdeavgift. For 2009 er satsene fastsatt i vedtak om fastsetting av avgifter mv. til folketrygden for 2006 av 24. november 2005.
Om arbeidsgiveravgift, se § 23-2 med merknader. Om satsene for trygdeavgift for visse grupper medlemmer, se § 23-4 med merknader.
§ 23-4 Avgifter for visse grupper
LOV-1997-02-28-19-§23-4Utarbeidet av Rikstrygdeverket Internasjonalt kontor 15.04.2004
Generell kommentar
[Endret 6/15]
§ 23-4 inneholder en generell hjemmel til å gi bestemmelser for særskilte medlemsgrupper.
Oppregningen i bestemmelsen tar ikke sikte på å være uttømmende. Persongruppene kan variere fra år til år.
De særlige reglene for avgift med hjemmel i § 23-4 blir som regel først fastsatt i månedsskiftet januar/februar i det år de gjelder for. Med mindre annet er bestemt anbefales det at foregående års avgiftssatser benyttes for tidsrommet fra årsskiftet fram til gjeldende satser er offentliggjort. Eventuelle differanser gjøres opp så raskt som mulig ved etteroppgjør.
I de tilfeller hvor det ikke er skatteetaten som krever inn trygdeavgift, er det NAV Internasjonalt som fastsetter og krever inn avgiften fra medlemmet.
Forskrift om fastsettelse av avgiftsgrunnlaget og avgiftssatser i folketrygden for visse grupper medlemmer for året 2015
Merknader til forskriften
[Endret 2/05, 8/06, 6/15]
Forskriften er fastsatt ved Kgl.res. av 19. desember 2014 med hjemmel i stortingsvedtak av 15. desember 2014 , jf. Folketrygdloven § 23-2, § 23-3 og § 23-4.
Forskriftens § 1 – Personkrets
Forskriften gjelder alle medlemmer i folketrygden med inntekt som ikke er skattepliktig til Norge. Den gjelder også uavhengig av hvor beskatning foretas for personer som er medlem i folketrygden etter § 2-7 og § 2-8, samt for personer som opprettholder medlemskapet i folketrygden under arbeid i utlandet etter avtale inngått etter lov om folketrygd § 1-3.
Forskriftens § 2 – Avgiftsgrunnlag
Bestemmelsene om avgiftsgrunnlag gjelder alle gruppene nevnt ovenfor, både pliktige og frivillig medlemmer som NAV Internasjonalt skal fastsette avgiftsgrunnlag for.
Avgiftsgrunnlaget består av det enkelte medlems samlede personinntekt i medlemskapsperioden, se merknader til § 23-3.
Kontantprinsippet som følger av Skatteloven § 14-3 legges til grunn. Det er altså tidspunktet inntekten blir utbetalt på som er relevant for avgiftsplikten. Dersom en person er medlem av trygden på utbetalingstidspunktet skal han betale trygdeavgift av inntekten.
§ 2 a – Sykestønadsdel
[Endret 2/05, 8/06, 6/15]
Avgiftsgrunnlaget for sykestønad mv. (Kapitlene 5, 8, 9 og 14) er all personinntekt, jf. merknadene til § 23-3 andre ledd – «lav sats».
Det skal ikke betales avgift når inntekten er mindre enn 49 650 kroner i året. Avgiften må ikke utgjøre mer enn 25 % av den del av inntekten som overstiger 49 650 kroner. Denne bestemmelsen bevirker at overgangen til full avgiftsbelastning ikke skjer med en gang inntekten overstiger minstegrunnlaget. Hvis inntekten overstiger 49.650 kroner året, skal det beregnes avgift av hele inntekten (det skal ikke først trekkes fra 49.650 kroner), men avgiftsbeløpet må ikke overstige 25 % av differansen mellom den reelle inntekten og minstegrunnlaget (49.650 kroner). Tilsvarende bestemmelse er gitt under § 2 b. Beregning etter 25-prosent-regelen må gjøres separat for sykestønadsdel og pensjonsdel.
Eksempel:
En norsk-amerikaner som har bosatt seg i Norge har en brutto Social Security-pensjon på 4.500 kroner per måned eller 54.000 kroner i året.
Regnet etter ordinære bestemmelser ville avgiften bli:
54.000 kroner x 5,1% (= lav sats 2015) = 2754 kroner
Med 25-prosent-regelen får vi:
54.000 – 49.650 kroner x 25% = 1088 kroner
25-prosent-regelen gir her det gunstigste resultat og skal anvendes. Årsavgiften blir derved 1088 kroner.
Når avgiftssatsen er 5,1 % for et pliktig medlem 2015 i sykestønadsdelen, lav sats, jf. § 2 bokstav a, i vedtak til § 23-3, skal avgift beregnes etter 25-prosent-regelen for inntekt mindre enn 62.374 kroner (avrundet).
For frivillig medlemskap vil avgiftssatsen som skal anvendes ved beregning av avgiften til NAV Internasjonalt variere etter stønadsomfang og skatteforhold og eventuelt arbeidsgivers avgiftsforhold. Jo høyere avgiftssatsen er, desto høyere inntekt blir undergitt 25-prosent-regelen.
§ 2 b – Pensjonsdel
[Endret 2/05, 8/06, 6/15]
Avgiftsgrunnlaget for pensjonsdelen (kapitlene 4, 6, 7, 10 til 13 og 15 til 20) er pensjonsgivende inntekt, se merknader til § 3-15, dvs. personinntekt som nevnt under overskriftene «mellomsats» og «høy sats» i merknader til § 23-3, brutto inntekt av arbeid i årene fra og med medlemmet fyller 17 år, til og med det året vedkommende fyller 69 år.
Er inntekten i 2015 under 49.650 kroner, skal det ikke kreves avgift. Dersom det skal beregnes avgift, må avgiften ikke utgjøre mer enn 25 % av differansen mellom den beregnede pensjonsgivende inntekt og 49.650 kroner, som nevnt under § 2 a.
Beregnes avgiften etter satsen 8,2 % (pliktig medlem 2015, jf. § 3 a annet avsnitt), må årsinntekt under 73.446 kroner (avrundet) behandles etter 25-prosent-regelen.
Dersom den aktuelle avgiftssatsen er høyere enn 25 % vil 25 %-regelen alltid bli det gunstigste alternativet, og skal dermed benyttes.
§ 2 c – Frivillig medlem med skattepliktig næringsinntekt
[Endret 6/15]
Det kan forekomme personer som driver selvstendig næringsvirksomhet i Norge, og som betaler skatt og avgifter til folketrygden gjennom skattemyndighetene etter satsene for selvstendig næringsvirksomhet, uten at vedkommende er pliktig medlem i folketrygden. Vilkårene for at en næringsdrivende er pliktig medlem er at vedkommende er bosatt i Norge (har oppholdt seg eller har til hensikt å oppholde seg i Norge i minst ett år), jf. lovens § 2-1, eller at vedkommende i tillegg til næringsvirksomheten tar arbeid i annens tjeneste, jf. lovens § 2-2.
§ 2 c bestemmer at personer som er medlemmer i folketrygden etter § 2-7 eller § 2-8, skal betale differansen mellom den fulle avgift og den avgift som betales til skattemyndighetene, til Arbeids- og velferdsetaten. Tabellen med avgiftssatser i forskriften gir ikke svar på hvilken avgiftssats trygdekontoret skal anvende i slike tilfeller. Den må derfor regnes ut særskilt i henhold til § 2 c.
Selvstendig næringsdrivende som er bosatt i Norge, men som helt eller delvis driver sin virksomhet i utlandet, skal henvende seg til NAV Internasjonalt med spørsmål om medlemskap eller avgift.
Dersom virksomheten drives i et annet EØS-land gjelder særlige retningslinjer, se EØS-rundskriv Hoved nr. 45 kap. 2 og 23/24.
Dersom virksomheten drives i et annet EØS-land, eller dersom en næringsdrivende fra annet EØS-land driver virksomhet i Norge, kommer forordning 883/04 til anvendelse. Som hovedregel skal avgift betales i det landet virksomheten drives, se rundskriv hovednummer 45 kap 2 og 23/24.
Forskriftens § 3 – Avgiftssatser
§ 3 a – Avgiftssatser for pliktig medlem
[Endret 6/15]
Personer som er pliktig medlem i folketrygden i henhold til § 2-1 til § 2-5, skal betale ordinære avgifter. For nærmere redegjørelse om disse, se merknader til § 23-3.
Det samme gjelder personer som er medlem i folketrygden i henhold til lovvalgsregler i trygdeavtaler eller EØS-avtalens trygderegler.
Persongruppene nevnt ovenfor betaler ofte trygdeavgiften sammen med skatten, slik at det bare unntaksvis vil være NAV Internasjonalts oppgave å fastsette og innkreve avgift.
Arbeidstakere med pliktig medlemskap begrenset til ytelser ved yrkesskade og dødsfall, jf. lovens § 2-6, er imidlertid i henhold til fast praksis unntatt fra avgiftsplikten. Se imidlertid § 3 b under vedrørende sjømenn. Unntaket gjelder bare arbeidstakerens avgiftsplikt, og har ikke nødvendigvis betydning for arbeidsgiverens plikt til å betale arbeidsgiveravgift.
§ 3 b – Avgiftssatser for sjømenn med begrenset medlemskap
Bestemmelsen omhandler en særskilt avgiftsplikt for arbeidsgivere til personer som nevnt i § 2-6 første ledd bokstav a), dvs. utenlandske sjøfolk bosatt i utlandet, som er arbeidstakere på norske skip i utenriksfart registrert i det ordinære skipsregisteret (NOR).
Spørsmål vedrørende avgiften rettes til Sentralskattekontoret for utenlandssaker, Sandnes.
§ 3 c – Avgiftssatser for frivillig medlem
[Endret 2/05, 8/06, 6/15]
Frivillige medlemmer i henhold til vedtak etter § 2-7 eller § 2-8 skal betale trygdeavgift for de stønadsområder som de etter vedtaket er omfattet av.
Med «medlemsavgift» menes for slike medlemmer summen av de avgifter og tilskudd som betales for tilsvarende trygdedekning for vanlige medlemmer, dvs. trygdeavgift + arbeidsgiveravgift + tilskudd fra staten.
Den del eller de deler av medlemsavgiften for frivillige medlemmer som ikke betales på ordinær måte gjennom skattemyndighetene (trygdeavgift, arbeidsgiveravgift og statstilskuddsandel), betales til NAV Internasjonalt. Tabellen i forskriftene viser hvilke avgiftssatser som skal anvendes av trygdekontoret ved forskjellig omfang av trygdedekning, og ulike forhold vedrørende skatteplikt og betaling av arbeidsgiveravgift.
Frivillige medlemmer i Norge (ny overskrift 6/15)
For personer som tas opp i folketrygden i henhold til § 2-7 er det to muligheter for trygdedekning:
- Sykestønad m.v., kapitlene 5, 8, 9 og 14.
- Full trygdedekning etter loven.
Frivillige medlemmer i utlandet (ny overskrift 6/15)
For medlemmer som tas opp i henhold til § 2-8 har følgende tre alternativ for trygdedekning, jf. § 2-9:
- Stønad etter kapitlene 5, 7, samt § 14-17 engangsstønad ved fødsel og adopsjon,
- Stønad og pensjon etter kapitlene 4, 6, 7, 11, 12 15, 16, 17, 18, 19 og 20.
- alle ytelsene nevnt i a og b.
Arbeids- og velferdsdirektoratet kan samtykke i at medlemskap med dekning etter bokstavene a og c også skal omfatte sykepenger etter kapittel 8 og foreldrepenger etter kapittel 14.
Avgiftssatsene (ny overskrift 6/15)
Avgiftssatsene som anvendes for frivillige medlemmer er oppgitt i tabellen i forskriftene. (Sykestønad alene = kolonne 1 + 2, sykestønad og pensjon = kolonne 1 + 2 + 3 + 4.)
For frivillige medlemmer i utlandet vil det imidlertid gjelde begrensninger med hensyn til muligheten for trygdedekning med rett til sykepenger og yrkesskadetrygd, se merknader til § 2-9. Satsene i kolonne 2 og 4 skal tas med i totalavgiften bare når medlemskapet omfatter disse ytelsene.
Ofte gjelder dekningen for sykestønad for personer som mottar pensjon. Avgift av pensjon gir ikke rett til kontantstønad etter kapittel 8, 9 og 14. For slike grupper betales bare avgiften i kolonne 1. Dersom de ikke er skattepliktige – 9,1 %, dersom de er skattepliktige – 7,4 %, eventuelt 2,3 % dersom trygdeavgift betales sammen med skatten (2015-satser).
Om avgift for selvstendig næringsdrivende som er medlem etter § 2-7 eller § 2-8 og betaler skatt og avgift gjennom skattemyndighetene, se § 2 c foran.
Forskriftens § 4 – Misjonærer og visse andre grupper
[Endret 2/05, 8/06, 6/15]
Bestemmelsen gir departementet fullmakt til å fastsette avgiftssatser som avviker fra det som følger av tabellen for misjonærer mv.
Særskilte satser er fastsatt i forskrift om avgifter til folketrygden for året 2015 for misjonærer mv. som er opptatt i folketrygden i medhold av folketrygdloven § 2-8 fastsatt av Arbeids- og sosialdepartementet 19. desember 2014.
Merknader til forskriften
Avgiften betales til NAV Internasjonalt forskuddsvis for ett kvartal om gangen. Avgiftssatsene gjelder bare i forhold til inntekt av virksomhet som nevnt i forskriftens § 1.
Forskriften gjelder ikke dersom misjonæren vender hjem til Norge for et ferieopphold på mer enn tre måneder, men under ett år. I slike tilfeller må vedkommende søke om frivillig opptak etter § 2-7 med tilhørende avgiftsplikt, se ovenfor vedrørende satser for frivillig medlemskap.
Forskriftens § 5 – Supplerende forskrifter
Forskriften gir departementet fullmakt til å fastsette supplerende forskrifter om gjennomføringen av bestemmelsen i forskriften.
Forskrift om utsendte arbeidstakere fra USA og Canada
[Endret 2/05, 8/06, 6/15]
Med hjemmel i forskriftens § 5 har Arbeids- og sosialdepartementet 19. desember 2014 fastsatt forskrift om avgifter til folketrygden for året 2015 for arbeidstakere utsendt til Norge fra Amerikas Forente Stater og Canada.
Merknader til forskriften
Arbeidstakere som er utsendt til Norge fra USA eller Canada og opprettholder medlemskapet i hjemlandets trygd i henhold til den respektive trygdeavtalen, skal likevel betale medlemsavgift til folketrygdens sykestønadsdel. Dette har sammenheng med at trygdeavtalen med USA og Canada bare gjelder pensjoner. Personer som er utsendt fra disse landene vil derfor bare være unntatt fra folketrygdens pensjonsdel.
I forskriften er det fastsatt særlige avgiftssatser. Medlemsavgiften og arbeidsgiveravgift til folketrygdens sykestønadsdel betales til skattemyndighetene.
§ 23-5 Produktavgift ved fiske m.m.
LOV-1997-02-28-19-§23-5Utarbeidet av Rikstrygdeverket Internasjonalt kontor 15.04.2004
Sist endret 26.06.2015 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Ytelsesavdelingen, Regelverkskontoret.
Generell kommentar
Medlemmer av folketrygden som har næringsinntekt fra fiskeri, hval- og selfangst betaler ikke høy sats som næringsdrivende for øvrig, se § 23-3 andre ledd nr. 2 bokstav b).
Den årlige fastsatte produktavgiften har som formål å bidra til at fiskerinæringen i prinsippet betaler like mye til folketrygden som etter et system med personlige avgifter.
Produktavgiften betales på grunnlag av fangsten uavhengig av om de som driver fangsten er medlemmer i folketrygden eller ikke.
§ 23-5 andre ledd – Avgiftssatsene
LOV-1997-02-28-19-§23-5[Endret 2/05, 8/06.]
Produktavgiften fastsetter årlig av Stortinget. For 2006 er avgiftssatsene fastsatt 24. november 2005 i Vedtak om produktavgift til folketrygden for fiskeri-, hval- og selfangstnæringen for 2006.
Avgiften innkreves vanligvis av det enkelte fiskesalgslag.
§ 23-5 tredje ledd – Forskrifter
LOV-1997-02-28-19-§23-5Forskrift om beregning og innbetaling av produktavgift er fastsatt av Fiskeridepartementet 11. desember 1998).
§ 23-6 Premie for frivillig forsikring for sykepenger og frivillig yrkesskadetrygd
LOV-1997-02-28-19-§23-6Utarbeidet av Rikstrygdeverket Internasjonalt kontor 01.08.2003
Generell kommentar
Forskriftene og eventuelle merknader til disse er tatt inn i rundskrivet under de enkelte paragrafene det er vist til under bokstavene a) – e) i denne bestemmelse. Se derfor rundskriv til henholdsvis kapittel 8 og kapittel 13 for nærmere redegjørelser.
§ 23-7 Refusjon av trygdeutgifter ved trafikkskade
LOV-1997-02-28-19-§23-7Utarbeidet av Rikstrygdeverket Internasjonalt kontor 01.08.2003
Generell kommentar
[Endret 2/05.]
I henhold til folketrygdloven § 23-7 fjerde ledd er det gitt forskrift om forsikringsbasert refusjon av trygdeutgifter ved trafikkskade av 25. april 1997
Refusjonsordningen ved trafikkskade innebærer at forsikringsselskapene innkrever et premietillegg til den obligatoriske trafikkforsikringen. Premietillegget skal dekke trygdeutgifter ved trafikkskade. For årene 1991 – 1998 har premietillegget, som skal refunderes trygden av forsikringsselskapene, vært fastsatt til 200 kroner per kjøretøy (100 kroner for mopeder, traktorer og veterankjøretøyer.)
For trygdeetatens del administreres ordningen i sin helhet av Rikstrygdeverket.
Henvendelser kan rettes til Utredningsavdelingen, Statistikkseksjonen.
§ 23-8 Refusjon av trygdeutgifter ved yrkesskade
LOV-1997-02-28-19-§23-8Utarbeidet første gang 01.08.2003
Omarbeidet i sin helhet av NAV Innkreving 14.09.2015
Generell kommentar
[Endret 4/18]
Med hjemmel i folketrygdloven § 23-8 fjerde ledd er det gitt forskrift 25. mars 1997 nr. 270 om forsikringsbasert refusjon av trygdeutgifter ved yrkesskade og yrkessykdommer.
Refusjonsordningen ved yrkesskade innebærer at forsikringsselskapene skal refundere folketrygden en viss prosentsats av forsikringsselskapenes erstatningsutbetalinger etter yrkesskadeforsikringsloven. Prosentsatsen for refusjon skal avspeile forholdet mellom utbetaling av visse trygdeutgifter og erstatningsutbetalinger i de enkelte stønadstilfeller.
Det fastsettes en årlig refusjonssats. Refusjonssatsen har ordinært vært fastsatt til 120 % av erstatningsutbetalingene.
For NAV sin del administreres ordningen i sin helhet av Økonomi- og styringslinjen. NAV Innkreving (NAVI) har ansvaret for inkrevingen.
Generelt om yrkesskade
Etter gjeldende forskrift skal alle forsikringsgivere av yrkesskadeforsikring betale refusjon til Arbeids- og velferdsdirektoratet. Arbeids- og velferdsdirektoratet har avtale med Yrkesskadeforsikringsforening (YFF) om at de administrerer dette. Videre har YFF delegert innsamling og registrering av data til Enhet for Statistikk og Analyse i Finans Norge.
YFF sender brev/mail til selskapene ved årsskiftet hvor de ber om at statistikkskjema for beregning av refusjon til NAV blir utfylt og returnert til YFF med kopi til NAV Innkreving (NAVI).
Det er YFF som beregner refusjonsgrunnlaget og er ansvarlig for dette.
Dersom et selskap har tilgodebeløp skal dette føres på neste utbetalingsår som minus på gjeldende skadeår. Dette følges opp av selskapet selv og det skal ikke utbetales noe til selskapene.
Kontroll og avstemming
[Endret 4/18]
Kravet registreres hos NAV på bakgrunn av mottatt statistikkskjema fra YFF.
Dersom NAVI eller YFF ikke mottar statistikkskjema, er det NAVI som purrer på dette.
YFF sender en oversikt til NAVI over hvilke selskap som har refusjoner, samt beregnet beløpet etter refusjonssats og dagslånsrente. NAVI foretar en kontroll av skjemaet «Statistikk over utbetalte erstatninger i yrkesskadeforsikring» som mottas direkte fra de enkelte selskapene. NAVI avstemmer at registrerte krav er lik oversikten fra YFF innen 01.06 og YFF blir kontaktet ved differanser.
Tilbakebetaling ved innbetaling før forfall
Det er iberegnet renter i totalkravet som sendes forsikringsselskapene. Rentene er beregnet for perioden 01.01 – 28.02 da kravet opprinnelig forfaller til betaling den 01.01. Det skal derfor tilbakebetales renter til forsikringsselskap som innbetaler før forfall, dvs. før 1. mars.
YFF bruker 60 dager når de beregner rentene. Det er da 60 dager som benyttes ved tilbakebetaling. Renter under kr. 200,- blir ikke tilbakebetalt.
Eventuelle krav fra tidligere år blir motregnet før tilbakebetaling.
Beregning av morarenter ved innbetaling etter forfall
Dersom krav om yrkesskaderefusjon ikke blir betalt innen fristen blir det beregnet morarenter på kravet iht forskriftens § 3.
Dersom 1. mars faller på en lørdag, søndag eller helligdag blir rente-fra dato på kravet beregnet fra første virkedag etter dette.
Rente under kr. 200,- blir ikke krevd inn.
Når kravet blir sendt fra YFF etter 1. mars, er betalingsfristen omgående. Rentefaktura blir sendt ut når kravet er innbetalt og renter blir beregnet fra 1. mars fram til betalingsdato iht forskriften § 3.
Oppfølging av utestående krav
Iht forskriftens § 3 skal Forsikringsselskapene betale beløpet uoppfordret til Arbeids- og velferdsetaten. Hvis betalingen ikke er mottatt av NAVI innen 14. mars tar NAVI kontakt via mail og minner om den manglende betalingen. Dersom innbetaling fortsatt uteblir, sendes 1. purrebrev innen 31. mars.
Dersom innbetalingen fortsatt uteblir skal 2. purrebrev sendes innen 15. april.
Rentekrav har en foreldelse på 3 år (jf foreldelsesloven).
Pr 31. mai sendes en oversikt til Arbeids- og velferdsdirektoratet ved Økonomiavdelingen, Seksjon for Økonomifag, over utestående krav for videre oppfølging.
§ 23-9 Tilskudd fra kommunene og fylkeskommunene
LOV-1997-02-28-19-§23-9Utarbeidet av Rikstrygdeverket Internasjonalt kontor 15.04.2004
Generell kommentar
[Endret 2/05, 8/06]
Tilskudd fra kommunene og fylkeskommunene fastsettes av Stortinget.
I § 3 i Vedtak om fastsetting av avgifter mv. til folketrygden for 2006 av 24. november 2005 er tilskuddet for 2006 fastsatt til 0,0 %.
Tilskuddet administreres av Skattedirektoratet.
§ 23-10 Tilskott fra staten
Utarbeidet av Rikstrygdeverket Internasjonalt kontor 01.08.2003
Generell kommentar
Ingen kommentarer.