Rundskriv til ftrl kap 21 – Saksbehandlingsrundskriv

MyndighetNAV – Arbeids- og velferdsetaten
Dato1997-05-01
Doknr/publisertR21-00
SammendragRundskriv til ftrl kap 21: Saksbehandlingsrundskriv
Henvisninger: Forskrift om tvister i arbeidsgiverperioden (1997) | Folketrygdloven (1997) §21-1, §21-2, §21-3, §21-4, §21-4a, §21-4b, §21-4c, §21-4d, §21-6, §21-7, §21-8, §21-10, §21-11, §21-12, §21-13, §21-14, §21-15, §21-17
SaksgangSist endret: 2019-01-02

 

Kapitteloversikt

Kommentarer til de enkelte paragrafene i kapittel 21

§ 21-1 Forholdet til forvaltningsloven

LOV-1997-02-28-19-§21-1

Revidert av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Kunnskapsavdelingen, Juridisk seksjon.

Sist endret 15.04.2016

Forholdet mellom folketrygdloven og forvaltningsloven

[Endret 9/99, 5/05, 5/08, 4/16]

I utgangspunktet inneholder ikke folketrygdloven bestemmelser om saksbehandling som er omtalt i forvaltningsloven.

Forvaltningslovens bestemmelser gjelder med mindre det er gitt egne regler i en spesiallov, se forvaltningsloven § 1. Arbeids- og velferdsforvaltningsloven og folketrygdloven er slike spesiallover. Reglene i folketrygdloven § 21-2 til § 21-17 går derfor foran forvaltningsloven dersom det er motstrid mellom forvaltningsloven og folketrygdloven.

§ 21-2 Hvor kravet skal settes fram

LOV-1997-02-28-19-§21-2

Revidert av Kunnskapsstaben, Juridisk seksjon.

Sist endret 15.04.2016 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Kunnskapsavdelingen, Juridisk seksjon.

Generelt

§ 21-2 angir hovedregelen for hvor krav skal fremsettes. Departementet har adgang til å gi forskrifter om behandling av saker etter denne lov, jf. § 21-17. Videre gir Arbeids- og velferdsforvaltningsloven hjemmel til å bestemme organiseringen for behandling av saker etter denne loven.

§ 21-2 – Hovedregler om hvor krav skal settes fram

[Endret 4/16]

Bestemmelsen angir hvor krav som hovedregel skal settes fram.

Bostedstrygdekontoret er trygdekontoret i den kommunen hvor vedkommende er folkeregisterført. Hvis en person er folkeregisterført i en annen kommune enn den han oppholder seg i, er det den folkeregisterførte kommunen han skal anses bosatt i. Studenter og pendlere er eksempler på grupper som oppholder seg i en annen kommune enn bostedskommunen.

NAV-kontoret bør ikke avvise et krav selv om det ikke er fremsatt overfor bostedstrygdekontoret, men sørge for at saken blir oversendt til det kontoret som skal behandle saken.

Dersom vedkommende er bosatt i utlandet, skal kravet fremsettes til NAV Internasjonalt.

Elektronisk innsendelse av søknader og krav rutes til ansvarlig behandlende enhet.

Personer som oppholder seg på Svalbard, Jan Mayen eller norske biland

[Endret 1/05, 5/08, 12/14]

Departementet og Arbeids- og velferdsdirektoratet kan gi regler om hvor krav skal settes fram. Dette følger forutsetningsvis av arbeids- og velferdsforvaltningsloven.

Krav fra personer som oppholder seg på Svalbard, Jan Mayen eller norske biland skal fremsettes på vedkommendes bostedskontor i Norge.

Krav om hjelpemidler kan fremsettes for hjelpemiddelsentralen.

Behandling av trygde- og bidragssaker for tilsatte i trygdeetaten

[Endret 5/08, 4/16]

Direktoratet har fastsatt retningslinjer for behandling av stønadssaker til ansatte og deres nærmeste familie. Det fremgår av retningslinjene at slike saker skal behandles ved et annet NAV-kontor/forvaltningsenhet. Dette gjelder i utgangspunktet alle typer saker og alle sider ved saksbehandlingen (fremsettelse av krav, søknader, vedtak og eventuell senere oppfølging).

Med tilsattes nærmeste familie menes ektefelle/registrert partner/samboer og barn. Når det gjelder lederen, følger det av reglene om inhabilitet i forvaltningsloven § 6 at saker som skal behandles ved et annet trygdekontor gjelder en større personkrets enn for de tilsatte ved enheten. Se mer om reglene ved inhabilitet i forvaltningsloven §§ 6-10, og kommentar til disse.

Retningslinjene er gitt ut fra diskresjonshensyn for å sikre ansatte at kolleger ved samme arbeidssted ikke får innsyn i personlige opplysninger i trygde- og bidragssaker.

Hvem retningslinjene gjelder for

Retningslinjene gjelder for ansatte i NAV og deres nærmeste familie.

Med «nærmeste familie» menes i dette tilfellet ektefelle/samboer og barn. Når det gjelder øverste leder i enheten, er det reglene om inhabilitet i forvaltningsloven § 6 som regulerer hvilke personer som omfattes av reglene.

Hvilke saker gjelder retningslinjene for

I prinsippet skal retningslinjene gjelde alle trygdesaker og bidragssaker hvor den ansatte eller en i vedkommendes nærmeste familie er part. Unntaket er ordinær barnetrygd, kontantstøtte, alderspensjon/ AFP og stønad til båretransport.

Praktisk tilrettelegging og gjennomføring

Arbeids- og tjenestelinjen bestemmer hvilket NAV-kontor som skal behandle slike saker som nevnt ovenfor (settekontor). Ytelseslinjen har egne rutiner for behandling av habilitetssaker. Dette varierer fra ytelse til ytelse.

Med behandling av saken menes fremsettelse av krav, saksbehandling av saken herunder oppfølging av sykmelding, iverksetting av vedtak og arkivering etter at saken er sluttbehandlet.

Lederen av kontoret som overtar saken er ansvarlig for at det opprettes sperre i fagsystemet.

§ 21-3 Medlemmets opplysningsplikt

LOV-1997-02-28-19-§21-3

Endret 15.04.2016 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Kunnskapsavdelingen, Juridisk seksjon.

Innledning

Arbeids- og velferdsetaten har plikt til å utrede saken før en søknad innvilges, jf forvaltningsloven § 17. Ansvaret for at saken er godt utredet må sees i sammenheng med vedkommendes plikt til å gi opplysninger. Folketrygdloven § 21-3 omhandler medlemmets plikt til å bidra til å opplyse egen sak.

Nærmere om vilkårene

§ 21-3 første ledd
LOV-1997-02-28-19-§21-3

Bestemmelsens første punktum omhandler medlemmets opplysningsplikt når det søkes om en ytelse, og gir Arbeids- og velferdsetaten en rett til å kreve at søkeren gir de opplysninger og leverer de dokumenter som etaten vurderer som nødvendige for å avgjøre søknaden. Dette kan f.eks. være familieforhold, bo- og arbeidsforhold, inntektsopplysninger mv. Hva som menes med «nødvendige opplysninger» er nærmere beskrevet i rundskriv til folketrygdloven § 21-4. Pålegget må ha hjemmel i folketrygdloven.

Bestemmelsens andre punktum lovfester en generell plikt for medlemmet til å underrette etaten om endringer i forhold som kan være avgjørende for om vedkommende fortsatt har rett til innvilget ytelse. Hvilke forhold det skal gis melding om, vil som hovedregel fremgå av kravskjemaet, vedtaket eller en generell orientering som vedtaket viser til. Stønadsmottaker plikter tilsvarende å si fra om endringer i forhold som kan ha betydning for ytelsens størrelse, eksempelvis når vedkommende arbeider mer enn det som er forutsatt da ytelsen ble fastsatt.

§ 21-3 andre ledd
LOV-1997-02-28-19-§21-3

Bestemmelsen presiserer at Arbeids- og velferdsetaten kan kreve at stønadsmottaker gir de opplysninger og leverer de dokumenter som den vurderer som nødvendige for å kontrollere om vedkommende fortsatt har rett til ytelsen eller ytelsens størrelse. Hva som menes med «nødvendige opplysninger» er nærmere beskrevet i rundskriv til folketrygdloven § 21-4. Pålegget må ha hjemmel i folketrygdloven.

§ 21-3 tredje ledd
LOV-1997-02-28-19-§21-3

For mange av folketrygdens ytelser stilles det vilkår om at medisinske kriterier skal foreligge. Ulike forhold kan imidlertid føre til at Arbeids- og velferdsetaten er i tvil om den medisinske dokumentasjonen i saken. For å kunne vurdere saken på en tilfredstillende måte, kan det være nødvendig å be om at det gjennomføres en kontrollundersøkelse, herunder avgis erklæring mv. fra en ny behandler (sakkyndig). Vedkommende har i et slikt tilfelle plikt til å la seg undersøke. Det er i utgangspunktet etaten som bestemmer hvilken behandler som skal utføre undersøkelsen/avgi erklæring, men dersom det er forenlig med kontrollhensyn, skal det tas hensyn til vedkommendes ønske, jf siste setning.

Formkrav ved innhenting av opplysninger

Lovteksten i første og andre ledd gir ingen anvisning på hvilken form innhenting av opplysningene skal ha. Hvilken form som velges vil måtte avhenge av hva Arbeids- og velferdsetaten anser som tilstrekkelig og formålstjenlig i den enkelte saken.

Skriftlig innhenting

For å sikre dokumentasjon og notoritet skal opplysninger primært innhentes skriftlig. I brevet skal det fremgå hva som er formålet med innhenting av opplysningene, hjemmel for innhenting og en konkretisering av det som er nødvendig å få besvart/dokumentert. I tillegg skal det varsles om at søknaden kan avslås eller at en løpende ytelse kan stanses dersom vedkommende ikke etterkommer pålegget.

Samtale

Dersom et personlig fremmøte vurderes som nødvendig for å få saken tilstrekkelig opplyst, kan etaten velge å innkalle vedkommende til en samtale.

I tilfeller hvor det er mistanke om trygdemisbruk, vil det i mange saker være mer formålstjenlig å innkalle vedkommende til en samtale enn å kontakte vedkommende skriftlig. I slike saker har etaten som oftest allerede hatt en skriftlig kommunikasjon med vedkommende i det lokale NAV-kontoret. Faktum i sakene kan tidvis være komplekst å avklare, og det kan være behov for gjennomgang av dokumenter, herunder stille nødvendige oppfølgingsspørsmål. Selv om det strengt tatt kan være mulig å fremskaffe opplysningene skriftlig, vil det i slike saker kunne være relevant å legge vekt på hvor raskt etaten kan få opplysningene. En samtale kan også bidra til at mistanken raskt avkreftes.

I innkallingen til samtale skal det fremgå hva som er formålet med samtalen, hjemmel for innkalling til samtale, hvilken dokumentasjon som vedkommende skal ha med seg til samtalen og at han/hun kan la seg bistå av ledsager/fullmektig. I tillegg bør det varsles om at søknaden kan avslås eller at en løpende ytelse kan stanses dersom han/hun ikke etterkommer pålegget.

Dersom saken avsluttes uten at det fattes vedtak, skal den enheten som avslutter saken informere vedkommende om resultatet av kontrollen. Det skal også informeres om retten til innsyn i sakens dokumenter etter forvaltningsloven § 18 jf § 19 samt retten til retting/sletting av opplysninger etter personopplysningsloven § 27 og § 28.

Unnlatelse av å opplyse egen sak/nye opplysninger i saken – følger for trygdeytelsene

Dersom søkeren ikke fremskaffer de opplysninger og leverer de dokumenter som Arbeids- og velferdsetatens har vurdert som nødvendige for å avgjøre søknaden, eller ikke vil gjennomføre en kontrollundersøkelse, kan kravet avslås, jf folketrygdloven § 21-7 c og rundskriv til bestemmelsen. Hva som menes med «nødvendige opplysninger» er beskrevet i rundskriv til folketrygdloven § 21-4. Regelen må ses i sammenheng med at etaten har ansvar for at saken er tilstrekkelig opplyst før vedtak treffes, jf forvaltningsloven § 17. I tilfeller hvor etaten selv kan innhente opplysninger uten urimelig merarbeid, skal dette forsøkes før kravet avslås eller stønaden stanses, eksempelvis i saker hvor arbeidsgiver er kjent og kan gi opplysninger om medlemmets arbeidsforhold.Vedtaket kan påklages til NAV Klageinstans.

Tilsvarende kan en løpende ytelse stanses. Stønadsmottaker må imidlertid på forhånd være varslet om konsekvensene av ikke å etterkomme pålegget, jf forvaltningsloven § 16. Vedtaket kan påklages til NAV Klageinstans. Etaten må også vurdere om tidligere utbetalt ytelse skal kreves tilbake, jf folketrygdloven § 22-15.

Dersom etaten på grunn av nye opplysninger fra stønadsmottaker finner at vilkårene for rett til ytelsen ikke lenger er oppfylt eller at en løpende ytelse skal reduseres, må ytelsen revurderes. Med mindre det er åpenbart at det foregår misbruk av ytelsen, skal stønadsmottaker først varsles om at saken vil bli tatt opp til revurdering, jf forvaltningsloven § 16. Vedtaket kan påklages til NAV Klageinstans. Etaten må også vurdere om tidligere utbetalt stønad skal kreves tilbake, jf. folketrygdloven § 22-15 og § 22-16.

§ 21-3 fjerde ledd
LOV-1997-02-28-19-§21-3

[Tilføyd 7/13]

Første punktum fastslår at en person som krever eller mottar en ytelse plikter å legitimere seg når Arbeids- og velferdsetaten krever det. Innføringen av bestemmelsen er et tiltak mot misbruk av velferdsordninger, og skal sikre at ytelse utbetales til rett person.

NAV skal så langt mulig forsikre seg om vedkommendes identitet. Legitimasjon skal imidlertid ikke kreves når vedkommende er kjent for etaten.

Vedkommende skal legitimere seg ved å fremvise «pass eller annen gyldig legitimasjon». Utenom pass godtas norsk førerkort og annen minst like sikkert identitetskort med bilde og fødselsnummer, for eksempel bankkort.

I legitimasjonsplikten ligger et krav om personlig oppmøte. Innsending av identifikasjonsdokumenter elektronisk eller pr. post er ikke tilstrekkelig.

Andre punktum fastslår at identifikasjonsplikten også gjelder ved kontakt med helsepersonell eller andre med henblikk på erklæringer og uttalelser til NAV som gir grunnlag for utbetaling av ytelser.

§ 21-4 Innhenting av opplysninger og uttalelser

LOV-1997-02-28-19-§21-4

Endret 02.01.2019, jf. overskriften:
§ 21-4 første ledd sjette punktum – Forskriftshjemmel

Overordnede hensyn ved innhenting av opplysninger

Folketrygdlovens ytelser bygger på et prinsipp om at ytelsene kun skal gå til de som fyller vilkårene. For å sikre legitimiteten av velferdsordningene og forvaltningen av disse er det nødvendig med kontroll, både av om vilkårene for en ytelse er oppfylt og om tilstått ytelse blir utbetalt i samsvar med vedtak. Arbeids- og velferdsetaten er i den forbindelse gitt lovhjemler for innhenting av informasjon og kontroll gjennom folketrygdloven § 21-4 og § 21-4 a.

Rammene for informasjonsinnhenting fremgår dels i folketrygdlovens bestemmelser og dels i forvaltningsloven og personopplysningsloven. Innhenting av opplysninger fra andre enn medlemmet innebærer et inngrep i personvernet. Dette øker viktigheten av at føringene, gitt i bestemmelsene om forholdsmessighet og nødvendighet, etterleves ved innhenting av opplysninger.

§ 21-4 gir Arbeids- og velferdsetaten rett til å innhente de opplysninger som er nødvendige for å vurdere om vilkårene for en ytelse er oppfylt eller har vært oppfylt i tilbakelagte perioder. Hvilke opplysninger som er nødvendig å innhente, vil være avhengig av om opplysningene skal anvendes i ordinær saksbehandling eller i kontrolløyemed. Selv om det er samme vilkårsvurdering som gjøres i ordinær saksbehandling og ved kontrollvirksomhet, krever kontrollbehandling innhenting av mer dokumentasjon. Behovet for innhenting av opplysninger i denne sammenheng oppstår som følge av at det er forhold i saken som gir grunn til å betvile om vilkårene for ytelsen er eller har vært oppfylt.

Folketrygdloven § 21-4 a gjelder bare ved mistanke om trygdemisbruk, og kan bare brukes av Arbeids- og velferdsdirektoratet og de særskilte kontrollenhetene i etaten, se rundskriv til bestemmelsen.

§ 21-4 første ledd – Innhenting av opplysninger

LOV-1997-02-28-19-§21-4

[Endret 11/12]

Generelt

Bestemmelsen gir Arbeids- og velferdsetaten rett til å innhente nødvendige opplysninger fra nærmere angitte instanser i forbindelse med behandling eller kontroll av saker, og kan benyttes av alle saksbehandlende enheter i etaten. Se dog spesielle fullmakter ved innhenting av opplysninger fra finansinstitusjon, som omtalt under overskriften «Særskilt om forvaltningsenheter og spesialenheter».

Bestemmelsen gjelder for innhenting av opplysninger i forhold til alle ytelser som behandles etter folketrygdloven. Det vises til at loven bruker den uspesifiserte betegnelsen «en ytelse». Enkelte av lovene som administreres av Arbeids- og velferdsetaten har imidlertid egne bestemmelser om innhenting av opplysninger. Der det er gitt bestemmelser i særlov skal de anvendes.

Hovedreglene er gitt i først ledd. Det er Arbeids- og velferdsetaten (og Helsedirektoratet) som er gitt kompetanse til å innhente opplysninger. Dette innebærer at den kommunale delen av Arbeids- og velferdsforvaltningen ikke er omfattet. Bestemmelsen legger ingen begrensninger for hvem i Arbeids- og velferdsetaten som kan innhente opplysninger. Det er heller ikke gitt spesifikke regler for hvilke konkrete opplysninger som kan innhentes. I det videre gis det derfor presiseringer for å sikre at personvernet i forhold til den det innhentes opplysninger om blir ivaretatt. Loven stiller krav om at opplysningene som innhentes må være «nødvendige» for å kontrollere om vilkårene for en ytelse er oppfylt.

Nødvendige opplysninger

Arbeids- og velferdsetaten har plikt til å påse at saken er så godt opplyst som mulig, jf. forvaltningsloven § 17. I ordinære stønadssaker dreier det seg om å skaffe tilstrekkelig dokumentasjon for at medlemmet fyller vilkårene for ytelsen, eller eventuelt ikke gjør det. § 21-4 må sees i sammenheng med § 21-3 og medlemmets opplysningsplikt. Medlemmet plikter selv å bidra til sakens opplysning. Primært skal derfor opplysninger innhentes fra medlemmet så langt dette anses tilstrekkelig og formålstjenlig.

Ved kontroll av stønadsforholdet eller ved mistanke om urettmessige utbetalinger, er vurderingstema i utgangspunktet det samme som i en vanlig stønadssak. Det er likevel den forskjell at etaten i slike tilfeller allerede har den nødvendige dokumentasjon i forhold til stønadsvilkårene, men ulike forhold gjør at det er grunn til å stille spørsmål om dokumentasjonen er korrekt. Det en trenger er nye opplysninger som kan belyse hvorvidt utbetalingen er rettmessig eller ikke. Det må først gjøres en vurdering av de opplysningene en har tilgang til via NAV sine registre. Resultatet av denne undersøkelsen har betydning for om det er behov for å innhente ytterligere opplysninger. I tilfeller hvor det ikke er mulig å få opplyst saken gjennom medlemmets medvirkning eller det er mistanke om urettmessig utbetaling av ytelser, har Arbeids- og velferdsetaten hjemmel til å innhente opplysninger også fra andre enn medlemmet. Det kan bare innhentes opplysninger fra den eller de som er nevnt i § 21-4. Kommer en til at opplysningene en vurderer å innhente vil kaste lys over stønadsforholdet, må de anses som nødvendige for å få opplyst saken. Kravet til dokumentasjon øker jo flere indikasjoner det er for at de faktiske forhold ikke stemmer med de opplysninger stønadsmottakeren selv har gitt. Hva som er tilstrekkelig dokumentasjon i saken, må vurderes konkret og stegvis ut fra sakstype og forholdene knyttet til saken. Det skal i den enkelte sak skrives en kort begrunnelse for hvorfor det har vært nødvendig å innhente opplysningene.

Formkrav ved innhenting av opplysninger

Ved innhenting av opplysninger fra tredjeperson skal dette gjøres ved skriftlig henvendelse, med opplysning om formålet med innhentingen, hjemmelsgrunnlag og klageadgang, jf. § 21-4 c tredje og femte ledd. Ved innhenting av opplysninger fra personer som omfattes av tvisteloven, skal vedkommende gjøres oppmerksom på at en ikke er pliktig til å gi opplysningene til Arbeids- og velferdsetaten. Det gjelder også der daglig leder i en virksomhet og nærstående er ansatt/arbeider i samme virksomhet, jf. tvisteloven § 22-8. Der mal er utarbeidet skal denne benyttes.

Hvem opplysninger kan innhentes fra og hvilke opplysninger som kan innhentes

§ 21-4 første ledd annet punktum inneholder en uttømmende oppregning av hvem det kan innhentes opplysninger fra. Det er således ikke hjemmel i § 21-4 til å innhente opplysninger fra andre enn de som er nevnt i oppregningen. Dersom det er nødvendig å innhente opplysninger fra andre, skal dette hjemles i § 21-4 a, se rundskriv til § 21-4 a.

Spesielt om opplysninger fra helsepersonell og andre som yter tjenester for trygdens regning

Det kan innhentes erklæringer og uttalelser fra helsepersonell, se rundskriv til § 21-4 andre ledd og § 21-4 c.

Spesielt om epikriser og pasientjournaler

[Endret 11/17]

Det følger av § 21-4 c første ledd at adgangen til innhenting av opplysninger etter § 21-4 første ledd i saker om stønad etter folketrygdloven og ved rutinemessig kontroll av behandlere, ikke omfatter innhenting av fullstendig pasientjournal. Det kan imidlertid kreves spesifiserte eller redigerte utdrag av journalen når dette anses nødvendig, se rundskriv til § 21-4 c første ledd.

Når det gjelder formelle krav og rutiner ved innhenting av epikriser og utdrag av journal i ordinære stønadssaker, viser vi til rundskriv til § 21-4 c tredje og fjerde ledd.

Spesielt om opplysninger fra arbeidsgiver og tidligere arbeidsgiver

Det kan innhentes opplysninger som er relatert til medlemmets arbeidsforhold.

Spesielt om opplysninger fra postoperatør

Det kan innhentes opplysninger om en persons adresse.

Spesielt om opplysninger fra utdanningsinstitusjon

Det kan innhentes opplysninger fra offentlige og private utdanningsinstitusjoner om medlemmets, eventuelt medlemmets barns tilknytning til institusjonen. Behovet for innhenting av opplysninger fra utdanningsinstitusjon gjelder også ytelser etter forskotteringsloven og barnetrygdloven. Det er gitt henvisning til § 21-4 første ledd i forskotteringsloven § 9 siste ledd og til § 21-4 i barnetrygdloven § 16.

Se også rundskrivet til § 21-4 fjerde ledd andre punktum om skolers plikt til å gi melding om fravær som kan skyldes utenlandsopphold.

Spesielt om opplysninger fra barnetilsynsordning

Ved lovendring 16.01.09 ble barnetilsynsordning tatt inn i opplistingen i § 21-4 første ledd andre punktum. I Ot.prp.nr.76 (2007-2008) vises det til at barnehager og andre som har tilsyn med barn ofte vil inneha informasjon som kan være av betydning for stønadssaken, for eksempel i saker om stønad til enslige forsørgere. Informasjonen kan bekrefte eller avkrefte om barn faktisk er tilstede i barnehagen, og vil kunne være avgjørende for å avdekke om vedkommende har rett til ytelsen.

Med barnetilsynsordning sikter en til barnehager som er omfattet av barnehageloven, barneparker og andre tilbud om barnepass, for eksempel dagmamma. Det er bare aktuelt å innhente opplysninger fra en barnetilsynsordning som stønadsmottakeren oppgir å bruke.

Behovet for innhenting av opplysninger fra barnetilsynsordning gjelder også ytelser etter forskotteringsloven og barnetrygdloven. Det er gitt henvisninger til § 21-4 i forskotteringsloven § 9 siste ledd og barnetrygdloven § 16.

Spesielt om opplysninger fra offentlig virksomhet

Ved lovendring 16.01.09 ble begrepet «offentlig myndighet» erstattet med «offentlig virksomhet». I Ot.prp.nr.76 (2007-2008) er endringen begrunnet med endringer i driftsform og organisering av tidligere statlige virksomheter. Instansene som er omfattet av opplysningsplikten er de samme som er underlagt offentleglova, se offentleglova § 2.

Spesielt om opplysninger fra pensjonsinnretning

Ved lovendring 16.01.09ble begrepet «privat pensjonsordning» erstattet med «pensjonsinnretning». I Ot.prp.nr.76 (2007-2008) er endringen begrunnet med at pensjonsinnretninger kan være organisert som kommunale, statlige eller private ordninger, uten at dette bør virke inn på plikten til å gi Arbeids- og velferdsetaten opplysninger. Begrepet pensjonsinnretning omfatter derfor både offentlige og private ordninger.

Spesielt om opplysninger fra forsikringsselskap

Det kan innhentes opplysninger fra forsikringsselskap. Dette vil særlig være relevant i saker om uføreytelse, yrkesskade og menerstatning.

Spesielt om opplysninger fra finansinstitusjon

Ved lovendringen 16.01.09, ble ordet «bank» tatt ut av opplistingen i § 21-4 første ledd andre punktum. I Ot. pr. nr. 76 (2007-2008) er endringen begrunnet med at ordet «finansinstitusjon» er tatt inn som et mer omfattende begrep. Bakgrunnen for å utvide hjemmelen til også å omfatte andre finansinstitusjoner enn banker, var at alle typer økonomiske opplysninger er viktige i saker om trygdemisbruk. Med finansinstitusjoner mener en selskap, foretak eller andre institusjoner som driver finansieringsvirksomhet, jf. finansieringsvirksomhetsloven § 1-3 og ligningsloven § 6-4.

Henvendelse til finansinstitusjon skal være spesifisert til å gjelde nærmere angitte opplysninger for å foreta kontroll før og etter utbetaling ved begrunnet mistanke om at det kan skje/har skjedd en urettmessig utbetaling. Innhenting av slike opplysninger skal ikke være en rutinemessig del av saksbehandlingen. Det vil særlig være aktuelt i arbeidet med å avdekke trygdemisbruk.

Særskilt for forvaltningsenhetene og spesialenhetene

Dersom andre enn NAV Kontroll har behov for å innhente opplysninger fra finansinstitusjon, er det lederen for den enkelte forvaltningsenhet og spesialenhet som skal stå for innhentingen. Leder kan delegere sin fullmakt til inntil tre ansatte i sin enhet. Ved enheter med mer enn 80 ansatte, kan leder ved behov delegere fullmakt til ytterligere inntil tre ansatte. Fullmakten skal være skriftlig, datert og signert av leder og medarbeider. Fullmakten skal oppbevares i medarbeiderens personalmappe. Leder skal føre oversikt over delegerte fullmakter.

Anmodning om opplysninger fra finansinstitusjon skal ha to underskrifter, hvorav den ene underskriften skal være fra leder eller ansatt med fullmakt.

Ved vurderingen av om det er nødvendig å innhente opplysninger fra finansinstitusjon, skal det alltid først vurderes om tilstrekkelige opplysninger kan innhentes fra medlemmet selv. Dersom det er mulig å opplyse saken tilstrekkelig med opplysninger fra medlemmet, anses det ikke som nødvendig å innhente opplysninger fra finansinstitusjon. Om medlemmets plikt til å gi opplysninger, se folketrygdloven § 21-3.

Ved utbetaling til feil konto kan det innhentes opplysninger om hvem som er eier av kontoen.

Spesielt om opplysninger fra regnskapsfører

[Tilføyd 7/13]

Ved lovendring 19. april 2013 ble «regnskapsfører» tilføyd i oppregningen i andre punktum over hvem det kan innhentes opplysninger fra. I forarbeidene til lovendringen er det pekt på at NAV ofte har behov for å kunne verifisere inntektsopplysninger som medlemmet gir i forbindelse med krav om inntektsavhengige ytelser. For arbeidstakere vil slike kontrollopplysninger normalt kunne innhentes fra arbeidsgiver. For selvstendig næringsdrivende vil kontrollopplysningene nå kunne innhentes direkte fra regnskapsfører med hjemmel i § 21-4. Tidligere kunne dette bare gjøres etter § 21-4 a, som blant annet forutsetter mistanke om trygdemisbruk, og som bare kan anvendes av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Helsedirektoratet og visse særskilt utpekte enheter.

Da departementet sendte lovforslaget på høring var også .revisor. inntatt i listen over hvem det kan innhentes opplysninger fra. Etter innvendinger fra høringsinstansene ble dette sløyfet. Det er altså helt klart at revisor ikke omfattes av bestemmelsen.

Av forarbeidene fremgår at en målsetting med tilføyelsen i § 21-4 første ledd andre punktum var å legge til rette for en best mulig verifisering av inntektsgrunnlaget for inntektsavhengige ytelser på kravstidspunktet. Av forarbeidene fremgår også hensikten er at regnskapsfører ikke skal gå lengere enn å bidra med faktaopplysninger. Det er viktig at bestemmelsen praktiseres i samsvar med dette.

Som nevnt ovenfor vil sikre inntektsopplysninger normalt kunne innhentes fra arbeidsgiver i saker som gjelder vanlige lønnsmottakere. Det fremgår imidlertid klart av forarbeidene at bestemmelsen primært tenkes brukt i saker som gjelder selvstendig næringsdrivende. Det er derfor viktig at bestemmelsen kun benyttes unntaksvis i saker som gjelder vanlige lønnsmottakere, f. eks der det er berettiget tvil om hvorvidt inntektsopplysningene fra arbeidsgiver er reelle.

§ 21-4 første ledd tredje punktum

[Tilføyd 7/13]

Bestemmelsen fastslår at adgangen til å innhente opplysninger etter første og andre punktum også omfatter opplysninger om andre enn stønadstakeren. Bestemmelsen er tilføyd for at det ikke skal være tvil om bestemmelsens rekkevidde.

At opplysningene må falle inn under første og andre ledd innebærer at opplysningene må være nødvendige for å kontrollere om vilkårene for en ytelse er eller har vært oppfylt. Ettersom stønadsretten i visse situasjoner avhenger av andres forhold må adgangen til å innhente kontrollopplysninger omfatte opplysninger om andre enn stønadstakeren. Eksempelvis er retten til ektefelletillegg avhengig av ektefellens inntekt. Det kan da innhentes opplysninger om ektefellens inntekt. Et annet eksempel er retten til stønad som enslig forsørger, som forutsetter at stønadstakeren ikke lever sammen med den andre forelderen. Det kan da innhentes opplysninger om den andre forelderens adresse eller bosted.

Forholdet til personopplysningsloven § 20 og informasjonsplikt når det samles inn opplysninger fra andre enn den registrerte, spesielt om unntaket i personopplysningsloven § 20 andre ledd bokstav a.

Hovedregelen i personopplysningsloven § 20 er at behandlingsansvarlig av eget tiltak skal informere den registrerte om hvilke opplysninger som samles inn. Det er gitt unntak i bestemmelsens andre ledd fra plikten til å informere dersom innsamlingen av opplysningene er uttrykkelig fastsatt i lov. Det har gjennom flere år vært diskutert adgangen til å unnta varsling med henvisning til personopplysningsloven § 20 annet ledd bokstav a). Etatens praksis er i tråd med Personvernnemdas avgjørelse i 2009 og lovavdelingen sin uttalelse i 2012. I tilfeller der folketrygdloven gir uttrykkelig hjemmel for innhenting av opplysninger, kan unntaksbestemmelsen i personopplysninglovens § 20 annet ledd få anvendelse. Personvernnemnda begrunner sitt vedtak på følgende måte:

«Det er et unntak fra informasjonsplikten i personopplysningsloven § 20 annet ledd bokstav a. Av denne bestemmelsen følger at den registrerte ikke har krav på varsel etter første ledd dersom innsamlingen av opplysningene er uttrykkelig fastsatt i lov.

NAV kan innhente pasientjournaler i kontrolløyemed, og denne innsamlingen er fastsatt i lov, jf folketrygdloven § 21-4 første ledd. I utgangspunktet skulle dette bety at den registrerte ikke har krav på varsel, jf personopplysningsloven § 20 annet ledd bokstav a. Imidlertid har folketrygdloven selv bestemmelser om informasjonsplikten. I folketrygdloven § 21-4c 4.ledd fastslås det at personopplysningslovens regler om informasjonsplikt skal gjelde for opplysninger innhentet etter reglene i folketrygdloven, med de unntak som følger av folketrygdlovens § 21-4b. Nemnda tolker dette slik at folketrygdloven § 21-4c 4.ledd bestemmer at reglene om informasjon/varsel til den registrerte skal gjelde selv om innsamlingen har hjemmel i lov.»

Lovavdelingen uttalte i brev av 31.05.2012 at bestemmelsen må forstås slik at personopplysningsloven i sin helhet gjelder også for Arbeids- og velferdsetaten, men med de unntak fra sistnevnte lov som går fram av folketrygdloven § 21-4 b.

I tråd med Lovavdelingen sin uttalelse kan unntaksregelen i personopplysningsloven § 20 annet ledd komme til anvendelse ved innhenting av nødvendig informasjon med hjemmel i folketrygdloven § 21- 4 og § 21-4 a. En anvendelse av bestemmelsen fordrer imidlertid en konkret vurdering av hjemmelsgrunnlaget for den innhentingen som skal foretas.

Dette innebærer at det for de mest åpenbare tilfeller må kunne legges til grunn at innhenting av opplysningene er uttrykkelig fastsatt i lov. Her vil man, på bakgrunn av lovens angivelse av hvem opplysningene kan innhentes fra, kunne dra en klar slutning om hvilke opplysninger som kan innhentes. Når loven uttrykkelig sier at det kan innhentes opplysninger fra arbeidsgiver (og tidligere arbeidsgiver), er det åpenbart at dette må gjelde opplysninger om eksempelvis lønnsforhold og arbeidets omfang. Det må da kunne legges til grunn at innhenting av opplysninger fra arbeidsgiver om medlemmets lønn og eventuelt hvor omfattende arbeidsforholdet er, ikke medfører informasjonsplikt. Det samme resonnement kan gjøres gjeldende ved innhenting av opplysninger som innhentes fra andre som er angitt konkret i loven. Dette er situasjoner der det er forutsigbart for medlemmet at det vil bli innhentet opplysninger i kontrolløyemed.

Varsling

Med mindre opplysningene er av en art som ikke utløser informasjonsplikt til medlemmet, se opplistingen i avsnittet under, skal medlemmet varsles i medhold av personopplysningsloven § 20 første ledd. Som hovedregel skal slikt varsel gis straks opplysningene er mottatt. Varselet må si noe om hvem opplysningene er innhentet fra, for hvilken periode og til hvilket formål (kontrollformål). Det skal også informeres om retten til innsyn etter personopplysningsloven § 18 og retten til retting/sletting av opplysninger etter samme lovs § 27 og § 28. Der det er utarbeidet mal skal denne benyttes.

Personopplysningsloven skiller ikke mellom myndige og umyndige, og en må således anta at også umyndige har krav på varsel. Det kan imidlertid reises spørsmål ved hvem som skal varsles, den umyndige eller vergen. Som et ledd i inkorporeringen av FN's barnekonvensjon ble det i 2003 gjort en del endringer i forvaltningsloven. Ønsket om å ivareta barnets synspunkter i saker som angår dem selv medførte tilføyelser i blant annet § 16 om forhåndsvarsling, § 17 om utrednings- og informasjonsplikt og § 18 om adgangen til å gjøre seg kjent med sakens dokumenter. Hovedprinsippet var at dersom barnet var over 15 år så skulle vedkommende, i tillegg til vergen, også forhåndsvarsles, informeres osv.

Personopplysningsloven har ikke samme eksplisitte grensedragning med hensyn til alder. Datatilsynet har imidlertid uttalt når det gjelder krav til samtykke at mindreårige må kunne antas å oppfylle kravene til å gi dette dersom en kan forvente en tilstrekkelig modenhet til å forstå hva et samtykke innebærer.

På bakgrunn av ovennevnte legger Arbeids- og velferdsdirektorartet til grunn samme praksis som i forvaltningsloven. Dette innebærer at varsel etter personopplysningsloven § 20 kun skal sendes til vergen dersom vedkommende barn er under 15 år. Dersom barnet er over 15 år skal både vergen og barnet selv varsles.

Av hensyn til utredningen av en sak vil det noen ganger være uheldig å måtte varsle om at opplysningene blir innhentet. I personopplysningsloven § 23 bokstav b) er det gjort unntak fra plikten til å varsle dersom det er påkrevd med hemmelighold av hensyn til forebygging, etterforskning, avsløring eller rettslig forfølging av straffbare handlinger. Hvorvidt hemmelighold er påkrevd må vurderes konkret i det enkelte tilfellet. Det vises til at uttrykket «påkrevd» i juridisk terminologi er ansett å være et meget strengt vilkår, og normalt innebærer en skjerpelse sammenlignet med uttrykket «nødvendig».

Når hemmelighold ikke lenger er påkrevd, må medlemmet gis informasjon, med mindre andre unntaksbestemmelser da kommer til anvendelse. Som utgangspunkt vil hemmelighold neppe anses å være påkrevd etter at kontrollen er gjennomført.

Opplysninger som kan innhentes uten at det utløser plikt til å varsle

[Endret 3/15] 

• Innhenting av opplysninger fra nåværende og tidligere arbeidsgiver

I saker med inntektsavhengige ytelser kan det innhentes arbeidskontrakt, opplysninger om ansettelsesforholdets start- og sluttdato, arbeidsoppgaver, dagsoppgjør ved kontantuttak og omfanget av arbeidsforholdet, herunder timelister og lønnsslipper. 

• Innhenting av opplysninger fra offentlig virksomhet

Det kan innhentes følgende fra:

  • Skatteetaten: Opplysninger om inntekt, konti, likning, selvangivelse, næringsoppgave o.l, omsetningsoppgave/terminsammendrag fra mva-registeret, bokettersynsrapporter, grunnlagsdokumenter for folkeregistrering og om skatteetaten har andre opplysninger om medlemmet som kan ha betydning for stønadsforholdet.
  • Skatteoppkreveren: Opplysninger om innbetaling av forskuddstrekk/arbeidsgiveravgift og om skatteoppkreveren har andre opplysninger om medlemmet som kan ha betydning for stønadsforholdet.
  • Brønnøysundregistrene: Oversikt over medlemmets roller i selskap, årsregnskap og revisjonsberetning.
  • Lånekassen: Opplysninger som lånekassen mottar fra utdanningsinstitusjoner, dvs. oversikt over om medlemmet er aktiv student og har kundeforhold i lånekassen.
  • Utlendingsdirektoratet: Opplysninger om og grunnlaget for oppholdstillatelse/arbeidstillatelse, undersøkelser som er gjort for å fastslå identitet(-er) og/eller sivilstatus for medlemmet og familiemedlemmer, asyl- og flyktningstatus, reisebevis og om en person er definert som en «tjenesteyter».
  • Utenriksstasjoner: Opplysninger om medlemmet lever, er bosatt i utlandet, adresser, dødsbo og bistand til verifisering av dokumentasjon og intervju av medlemmet.
  • Mattilsynet, Arbeidstilsynet og Tollvesenet: Opplysninger om det har vært utført kontroll/tilsyn og om etatene har opplysninger om medlemmet som kan ha betydning for stønadsforholdet.
  • Helsestasjon: Om barn under skolepliktig alder har møtt til helsekontroll (ved mistanke om at barnet oppholder seg i utlandet og ved mistanke om fiktivt fødselsnummer).
  • Helfo: Opplysninger om en behandlers krav og refunderte takster for en nærmere avgrenset periode, og om Helfo har andre opplysninger av betydning for personens stønadsforhold (ved mistanke om at behandler arbeider i strid med innvilget stønad).
  • Kommunen
    • Byggesaksmyndighetene: Opplysninger om medlemmet har ansvarsrett i byggesaker.
    • Skjenkemyndigheter: Opplysninger om medlemmet har gjennomført kurs og har skjenkebevilling.
    • Landbruksmyndighetene: Opplysninger om medlemmet er tildelt produksjonstillegg/ andre tilskudd, årsverksberegning eller har hatt avløser.
  • NAV kommunal del vedrørende opplysninger av betydning for medlemmets stønadsforhold.
  • Statens vegvesen: Opplysninger om førerkort eller gjennomførte kontroller i verksteder, kjøreskoler eller transportfirma knyttet til medlemmet.
  • Offentlige autorisasjonsordninger: Opplysninger om medlemmet er tildelt autorisasjon. 

• Innhenting av opplysninger fra Politiet:

Det kan innhentes opplysninger som kan ha betydning for stønadsforholdet. 

• Innhenting av opplysninger fra postoperatør

Det kan innhentes opplysninger om medlemmets adresser og omadresseringer i en nærmere angitt periode. 

• Innhenting av opplysninger fra utdanningsinstitusjon

Det kan innhentes opplysninger om medlemmet eller barn er innskrevet og følger undervisningen ved utdanningsinstitusjon, er oppmeldt til eksamen og gjennomført eksamener og andre obligatoriske studieaktiviteter. 

• Innhenting av opplysninger fra barnetilsynsordning

Det kan innhentes opplysninger om medlemmets barn går i den barnehagen som vedkommende selv har opplyst, sluttet/søkt permisjon. 

Innhenting av opplysninger fra pensjonsinnretning

Det kan innhentes opplysninger som kan ha betydning for stønadsforholdet 

Innhenting av opplysninger fra forsikringsselskap

Det kan innhentes:

  • Melding om skade til forsikringsselskapet med beskrivelse av skaden og skadehendelsen
  • Selskapets systembaserte skadehistorikk over arbeidsgiver og skadelidte
  • Skadelidtes egenmelding/egenerklæring der skadelidte beskriver skadehendelse, tidligere helse, nåværende helse osv
  • Legeerklæringen avgitt i forbindelse med og etter forsikringstilfellet
  • Primærlegejournaler og sekundærlegejournaler for tiden før og etter forsikringstilfellet
  • Sykehusjournaler
  • Rapporter fra arbeidstilsyn (dersom det finnes opplysninger som kan ha betydning for stønadsforholdet)
  • Politidokumenter i forsikringssak (dersom det finnes opplysninger som kan ha betydning for stønadsforholdet)
  • Spesialisterklæringer
  • Interne legevurderinger 

• Innhenting av opplysninger fra finansinstitusjon

Det kan innhentes opplysninger fra bankforbindelse som medlemmet har eller disponerer om spesifiserte innbetalinger og utbetalinger i en angitt periode. Dersom medlemmet disponerer flere konti i banken enn det som fremgår av de opplysninger Arbeids- og velferdsetaten har, kan tilsvarende opplysninger bes utlevert for disse. 

Innhenting av opplysninger fra regnskapsfører

Det kan innhentes inntektsopplysninger for selvstendig næringsdrivende, og unntaktsvis for lønnsmottakere.

Godtgjørelse

Opplysningene etter § 21-4 første ledd skal gis uten godtgjørelse. Det er derfor viktig å skille mellom det å innhente opplysninger (første ledd) og å be om en uttalelse/vurdering av sakkyndige (andre ledd) som det skal ytes godtgjørelse for.

Dersom en lege gir Arbeids- og velferdsetaten opplysninger som han sitter inne med i egenskap av behandlende lege, dreier det seg om å innhente opplysninger etter § 21-4 første ledd. Slike opplysninger kan for eksempel være objektive fakta som diagnose, sykmeldingsperioder eller utskrift av spesifiserte utdrag av en journal.

Hvis legen blir bedt om å komme med en uttalelse / vurdering for eksempel om pasientens tilstand eller hvilket arbeid pasienten kan utføre, må han regnes som sakkyndig, jf. andre ledd. Han deltar da i saksbehandlingen etter oppdrag fra Arbeids- og velferdsetaten, og har rett til godtgjørelse.

Krav til oppbevaring, makulering og arkivering av innhentede opplysninger

En del opplysninger som innhentes med hjemmel i § 21-4 er av mer sensitiv art. Dette dreier seg blant annet om kopi av spesifisert eller redigert utdrag fra pasientjournaler. En bør i slike saker være særlig varsom med hvordan en oppbevarer og bruker opplysningene, og sikre seg at uvedkommende ikke får tilgang til opplysningene. Oppbevaring skjer i samsvar med retningslinjer for arkivering av sensitive opplysninger. Tilsvarende skal praktiseres for bankopplysninger, herunder kontoutskrifter.

Dersom en mottar originaldokumenter, tas det kopi og dokumentene returneres til avsender.

I den grad de innkomne opplysningene bekrefter øvrige opplysninger i saken eller avkrefter vår mistanke / ikke gir ytterligere informasjon, er det tilstrekkelig å skrive et kort notat om gjennomgangen av for eksempel utdrag av journaler/kontoutskrift. I slike tilfeller makuleres de mottatte kopiene.

Dersom de innkomne opplysningene er av en slik art at de vil bli brukt i den videre saksbehandling, skal saksbehandler vurdere hvor mye som bør legges inn i saken. En kan for eksempel sladde poster i kontooversikter som er uten betydning for saken. Tilsvarende kan en holde utenfor deler av en utskrift av en pasientjournal som ikke belyser saken. All «overskuddsinformasjon» skal makuleres eller sladdes.

§ 21-4 første ledd sjette punktum – Forskriftshjemmel

[Tilføyd 1/19]

I første ledd sjette punktum er departementet gitt hjemmel til å gi forskrift til bestemmelsen. Hjemmelen omfatter opplysninger som skal gis elektronisk til Arbeids- og velferdsetaten og som ikke gis uoppfordret etter a-opplysningsloven. Hjemmelen i sjette punktum er begrenset til opplysninger som er nødvendige for å behandle saker etter folketrygdloven.

Det er 20. juni 2018 nr. 937 [FOR-2018-06-20-937] gitt forskrift i tråd med hjemmelen. Det er Forskrift om at saksopplysninger til Arbeids- og velferdsetaten skal gis elektronisk. Etter forskriften § 1 skal opplysninger Arbeids- og velferdsetaten kan innhente fra arbeidsgiver for å behandle saker etter kapittel 8, 9 og 14 gis elektronisk. Dette betyr at når Arbeids- og velferdsetaten eksempelvis skal behandle en sak om sykepenger, må arbeidsgiver gi opplysninger elektronisk.

§ 21-4 andre ledd – plikt til å gi erklæringer og uttalelser

LOV-1997-02-28-19-§21-4

(omarbeidet 10.03.2015)

[Endret 3/15, 11/15]

Det følger av folketrygdloven § 21-4 andre ledd at helsepersonell plikter etter krav fra Arbeids- og velferdsetaten (NAV), Helsedirektoratet eller det organ Helsedirektoratet bestemmer å undersøke eller intervjue en pasient og gi de erklæringer og uttalelser som er nødvendige for å kunne vurdere rettigheter og plikter etter loven her. Plikten til å gi erklæringer og uttalelser omfatter både offentlige og privatpraktiserende helsepersonell. Det samme gjelder andre som yter tjenester, forutsatt at de gjør det for trygdens regning, og andre særskilt sakkyndige.

Det går fram av Ot. prp. nr. 76 (2007-2008) at plikten til å gi erklæringer og uttalelser gjelder uten hensyn til om behandleren har hatt stønadsmottakeren som pasient fra før. Dette må ses i sammenheng med reglene i § 21-3 tredje ledd om stønadsmottakerens plikt til å la seg undersøke eller intervjue av den legen eller annen sakkyndig som NAV bestemmer.

Det følger av folketrygdloven § 21-4c siste ledd at erklæringene skal gis uten ugrunnet opphold.

Dokumentasjon fra helsepersonell

Det er ulike former for erklæringer fra helsepersonell, som for eksempel:

  • Legeerklæring fra allmennpraktiserende leger, inkludert spesialister i allmennmedisin, spesialister i samfunnsmedisin og fastlegen.
  • Legeerklæring fra spesialister.
  • Spesialisterklæring.
  • Erklæringer fra annet helsepersonell.
Forholdet mellom utredning hos fastlege og spesialist på forespørsel fra NAV

Fastlegen (eller annen behandler) har ansvar for behandling og utredning, og NAV skal ikke overta dennes rolle i dette arbeidet. NAV kan ikke kreve at fastlegen skal henvise til spesialist for nærmere utredning.

NAV kan imidlertid be om fastlegens vurdering av om ytterligere utredning eller behandling er aktuelt. Fastlegen vurderer om det er behov for dette, og i så tilfelle er det fastlegen som henviser til spesialist på vanlig måte.

NAV kan innhente spesialisterklæring når NAV har behov for ytterligere medisinsk dokumentasjon i forbindelse med saksbehandling, oppfølging og vedtak i sak. Spesialisten er da sakkyndig for NAV, og får sin betaling etter egne takster for legeerklæringer, se «Kommentar til Vedlegg 1 til § 21-4 (L-takster)» under.

Generelt om innhenting av erklæringer og uttalelser

[Endret 4/18 (gjelder fra 01.01.2018)]

Etter forvaltningsloven § 17 har NAV plikt til å påse at saken er så godt opplyst som mulig før vedtak fattes. Behovet for innhenting av erklæringer og uttalelser må derfor vurderes i lys av de medisinske opplysningene som NAV allerede har i en sak. Det må vurderes om saken er tilstrekkelig medisinsk belyst, eller om det er behov for å innhente ytterligere medisinske opplysninger for å kunne følge opp saken og for å fatte vedtak.

Rådgivende lege kan gi råd vedrørende de medisinske forhold i saken; om det er aktuelt å innhente ytterligere opplysninger, samt gi råd om hvilke spørsmål som bør stilles.

Når det er behov for å innhente ytterligere medisinske opplysninger skal det ytes godtgjørelse etter ulike takster, avhengig av hva som etterspørres. Under vises de vanligste, i kombinasjon med aktuelle takster. 

Vurdering av arbeidsmulighet/sykmeldingTakst L 1
Obligatoriske, utdypende spørsmål når sykmeldingen passerer 7,(8), 17 og 39 uker. Valgfrie spørsmål om arbeidsavklaringspenger ved 39 uker.Takst L 4
Besvarelse av skriftlig/muntlig forespørsel fra NAV om tilleggsopplysningerTakst L 8
Legeerklæring ved arbeidsuførhet (blankett NAV 08-07.08)Takst L 40
SpesialisterklæringTakst L120/L30
 

Der NAV ber om erklæring eller uttalelse skal det alltid opplyses om hvilken takst som skal benyttes. For nærmere forklaring av de ulike takstene, se «Kommentar til Vedlegg 1 til § 21-4 (L-takster)» under.

I utgangspunktet skal erklæringer og uttalelser innhentes fra brukers fastlege. Ved alle konsultasjoner hos spesialister sendes det normalt epikrise/poliklinisk notat til fastlegen. Fastlegen vil derfor kunne gi erklæring med bakgrunn i egen kjennskap til bruker og den utredning og behandling som har funnet sted, også i spesialisthelsetjenesten. Kun i spesielle tilfeller, der det for eksempel pågår behandling og bruker ikke har kontakt med fastlegen for den aktuelle lidelsen, vil det være aktuelt å innhente legeerklæring fra sykehuslegen/spesialist som behandlende lege.

I noen tilfeller, der saksbehandlingen i tilknytning til enkelte ytelser krever at det innhentes erklæringer eller annen medisinsk dokumentasjon fra særlige angitte spesialiteter, skal dette innhentes i henhold til regelverket for ytelsen.

Svartiden bør normalt ikke overstige 3 uker for erklæringer som ikke krever egen legeundersøkelse av pasienten, og 6 uker for erklæringer som krever slik undersøkelse.

Særlig om innhenting av spesialisterklæring

Det er fastlege/behandlende lege som har ansvar å utrede bruker. Spesialisterklæring innhentes når NAV har behov for ytterligere medisinsk dokumentasjon i forbindelse med saksbehandling, herunder utredning og vurdering av medisinske forhold, som det er nødvendig at en spesialist uttaler seg om.

Behovet for innhenting av spesialisterklæring må alltid vurderes i lys av de medisinske opplysningene som NAV allerede har innhentet i saken. Det kan for eksempel være aktuelt å innhente spesialisterklæring når det foreligger for lite medisinsk dokumentasjon i saken til at NAV kan fatte vedtak, eller når det er behov for tilleggsutredning fordi det foreligger motstridene helseopplysninger/vurderinger fra behandlere i saken.

Før innhenting av spesialisterklæring bør saken forelegges rådgivende lege for vurdering av behovet for spesialisterklæring, og for nærmere konkretisering av de medisinske problemstillingene som ønskes belyst. Kvaliteten på utredningen avhenger av en presis bestilling. Dersom spesialisten skal fylle ut/avgi erklæring i tilknytning til spesifiserte blanketter, for eksempel ved søknad om ortopediske hjelpemidler, er det ikke nødvendig å forelegge saken for rådgivende lege.

Bruker skal informeres før NAV igangsetter henvisning til spesialist og bestilling av spesialisterklæring. Det er i utgangspunktet NAV som bestemmer hvilken behandler som skal utføre undersøkelsen/avgi erklæring. Likevel skal NAV ta hensyn til brukers ønske når det gjelder valg av lege eller sakkyndig, men bare dersom det er forenelig med kontrollhensynet. Dette innebærer at den sakkyndige skal være objektiv og nøytral ved behandlingen av saken. I denne sammenheng viser vi til § 21-3 med kommentarer. NAV bør informere fastlege om henvisningen til spesialist, forutsatt at bruker har gitt sitt samtykke til dette.

Bestillingen skal gjøres ved at NAV henvender seg skriftlig til spesialisten, og uttrykkelig ber om «spesialisterklæring», samt opplyser om at erklæringen vil bli honorert med L120 og L30. Det er vesentlig at informasjon om takstbruk kommer tydelig frem av bestillingen, da dette er av betydning for korrekt utbetaling av honorar til spesialisten. Det er ikke tilstrekkelig at for eksempel fastlegen eller bruker selv ber om spesialisterklæring på vegne av NAV. Spesialisten skal heller ikke sende inn erklæring på eget initiativ. I slike tilfeller kan det ikke ytes godtgjørelse for erklæringen. Se nærmere informasjon om bruk av takst L 120 under «Kommentar til Vedlegg 1 til § 21-4 (L-takster)».

I tilfeller hvor brukerens medisinske tilstand kan medføre at vedkommende ikke møter til avtalt time hos spesialist, eksempelvis bruker med hukommelses- og konsentrasjonsproblemer som er henvist til nevropsykologisk utredning, må NAV-veileder/saksbehandler sørge for tettere oppfølging i forkant av timen. For eksempel ved muntlig påminnelse dagen før avtalt time.

Erklæringens innhold

Erklæringen skal være en objektiv og nøytral beskrivelse av den medisinske tilstand sett i forhold til den problemstilling NAV reiser. Gir ikke erklæringen tilstrekkelig svar på det NAV har etterspurt eller tilstrekkelige opplysninger til bruk i den videre saksbehandlingen, skal det sendes forespørsel om supplerende opplysninger eller ny erklæring til utsteder, med begrunnelse for hvorfor det er nødvendig. Før dette gjøres kan saken eventuelt drøftes med rådgivende lege.

Behandler skal bistå NAV med å utrede og belyse saken, men det er NAV som har vedtaksmyndighet i den enkelte sak. Det betyr at det ikke er avgjørende for saken at behandler har tatt stilling til om vilkårene for rett til en ytelse er oppfylt eller ikke.

Godtgjørelse

Bestemmelsen i § 21-4 andre ledd gjelder erklæringer og uttalelser som vedkommende helsepersonell må utarbeide, og for slikt arbeid ytes godtgjørelse. Formidling av journalopplysninger, epikriser og andre medisinske opplysninger som helsepersonellet allerede besitter fall er utenfor denne bestemmelsen. Slike opplysninger kan NAV, Helsedirektoratet eller annet bemyndiget organ innhente vederlagsfritt med hjemmel i § 21-4 første ledd.

Det er Arbeids- og velferdsdirektoratet som fastsetter godtgjørelsen etter drøfting med berørte organisasjoner.

Godtgjørelse ytes etter Honorartakst for legeerklæringer m.m. (L-takster), som er NAVs takster. Dette er betaling for ulike legeerklæringer og utfylling av konkrete blanketter når NAV har behov for dette i sin saksbehandling, og for dialogmøter legen (eller annen behandler) deltar i.

Når NAV ber om erklæring eller uttalelse fra helsepersonell skal det alltid opplyses om hvilken takst som skal benyttes. Takstene fremgår av Vedlegg 1 til § 21-4 i folketrygdloven, og de dekkes av NAV. Vedlegget er uttømmende.

Behandlere som har avtale om direkteoppgjør med HELFO sender inn regninger med L-takster elektronisk sammen med krav om oppgjør etter Normaltariffen (eller annen forskrift om oppgjør). HELFO utbetaler godtgjørelsen på vegne av NAV. Behandlere som ikke har avtale om direkteoppgjør må sende inn regning manuelt til den NAV-enheten som har bedt om erklæringen. Regningen skal altså følge erklæringen/blanketten, og HELFO involveres ikke i dette oppgjøret.

Bruker skal ikke betale når NAV har bedt om erklæring eller uttalelse fra helsepersonell

Det kan ikke kreves betaling fra bruker i forbindelse med innhenting av erklæringer og uttalelser som NAV har bedt om. Lege (eller annen behandler) honoreres med L-takster for arbeidet i tilknytning til den enkelte blankett eller erklæring. L-taksten kan ikke kombineres med HELFOs takster (konsultasjonstakst/særtakst/prosedyretakster etter annet regelverk) for dette arbeidet.

Når NAV henviser bruker til spesialistpraksis i forbindelse med innhenting av spesialisterklæring, skal eventuelle reiseutgifter og oppholdsutgifter dekkes. Dette gjelder for eksempel ved yrkesskader.

Kommentar til Vedlegg 1 til § 21-4 (L-takster)

Generelt

Vedlegg 1 til § 21-4 er uttømmende. Det betyr at dersom blankett/legeerklæring ikke fremkommer av dette vedlegget, honoreres det ikke etter L-takstsystemet.

Takstene kan i hovedsak utløses av lege, med mindre det fremkommer noe annet under den enkelte takst. Dersom NAV ber spesialist om å fylle ut/avgi erklæring i tilknytning til spesifiserte blanketter skal spesialist benytte takstene som er fastsatt for den enkelte blankett.

Takstene kan også benyttes av leger uten avtale om rett til refusjon fra folketrygden.

Det er en forutsetning for å kreve honorar for utfylt erklæring at blankettene er fullstendig utfylt. Dette gjelder både bruk av korrekt blankett, samt kvaliteten på opplysningene i erklæringen. Det kan ikke kreves nytt honorar dersom behandler må skrive ny erklæring i tilfelle der den første erklæringen returneres fordi den ikke er fullstendig utfylt eller mangler opplysninger.

Krav om oppgjør etter L-takstene må være fremsatt innen 6 måneder etter at kravet tidligst kunne vært satt frem, og regninger for erklæringer betales innen de samme frister som gjelder for de øvrige legeregningene; krav fremsatt elektronisk over linje skal skje innen 5 virkedager etter at kravet er mottatt. Manuelle krav utbetales innen 30 dager etter at kravet er mottatt.

Takst L1:

[Endret 4/18 (gjelder fra 01.01.2018)]

L1 benyttes hver gang man fyller ut blankett NAV 08-07.04 «Vurdering av arbeidsmulighet/sykmelding». Hvis pasienten har to eller flere arbeidsgivere skal det skrives to eller flere sykemeldinger, én til hver arbeidsgiver. Legen kan da kreve L1 for hver sykemelding, og følgelig angi L1 flere ganger på den samme regningen.

Manuellterapeuter og kiropraktorer, som har rett til å dokumentere arbeidsuførhet (sykmelde), kan utløse L1 i tilknytning til pasienter de sykmelder. Manuellterapeuter og kiropraktorer har bare adgang til å dokumentere arbeidsuførhet i en periode på inntil tolv uker fra første sykefraværsdag.

Takst L4:

[Endret 4/18, 7/18]

I sykmeldingen stilles det obligatoriske, utdypende spørsmål når sykmeldingen passerer7/(8), 17 og 39 uker. Ved passering av 39 uker, kan legen også velge å besvare spørsmål relatert til søknad om arbeidsavklaringspenger.Disse spørsmålene honoreres med L4 i tillegg til L1. L4 kan altså kreves inntil fire ganger pr. sykmeldingstilfelle.

Manuellterapeuter og kiropraktorer, som har rett til å dokumentere arbeidsuførhet (sykmelde), kan utløse L4 i tilknytning til pasienter de sykmelder. Siden manuellterapeuter og kiropraktorer bare har adgang til å dokumentere arbeidsuførhet i en periode på inntil tolv uker fra første sykefraværsdag, gjelder bruk av takst L4 kun ved besvarelse av utdypende spørsmål ved 7 (8) ukers sykmelding.

Takst L8:

[Endret 11/15]

L8 benyttes ved utfylling av Blankett NAV 08-20.05 «Søknad om unntak fra arbeidsgiveransvar» og Blankett NAV 09-06.05 «Krav om forhåndsgodkjenning – økt antall stønadsdager med omsorgspenger».

L8 benyttes også ved besvarelse av skriftlig/muntlig forespørsel fra NAV om tilleggsopplysninger ut over det som følger av tidligere utfylte blanketter/erklæringer. L8 kan benyttes når NAV ber om tilleggsopplysninger per telefon, men er likevel ikke en generell telefontakst.

Manuellterapeut og kiropraktor med sykmeldingsrett kan også utløse L8 når NAV ber om tilleggsopplysninger i tilknytning til sykmeldinger de har skrevet.

I de tilfeller der NAV særskilt har bedt om Blankett NAV 08-07.08 «Legeerklæring ved arbeidsuførhet» fra henholdsvis psykolog, fysioterapeut, manuellterapeut og kiropraktor, og deretter ber om tilleggsopplysninger utover det som følger av tidligere utfylt blankett, kan også disse som nevnt utløse takst L8 for tilleggsopplysninger.

Takst L9:

L9 benyttes ved legeerklæring ved søknad om hjelpemidler i tilknytning til Blankett NAV 10-07.03 (hjelpemidler), Blankett NAV 10-07.06 (tolkehjelp – ny bruker) og Blankett NAV 10-03.30 (lese- og sekretærhjelp for blinde og svaksynte).

Taksten kan ikke benyttes ved behov for ordinær tolkehjelp når pasienter ikke snakker norsk.

Takst L15:

[Endret 11/15]

L15 benyttes ved utfylling av Blankett NAV 10-07.10 «Søknad om ortopediske hjelpemidler». Taksten kan brukes av følgende spesialister: spesialist i ortopedisk kirurgi, fysikalsk medisin og rehabilitering. Sykehuslege med fullmakt kan også skrive slik erklæring. I tillegg kan spesialist i nevrologi, revmatologi eller indremedisin skrive erklæring ved søknad om ortoser og ortopedisk fottøy. Spesialist i pediatri kan skrive erklæring ved søknad om ortoser i barns første leveår.

Takst L20:

[Endret 7/18]

L20 kan kun benyttes av manuellterapeut og kiropraktor, ved deltakelse i dialogmøte i tilknytning til pasienter de sykmelder. For å få rett til å utløse taksten må møtet oppfylle kravene i loven til et dialogmøte, jf. arbeidsmiljøloven § 4-6 og folketrygdloven § 8-7a.

Taksten kan i tillegg benyttes der den sykmeldte ikke har arbeidsgiver (som ikke er et dialogmøte i lovs forstand). Forutsetningen for å kunne utløse taksten i sistnevnte tilfelle er at NAV og sykmeldt deltar i møtet.

Taksten beregnes for arbeid i inntil en halv time og repeteres deretter per påbegynte halvtime. Taksten dekker også praksisutgifter.

Ved reise i forbindelse med deltakelse i dialogmøte benyttes dialogmøtetakst også for den tiden reisen tar til/fra dialogmøte. Taksten beregnes for den samlede møte-/reisetid, ikke per pasient. Manuellterapeuten eller kiropraktoren må på anmodning opplyse hvem det har vært holdt møte med.

Takst L20a:

[Endret 7/18]

L20a benyttes hvis et dialogmøte blir avlyst senere enn 24 timer før møtet skulle vært avholdt. Taksten kan kun benyttes av manuellterapeuter og kiropraktorer i tilknytning til pasienter de sykmelder. Taksten kan ikke repeteres.

Takst L25:

[Endret 11/15, 5/16, 7/18]

L25 benyttes ved utfylling av Blankett NAV 06-03.04 «Søknad om grunnstønad», Blankett NAV 06-04.04 «Søknad om hjelpestønad» og Blankett NAV 13-00.41 «Yrkesskade/yrkessykdom» og Blankett NAV 13-00.08 «Tannlegeerklæring ved yrkesskade».

Blankettene NAV 13-00.48 og NAV 13-00.49 skal ved håndskade vedlegges Blankett NAV.13-00.41. Det ytes heller ingen tilleggs refusjon for utfylling av blankettene NAV 13-00.48, NAV 13-00.49

L25 kan i tillegg benyttes ved utfylling av Blankett NAV 10-06.06 «Seksualteknisk hjelpemiddel».

Takst L30:

L30 benyttes ved spesialisterklæring for hver påbegynte halvtime utover to timer. Taksten kan altså bare benyttes hvis spesialisten bruker mer enn to timer på spesialisterklæringen. Spesialisten må på anmodning kunne dokumentere og sannsynliggjøre tidsbruken. Bruk av taksten forutsetter at takst L120 er brukt på samme regning. Hvis takst L30 sendes inn alene – uten L120, vil regningen med L30 bli avvist.

Se takst L120 for nærmere beskrivelse av hvem som kan kreve takst L30.

Takst L34:

L34 benyttes ved reise i forbindelse med deltakelse i dialogmøte, og ytes som godtgjørelse per km for reiseutgifter.

Taksten kan benyttes av lege, legespesialist, manuellterapeut og kiropraktor.

Takst L35 a:

[Endret 7/18]

L35 a benyttes hvis et dialogmøte blir avlyst senere enn 24 timer før møtet skulle vært avholdt. Taksten er forbeholdt leger. Taksten kan ikke repeteres.

Takst L35 ad:

[Endret 7/18]

L35 ad benyttes hvis et dialogmøte blir avlyst senere enn 24 timer før møtet skulle vært avholdt. Taksten er forbeholdt legespesialister, inkludert spesialist i allmennmedisin. Spesialist i samfunnsmedisin kan ikke utløse taksten. Taksten kan ikke repeteres.

Takst L36: «dialogmøtetakst»

[Endret 7/18]

L36 benyttes ved sykmeldende lege/fastleges deltakelse i dialogmøte. Taksten beregnes for arbeid i inntil en halv time, og repeteres deretter per påbegynte halvtime.

For å få rett til å utløse dialogmøtetakst må møtet oppfylle kravene i loven til et dialogmøte, jf. arbeidsmiljøloven § 4-6 og folketrygdloven § 8-7a. Dialogmøtetakst kan også benyttes om det skulle være behov for ekstra dialogmøter utover dialogmøte 1, 2 og 3, forutsatt at møtet oppfyller kravene som nevnt.

Dialogmøtetakst kan i tillegg benyttes der den sykmeldte ikke har arbeidsgiver, og også i de tilfellene det er aktuelt med slike møter når bruker mottar arbeidsavklaringspenger (som ikke er dialogmøter i lovs forstand). Forutsetningen for å kunne utløse dialogmøtetakst i sistnevnte tilfeller er at NAV og bruker/pasient deltar i møtet.

Ved reise i forbindelse med deltakelse i dialogmøte benyttes dialogmøtetakst også for den tiden reisen tar til/fra dialogmøte. Takstene beregnes for den samlede møte-/reisetid, og ikke per pasient dersom det avholdes flere dialogmøter på samme reise.

Behandleren må på anmodning opplyse hvem det har vært holdt møte med.

Særlig om bedriftshelsetjenesten (BHT):

[Endret 7/18]

Når det gjelder BHTs deltakelse i dialogmøter honoreres disse etter egne satser, og følgelig honoreres de ikke etter L-takstsystemet.

Arbeidsgiver sender søknad om refusjon av honorar til bruk av godkjent bedriftshelsetjeneste i dialogmøte 1 (gjelder bedrifter som har inngått samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv med NAV; IA-virksomheter). Skjema ligger tilgjengelig i skjemaveileder på http://www.nav.no/.

Hvis det ses som hensiktsmessig og nødvendig at BHT deltar i dialogmøte 2 eller 3 som et ledd i oppfølging av den ansatte, i forbindelse med å finne mulige tiltak og tilrettelegging på arbeidsplassen, kan honorar til BHT brukes.

Takst L36 d:

[Endret 7/18]

L36 d benyttes ved legespesialisters (inkludert spesialist i allmennmedisin) deltakelse i dialogmøte, forutsatt at spesialisten er sykmeldende behandler. Spesialist i samfunnsmedisin kan ikke utløse taksten. Taksten beregnes for arbeid i inntil en halv time, og repeteres deretter per påbegynte halvtime.

For øvrig gjelder tilsvarende krav som angitt under takst L36.

Takst L40:

[Endret 7/18]

L40 benyttes ved utfylling av Blankett NAV 10-07.40 «Søknad om stønad til bil» og Blankett NAV 08-07.08 «Legeerklæring ved arbeidsuførhet».

Taksten omfatter vanlig undersøkelse, porto og skrivehjelp. Taksten kan ikke kombineres med konsultasjonstakst eller særtakster for dette arbeidet. Forbeholdet om at konsultasjonstakst ikke kan benyttes i denne sammenheng gjelder dersom pasient er ferdig utredet. Dersom pasienten ikke er ferdig utredet, og utfylling av blankett krever ytterligere undersøkelse, kan imidlertid legen kreve honorartakster for dette arbeidet (som da er utredning av pasienten og innebærer egenandel fra pasient).

Når det gjelder Blankett NAV 08-07.08 .Legeerklæring ved arbeidsuførhet. er det NAV vurderer behovet for- og etterspør erklæringen. For å få rett til å utløse taksten må NAV ha bedt særskilt om at det skrives en «Legeerklæring ved arbeidsuførhet». Med særskilt menes: Skriftlig henvendelse fra NAV, hvor det uttrykkelig blir bedt om «Legeerklæring ved arbeidsuførhet», samt at det opplyses om at erklæringen vil bli honorert med takst L40. Det er altså ikke tilstrekkelig med muntlig henvisning fra NAV, eller at pasienten selv ber om erklæring på vegne av NAV.

Blankett NAV 08-07.08 «Legeerklæring ved arbeidsuførhet» kan også skrives av psykolog, fysioterapeut, manuellterapeut og kiropraktor. Forutsetningen for at nevnte behandlere skal kunne utløse takst for denne erklæringen er at NAV særskilt har bedt om det.

Dersom NAV ber spesialist om «Legeerklæring ved arbeidsuførhet» (Blankett NAV 08-07.08) skal takst L40 benyttes.

Takst L60:

[Endret 7/18]

L60 benyttes når bruker er henvist fra NAV for spesialisterklæring, og bruker ikke møter til avtalt time eller avbestiller senere enn 24 timer før timen. For å få rett til å utløse taksten må NAV ha bestilt time for bruker.

Taksten er forbeholdt spesialistpraksis (legespesialister og psykologspesialister). Lege som er spesialist i allmennmedisin eller samfunnsmedisin og psykolog som er spesialist i organisajonspsykologi kan ikke utløse taksten.

Taksten kan ikke repeteres. Dette gjelder også i de tilfelle der det var satt av mer tid til undersøkelse utover en time (60 minutter).

Takst L90:

L90 benyttes ved utfylling av Blankett NAV 13-00.30 «Yrkesskade/yrkessykdom», Blankett NAV 13-00.11 «Yrkesskade/yrkessykdom ved hørselstap» og Blankett NAV 31-00.01 «Krigspensjon».

Det er ikke fastsatt særskilt honorar for blankett NAV 13-00.31 som anses som en del av arbeidet med utfylling av blankett NAV 13-00.30. Blankettene NAV 13-00.48 og NAV 13-00.49 skal ved håndskade vedlegges blankett NAV 13-00.30. Det ytes heller ingen tilleggs refusjon for utfylling av blankettene NAV 13-00.48 og NAV 13-00.49.

Takst L120:

[Endret 7/18]

L120 benyttes ved spesialisterklæring for de to første timene. For arbeid med spesialisterklæring som varer utover to timer, se takst L30. Taksten er forbeholdt legespesialister og psykologspesialister. Lege som er spesialist i allmennmedisin eller samfunnsmedisin, samt psykolog med spesialitet i organisasjonspsykologi kan imidlertid ikke utløse taksten.

Med legespesialist forstås her lege som er godkjent spesialist i en klinisk spesialitet, unntatt spesialist i allmennmedisin eller samfunnsmedisin. Lege som er under klinisk spesialistutdanning (LIS-lege), kan under veiledning skrive spesialisterklæring med kontrasignering av veileder som er godkjent legespesialist.

Med psykologspesialist forstås her psykolog som har gjennomført spesialistutdanning og fått godkjenning som psykologspesialist i en av de godkjente spesialitetene for psykologer. Psykolog som er under spesialistutdanning kan under veiledning skrive spesialisterklæring med kontrasignering av veileder som er psykologspesialist. Følgende psykologspesialister kan skrive spesialisterklæring:

  • Arbeidspsykologi
  • Nevropsykologi
  • Samfunn- og allmennpsykologi
  • Barne- og ungdomspsykologi
  • Psykoterapi
  • Voksenpsykologi
  • Familiepsykologi
  • Rus- og avhengighetspsykologi
  • Eldrepsykologi

Når det gjelder leger og psykologer i spesialisering, forventes det særlig aktsom bruk av takst L120 og L30, slik at krav om refusjon står i forhold til hva som kan anses å være normal bruk av takstene.

En spesialisterklæring kan ikke skrives av annen yrkesgruppe med kontrasignering av legespesialist eller psykologspesialist. Dette innebærer at eksempelvis fysioterapeut, manuellterapeut, kiropraktor, klinisk sosionom, psykiatrisk sykepleier, sykepleier mv. ikke kan skrive spesialisterklæring for NAV.

Taksten omfatter vanlig undersøkelse, porto og skrivehjelp. Omkostninger til fakturering/fakturagebyr dekkes ikke. Taksten kan ikke kombineres med konsultasjonstakst eller andre prosedyretakster/særtakster. Ved behov for særskilte undersøkelser i tilknytning til erklæringen skal det benyttes takstene L120+L30 for den totale tidsbruken medgått til undersøkelse, vurdering og skriving av erklæring. Spesialisten må på anmodning kunne dokumentere og sannsynliggjøre tidsbruken.

Dersom pasienten i tillegg mottar behandling hos vedkommende spesialist skal det ikke benyttes L-takst for behandling, eller for tid medgått til behandling. Behandling dekkes etter egne særtakster fastsatt av HELFO, se kapittel 5 i folketrygdloven.

For å få rett til å utløse taksten må NAV ha bedt særskilt om at det skrives en spesialisterklæring. Med særskilt menes: Skriftlig henvendelse fra NAV, hvor det uttrykkelig blir bedt om .spesialisterklæring., samt at det opplyses om at erklæringen vil bli honorert med L120. Det er altså ikke tilstrekkelig med muntlig henvisning fra NAV, eller at for eksempel fastlegen eller pasienten selv ber om spesialisterklæring på vegne av NAV. Dersom vedkommende spesialist likevel velger å skrive spesialisterklæring i slike tilfeller, kan det ikke ytes godtgjørelse.

Dersom NAV ber spesialist om å fylle ut/avgi erklæring i tilknytning til spesifiserte blanketter skal spesialist benytte takstene som er fastsatt for den enkelte blankett.

Takst L180:

L180 benyttes ved utfylling av Blankett E 213 «EØS – detaljert legeerklæring» og Blankett AUS 109 «Australia – detaljert legeerklæring».

§ 21-4 tredje ledd – ved innhenting av opplysninger etter første og andre ledd gjelder § 21-4c

LOV-1997-02-28-19-§21-4

§ 21-4c tredje og fjerde ledd har regler som gjelder generelt ved all innhenting av informasjon etter bestemmelsene i folketrygdloven. Se nærmere om formkrav, klageadgang og varsling rundskrivet til § 21-4c.

§ 21-4 fjerde ledd (nytt)

LOV-1997-02-28-19-§21-4

[Tilføyd 7/13]

Første punktum fastslår at helsepersonell og andre som avgir uttalelser og erklæringer av betydning for stønadsretten har plikt til å kreve at stønadstakeren legitimerer seg. Stønadstakerens plikt til å legitimere seg i slike tilfeller, og det nærmere innholdet av denne plikten følger folketrygdloven § 21-3 fjerde ledd. Det vises til kommentarene til denne bestemmelsen.

Andre punktum fastslår at det skal fremgå av erklæringen eller uttalelsen at vedkommende har legitimert seg.

Tredje punktum åpner for å unnlate å kreve legitimasjon når stønadstakeren er kjent for den som avgir erklæringen. I slike tilfeller skal det fremgå av erklæringen eller uttalelsen at legitimasjon ikke er krevd.

Ut i fra en ren ordlydsfortolkning av bestemmelsen kan det se ut som at det kun er unntak fra plikten til å kreve legitimasjon når stønadstakeren er kjent for den som skal avgi uttalelse eller erklæring. Det fremgår imidlertid klart av forarbeidene at legitimasjonsplikten skal praktiseres lempelig. I høringsrunden kom særlig Legeforeningen med sterke innvendinger mot en en streng legitimasjonsregel. Departementet delte langt på veg legeforeningens synspunkter, men fastholdt at hovedregelen skal være at legitimasjon avkreves.

Departementet uttalte:

«Departementet mener uttalelsen fra Legeforeningen inneholder flere gode eksempler på situasjoner hvor unntak kan tenkes. Departementet er ikke enige i Legeforeningens forslag om at lovteknikken endres slik at legitimasjonsplikt gjøres til et unntak. Det er etter departementets vurdering viktige å få frem kravet om rett identitet, og at det åpnes for unntak for å ivareta behovene for det i praksis. Utkastet i høringsnotatet med en hovedregel om legitimasjonsplikt bør opprettholdes, og samtidig bør det tas inn en åpning for unntak direkte i loven. Departementet ser heller ikke bort fra at realiteten i legeforeningens forslag vil kunne oppleves å være hovedregelen i praksis.»

Departementet viste dessuten til at flere av uttalelsene i høringen beskrev sitasjoner som vil kunne utgjøre praktisk viktige unntak fra legitimasjonsplikten.

Arbeids- og velferdsdirektoratet mener at departementets uttalelser gir en god pekepinn på hvordan bestemmelsen skal praktiseres. Direktoratet er opptatt av at legitimasjonsplikten praktiseres slik at den ikke er til hinder for at pasienter oppsøker lege for nødvendig helsehjelp. Det må blant annet kunne gjøres unntak fra legitimasjonsplikten når stønadstakeren er

  • mindreårig
  • alvorlig syk
  • trenger øyeblikkelig hjelp
  • er kjent for helsepersonellet fra før

Videre mener direktoratet at praksis knyttet til legitimasjonsplikten må kunne differensieres, avhengig av hvor stor risikoen for trygdemisbruk er. Man må i det enkelte tilfelle både kunne se på sannsynligheten for misbruk, og det potensielle misbrukets omfang. For eksempel må legitimasjonskravet følges tettere opp ved langtidsytelser enn ved korttidsytelser.

Dersom NAV etter en konkret vurdering kommer til at den som har avgitt erklæring eller uttalelse har unnlatt å kreve nødvendig legitimasjon, vil erklæringen eller uttalelsen være mangelfull. Avgiveren bør da gis anledning til å rette opp denne mangelen. Dersom dette ikke lar seg gjøre kan erklæringen eller uttalelsen ikke godtas.

§ 21-4 femte ledd første punktum – institusjoners plikt til å melde om inn- og utskrivning

LOV-1997-02-28-19-§21-4

Bestemmelsen er en lovfesting av nærmere oppregnede institusjoners plikt til å rutinemessig gi trygden melding om inn- og utskrivning av pasienter/ klienter. Rapporteringsplikten er ikke bare knyttet opp mot de som mottar stønad, noe som betyr at arbeids- og velferdsetaten mottar meldinger også om dem som ikke er stønadsmottakere. Bakgrunnen for denne rapporteringen er at stønadsmottakere som oppholder seg i en av de oppregnede institusjoner ofte skal få sine trygdeytelser redusert, da institusjonen for eksempel står for kost og losji. For pensjonsytelsene, arbeidsavklaringspenger, sykepenger, grunn- og hjelpestønad, reguleres reduksjon av stønad direkte i loven (se for eksempel sykepenger, folketrygdloven § 8-53 og § 8-54). Uten den rapportering som § 21-4 fjerde ledd lovfester, ville det være svært vanskelig å håndheve reduksjonsreglene i folketrygdloven.

§ 21-4a Innhenting av opplysninger fra og om tredjemann samt ved stedlig kontroll

LOV-1997-02-28-19-§21-4a

Endret av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Ytelsesavdelingen og Seksjon for Personvern, informasjonssikkerhet og beredskap (ansvarlig for personopplysningsloven) 30.11.2012.

Tidligere endret av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Juridisk seksjon 17.03.2009 (Ny lovbestemmelse med virkning fra 16. januar 2009) og av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Fagstab ytelser, Ytelsesfaglig fellesseksjon 04.05.2011 (Rundskrivet til § 21-4a andre ledd er nytt og erstatter vedlegg 1 til § 21-4a)

Overordnede hensyn ved innhenting av opplysninger

Folketrygdlovens ytelser bygger på et prinsipp om at ytelsene kun skal gå til de som fyller vilkårene. For å sikre legitimiteten av velferdsordningene og forvaltningen av disse er det nødvendig med kontroll, både av om vilkårene for en ytelse er oppfylt og om tilstått ytelse blir utbetalt i samsvar med vedtak. Arbeids- og velferdsetaten er i den forbindelse gitt lovhjemler for innhenting av informasjon og kontroll gjennom folketrygdloven § 21-4 og § 21-4a.

Rammene for informasjonsinnhenting fremgår dels i folketrygdlovens bestemmelser og dels i forvaltningsloven og personopplysningsloven. Innhenting av opplysninger fra andre enn medlemmet innebærer et inngrep i personvernet. Dette øker viktigheten av at føringene, gitt i bestemmelsene om forholdsmessighet og nødvendighet, etterleves ved innhenting av opplysninger.

§ 21-4 gir Arbeids- og velferdsetaten rett til å innhente de opplysninger som er nødvendige for å vurdere om vilkårene for en ytelse er oppfylt eller har vært oppfylt i tilbakelagte perioder. Hvilke opplysninger som er nødvendig å innhente, vil være avhengig av om opplysningene skal anvendes i ordinær saksbehandling eller i kontrolløyemed. Selv om det er samme vilkårsvurdering som gjøres i ordinær saksbehandling og ved kontrollvirksomhet, krever kontrollbehandling innhenting av mer dokumentasjon. Behovet for innhenting av opplysninger i denne sammenheng oppstår som følge av at det er forhold i saken som gir grunn til å betvile om vilkårene for ytelsen er eller har vært oppfylt.

Folketrygdloven § 21-4 kan benyttes av alle saksbehandlende enheter i etaten, se rundskrivet til bestemmelsen. Folketrygdloven § 21-4a kan imidlertid bare benyttes av Arbeids- og velferdsdirektoratet og NAV Kontroll.

Generelt

For å avdekke trygdemisbruk er Arbeids- og velferdsetaten gitt utvidede lovhjemler i § 21-4 a for å innhente opplysninger i forbindelse med kontroll og å gjennomføre stedlig kontroll. Med kontrollhjemlene gitt i § 21-4 a følger det et større ansvar for å balansere hensynet mellom personvern og kontroll. Samtidig kan personvernet måtte vike for nødvendige opplysninger som kan bekrefte eller avkrefte en foreliggende mistanke, og derved sikre lovens intensjon om å bekjempe trygdemisbruk. I tillegg til Arbeids- og velferdsdirektoratet er det kun NAV Kontroll som er gitt myndighet til å benytte hjemlene i § 21-4 a.

Arbeids- og velferdsdirektøren har i brev av 17.02.2009 og 17.03.2009 gitt NAV Kontroll fullmakt til henholdsvis å gjennomføre stedlig kontroll og innhente opplysninger.

§ 21-4a første ledd – Innhenting av opplysninger fra og om tredjeperson

LOV-1997-02-28-19-§21-4a

Folketrygdloven § 21-4a første ledd gir hjemmel for å innhente opplysninger om stønadsmottakere fra andre enn de som er nevnt i § 21-4. I tillegg gir bestemmelsen hjemmel for å innhente opplysninger om andre personer enn stønadsmottakeren.

Bestemmelsen kan bare brukes på bestemte vilkår. Det må foreligge «rimelig grunn til mistanke» om at det har skjedd eller vil skje urettmessige utbetalinger fra trygden, og opplysningene som innhentes må være «nødvendige» for å avdekke eller hindre denne type feilutbetalinger.

Rimelig grunn til mistanke

Mistanke om at det har skjedd eller kan skje urettmessige utbetalinger kan oppstå som en konsekvens av konkrete henvendelser fra tredjeperson, gjennom målrettede kontroller, opplysninger i den ordinære saksbehandlingen m.v.

I forarbeidene til folketrygdloven § 21-4a, Ot.prp.nr.76 (2007-2008), fremgår at vilkåret om «rimelig grunn til mistanke» ikke stiller krav om sikkerhet for at det har skjedd eller vil skje urettmessige utbetalinger. Det må imidlertid være forhold i saken som indikerer dette, og som taler for at man ser nærmere på saken.

Videre fremgår det at «rimelig grunn til mistanke» skal forstås på omtrent samme måte som «rimelig grunn til undersøkelse» i straffeprosessloven § 224 første ledd. I forarbeidene til denne bestemmelsen, Ot.prp.nr.60 (2004-2005), sies det at det ikke kan oppstilles noe minstekrav for å iverksette etterforskning, men at det i tvilstilfeller kan være nyttig å vurdere tre momenter som stikkordsmessig angis som sannsynlighet, forholdsmessighet og saklighet. Det kan ikke utledes noe krav om at det er mistanke om at det allerede er begått en straffbar handling. Dersom det dreier seg om mindre alvorlige straffbare handlinger, bør det stilles krav om en viss sannsynlighet for at den straffbare handlingen begås eller er begått før etterforsking iverksettes. På den annen side må etterforsking kunne iverksettes på grunnlag av opplysninger om at noen er i ferd med å begå eller har begått en svært alvorlig straffbar handling, selv om sannsynligheten for at det er hold i opplysningene er meget liten.

I saker hvor det er mistanke om trygdemisbruk, må det foretas en tilsvarende avveining av de kryssende hensyn som gjør seg gjeldende i saken. Dersom den innledende vurderingen av forholdet og opplysninger innhentet fra etatens egne registre, indikerer at det kan ha skjedd eller vil kunne skje urettmessige utbetalinger, vil det foreligge rimelig grunn til mistanke og grunnlag for å vurdere ytterligere kontrolltiltak. Dersom det ikke foreligger slike forhold, skal hjemmelen ikke brukes til innhenting av opplysninger.

Nødvendige opplysninger

Arbeids- og velferdsetaten kan foreta etterkontroll av ytelser for å sikre at tilstått stønad blir utbetalt i samsvar med vedtak. Ved en slik kontroll har medlemmet plikt til å gi de opplysningene og levere de dokumentene som er nødvendige for at etaten skal kunne vurdere om retten til ytelsen har vært eller er oppfylt. Medlemmet har plikt til å bidra til å opplyse saken, se rundskriv til § 21-3.

Ved kontroll av stønadsforhold hvor det er mistanke om trygdemisbruk er vurderingstema i utgangspunktet det samme som i en vanlig stønadssak. Det er likevel den forskjell at etaten i slike tilfeller allerede har den nødvendige dokumentasjon i forhold til stønadsvilkårene, men ulike forhold gjør at det er grunn til å stille spørsmål om dokumentasjonen er korrekt. Det man trenger er nye opplysninger som kan belyse hvorvidt utbetalingen er rettmessig eller ikke. Dersom vilkåret om rimelig grunn til mistanke foreligger, ligger det innenfor rammene gitt i § 21-4a å innhente ytterligere opplysninger fra og om en tredjeperson når det er nødvendig for å få belyst saken. Det må først gjøres en vurdering av de opplysningene en har tilgang til via NAV sine registre. Hvorvidt mistanken etter det er styrket eller svekket har betydning for om og evt. hvilke ytterligere opplysninger det er nødvendig å innhente. I den grad det er tilstrekkelig og formålstjenlig skal opplysningene innhentes fra medlemmet selv. Informasjonsinnsamling fra tredjeperson bør som et utgangspunkt starte med innhenting av opplysninger som ikke berører noens personlige sfære. Dog vil det i saker om trygdemisbruk og ut fra erfaringer være relevant å legge vekt på hvilke opplysninger som bidrar til sakens oppklaring og hvor raskt. Kommer en til at opplysningene en vurderer å innhente vil kaste slikt lys over stønadsforholdet, må de anses som nødvendige for å få opplyst saken. Kravet til dokumentasjon øker jo flere indikasjoner det er for at de faktiske forhold ikke stemmer med de opplysningene stønadsmottakeren selv har gitt. Hva som er tilstrekkelig dokumentasjon i saken, må vurderes konkret og stegvis ut fra sakstype og forholdene knyttet til saken. Det skal i den enkelte sak skrives en kort begrunnelse for hvorfor det har vært nødvendig å innhente opplysningene.

Innhenting av opplysninger fra tredjeperson:

Arbeids- og velferdsetaten kan innhente opplysninger hos enhver som besitter nødvendig informasjon om stønadsforholdet. Lovgiver trekker frem at det nok kan oppleves ubehagelig for en ikke-profesjonell som blir spurt om å gi opplysninger som kan avsløre noens misbruk av stønad, men utover det personlige dilemmaet kan det ikke sees særskilte skadevirkninger for personen.

Selv om den som besvarer forespørselen har plikt til å gi riktig og sannferdig informasjon (§ 25-12), kan informasjonen en får likevel være upresis. En kan også risikere at den som blir spurt bevisst gir feilaktige opplysninger eller at informasjonen kan være farget av personens forhold til stønadsmottakeren. Det gjøres i denne sammenheng oppmerksom på at § 21-4c femte ledd inneholder en begrensning i plikten til å avgi forklaring mv., jf. henvisningen til bestemmelser i tvisteloven. Etter tvisteloven § 22-9 har nåværende og tidligere ektefelle/samboer, slektninger i rett opp- eller nedstigende linje, og søsken ikke plikt til å gi informasjon om forhold de har blitt meddelt av vedkommende. Det samme gjelder om forhold som kan medføre straff for vedkommende selv eller for nær personkrets, jf. tvisteloven § 22-9 (personkretsen er her noe utvidet i forhold til tvisteloven § 22-8). Dette må imidlertid ikke forstås som at etaten ikke har adgang til å rette en forespørsel til disse. Hvis det vurderes som nødvendig å forespørre personer som omfattes av tvisteloven, må det opplyses om at vedkommende ikke har plikt til å svare. Der det er utarbeidet mal skal denne benyttes.

I denne type saker må det også løpende vurderes om innhenting av opplysninger kan medføre fare for bevisforspillelse. Selv om Arbeids- og velferdsetaten har fått nye og utvidede hjemler, har etaten fortsatt mulighet til å anmode politiet om bistand, jf. § 21-4 siste ledd. I tilfeller der en kjenner til at det på ulike måter kan bli problematisk å innhente informasjon, kan det derfor være hensiktsmessig å be politiet om bistand.

Innhenting av opplysninger om tredjeperson:

Arbeids- og velferdsetaten kan innhente opplysninger om andre personer enn stønadsmottakeren. Eksempelvis kan det i saker om ytelser til enslig forsørger være nødvendig å innhente opplysninger om den andre forelderen/samboer. Tilsvarende om arbeidsgiver i saker hvor stønadsmottaker og arbeidsgiver samarbeider for at stønadsmottaker skal få en ytelse vedkommende ikke har krav på. Videre viser erfaringer fra trygdemisbruksarbeidet at stønadsmottakere kan omgå/unngå kontroll ved at de får andre personer til å fremstå i deres navn. Eksempelvis har en sett stønadsmottakere la sin ektefelle/samboer stå som formell eier og driver av et foretak, mens den reelle arbeidsinnsatsen utføres av stønadsmottakeren. Et annet eksempel kan være at stønadsmottakeren benytter seg av andre personers konti ved transaksjoner knyttet til egen arbeidsvirksomhet. Tredjepersonen er ikke nødvendigvis kjent med at det foregår misbruk, det kan være mange grunner til at vedkommende har godtatt å være knyttet opp til stønadsmottakerens virksomhet.

Varsling

Med mindre opplysningene er av en art som ikke utløser informasjonsplikt til medlemmet eller tredjeperson, se opplistingen i avsnittet under, skal medlemmet/tredjeperson varsles i medhold av personopplysningsloven § 20 første ledd. Som hovedregel skal slikt varsel gis straks opplysningene er mottatt. Varselet må si noe om hvem opplysningene er innhentet fra, for hvilken periode og til hvilket formål (kontrollformål). Det skal også informeres om retten til innsyn etter personopplysningsloven § 18 og retten til retting/sletting av opplysninger etter samme lovs § 27 og § 28. Der det er utarbeidet mal skal denne benyttes.

Personopplysningsloven skiller ikke mellom myndige og umyndige, og en må således anta at også umyndige har krav på varsel. Det kan imidlertid reises spørsmål ved hvem som skal varsles, den umyndige eller vergen. Som ledd i inkorporering av FN's barnekonvensjon ble det i 2003 gjort en del endringer i forvaltningsloven. Ønsket om å ivareta barnets synspunkter i saker som angår dem selv medførte tilføyelser i blant annet § 16 om forhåndsvarsling, § 17 om utrednings- og informasjonsplikt og § 18 om adgangen til å gjøre seg kjent med sakens dokumenter. Hovedprinsippet var at dersom barnet var over 15 år så skulle vedkommende, i tillegg til vergen, også forhåndsvarsles, informeres osv.

Personopplysningsloven har ikke samme eksplisitte grensedragning med hensyn til alder. Datatilsynet har imidlertid uttalt når det gjelder krav til samtykke at mindreårige må kunne antas å oppfylle kravene til å gi dette dersom en kan forvente en tilstrekkelig modenhet til å forstå hva et samtykke innebærer.

På bakgrunn av ovennevnte legger Arbeids- og velferdsdirektoratet til grunn samme praksis som i forvaltningsloven. Dette innebærer at varsel etter personopplysningsloven § 20 kun skal sendes til vergen dersom vedkommende barn er under 15 år. Dersom barnet er over 15 år skal både vergen og barnet selv varsles.

Av hensyn til utredningen av en sak vil det noen ganger være uheldig å måtte varsle om at opplysningene blir innhentet. I personopplysningsloven § 23 bokstav b) er det gjort unntak fra plikten til å varsle dersom det er påkrevd med hemmelighold av hensyn til forebygging, etterforskning, avsløring eller rettslig forfølging av straffbare handlinger. Hvorvidt hemmelighold er påkrevd må vurderes konkret i det enkelte tilfellet. Det vises til at uttrykket «påkrevd» i juridisk terminologi er ansett å være et meget strengt vilkår, og normalt innebærer en skjerpelse sammenlignet med uttrykket «nødvendig».

Når hemmelighold ikke lenger er påkrevd må medlemmet/tredjeperson gis informasjon, med mindre andre unntaksbestemmelser da kommer til anvendelse. Som utgangspunkt vil hemmelighold neppe anses å være påkrevd etter at kontrollen er gjennomført.

Opplysninger som NAV Kontroll kan innhente uten at det utløser plikt til å varsle

Personopplysningsloven § 20 andre ledd bokstav a hjemler adgang til å unnta varsling. Det må i tilfelle foreligge uttrykkelig hjemmel.

Varsling kan etter reglene i personopplysningsloven § 20 andre ledd bokstav a unnlates ved innhenting av opplysninger fra og om tredjeperson om økonomiske forhold og adresse/oppholdssted, nærmere spesifisert for følgende forhold: 

– Innhenting av opplysninger fra postoperatør

Dersom også andre personer har mottatt post til samme adresse som medlemmet i aktuelle periode, kan det bes opplyst hvem dette er og for hvilke perioder. Tilsvarende kan det innhentes adresseopplysninger om tredjeperson (kan være nødvendig i saker med ytelse til enslig forsørger, ved mistanke om utenlandsopphold eller fiktiv identitet). 

– Innhenting av opplysninger fra barnetilsynsordning

Det kan innhentes opplysninger om medlemmets barn går/har sluttet/har permisjon i den barnetilsynsordning som medlemmet selv har opplyst. Med barnetilsynsordning sikter en til barnehager som er omfattet av barnehageloven, barneparker og andre tilbud om barnepass, for eksempel dagmamma, se nærmere rundskriv til § 21-4 under overskriften «Spesielt om opplysninger fra barnetilsynsordning». 

– Innhenting av opplysninger fra finansinstitusjon

Det kan innhentes opplysning om hvem som har disposisjonsrett til medlemmets konto/konti. Dersom medlemmet disponerer flere konti i banken enn det som fremgår av de opplysninger Arbeids- og velferdsetaten har, kan tilsvarende opplysninger bes utlevert for disse.

I saker med ytelse til enslig forsørger, kan det i tillegg innhentes opplysninger om eventuelle overføringer til den andre forelderen/samboer.

I saker hvor det foreligger opplysninger/mistanke om samarbeid mellom arbeidsgiver/ arbeidstakere/tredjeperson, kan det innhentes opplysninger fra bedriftens og nevnte personers konto/konti som kan bidra til å avklare dette.

Tilsvarende kan det ved mistanke om fiktiv identitet innhentes opplysninger om tredjepersons konto/konti som kan bidra til å avklare mistanken om fiktiv identitet. 

– Innhenting av opplysninger fra strømleverandør, teleoperatør og forsikringsselskap

Det kan innhentes opplysninger om medlemmet eller tredjeperson står registrert som abonnent/kunde, og om abonnementet/kundeforholdets fakturaadresse. 

– Innhenting av opplysninger fra kommunen/boligselskap/utleier av bolig

I saker med ytelse til enslig forsørger kan det innhentes leiekontrakt, opplysninger om medlemmet bor på en angitt adresse, eventuelt hvem medlemmet deler bolig med. Det kan også innhentes opplysninger om hvem som betaler husleien. Tilsvarende gjelder ved mistanke om utenlandsopphold eller fiktiv identitet. 

– Innhenting av opplysninger fra regnskapsfører, revisor og bobestyrer

Det kan innhentes opplysninger om medlemmets arbeidsforhold, herunder opplysninger om inntekt og arbeidets omfang samt forhold knyttet til næringsvirksomhet (regnskap o.l.). 

– Innhenting av opplysninger fra oppdragsgivere/leverandører

Det kan innhentes opplysninger om fakturabilag, timelister, anbud, hvem som har utført arbeid o.l.

Formkrav ved innhenting av opplysninger

Ved innhenting av opplysninger fra tredjeperson skal dette gjøres ved skriftlig henvendelse, med opplysning om formålet med innhentingen, hjemmelsgrunnlag og klageadgang, jf. § 21-4 c tredje og femte ledd. Ved innhenting av opplysninger av personer som omfattes av tvisteloven, skal vedkommende gjøres oppmerksom på at man ikke er pliktig til å gi opplysningene til Arbeids- og velferdsetaten. Der mal er utarbeidet skal denne benyttes.

Godtgjørelse

Opplysningene etter § 21-4 a første ledd skal gis uten godtgjørelse. Da de samme reglene gjelder som ved innhenting av opplysninger etter folketrygdloven § 21-4, vises til rundskriv til denne bestemmelsen.

Krav til oppbevaring, makulering og arkivering av innhentede opplysninger

Da de samme reglene gjelder ved innhentning av opplysninger etter folketrygdloven § 21-4, vises til rundskriv til denne bestemmelsen.

§ 21-4 a andre ledd – Stedlig kontroll

LOV-1997-02-28-19-§21-4a
Bakgrunn

Arbeids- og velferdsetaten har med hjemmel i folketrygdloven § 21-4a andre ledd mulighet til å gjennomføre stedlige kontroller i bransjer som erfaringsmessig er utsatt for trygdemisbruk, og for øvrig ved konkret mistanke om dette.

Vilkår for gjennomføring av stedlig kontroll

Innledning

Enkelte bransjer er særlig utsatt for misbruk. Det kan eksempelvis dreie seg om store muligheter for svarte inntekter. Loven åpner derfor for både stikkprøvekontroll i forhold til slike virksomheter samt kontroll når det foreligger konkret mistanke om trygdemisbruk. I tilfeller hvor det er snakk om stikkprøvekontroll, er det en klar forutsetning at kontrollen kun rettes mot virksomheter som man erfaringsmessig vet er utsatt for trygdemisbruk.

Hvilke enheter i Arbeids- og velferdsetaten kan gjennomføre stedlig kontroll?

I tillegg til Arbeids- og velferdsdirektoratet er det kun NAV Kontroll som er gitt myndighet til å foreta stedlig kontroll.

Nærmere om de enkelte vilkårene

Begrepet «virksomhet»

Folketrygdloven § 21-4 a gir adgang til å foreta stedlige kontroller i «virksomheter».

Det fremgår av Lignings-ABC 2007/2008 at Skatteetaten likestiller begrepet «virksomhet» med «næringsvirksomhet». Kriteriene for om en aktivitet regnes som en virksomhet er om aktiviteten (1) tar sikte på å ha en viss varighet, (2) har et visst omfang, (3) er egnet til å gi overskudd, og (4) drives for skattyterens regning og risiko. Begrepet «virksomhet» er således avgrenset mot ikke-økonomisk aktivitet, f.eks. fritidsaktivitet, sosialt arbeid mv. En aktivitet kan regnes som en virksomhet selv om den har gått med underskudd.

I forbindelse med praktiseringen av § 21-4a har Arbeids- og velferdsetaten valgt å legge til grunn samme definisjon av begrepet «virksomhet» som Skatteetaten. Dette innebærer at det skal avgrenses mot virksomheter som driver ikke-økonomiske aktiviteter. Etaten ønsker i første rekke å gjennomføre kontroller i de bransjer der det er sannsynlig at det forekommer svart arbeid.

Kravet om at bransjen erfaringsmessig skal være utsatt for trygdemisbruk eller at det foreligger konkret mistanke om dette

Begrepet «virksomhet» må sees i sammenheng med de øvrige vilkår i § 21-4a andre ledd.

For å kunne gjennomføre stedlig kontroll i en virksomhet er det et vilkår at det enten er snakk om en bransje som erfaringsmessig er utsatt for trygdemisbruk, eller at det foreligger konkret mistanke om trygdemisbruk.

Krav om at bransjen erfaringsmessig skal være utsatt for trygdemisbruk

For å kunne foreta stedlig kontroll av bransjer som erfaringsmessig er utsatt for trygdemisbruk, må det i forkant være foretatt en vurdering av risiko. Risikovurderingen er viktig for å velge ut kontrollobjekter som sikrer en høy treffprosent i forhold til å påvise trygdemisbruk.

Det er NAV Kontroll som har ansvar for å utarbeide risikovurderinger for den stedlige kontrollen.

Ovennevnte innebærer at kontrollenhetene kun vil ha anledning til å foreta stedlige kontroller i de bransjer som er risikovurdert.

Krav om konkret mistanke

Begrepet «konkret mistanke» er ikke uttrykkelig definert i forarbeidene. Departementet skriver imidlertid at det kan være aktuelt med stedlig kontroll «når det er rimeleg grunn til mistanke om at det har skjedd eller vil skje urettmessige utbetalingar frå trygda i samband med verksemda». Begrepet «konkret mistanke» må således være ment å ha samme betydning som «rimeleg grunn til mistanke». Sistnevnte begrep er benyttet i forbindelse med innhenting av opplysninger fra tredjeperson, se nærmere beskrivelse av begrepet i rundskriv til § 21-4a første ledd.

Ovennevnte innebærer altså at det kun er adgang til å gjennomføre stedlig kontroll dersom det foreligger indikasjoner på at det har skjedd eller vil skje urettmessige utbetalinger fra etaten slik beskrevet i rundskrivet.

Planlegging

Generelt

Generelt er målet med stedlig kontroll å samle dokumentasjon som underbygger eller avkrefter en eventuell aktivitet og/eller inntekt som ikke er forenlig med ytelsen fra Arbeids- og velferdsetaten.

Videre vil kontrollen kunne sikre oppdaterte opplysninger i Aa-registeret.

God planlegging er en forutsetning for gode kontrollresultater. Utvelgelse av kontrollobjektet og utarbeidelse av kontrollplan er derfor viktige elementer i planleggingsfasen. I forkant av kontrollen er det viktig at kontrollenhetene har tilstrekkelig med kunnskap om aktuelle virksomhet. Det bør søkes avklart hvor regnskap/regnskapsopplysninger og selskapets dokumenter for øvrig er oppbevart, herunder eventuelt hvem som er regnskapsfører for selskapet. Det skal alltid vurderes om det kan være tilstrekkelig å be om at regnskapet med tilhørende regnskapsdokumentasjon oversendes kontrollenheten for kontroll. Dette kan fra kontrollobjektets side bli ansett som en mer hensynsfull tilnærming, sett opp mot stedlig kontroll.

For hver kontroll bør det utarbeides en sjekkliste som angir dokumenter og perioder som kan bidra til å avdekke uregelmessigheter. Videre bør det avklares på forhånd hvilke personer det kan være aktuelt å ha samtale med, herunder hvilke roller og ansvar disse har i selskapet. Det bør også utarbeides en mal for samtale med relevante spørsmål som kan brukes i forbindelse med intervju av ansatt, daglig leder og eventuelt andre.

Varsling

En forutsetning for effektiv gjennomføring av kontroll er at kontrollenheten får tilgang til lokalene eller området der virksomheten holder til uten ugrunnet opphold. Dette er bakgrunnen for at § 21-4a annet ledd åpner for at det kan anmodes om bistand fra politiet.

Der det vurderes som nødvendig, skal kontrollenhetene på forhånd varsle politiet om at det skal gjennomføres stedlig kontroll, og så langt som mulig, gjøre avtale med politiet om evt. bistand til gjennomføring av kontrollen. Det stilles ikke krav om at virksomheten varsles om kontrollen på forhånd.

Organisering

Ved stedlig kontroll i virksomhetens lokaler skal det alltid være minimum to kontrollører fra kontrollenheten til stede samtidig. Ved aksjoner der flere kontrolletater deltar, kan dette kravet fravikes.

For raskt å kunne avklare stønadsperioder med ulik gradering, opplysninger på meldekort etc., bør kontrollen organiseres slik at man har en ansatt tilgjengelig som har tilgang til nødvendige fagsystemer.

Samarbeid med andre offentlige etater

Samarbeidsavtalen mellom Skatteetaten og Arbeids- og velferdsetaten har som en av målsetningene å utnytte de samlede kontrollressursene på en mest mulig effektiv måte. Dette tilsier at etatene, i de tilfellene hvor det er naturlig, bør samarbeide om gjennomføring av stedlige kontroller.

Dersom kontrollenheten gjennomfører stedlig kontroll med andre offentlige etater, bør det inngås en forpliktelse om samarbeid i forbindelse med det arbeidet som følger i etterkant av kontrollen.

Gjennomføring av kontrollen

Overordnede føringer – forvaltningsloven § 15

Forvaltningsloven § 15 har generelle regler om fremgangsmåten ved gransking mv. Bestemmelsen gjelder også behandlingen av saker etter folketrygdloven, med mindre annet fremgår av andre lovbestemmelser. Det vises til folketrygdloven § 21-1.

Etter forvaltningsloven § 15 kreves det at tjenestemenn legitimerer seg, oppgir formålet med kontrollen og lovhjemmelen for dette. Det skal i denne forbindelse utarbeides et skriftlig varsel som fremvises i forbindelse med kontrollen. I varselet skal lovteksten gjengis, formålet med kontrollen, de regler som gjelder etter forvaltningsloven § 15, herunder adgangen til å klage på beslutningen om å gjennomføre kontrollen. Videre skal det opplyses om at den som kontrollen angår har rett til å ha et vitne til stede. Det er lovgivers forutsetning at det er opp til den som leder kontrollen å bestemme hvem dette vitnet skal være, jf. Ot.prp.nr.27 (1968-1969). Der det er utarbeidet mal skal denne benyttes.

Klageadgang

Den som kontrolleres har rett til å klage over beslutning om å gjennomføre kontrollen. Det gjelder ingen formkrav ved slik klage. Klagen kan være muntlig.

En klage vil ikke ha oppsettende virkning. Det vises til at det uttrykkelig fremgår i bestemmelsen at klage etter forvaltningsloven § 15 ikke skal medføre at stedlig kontroll utsettes. En eventuell klage vil imidlertid ikke være helt verdiløs. For det første vil klagen kunne medføre at forvaltningsorganet begrenser sine krav til det som anses absolutt nødvendig og avventer klageinstansens oppfatning for øvrig. Dernest vil klageinstansens oppfatning kunne få betydning for senere saker.

Den som det gjennomføres kontroll hos kan klage dersom han mener beslutningen om å gjennomføre kontrollen ikke er gyldig (f.eks. på grunn av saksbehandlingsfeil eller fordi det bygger på utenforliggende hensyn). Videre kan den som kontrolleres klage dersom han mener at han ikke har plikt eller lovlig adgang til å gi opplysningene som etterlyses. Dersom klager anfører at Arbeids- og velferdsetaten mangler hjemmel til å kreve opplysninger på grunn av offentlig eller privat taushetsplikt, kan det henvises til § 21-4a siste ledd.

Beslutningen om kontroll kan påklages til NAV Klageinstans.

Praktisk gjennomføring

Innledende fase

Tjenestemannen som leder kontrollen henvender seg til ansvarshavende, eksempelvis daglig leder, legitimerer seg med tjenestebevis, forklarer ærendet og overleverer skriftlig varsel om stedlig kontroll.

Dersom kontrollenheten nektes tilgang til lokalet skal politiet kontaktes. Det vises til punkt 3.2 ovenfor der det fremgår at det i forkant, og når det vurderes som nødvendig, bør gjøres avtale med politiet om bistand til gjennomføring av kontrollen.

Hvilke opplysninger kan kreves?

For å lette arbeidet med identifisering av påtrufne arbeidstakere, er det viktig å være klar over at innen enkelte bransjer er alle virksomheter som utfører arbeid pålagt å utstyre sine arbeidstakere med ID-kort. Det gjelder både norske og utenlandske virksomheter. P.t. gjelder dette for bygge- og anleggsbransjen. Det arbeides med å innføre en tilsvarende ordning innen andre bransjer. Å spørre om ID-kort ved stedlig kontroll på denne type arbeidsplasser, kan således lette arbeidet med identifisering. Hvilke type virksomheter som omfattes av dette, samt nærmere informasjon om ordningen med ID-kort finnes under: http://www.arbeidstilsynet.no/. Klikk lenke på høyre side «Byggekort – ID-kort i byggebransjen» for nærmere informasjon om ordningen.

Identifikasjon

Ved kontrollen kan det kreves at arbeidstakerne identifiserer seg. Dette for å sjekke om vedkommende er meldt inn i Aa-registeret eller får ytelser som er uforenelige med arbeidsforholdet.

Dersom det viser seg at vedkommende ikke er innmeldt i Aa-registeret, skal disse opplysningene nedtegnes i kontrollrapporten (se nedenfor). Videre skal Aa-registeret orienteres. Aa-registeret vil vurdere hvorvidt arbeidsgiver skal ilegges gebyr, se folketrygdloven § 25-3 annet ledd.

Mulighet for innsyn i og kopier av dokumenter

Det kan kreves innsyn i og kopi av dokumenter som kan avdekke eller hindre urettmessig utbetaling.

Lovteksten inneholder ikke nærmere retningslinjer for hvilke dokumenter kontrollenheten kan kreve innsyn i, annet enn at de skal bidra til å avdekke eller hindre urettmessige utbetalinger fra trygden.

Kontrollhjemler for andre forvaltningsenheter, herunder f.eks. ligningsloven, mva.-loven og tolloven, bør kunne gi en pekepinn på hva som ligger i begrepet «dokumenter»; Registrerte og dokumenterte regnskapsopplysninger, regnskapsmateriale, regnskapsbøker, bilag, kontrakter, korrespondanse, timelister, vaktlister, stemplingsdokumenter og andre dokumenter som har betydning for å avdekke hvorvidt det utbetales ytelser som er uforenelig med aktuelle arbeidsforhold.

Kontrollenheten kan kreve kopi av dokumentene. Dersom kontrollobjektet ikke kan tilby kopier bør kontrollenheten kunne kopiere dokumentet på egenhånd. Det kan skje ved hjelp av avskrift, kopimaskin, skanner eller fotoapparat.

Kontrollenheten kan ikke kreve å ta med originaldokumenter. I følge forarbeidene må Arbeids- og velferdsetaten ha kjennelse fra tingretten for å kunne ta med seg originaldokumenter. Deretter skal det søkes politiets bistand for å sikre bevis på denne måten. Hjemmel for å sikre bevis finnes i så fall i § 21-4 siste ledd.

Dersom virksomheten samtykker i at kontrollenheten tar med originaldokumenter, bør det utarbeides en kvittering med oversikt over dokumentene. Kvitteringen signeres av begge parter. Ved tilbakelevering signerer kontrollobjektet på at dokumentene er mottatt i retur. Der det er utarbeidet mal skal denne benyttes.

Det skal gis innsyn i dokumentene på stedet. Dette innebærer at oversending/kopiering av filer ikke er tillatt.

Det gjøres oppmerksom på at helseopplysninger kun kan innhentes etter reglene i folketrygdloven § 21-4, jf. § 21-4c, se rundskriv til § 21-4c.

Samtaler med daglig leder og ansatte

Dersom det anses hensiktsmessig bør det gjennomføres samtaler med daglig leder og ansatte.

Det fremgår av § 21-4c femte ledd at reglene i tvisteloven om begrensninger i plikten til å avgi forklaring mv gjelder tilsvarende ved anvendelsen av bestemmelsene i § 21-4 og § 21-4a første ledd. Det synes altså som om begrensninger i forklaringsplikten ikke gjelder for eventuelle samtaler i forbindelse med stedlig kontroll, jf. at det kun er henvist til § 21-4a første ledd. Arbeids- og velferdsdirektoratet antar at dette ikke er et bevisst valg. Det bør derfor legges til grunn at reglene om begrensninger i plikten til å avgi forklaring også må gjelde i forbindelse med samtaler som finner sted under stedlig kontroll, jf. § 21-4a annet ledd. Dette innebærer blant annet at daglig leder kan nekte å forklare seg om opplysninger som er meddelt vedkommende av nærstående, ansatt i samme virksomhet. Det vises i denne forbindelse til tvisteloven § 22-8.

Etterarbeid – evaluering og kontrollrapport

Så raskt som mulig etter avholdt stedlig kontroll skal kontrollen evalueres. Videre skal det skrives en kontrollrapport. Kontrollrapporten er grunnlaget for behandlingen av eventuelle feil og mangler som avdekkes.

Dersom det etter gjennomgangen av innhentet dokumentasjon viser seg at den/deler av den ikke har betydning i trygdesaken (overskuddsinformasjon), skal originalene så snart som mulig tilbakeleveres og kopiene makuleres. Dokumenter som skal benyttes i trygdesaken organiseres og oppbevares i saksmappen, etter de til enhver tid gjeldende rutiner.

§ 21-4b Utveksling av opplysninger med finansinstitusjoner

LOV-1997-02-28-19-§21-4b

Utarbeidet 29.05.2009 av Arbeids- og velferdsdirektørens sekretariat, Juridisk seksjon

1. Virkeområde for rutinen

Rutinen gjelder primært for utveksling av opplysninger mellom Arbeids- og velferdsetaten og forsikringsselskap eller offentlige og private pensjonskasser. Rutinen kan imidlertid brukes så langt den passer for andre finansinstitusjoner som er omfattet av folketrygdloven § 21-4b.

2. Oversendelse av informasjon fra Arbeids- og velferdsetaten til forsikringsselskap og pensjonskasser

2.1 Innledning

Ftrl. § 21-4b gir hjemmel for pensjonsinnretninger, forsikringsselskap og andre finansinstitusjoner til å gi Arbeids- og velferdsetaten opplysninger av eget tiltak uten hinder av taushetsplikten. Særlig forsikringsselskap vil kunne ha eller få opplysninger som indikerer trygdemisbruk. Forsikringsselskapene har klagesaker som har mye til felles med sakene i Arbeids- og velferdsetaten og ofte vil det versere en sak på det samme grunnlaget i både etaten og selskapet.

Adgangen til å gi opplysninger til Arbeids- og velferdsetaten jf ftrl. § 21-4b første ledd, er i stor grad inspirert av lovhjemmelen i hvitvaskingsloven § 7 som gir rapporteringspliktige, herunder finansinstitusjoner, forsikringsselskap og pensjonskasser, plikt til å varsle Økokrim om mulige straffbare forhold.

På samme måte som det er en samfunnsinteresse å bekjempe trygdemisbruk er det også en tilsvarende interesse i å hindre forsikringssvindel. Pensjonsinnretninger, forsikringsselskaper og andre finansinstitusjoner vil derfor ha samme interesse av varsling som Arbeids- og velferdsetaten. Ftrl. § 21-4b annet ledd gir på denne bakgrunn Arbeids- og velferdsetaten en rett til å varsle ovennevnte aktører dersom en person ved forsett eller uaktsomhet har fått eller har søkt å oppnå utbetalinger fra Arbeids- og velferdsetaten som vedkommende ikke hadde krav på.

I det følgende vil vilkårene for Arbeids- og velferdsetatens varslingsrett til forsikringsselskap og pensjonskasser bli nærmere gjennomgått. Finansnæringens hovedorganisasjon har med grunnlag i ftrl. § 21-4b første ledd utarbeidet egne retningslinjer for når forsikringsselskap og pensjonskasser kan varsle Arbeids- og velferdsetaten i medhold av ftrl. § 21-4b første ledd. En kort gjennomgang av disse finner du i punkt 3 nedenfor.

2.2 Hvilke enheter kan sende opplysninger på vegne av Arbeids- og velferdsetaten?

Ftrl. § 21-4b annet ledd henviser kun til Arbeids- og velferdsetaten og sier således ingenting om hvilke enheter i etaten som har varslingsrett. Da opplysningene ofte vil være av svært sensitiv karakter, tilsier hensynet til brukers personvern at opplysningene kun behandles av et begrenset antall personer.

På bakgrunn av ovennevnte har man kommet frem til at det kun bør være kontrollenhetene (NAV Kontroll Øst, NAV Kontroll Sør, NAV Kontroll Vest, NAV Kontroll Midt-Norge og NAV Kontroll Nord) som skal kunne oversende informasjon med hjemmel i Ftrl. § 21-4b andre ledd.

Andre enheter i Arbeids- og velferdsetaten som mottar informasjon om forhold som har medført eller kan medføre urettmessige utbetalinger til enten forsikringsselskap eller pensjonskasser skal informere aktuell kontrollenhet om dette. Kontrollenheten har ansvar for å viderebringe informasjonen til rette mottaker dersom de øvrige vilkårene i Ftrl. § 21-4b er oppfylt.

2.3 Vilkår 1 – krav om forsett eller uaktsomhet

Kontrollenhetene skal kun oversende informasjon til forsikringsselskap eller pensjonskasser dersom de anser det tilstrekkelig bevist at en person ved forsett eller uaktsomhet har fått eller har søkt å oppnå urettmessige ytelser fra Arbeids- og velferdsetaten. Enheten kan varsle selv om forsettet eller uaktsomheten ikke har ført til utbetalinger fra folketrygden. Det er nok at vedkommende har forsøkt å oppnå urettmessige ytelser fra Arbeids- og velferdsetaten.

I kravene til forsett og uaktsomhet legges strafferettens definisjon av disse begrepene til grunn. Forsett innebærer at bruker med vitende og vilje har foretatt eller unnlatt å foreta den handling som er beskrevet i straffebestemmelsen. Uaktsomhet foreligger når noen handler i strid med de kravene som må stilles til forsvarlig opptreden på området, med mindre det ut fra vedkommendes personlige forutsetninger ikke er grunnlag for bebreidelse.

Det er tilstrekkelig at kontrollenheten anser det bevist at det foreligger forsett eller uaktsomhet. Det stilles verken krav om at påtalemyndigheten har tatt ut tiltale eller at domstolen har konstatert straffeskyld før man oversender informasjonen.

Varslingen er ikke bundet opp til beløpsgrensene for anmeldelse. Kontrollenheten kan varsle i alle saker så fremt de anser det tilstrekkelig bevist at det foreligger forsett eller uaktsomhet.

2.4 Vilkår 2 – krav om mulighet for urettmessig utbetaling fra pensjonsinnretninger, forsikringsselskap eller andre finansinstitusjoner

For at kontrollenheten skal kunne varsle må det være en mulighet for at aktuelle forhold allerede har medført eller kan medføre urettmessige utbetalinger fra enten pensjonsinnretninger, forsikringsselskap eller andre finansinstitusjoner. I og med at disse rutinene er begrenset til å gjelde utveksling av opplysninger med forsikringsselskap eller pensjonskasser, er kravet således at det foreligger en reell fare for utbetaling til en av disse to enheter.

Ovennevnte vilkår innebærer at informasjon fra Arbeids- og velferdsetaten kun kan gis til det selskap hvor bruker har sin forsikring eller pensjon. Det er ikke noe krav om at vedkommende allerede har meldt inn skaden/forholdet til selskapet. Det er nok at vedkommende har et løpende forsikringsforhold/pensjonsforhold og at dette er relevant i den forstand at de urettmessige opplysningene som er gitt til Arbeids- og velferdsetaten kan medføre fare for feilaktig utbetaling fra selskapet.

I ovennevnte ligger som et minimum at kontrollenheten må vite om vedkommende har et relevant forsikringsforhold (eksempelvis uføreforsikring, yrkesskadeforsikring eller annen personforsikring) i et konkret selskap.

Det er vanskelig å fastlegge eksakte retningslinjer for hvordan man skal finne ut av om bruker har et forsikringsforhold. Foreligger det en fullmakt fra brukeren om at forsikringsselskapet kan innhente opplysninger om denne hos Arbeids- og velferdsetaten i forbindelse med behandling av en søknad om f.eks uførepensjon hos selskapet, så vil forholdet til varslingsretten være uproblematisk. Videre inneholder en rekke kravskjemaer spørsmål om hvorvidt vedkommende er medlem eller mottar ytelser fra pensjonsordninger utenom folketrygden. I følgende skjemaer bes det om at det oppgis slik informasjon:

  • Krav om yrkesrettet attføring og attføringspenger (NAV 11-01.03)
  • Krav om rehabiliteringspenger (NAV 10-08.05)
  • Krav om tidsbegrenset uførestønad/uførepensjon (NAV 12-06.05)
  • Krav om dagpenger ved arbeidsledighet (NAV 04-01-03)

I noen tilfeller vil Arbeids- og velferdsetaten sitte med relevante opplysninger om forsikringsforhold som følge av at de allerede har innhentet nødvendige opplysninger med hjemmel i ftrl. § 21-4.

Dersom kontrollenhetene avdekker en misbrukssak så bør de gjennomgå saksdokumentene for å se om det foreligger opplysninger om forsikringsforhold som kan gjøre det mulig å varsle i medhold av § 21-4b annet ledd.

Dersom Arbeids- og velferdsetaten ikke sitter med konkrete opplysninger om at det foreligger et forsikringsforhold er varsling ikke tillatt.

2.5 Vilkår 3 – forholdet må ha medført eller kunne medføre urettmessige utbetalinger fra pensjonsinnretninger, forsikringsselskap eller andre finansinstitusjoner

Spørsmålet i denne sammenheng blir hvilke omstendigheter som kan medføre fare for urettmessig utbetaling fra forsikringsselskapet eller pensjonskassen.

I utgangspunktet kan man tenke seg at alle personforsikringsprodukter er svikutsatte. Noen produkter er imidlertid mer sårbare i forhold til svik på tegningstidspunktet, mens det i forhold til andre produkter er større grunn til å ha oppmerksomheten rettet mot oppgjørstidspunktet.

Den vanligste formen for svik på tegningstidspunktet er at det blir gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger om helseplager. Den vanligste formen for svik ved oppgjørstidspunktet er fingerte ulykker eller at skader/uføregrad overdrives eller blir satt i en annen sammenheng enn faktum skulle tilsi.

Når det gjelder hvilke omstendigheter som kan medføre fare for urettmessig utbetaling kan kontrollenhetene være oppmerksom på følgende tilfeller:

  • saker der det er gitt uriktige helseopplysninger av bruker eller lege
  • saker der inntekt ikke samsvarer med uføregrad
  • saker der medlemmet utfører svart arbeid
  • saker der medlemmet har oppgitt mer inntekt enn hva som er reelt
  • saker der det er gitt uriktige opplysninger om bosted og det viser seg at vedkommende bor i utlandet
  • saker der det er avdekket fiktiv identitet
2.6 Hvilke opplysninger skal oversendes og hvordan?

I ftrl. § 21-4 tredje ledd er det gitt nærmere regler om hva som kan oversendes. Arbeids- og velferdsetaten har i samarbeid med Finansnæringen Hovedorganisasjon utarbeidet et skjema som skal sikre et man ikke oversender mer informasjon enn det som er tillatt etter denne bestemmelsen.

Dersom kontrollenheten finner at vilkårene i Ftrl. § 21-4b annet ledd er oppfylt skal de fylle ut og sende skjemaet «Skjema for oversendelse av opplysninger fra NAV til forsikringsselskaper eller pensjonskasser i medhold at folketrygdloven § 21-4b».

Arbeids- og velferdsetaten sender ikke sensitiv informasjon per e-post eller telefaks. Skjemaet skal derfor sendes per post.

Når det gjelder hvem som er rett adressat for opplysningene vises det til vedlegg 1 til disse rutinene. Vedlegget vil bli løpende ajourført etter hvert som vi får tilbakemelding om endringer fra Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Ovennevnte skjema sikrer at oversendelsen sier noe om – i tillegg til identifikasjon av personen – hvilke ytelser vedkommende har fått eller søkt å oppnå. I tillegg sies det noe om hvorvidt de feilaktige eller mangelfulle opplysningene i saken gjelder sivilstand, bosted, økonomi helsemessige forhold eller annet. Kategorien «annet» kan f.eks være saker der det avdekkes fiktiv identitet.

Skjemaet ber saksbehandler beskrive kort hvorfor opplysningene anses som feilaktige eller mangelfulle.

Det gjøres oppmerksom på at det ikke skal oversendes annen informasjon til selskapet enn det som fremgår av ovennevnte skjema. Forsikringsselskap og pensjonskasser vil derfor ikke kunne få informasjon fra Arbeids- og velferdsetaten som kan være til direkte bruk ved saksbehandlingen av saken. Eksempler på slik informasjon er legeerklæringer innhentet i medhold av ftrl. § 21-4 eller opplysninger fra tredjemann innhentet i medhold av § 21-4a.

Den som opplysningene gjelder skal ikke gjøres kjent med at det er gitt slik informasjon, jf. folketrygdloven § 21-4b fjerde ledd.

Opplysninger som gis etter folketrygdloven § 21-4b første eller andre ledd skal være undergitt taushetsplikt hos mottaker i samme utstrekning som i det organ som gir opplysningene, og kan bare brukes så langt nødvendig for at mottaker av opplysningene kan kreve tilbake eller hindre urettmessige utbetalinger, jf. folketrygdloven § 21-4b femte ledd. Mottakerorganet er bundet av avgiverorganets taushetsplikt. Det er således forbud mot å gi opplysningene videre.

3. Opplysninger fra forsikringsselskap og pensjonskasser jf. ftrl. § 21-4 første ledd

I utgangspunktet stilles det ikke noe annet krav for å kunne varsle Arbeids- og velferdsetaten enn at pensjonsinnretningen, forsikringsselskapet eller finansinstitusjonen har kjennskap til forhold som har medført eller kan medføre urettmessig utbetaling av trygdeytelser. Det er altså verken krav til at selskapet vet om personen faktisk er aktuell som mottaker av en trygdeytelse eller eventuelt grunnlaget for tilståelse av ytelsen. Det er tilstrekkelig at selskapet har avdekket et faktum som kan danne grunnlag for feil vurdering hos Arbeids- og velferdsetaten.

Når pensjonsinnretningen skal vurdere om de har opplysninger som vil være av betydning for Arbeids- og velferdsetaten, vil det likevel være mest aktuelt å vurdere opplysningenes betydning i forhold til personens rett til uførepensjon, tidsbegrenset uførestønad, sykepenger eller arbeidsledighetstrygd.

Utsendelse av opplysninger fra forsikringsselskap skjer fra utrederenheten eller annen ledende rolle i selskapet. For pensjonskassene vil denne funksjonen være lagt til daglig leder. Det er utarbeidet et eget skjema for oversendelse av relevante opplysninger til Arbeids- og velferdsetaten.

Når kontrollenheten mottar ovennevnte informasjon skal saken behandles som et tips om mulig trygdemisbruk. Det vises til «Retningslinjer for håndtering av tips».

Oversendelsen av opplysningene til Arbeids- og velferdsetaten, vil gjøre oss oppmerksom på kundeforholdet i det enkelte selskapet og kan dermed danne grunnlaget for å gi opplysninger tilbake til selskapet i medhold av Ftrl. § 21-4b annet ledd.

§ 21-4c Nærmere om innhenting av opplysninger

LOV-1997-02-28-19-§21-4c

Utarbeidet 04.05.2011 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Fagstab ytelser, Ytelsesfaglig fellesseksjon

Endret 01.11.2017, jf. overskriften:
§ 21-4c første ledd – innhenting av epikriser og andre spesifiserte eller redigerte utdrag fra pasientjournal.

§ 21-4c første ledd – innhenting av epikriser og andre spesifiserte eller redigerte utdrag fra pasientjournal

LOV-1997-02-28-19-§21-4c

[Endret 11/17]

I § 21-4c første ledd er det presisert at adgangen til å innhente opplysninger etter § 21-4 første ledd ikke omfatter innhenting av fullstendig pasientjournal. Det kan likevel innhentes spesifiserte eller redigerte utdrag av journalen, når det er nødvendig.

Med pasientjournal/ journal mener en «samling eller sammenstilling av nedtegnede/ registrerte opplysninger som en persons helsehjelp», jf. forskrift om pasientjournal § 3a, jf. helsepersonelloven § 40 første ledd.

En epikrise er en tilbakemelding til fastlege etter poliklinisk behandling eller innleggelse i spesialisthelsetjenesten. Det følger av forskrift om pasientjournal § 8 bokstav l at en epikrise er en del av pasientjournalen, En epikrise kan inneholde meget sensitiv informasjon som har betydning for behandlingen av pasienten, men som ikke er relevant eller nødvendig for saksbehandlingen i NAV. Behovet for å innhente en epikrise skal derfor vurderes på samme måte som behovet for å innhente andre opplysninger fra en pasientjournal.

Det går fram av Ot.prp.nr.76 (2007-2008) at med spesifisert utdrag av pasientjournal, mener en et utdrag som gjelder en bestemt periode eller et bestemt tema. Med redigert utdraget menes at en sletter alt som ikke er relevant ved behandlingen av kravet eller det kontrollen retter seg mot.

Når en innhenter spesifisert eller redigert utdrag av pasientjournal, skal det angis helt konkret hvilken periode av journalen, eller hvilke opplysninger, som er nødvendig for å behandle krav om eller kontrollere en ytelse.

Vurdering av behovet for å innhente opplysninger for å supplere en legeerklæring

Det fremgår av folketrygdloven § 21-4 at det kan innhentes nødvendige opplysninger fra bl.a. helsepersonell. Det må gjøres en konkret vurdering av hvilke opplysninger som er nødvendige for å vurdere om vilkårene for rett til ytelsen er oppfylt eller ikke.

Det skal tas hensyn til stønadsmottagerens personvern på alle trinn i saksbehandlingen. Hva som er nødvendig og tilstrekkelig dokumentasjon i saken, skal saksbehandler derfor vurdere stegvis ut fra sakstype og forholdene i saken. I mange saker vil det være tilstrekkelig å innhente uttalelse fra fastlegen. I noen saker vil det imidlertid være behov for utdypende opplysninger om undersøkelser og vurderinger fra spesialist og sykehus.

Når fastlegen skriver en erklæring er denne basert på legens opplysninger om undersøkelser og epikriser, men legen gir i erklæringen kun de opplysningene som er relevante for saksbehandlingen i NAV. En erklæring fra fastlegen vil derfor gripe minst inn i stønadsmottagerens personopplysninger. Når det innhentes ytterligere informasjon gjennom epikriser eller annet utdrag av journal, kan dette være en større utfordring for personvernet. Behovet for å innhente epikriser og andre journalutdrag skal derfor være kort begrunnet i et eget notat, slik at det er mulig å etterprøve vurderingen.

Behandler bør gjøres oppmerksom på at sensitive opplysninger i journalutdraget, som ikke er relevant når det gjelder vilkårene for rett til den aktuelle ytelsen, skal sladdes før utskriften oversendes NAV. Dette gjelder for eksempel opplysninger om andre helsemessige forhold hos stønadsmottager, som ikke har relevans for stønadssaken, opplysninger om andre personer, for eksempel ektefelle/partner og barn og opplysninger om økonomiske forhold.

Når NAV mottar slike opplysninger, skal saksbehandler av eget tiltak foreta sladding (se rutine for reskanning av dokumenter i Gosys).

§ 21-4c andre ledd – innhenting av fullstendig og uredigert pasientjournal

LOV-1997-02-28-19-§21-4c

§ 21-4c andre ledd hjemler adgang til å innhente fullstendig og uredigert pasientjournal fra behandler. Vilkåret for innhentingen er at etaten har kvalifisert mistanke om at det på bakgrunn av opplysninger fra behandler (eventuelt i samarbeid mellom pasient og behandler) urettmessig utbetales ytelser. Innhentingen av pasientopplysninger innebærer en betydelig personvernutfordring. Derfor har lovgiver presisert at adgangen til å innhente denne typen opplysninger er begrenset til Arbeids- og velferdsdirektoratet og særskilt utpekte enheter. Direktoratet har begrenset adgangen til innhenting av opplysninger i disse sakene til NAV Kontroll.

Pasienten skal varsles om innhentingen, dette følger av hovedregelen i personopplysningsloven § 20 første ledd. Det innebærer at det skal sendes varsel når etaten har mottatt pasientopplysningene fra behandler.

Det kan imidlertid tenkes tilfeller der unntaket i personopplysningsloven § 20 annet ledd litra a) kan komme til anvendelse. Anvendelsen av unntaket er for denne typen opplysninger svært begrenset og krever en grundig konkret vurdering hvor personvernhensyn må vurderes opp mot hva som er nødvendige tiltak for å få gjennomført en effektiv kontroll. Vurderingen av om unntaket kan komme til anvendelse skal gjøres av Juridisk seksjon i Arbeids- og velferdsdirektoratet.

§ 21-4c tredje og fjerde ledd – generelle regler for innhenting av opplysninger

LOV-1997-02-28-19-§21-4c
LOV-1997-02-28-19-§21-4c

§ 21-4c tredje og fjerde ledd gjelder all innhenting av informasjon etter reglene i folketrygdloven, det vil si ikke bare ved rekvirering av pasientjournaler.

Formålet med innhenting av opplysninger eller erklæringer skal oppgis. Videre skal en oppgi hjemmelen for pålegget, og opplyse om adgangen til å påklage kravet etter forvaltningsloven § 14. I saker om trygdemisbruk skal en kunne oppgi formålet med å innhente opplysningene etter at de er utlevert, dersom det er fare for at kontrollhensyn motvirkes.

Klage i medhold av forvaltningsloven § 14, går til NAV Klageinstans. Klagen kan være muntlig. Den skal settes fram straks, når den pålegget gjelder er tilstede, og ellers innen tre dager. Hovedtema ved behandlingen av klagen vil være om de aktuelle opplysningene er nødvendige i forhold til formålet med innhentingen. Se også rundskrivet til forvaltningsloven § 14 i hovednummer 36.

Reglene i personopplysningsloven om behandlingen av opplysninger gjelder også for behandlingen av opplysninger i Arbeids- og velferdsetaten. Dette inkluderer regler om varsling, og om oppbevaring og sletting av opplysninger. Se rundskrivet til § 21-4c andre ledd.

Om oppbevaring, makulering og sletting av innhentede opplysninger, se rundskrivet til § 21-4 første ledd.

§ 21-4c femte ledd – bevisfritak

LOV-1997-02-28-19-§21-4c

§ 21-4c femte ledd gir reglene i tvisteloven § 22-8 og § 22-9 om avgrensning i plikten til å gi forklaring skal gjelder tilsvarende for plikten til å gi opplysninger til Arbeids- og velferdsetaten. Dette gir familie med flere adgang til å nekte å gi opplysninger.

§ 21-4c sjette ledd – opplysninger skal gis uten ugrunnet opphold

LOV-1997-02-28-19-§21-4c

Det følger av § 21-4c sjette ledd at opplysninger, uttalelser og erklæringer etter § 21-4 og § 21-4a første ledd skal gis uten ugrunnet opphold.

§ 21-4d Masseinnhenting av opplysninger i kontrolløyemed

LOV-1997-02-28-19-§21-4d

Utarbeidet 08.07.2013 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Ytelsesavdelingen, Kvalitetskontoret

Masseinnhenting av opplysninger i kontrolløyemed har hjemmel i § 21-4 første og sjette ledd. Bestemmelsen er i utgangspunktet innrettet mot informasjonsinnhenting i enkeltsaker, men er også regnet for å hjemle masseinnhenting av opplysninger til bruk ved elektronisk registerkontroll. Det er gitt nærmere regler for masseinnhenting av opplysninger i § 21-4d. § 21-4 gjelder så langt § 21-4d ikke gir anvisning på noe annet. Se også rundskrivet til § 21-4.

Bakgrunn og formål

Samkjøring av registre er en viktig kilde for utvelgelse av saker til kontroll. Ved å samkjøre populasjonen i ett register med populasjonen i et annet register etter angitte kriterier, vil man kunne få ut en liste av tilfeller som kan kontrolleres nærmere. Registersamkjøring med masseinnhenting av opplysninger er først og fremst et virkemiddel ved rutinemessig kontroll. Samkjøringen kan avdekke at ytelser kan være utbetalt eller utbetales i strid med vilkårene. Masseinnhenting av opplysninger skal så langt som mulig gjennomføres med bruk av kriterier som kjennetegner risikogrupper blant stønadsmottakerne. Registersamkjøring kan også iverksettes på et generelt grunnlag for å identifisere tilfeller der trygdemisbruk fremstår som en reell mulighet. Hva det er hjemmel for og hva som vil være hensiktsmessig vil variere med hvilken type opplysninger og hvilken type ytelse det dreier seg om.

Opplysninger som innhentes om den enkelte stønadsmottaker ved registersamkjøring kan videreformidles med sikte på å korrigere eller stanse feilaktige utbetalinger, kreve tilbakebetaling av for mye utbetalt beløp og straffeforfølgning. For øvrig kan videreformidling skje når dette følger av lov eller bestemmelse gitt i medhold av lov.

Første ledd – Masseinnhenting av opplysninger

Med masseinnhenting av opplysninger mener loven innhenting av registrerte opplysninger om et større antall navngitte stønadstakere (stønadsmottakere) i medhold av § 21-4 første og sjette ledd for elektronisk sammenligning med opplysninger i et annet register. Med navngitte personer mener lovgiver konkrete personer. Elektronisk masseinnhenting av opplysninger foregår maskinelt, og det skjer ingen saksbehandling ved selve samkjøringen av registrene. Fakta som er registrert i Arbeids- og velferdsetaten og som er lagt til grunn ved tilståelse og beregning av ytelser etter folketrygdloven sjekkes elektronisk mot de tilsvarende fakta som er registrert i det andre registeret. Saksbehandling og bruk av opplysningene er bare aktuelt for de stønadssakene som tas opp til nærmere vurdering etter samkjøringen. Masseinnhenting av opplysninger ved elektronisk registerkontroll forutsetter at samkjøringen av registre kan skje ut fra kriterier som gjør det enkelt å sammenlikne opplysningene i de to registrene, slik at kontrollen ikke fører til en utlisting av avvik som i stor grad må tolkes og vurderes nærmere før det avgjøres om saken bør følges opp manuelt.

Registersamkjøringen skjer i praksis ved samkjøring av fødselsnummer fra et stønadsregister med fødselsnummer/organisasjonsnummer i egne registre eller registre hos andre offentlige myndigheter. Kontrollen kan ikke gjennomføres med mindre forespørselen gjelder konkrete personer. Dette for at det skal være klart hvem kontrollen omfatter. Når forespørselen kommer fra Arbeids- og velferdsetaten røpes det uunngåelig at de aktuelle personene har, eller har satt fram krav om, en ytelse. Disse opplysningene er i utgangspunktet taushetsbelagte etter NAV-loven § 7 første ledd, men Arbeids- og velferdsetaten kan etter tredje ledd i bestemmelsen likevel gi slike opplysninger til andre forvaltningsorganer når det er nødvendig for å fremme etatens oppgaver eller for å hindre at noen urettmessig får utbetalt offentlige midler. Masseinnhenting av opplysninger i kontrolløyemed omfattes av unntaket fra taushetsplikten.

Det er ikke et vilkår at det skal foreligge mistanke om feil i faktagrunnlaget i sakene som registersamkjøres. Masseinnhenting av opplysninger skal imidlertid så langt mulig gjennomføres med bruk av kriterier som kjennetegner personer som tilhører risikogrupper. Registersamkjøring kan også foretas som stikkprøvekontroll eller som kontroll av hele populasjonen av stønadsmottakere. Hva det er hjemmel for og hva som vil være hensiktsmessig vil variere med hvilken type opplysninger og hvilken type ytelse det dreier seg om.

Opplysninger om den enkelte stønadsmottaker kan videreformidles med sikte på å korrigere eller stanse feilaktige utbetalinger, kreve tilbakebetaling av for mye utbetalt beløp og straffeforfølgning. Dette vil typisk være videreformidling av opplysninger til NAV Forvaltning for korrigering eller stans av feilaktige utbetalinger og tilbakekreving, der dette er aktuelt. Tilsvarende vil gjelde for videreformidling av opplysninger til påtalemyndighetene ved straffeforfølgning. For øvrig kan videreformidling skje når dette følger av lov eller bestemmelse gitt i medhold av lov.

Med stønadstakere menes stønadsmottakere. Rundskrivet vil heretter bruke begrepet stønadsmottaker og ikke stønadstaker.

Nødvendighetsvilkåret i § 21-4 første ledd i relasjon til masseinnhenting av opplysninger

Om Arbeids- og velferdsetaten kan masseinnhente opplysninger fra et annet offentlige register beror på grunnvilkåret i § 21-4 første ledd om opplysningene er nødvendige for å kontrollere vedkommendes trygdeytelse. Dette vil avhenge av innholdet i registeret det ønskes samkjørt mot. Samkjøring mot ett register kan derfor ligge innenfor hjemmelen for en' trygdeytelse, men ikke for en annen.

Adgang til å innhente opplysninger om andre enn stønadsmottakeren ved elektronisk registerkontroll

Det følger av § 21-4 første ledd tredje punktum at innhenting av opplysninger etter første og andre punktum også omfatter innhenting av opplysninger om andre enn stønadsmottakeren. Denne bestemmelsen gjelder også for elektronisk registersamkjøring, og nødvendighetsvilkåret gjelder der som ellers.

Bokstavene a-f

I bokstavene a-f har lovgiver gitt bestemmelser om hvordan masseinnhenting av opplysninger etter § 21-4 første og sjette ledd nærmere skal skje.

Bokstav a) Fra hvilke registre Arbeids- og velferdsetaten kan innhente registrerte opplysninger om et større antall konkrete stønadsmottakere

Masseinnhenting av opplysninger kan skje fra Arbeids- og velferdsetatens egne registre eller registre fra andre offentlige myndigheter. De registrene det er aktuelt å samkjøre mot i dag er Skatteetatens registre, Brønnøysundregistrene, registrene i Statens lånekasse for utdanning og Utlendingsdirektoratet, Posten Norges adresseregister og valutaregisteret, i tillegg til etatens egne registre.

Registeret det samkjøres mot må i tillegg inneholde opplysninger som har betydning for retten til en trygdeytelse og det må være nødvendig å innhente disse opplysningene for å kontrollere om vilkårene for ytelsen er oppfylt. Adgangen til registersamkjøring må vurderes separat for det enkelte register og den enkelte ytelse.

Det er foreløpig ikke praktisk mulig med elektronisk registersamkjøring mot alle de nevnte registrene.

Bokstav b) Hvilke opplysninger som kan innhentes gjennom samkjøring av registre

Masseinnhentingen kan gjelde opplysninger om inntekt eller andre økonomiske forhold, yrkesmessig status, bosted eller adresse, lovlig adgang til opphold eller arbeid i riket og valutatransaksjoner i utlandet. Opplysninger av tilsvarende art kan innhentes dersom dette nedfelles i forskriftsform, se bestemmelsens andre ledd. Det er under vurdering om IP-adresse er omfattet av «adresse», eller om det er nødvendig å nedfelle en eventuell rett til å innhente opplysninger om IP-adresse i en forskrift. Inntil dette er avklart kan IP-adresse ikke innhentes ved masseinnhenting av opplysninger.

Helseopplysninger og andre opplysninger som regnes som sensitive etter personopplysningsloven § 2 nr. 8, kan ikke innhentes ved masseinnhenting. Med «andre opplysninger» menes rasemessig eller etnisk bakgrunn, politisk, filosofisk eller religiøs oppfatning, mistanke, siktelse, tiltale eller domfellelse for en straffbar handling, medlemskap i fagforeninger eller seksuelle forhold.

Bokstav c) Hvem som kan innhente opplysninger gjennom masseinnhenting

Masseinnhentingen skal foretas av en særskilt utpekt enhet. Arbeidet omfatter også for- og etterarbeid, som fastsettelse av kriterier for hvilke stønadsmottakere som skal omfattes og tolking av resultatene fra kjøringen med nærmere utredning av sakene som det blir funnet mulige feil i. Enheten kan innhente, registrere, sammenstille og lagre opplysninger så langt det er nødvendig for å avgjøre om en ytelse utbetales eller er utbetalt i strid med vilkårene for å motta ytelsen. Dersom oppfølgingen av saker med mulige feil legges til de ordinære enhetene i etaten, må det sikres at opplysningene som er innhentet bare gis videre til dem som skal foreta oppfølgingen.

I tillegg til Arbeids- og velferdsdirektoratet er NAV Kontroll utpekt som enhet for elektronisk masseinnhenting av opplysninger gjennom registersamkjøring.

Bokstav d) Sletting av masseinnhentede opplysninger

Opplysninger innhentet ved masseinnhenting skal slettes så snart hensynet til kontroll og oppfølgning tillater det.

Bokstav e) Opplysninger som er uten betydning for retten til trygdeytelsen

Dersom registeret til det andre offentlige organet også inneholder opplysninger som ikke er nødvendig å innhente for å kontrollere retten til vedkommende trygdeytelse, skal masseinnhenting gjennomføres slik at disse opplysningene ikke omfattes eller utleveres. Innhentingen skal heller ikke medføre at det utleveres opplysninger om personer som det ikke er nødvendig å innhente opplysninger om. Dersom slike opplysninger likevel skulle bli utlevert, skal de umiddelbart slettes hos Arbeids- og velferdsetaten.

Bokstav f) Offentlige myndigheters plikt til å legge til rette for at opplysningene de besitter gjøres elektronisk tilgjengelig uten godtgjørelse

Offentlige myndigheter skal legge til rette for at opplysningene de besitter, på forespørsel gjøres elektronisk tilgjengelig for Arbeids- og velferdsdirektoratet eller andre særskilte utpekte enheter i Arbeids- og velferdsetaten. Det kan ikke kreves godtgjørelse for slik tilgjengeliggjøring og utlevering av opplysninger.

Varsling av stønadsmottakere

Personopplysningsloven krever ikke varsling ved masseinnhenting av opplysninger etter folketrygdloven § 21-4 første og sjette ledd. Unntaket fra varslingsplikten følger av personopplysningsloven § 20 andre ledd bokstav a. Problemstillingen er drøftet i forarbeidene til bestemmelsen, Prop. 7 L (2012-2013).

Stønadsmottakere som etter masseinnhenting av opplysninger får sine vedtak revurdert skal forhåndsvarsles på vanlig måte etter forvaltningslovens regler, slik at de får uttale seg om saken før vedtak treffes. Vedtakene som treffes er gjenstand for alminnelig klage- og ankeadgang etter § 21-12.

Arbeids- og velferdsdirektoratet vil påse at den generelle informasjonen til stønadsmottakere inneholder opplysninger om at det vil bli gjennomført rutinemessige kontroller, også i form av elektronisk registerkontroll.

Forskriftshjemmel

Departementet kan gi forskrift om gjennomføringen av masseinnhenting, herunder bestemme at masseinnhentingen skal kunne omfatte andre opplysninger enn dem som er nevnt i første ledd bokstav b, forutsatt at opplysningene er av tilsvarende art. Det kan også fastsettes i forskrift hvilke registre opplysninger kan innhentes fra.

Det er foreløpig ikke utarbeidet noen forskrift på området.

§ 21-6 Endrede forhold

LOV-1997-02-28-19-§21-6

§ 21-6 første ledd – Arbeids- og velferdsetaten kan fatte nytt vedtak dersom det skjer en endring som har betydning for retten til stønad

[Endret 5/08, 4/16]

Dette er en lovfesting av det alminnelige prinsipp om at lovens vilkår må være oppfylt hele tiden. Dersom det skjer endringer i de faktiske forhold som er av betydning for retten til en ytelse, kan det fattes vedtak om at løpende ytelse stoppes eller endres. Når det gjelder endring av regler, må forholdet til løpende ytelser reguleres direkte i endringsloven.

Bestemmelsen gjelder endrede forhold generelt. Endringer som faller inn under første punktum kan f.eks. være at stønadsmottakeren har flyttet fra et utkantstrøk til et tettsted slik at ekstrautgifter til transport blir redusert og vilkårene for en tidligere tilstått grunnstønad ikke lenger er oppfylt. Andre punktum bestemmer at nytt vedtak om ytelser etter kapitlene 12, 15, 16, 17 eller 19 kun kan treffes hvis endringen er vesentlig. Vesentlighetskriteriet gjelder ikke for første punktum.

Inntektsavhengige ytelser etter kapitlene 15, 16 og 17 er beregnet i forhold til en forventet inntekt. Overskridelse av forventet inntekt med 10 % må som hovedregel anses som vesentlige endringer i forhold til denne bestemmelsen og dermed gi grunnlag for ny vurdering.

Når det gjelder spørsmål om det må sendes forhåndsvarsel før ytelsen kan endres eller stoppes, vises det til kommentarene til forvaltningsloven § 16.

§ 21-7 Uriktige opplysninger m.m. – følger for ytelser fra trygden

LOV-1997-02-28-19-§21-7

Revidert 15.04.2016 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Kunnskapsstaben, Juridisk seksjon.

Generell kommentar

[Endret 5/08]

Denne bestemmelsen gir etaten en klar hjemmel til å avslutte en sak.

§ 21-7 bokstavene a og b – Medlemmet gir feil opplysninger eller holder tilbake opplysninger av betydning for retten til stønad

[Endret 5/08, 4/16]

Når stønadsmottaker gir uriktige opplysninger eller holder tilbake opplysninger som er viktige for rettigheter eller plikter etter loven, vil dette ofte føre til feilaktige vedtak. I så fall ville det vært anledning til å avslå eller holde tilbake en innvilget ytelse ut fra andre bestemmelser.

Hvis ytelsen ennå ikke er innvilget, og NAV oppdager at det foreligger opplysninger som vedkommende har gitt som er feil eller opplysninger som medlemmet har holdt tilbake, og de «nye» opplysningene medfører at vedkommende ikke har rett til ytelsen, vil det ikke være behov for å hjemle avslag i § 21-7. Stønadskravet kan da avslås med den begrunnelse at det ikke foreligger hjemmel i det aktuelle kapittel for å treffe vedtaket. I det tilfellet ytelsen er innvilget vil man ut ifra samme begrunnelse kunne omgjøre vedtaket.

Paragrafen innebærer også at man kan avslå eller holde tilbake ytelser som vedkommende, hvis han/hun ikke hadde gitt uriktige opplysninger eller holdt tilbake opplysninger, ellers ville ha hatt krav på. Denne muligheten bør dog kun benyttes i de tilfeller hvor man ut fra medlemmets manglende vilje til å gi (korrekte) opplysninger er usikker på om vilkårene for tilståelse av ytelse er til stede.

Hvorvidt vedkommende mot bedre vitende har gitt feilaktige opplysninger eller holdt opplysninger tilbake, må vurderes konkret i hvert tilfelle. Det er mange typer opplysninger som det har formodningen for seg at vedkommende kjenner til og som vedkommende forstår er av betydning for stønaden, som f.eks. at vedkommende bor sammen med den andre av barnets foreldre, er i arbeid, hvor stor inntekt vedkommende har osv. Når det gjelder ytelse som vedkommende uansett ikke har rett til, vil den ovennevnte vurderingen med hensyn til «mot bedre vitende» være uten betydning. Det foreligger jo uansett ikke hjemmel for stønaden.

At vedkommende har unnlatt å gi opplysninger eller holdt opplysninger tilbake, kan medføre at NAV blir utbetaler en trygdeytelse som vedkommende ikke har krav på. Slike forhold kan være straffbare som bedrageri overfor folketrygden jf. straffeloven § 371.

§ 21-7 bokstav c – Pålegg gitt med hjemmel i folketrygdloven

[Endret 5/08, 4/16]

Bestemmelsen må sees i sammenheng med § 21-3 og § 21-6 hvor det fremgår at vedkommende plikter å gi nødvendige opplysninger og at lovens vilkår må være oppfylt hele tiden. Dersom vedkommende nekter å samarbeide, kan NAV med hjemmel i denne bestemmelsen avslå kravet eller stanse en løpende ytelse. Det forutsettes imidlertid at pålegg som gis har hjemmel i folketrygdloven. Etaten kan ikke fortsette å utbetale en stønad når det foreligger tvil om vedkommende fortsatt fyller lovens krav. Når det gjelder saksbehandling generelt, viser vi til kommentarene til forvaltningsloven § 16 om forhåndsvarsel og § 27 om bl.a. plikt til å orientere om klageadgang og klagefrist.

Bestemmelsen må praktiseres med varsomhet. Vedkommende må på forhånd være orientert om betydningen for saksbehandlingen. Unnlatelsen av å etterkomme pålegget må ha stor betydning ved vurderingen av om vilkårene til stønaden er oppfylt. Hvis NAV på annen måte kan innhente de aktuelle opplysningene, bør dette gjøres. Men NAV kan ikke ha noen videre plikt til å et omfattende utredningsarbeid når vedkommende ikke er villig til å bidra med sitt.

Bestemmelsen gir adgang til å stanse en ytelse eller holde den tilbake. Det er i forarbeidene ikke gitt noen eksempler på når de ulike reaksjonsformer skal brukes. Dersom det er klart at vedkommende ikke oppfyller lovens vilkår må stønaden stanses. § 21-7 bokstav c gir NAV et pressmiddel for å fremtvinge medvirkning. Tvil oppstår imidlertid der det i ettertid kan dokumenteres at vedkommende fylte vilkårene også i det tidsrommet NAV stanset stønaden. Det må foretas en helhetsvurdering av saken. Sykdommens art, den informasjon som er gitt, medlemmets evne til å forstå den informasjon som er gitt og vedkommende innsikt i egen sykdom er momenter i en slik vurdering. I saker hvor medlemmet f.eks. aktivt nekter å la seg undersøke uten at det foreligger holdbare grunner til dette (jf. lovens begrep «uten rimelig grunn»), bør stønaden stanses. Skyldes vedkommende manglende medvirkning at det foreligger alvorlig psykisk sykdom og at vedkommende ikke har nødvendig innsikt i egen lidelse bør nok stønaden etterbetales så snart all nødvendig dokumentasjon er mottatt.

Bestemmelsen gir ikke adgang til å nekte personer som tidligere har «bedratt» trygden stønad i fremtiden, når den aktuelle situasjonen er avklart og dersom det er dokumentert at vedkommende fyller vilkårene. Forhold som nevnt i § 21-7 kan gi grunn til å følge opp en sak ekstra nøye for fremtiden.

§ 21-8 Bortfall av rett til ytelser når mottakeren er skjødesløs med sin helse m.m.

LOV-1997-02-28-19-§21-8

Revidert 15.04.2016 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Kunnskapsavdelingen, Juridisk seksjon.

[Endret 5/08, 4/16]

Dette er en generell bestemmelse som kan benyttes også ved andre ytelser enn sykepenger (se § 8-8) og arbeidsavklaringspenger (se § 11-8). § 21-8 første ledd kan også være aktuell ved revurdering av uføretrygd og for personer som mottar grunnstønad og/eller hjelpestønad. Det kan f.eks. tenkes at nye behandlingsmetoder eller treningsmetoder gir grunnlag for å regne med at stønadsmottakeren kan bli frisk eller arbeidsfør. Kravene til gjennomgått behandling kan lempes hvis behandlingen synes å være særlig byrdefull for vedkommende.

Bestemmelsen er lite brukt i praksis, og den bør nok bare brukes som et reaksjonsmiddel i særlige tilfeller. Når det gjelder saksbehandling, se kommentarene til § 16 om forhåndsvarsel og § 27 om plikten til å orientere om klageadgang og klagefrist.

§ 21-9 Taushetsplikt

[Sist endret 05/2008]

Opphevet og erstattet av Arbeids- og velferdsforvaltningsloven.

Se Hovednummer 30.

§ 21-10 Saksbehandlingstid og underretning om vedtak

LOV-1997-02-28-19-§21-10

Revidert 15.04.2016 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Kunnskapsavdelingen, Juridisk seksjon.

Se overskrift:
§ 21-10 Første ledd – Saksbehandlingstid og skriftlig underretning om vedtaket

§ 21-10 første ledd – Saksbehandlingstid og skriftlig underretning om vedtaket

LOV-1997-02-28-19-§21-10

[Endret 4/16]

Første ledd har samme materielle innhold som forvaltningsloven § 11 a første ledd, § 23 og § 27 første ledd. Leddet er egentlig unødvendig da tilsvarende bestemmelser fins i forvaltningsloven. Dette er likevel tatt med fordi man ønsket å få klart fram at adgangen til muntlighet i forhold til bestemte saker etter annet ledd er unntak fra hovedregelen.

§ 21-10 andre ledd – Unntak fra kravet om skriftlighet i visse saker

LOV-1997-02-28-19-§21-10

[Endret 5/08, 10/09]

Andre ledd bestemmer at det kan gjøres unntak fra kravet om skriftlig underretning i saker som omhandler krav om ytelser etter kapitlene 5, 8, 9 og 14. Det samme gjelder for krav om nærmere bestemte enkel hjelpemidler og tolkehjelp etter § 10-7 bokstavene a, f og g.

Unntaket innebærer at underretning kan gis muntlig eller på annen måte. Alternativet «på annen måte» kan f.eks. være at vedtak treffes og utbetaling foretas uten at medlemmet informeres. Det kan f.eks. være at medlemmet tidligere har bedt om rask behandling og at eventuelt vedtak ble effektuert/utbetalt før julehelgen. Hvis så vedtaket først er klart den siste dagen før julehelgen, og man ikke får kontakt med medlemmet, kan utbetaling skje uten at medlemmet får hverken skriftlig eller muntlig beskjed. Medlemmet vil da bli klar over vedtaket ved kontakt med sin bank. I slike tilfeller bør vedtaket bekreftes skriftlig etterpå.

Bakgrunnen for reglene er den store saksmengden på de aktuelle områdene. Muntlig underretning er i praksis blitt hovedregelen, og det ville opplagt blitt en stor ekstrabelastning dersom skriftlighet skulle vært hovedregelen på disse områdene.

I hvilke tilfeller man kan gjøre unntak fra skriftlighetskravet i trygdesaker reguleres ikke uttømmende av § 21-10 andre ledd. Folketrygdlovens bestemmelser må som kjent suppleres med forvaltningsloven. I saker etter andre kapitler enn de som er nevnt i § 21-10 andre ledd, må eventuelle unntak vurderes etter forvaltningsloven § 27 første ledd fjerde punktum.

Medlemmet kan kreve å få vedtaket skriftlig bekreftet, selv om det får medhold fullt ut i sitt krav. Dette er i tråd med forvaltningsloven § 27 første ledd.

§ 21-11 Omgjøring av vedtak

LOV-1997-02-28-19-§21-11

Omarbeidet i sin helhet 15.04.2016 av av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Kunnskapsavdelingen, Juridisk seksjon.

§ 21-11 første ledd

LOV-1997-02-28-19-§21-11

Det er Arbeids- og velferdsdirektoratet som er gitt myndighet til å fatte vedtak etter folketrygdloven. Direktoratet kan delegere vedtaksmyndigheten til underliggende organer.

Arbeids- og velferdsdirektoratet har en generell adgang til å delegere myndighet til underliggende organer i Arbeids- og velferdsetaten, jf. NAV- loven § 5. Se fullmaktsoversikten i Vedlegg 1 til hovednummer 30.

§ 21-11 andre ledd

LOV-1997-02-28-19-§21-11

Arbeids- og velferdsdirektoratet har en generell adgang til å omgjøre vedtak etter folketrygdloven som underliggende organer i Arbeids- og velferdsetaten har fattet. Omgjøringsadgangen omfatter både gyldige og ugyldige vedtak til gunst og ugunst for medlemmet. Den samme adgangen har også annet overordnet organ i Arbeids- og velferdsetaten på de saksområder som hører inn under dette.

Fylkeskontorene i NAV er overordnet organ i forhold til NAV- kontorene.

NAV Klageinstans er ikke overordnet organ, og kan ikke omgjøre underinstansenes vedtak med hjemmel i § 21-11. NAV Klageinstans er delegert myndighet som klageinstans for enkeltvedtak fattet av ulike enheter i Arbeids- og velferdsetaten, jf. NAV- loven § 5. Se fullmaktsoversikten i Vedlegg 1 til hovednummer 30. Klageinstansen har adgang til å omgjøre vedtak i klagesak, jfr. forvaltningsloven § 34 og vedtak uten klage, jf. forvaltningsloven § 35 andre ledd.

Omgjøringsadgangen etter folketrygdloven § 21-11 gjelder kun for overordnet organ i forhold til underordnet organs vedta

Begrunnelsen for å opprettholde en egen omgjøringsadgang i folketrygdloven er gitt i Ot.prp. nr. 44 (1989-90) punkt 8.2. Der står det at omgjøringsadgangen i folketrygdloven først og fremst er gitt på grunn av den snevre tidsfristen i forvaltningsloven § 35 tredje ledd. Folketrygdloven § 21-11 er først og fremst begrunnet i at den snevre tidsfristen i forvaltningsloven i praksis ville avskjære overordnede organs adgang til omgjøring på grunn av at de ikke mottar kopi av vedtakene når disse fattes. For øvrig skal prinsippene for omgjøring etter forvaltningsloven legges til grunn. Vi viser derfor til kommentarene til forvaltningsloven § 35 som er gitt i tilknytning til folketrygdloven § 21-1 .

Det forhold at man i trygdesaker ikke er bundet av de senere tidsfristene i forvaltningsloven, tilsier ikke at arbeids- og velferdsetaten bør stå helt fritt til å omgjøre i alle saker hvor det har gått svært lang tid. Det må foretas en konkret vurdering i hver sak. Tidsmomentet må avveies i forhold til hvordan medlemmet kan innrette seg etter vedtaket og for øvrig vurderes ut fra hensynet til konkret rimelighet. Hvor alvorlig feilen er, og hvor synbar den har vært for den private part kan det også være aktuelt å tillegge vekt.

§ 21-12 Klage og anke i trygdesaker

LOV-1997-02-28-19-§21-12

Omarbeidet i sin helhet 15.04.2016 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Kunnskapsavdelingen, Juridisk seksjon.

Innledning

Vær oppmerksom på at folketrygdloven § 21-12 tredje ledd tredje punktum ble opphevet fra 1. april 2016. Det innebærer at ingen av bestemmelsene i trygderettsloven gjelder ved klagebehandling i NAV.

Det er gitt enkelte særregler om klage og klagebehandling nedenfor i andre, tredje og femte ledd. For øvrig gjelder bestemmelsene i forvaltningsloven kap. VI for klagebehandlingen i saker etter folketrygdloven, jf. § 21-1 og forvaltningsloven § 1.

Se nærmere om anke og ankebehandling i Hovednummer 90 – Trygderettsloven.

§ 21-12 Første ledd

LOV-1997-02-28-19-§21-12

NAV Klageinstans er klageinstans for enkeltvedtak fattet av ulike enheter i Arbeids- og velferdsetaten, jf. NAV- loven § 5. Se fullmaktsoversikten i Vedlegg 1 til hovednummer 30.

Helsedirektoratet har gitt HELFO klage, anke og regelverk kompetanse til å behandle klagesaker innenfor HELFOs forvaltningsområde, med visse unntak fastsatt i delegasjonsreglement

Etter at klageadgangen er benyttet, kan klageinstansens vedtak ankes inn for Trygderetten. Det gjelder også klageinstansens vedtak om å avvise en klage. Dette gjelder både når klageinstansen i sitt vedtak har stadfestet underinstansens vedtak om avvisning og når klageinstansen har truffet avvisningsvedtak i første instans, for eksempel der underinstansen har gitt oppreisning for oversittet klagefrist, men klageinstansen avviser klagen som for sent fremsatt, jf. forvaltningsloven § 34 første ledd andre punktum.

I forskrift om at visse vedtak kan ankes direkte inn for Trygderetten (FOR-2006-06-30-743) § 1 er Arbeids- og velferdsdirektoratet gitt hjemmel til å bestemme at vedtak fattet av visse organer i Arbeids- og velferdsetaten på bestemte saksområder ikke skal kunne påklages etter folketrygdloven § 21-12 og at slike vedtak kan ankes direkte inn for Trygderetten. Denne hjemmelen er ikke benyttet.

§ 21-12 Andre ledd

LOV-1997-02-28-19-§21-12

Departementet kan bestemme at visse vedtak skal kunne bringes direkte inn for Trygderetten. Adgangen er ikke benyttet, Det betyr at det ikke for noen vedtak etter folketrygdloven er gjort unntak fra at klageadgangen skal være benyttet, og at det er klageinstansens vedtak som kan ankes inn for Trygderetten. Overprøving av en sak skal i sin helhet skje i Trygderetten dersom hensynet til sammenhengen i saken tilsier det. Et eksempel er når klageinstansens vedtak om reduksjon eller opphør av stønad er påanket, mens vedtak om tilbakekreving av stønad som følge av dette reduksjons- eller opphørsvedtaket kun er påklaget. I slike tilfeller tilsier sammenhengen i saken at både stønadssaken og tilbakekrevingssaken skal behandles i sin helhet i Trygderetten, uten at klageinstansen først har fattet vedtak i tilbakekrevingssaken.

§ 21-12 Tredje ledd

LOV-1997-02-28-19-§21-12

Klage kan settes fram skriftlig eller muntlig. Dersom den settes fram muntlig, skal den som mottar den sette den opp skriftlig, jf. forvaltningsloven § 32 første ledd bokstav a, jf. folketrygdloven § 21-1. Den som setter opp en muntlig klage skriftlig, skal underskrive klagen sammen med klageren. Det er ikke eksplisitt sagt i loven, men det går fram av forarbeidene (Prop.139 L (2014 . 2015) at det ble vurdert som unødvendig å ta et slikt pålegg inn i loven, da det likevel antas å følge av god forvaltningsskikk.

Klagen skal settes fram for den enheten som Arbeids- og velferdsdirektoratet bestemmer. Se fullmaktsoversikten i Vedlegg 1 til hovednummer 30.

Om ankeerklæringen og hvem som skal motta den, se trygderettsloven § 11 og tilhørende rundskriv.

§ 21-12 Fjerde ledd

LOV-1997-02-28-19-§21-12

Noen vedtak etter folketrygdloven er unntatt fra anke til Trygderetten. Se § 1 i forskrift om unntak fra anke til Trygderetten (FOR-1997-04-15-324).

Disse vedtakene kan påklages, jf. forvaltningsloven § 28 første ledd og klageinstansens vedtak er endelig, jfr. forvaltningsloven § 28 tredje ledd første punktum.

§ 21-12 Femte ledd

LOV-1997-02-28-19-§21-12

I femte ledd fastslås at fristen for klage og anke er seks uker.

Folketrygdloven har en særregel om klagefrist. Den alminnelige klagefristen i forvaltningsloven er tre uker, jf. forvaltningsloven § 29 første ledd første punktum.

Når det gjelder regler om beregning av klagefristen og om fristavbrudd, forlengelse av klagefristen og om oversitting av klagefristen, gjelder forvaltningsloven § 29 første ledd andre punktum og § 30, § 29 andre, tredje og fjerde ledd og § 31. Se nærmere om disse bestemmelsene i rundskrivet til forvaltningsloven i Hovednummer 36 . Saksbehandlingsrundskriv kapittel VI.

Ankefristen er også regulert i trygderettsloven § 9. Se nærmere om beregning av ankefristen og om fristavbrudd, forlengelse av ankefristen og når Trygderetten kan se bort fra at ankefristen er oversittet i trygderettsloven §§ 9 og 10 og rundskriv § 9 og rundskriv § 10.

§ 21-12 Sjette ledd

LOV-1997-02-28-19-§21-12

Vedtak etter folketrygdloven kan ikke bringes inn for de alminnelige domstoler før muligheten til å klage og anke er nyttet fullt ut.

I trygderettsloven er det presisert at en tvist som gjelder et vedtak etter folketrygdloven, ikke kan bringes inn for lagmannsretten før Trygderetten har truffet avgjørelse i saken, jf. trygderettsloven § 26 andre ledd.

Parten skal i underretning om vedtaket gjøres oppmerksom på dette forbeholdet. I motsatt fall kommer slike vilkår for søksmål ikke til anvendelse overfor parten, jf. forvaltningsloven § 27 tredje ledd tredje og fjerde punktum.

§ 21-13 Ankenemnda for sykepenger i arbeidsgiverperioden

LOV-1997-02-28-19-§21-13

Revidert av Arbeids- og velferdsdirektørens stab, Juridisk seksjon, Ytelsesavdelingen

Sist endret 29.08.2014 av Arbeids- og velferdsdirektotatet, Ytelsesavdelingen, Regelverkskontoret, jfr. overskriften:
III. Anke og saksforberedelse, Til § 10, punkt 9 Innstilling

Generelt om ankenemnda for sykepenger i arbeidsgiverperioden

Ankenemnda som administrativt organ, reguleres av ftrl. § 21-13.

Folketrygdloven § 21-13 gir nærmere bestemmelser om Ankenemndas kompetanse og saksbehandling ved anke til Ankenemnda. I medhold av ftrl. § 21-17 er det gitt en forskrift av 25. mars 1997 med utfyllende bestemmelser om saksbehandlingen for ankenemnda.

Kommentarer til forskrift til ftrl. § 21-13 – Forskrift om behandling av tvister i arbeidsgiverperioden
Til § 1 
FOR-1997-03-25-268-§1

Hovedregel

Ankenemnda for sykepenger i arbeidsgiverperioden avgjør tvister om rettigheter og plikter i arbeidsgiverperioden (ftrl. § 8-19) mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og mellom arbeidsgiver og NAV.

En sak skal ikke behandles av Ankenemnda dersom både arbeidsgiveren og NAV helt har avslått å utbetale sykepenger i arbeidsgiverperioden. En anke skal i disse tilfellene behandles etter de alminnelige reglene om klage etter ftrl. § 21-12, som en klagesak til NAV Klageinstans og ankesak til Trygderetten. På denne bakgrunn er det av avgjørende betydning for den videre behandling av en sak angående arbeidsgiverperioden at NAV Forvaltning tar standpunkt til saken ved å fatte vedtak.

Konflikt mellom arbeidstaker og arbeidsgiver om retten til omsorgspenger etter folketrygdloven kap. 9 gjelder egentlig ikke en arbeidsgiverperiode, men hører likevel inn under Ankenemndas myndighetsområde. Disse sakene gjelder både konflikter i forbindelse med at arbeidsgiver er pålagt å betale omsorgspenger etter ftrl. § 9-5 i 10 dager hvert år, og konflikter i forbindelse med krav om refusjon fra arbeidsgiver overfor NAV etter ftrl. § 9-8 tredje ledd for utbetalt stønad utover 10 dager, jf. ftrl. § 9-6.

Til § 2
FOR-1997-03-25-268-§2

Når det heter at Ankenemnda ikke kan avgjøre om et medlem «har krav på forskott», siktes det til bestemmelsen om forskuttering i ftrl. § 8-22 første ledd. Se merknadene til denne bestemmelsen.

Til § 3

Ingen merknader

Til § 4
FOR-1997-03-25-268-§4

Bestemmelsen omhandler Ankenemndas saklige myndighetsområde angående ftrl. § 8-20 første ledd. Folketrygdloven § 8-20 første ledd gjelder refusjon av sykepenger i arbeidsgiverperioden for arbeidstakere som har fått innvilget unntak for ansvaret for sykepenger i arbeidsgiverperioden på grunnlag av langvarig eller kronisk sykdom som medfører risiko for særlig stort sykefravær. I disse sakene må det skilles mellom tvister som gjelder vilkårene for å få innvilget unntak, og tvister som gjelder vilkårene for å få refusjon.

Tvister angående vilkårene for unntak skal påklages til NAV Klageinstans. Ankenemndas kompetanse er begrenset til tvister vedrørende krav om refusjon.

Folketrygdloven § 8-20 annet ledd gjelder fritak for ansvaret for sykepenger i arbeidsgiverperioden for arbeidstakere som er sykmeldt på grunn av svangerskapsrelatert sykdom. Etter at ftrl. § 8-20 fikk et tillegg som ga hjemmel for unntak fra arbeidsgiveransvaret for denne gruppen arbeidstakere, ble det ikke gjort endring i § 4 i forskriften til ftrl. § 21-13. Ankenemnda har derfor lagt til grunn at forskriften ikke gjelder for nemndas kompetanse vedrørende vedtak om unntak for gravide arbeidstakere (sak 34/2006). Forskriften begrenser derfor ikke Ankenemndas kompetanse når det gjelder å ta standpunkt til om tilrettelegging eller omplassering til annet arbeid i en virksomhet eller en bedrift hadde vært mulig på sykemeldingstidspunktet.

For å sette fram krav etter ftrl.§ 8-20 første og annet ledd, er det utarbeidet egne skjemaer både for å søke unntak og for å sette fram hvert enkelt refusjonskrav. Ankenemnda har lagt til grunn at det ikke er påbudt i lov eller forskrift at søknad om unntak og krav om refusjon må være framsatt på eget skjema. Også krav framsatt på andre måter har vært godtatt av Ankenemnda som framsatt i tide. Det avgjørende vil i hvert enkelt tilfelle være om krav kan anses framsatt i tilstrekkelig grad innen riktig frist etter ftrl. § 22-13 femte ledd. I en del tilfeller kan det bli aktuelt å vurdere om det i ettertid kan gis oppreisning for fristen etter ftrl. § 22-13 sjette ledd på grunn av misvisende eller manglende opplysninger fra NAV sin side. 

II. Organisasjon

Til § 5

Ingen merknader

Til § 6
FOR-1997-03-25-268-§6

Sekretariatet for Ankenemnda har siden desember 2003 ligget i NAV Klageinstans Oslo og Akershus.

Til § 7

Ingen merknader 

III. Anke og saksforberedelse

[Endret 8/14]

Til § 8 
FOR-1997-03-25-268-§8

Første ledd

Bestemmelsens første ledd omhandles hvilke saker som gjelder arbeidsgiverperioden, men som likevel ikke skal behandles av Ankenemnda. 

Andre ledd

Bare saker der det er gitt helt avslag skal behandles etter bestemmelsene i ftrl. § 21-12. Dette medfører at selv om arbeidsgiveren betaler hel eller delvis arbeidsgiverperiode og NAV Forvaltning er enig i arbeidsgiverens avgjørelse, kan saken ankes inn for Ankenemnda dersom arbeidstakeren ikke er enig i resultatet. Dette gjelder tvister om hva som skal medregnes i sykepengegrunnlaget i arbeidsgiverperioden etter ftl §§ 8-28 eller 8-29

Ankenemnda skal behandle tvister som gjelder arbeidsuførhet, uansett om arbeidsuførheten er dokumentert ved egenmelding eller legeerklæring. 

Tredje ledd

Bestemmelsen er et unntak fra regelen om at bare saker der NAV har tatt standpunkt til at vilkårene for utbetaling i arbeidsgiverperioden foreligger, skal bringes inn for Ankenemnda.

Bestemmelsen medfører at NAV ikke behøver å ta standpunkt i saker der det er avgjørende for retten til sykepenger at de to vilkårene for tilbakedatert sykmelding i ftrl. § 8-7, anses oppfylt. De to vilkårene NAV ikke behøver å ta standpunkt til, gjelder om arbeidstakeren kan godtgjøre at han eller hun har vært arbeidsufør på grunn av sykdom i en tilbakedatert sykemeldingsperiode, og om vedkommende i tillegg har vært forhindret fra å oppsøke lege i den tilbakedaterte perioden.

Videre medfører bestemmelsen at NAV ikke behøver å ta standpunkt i saker etter ftrl. § 8-18 tredje ledd, der det er spørsmål om arbeidstakeren har meldt i fra til arbeidsgiver om sykdom og om sykmelding er levert arbeidsgiver i rett tid.

Sakene sendes Ankenemnda med oversendelsesbrev uansett om det er tatt standpunkt til kravet eller ikke.

Det finnes ingen hjemmel for utbetaling fra NAV for tilfeller der arbeidstaker ikke har oppfylt sine plikter angående melding til arbeidsgiver slik at arbeidsgiver ikke er forpliktet til å utbetale sykepenger. I disse tilfellene har ikke arbeidstakeren krav på sykepenger i arbeidsgiverperioden. Dette gjelder selv om det er helt klart at arbeidstakeren var arbeidsufør på grunn av sykdom.

Til § 9
FOR-1997-03-25-268-§9

Det er en forutsetning for behandling i Ankenemnda at arbeidsgiveren har gitt NAV beskjed om at tilbakebetalingskravet påankes eller ønskes behandlet for Ankenemnda. I svært mange tilfeller vil arbeidsgiveren allerede tidlig i kontakten med NAV ha gitt tydelig utrykk for at han ønsker saken brakt inn for Ankenemnda dersom NAV forskutterer. I disse tilfellene må likevel tilbakebetalingskrav reises overfor arbeidsgiveren, og arbeidsgiveren må anke på tilbakebetalingskravet. En arbeidsgiver kan også velge å betale beløpet og i tillegg anke NAV sin avgjørelse inn for Ankenemnda.

Til § 10
FOR-1997-03-25-268-§10

Nødvendige opplysninger i saken:

Før saken sendes Ankenemnda, må NAV sørge for å innhente alle opplysninger som er nødvendig for at nemnda skal kunna avsi kjennelse.

Følgende opplysninger er særlig viktige for behandlingen i Ankenemnda: 

1. Medisinske opplysninger om at arbeidsuførhet foreligger: ftrl. § 8-4.

Tilstrekkelige opplysninger om arbeidsuførhet på grunn av sykdom eller skade, må foreligge. De medisinske opplysningene må vurderes på bakgrunn av arbeidsgivers innsigelse mot å betale sykepengene i arbeidsgiverperioden. I tilfeller der gode grunner taler mot at sykdom var årsaken til fraværet på det aktuelle tidspunktet, stilles det ekstra strenge krav til at arbeidsuførheten klart skyldes sykdom.

  • Bare i tilfeller der sykdomsdiagnosen på sykmeldingen i seg selv klart viser at arbeidstakeren var arbeidsufør på sykmeldingstidspunktet, er dette tilstrekkelig dokumentasjon. Dette er sjelden tilfellet der diagnosen er eneste opplysning om sykdomsårsaken.
  • Erklæring fra behandlende lege angående pasientens tilstand på sykmeldingstidspunktet bør innhentes. Ofte vil journalen fra første legebesøk, eventuelt fra senere legebesøk innenfor arbeidsgiverperioden, gi avgjørende opplysninger. Opplysningene i journalen angående pasientens situasjon i tillegg til sykdomssymptomene, f.eks om sosiale forhold i privatlivet eller om forholdene på arbeidsplassen som konflikt med arbeidsgiver osv, er viktige ved vurderingen av årsaken til arbeidsuførheten.
  • I tvilstilfeller, innhente uttalelse fra rådgivende lege. Hele saken må forelegges legen. 

2. Tidspunktet for sykdom og melding om sykdom: ftrl. § 8-18 og § 8-19

  • Når startet arbeidsforholdet?
    • Når ble arbeidstakeren syk?
    • Når søkte arbeidstakeren lege?
    • Når fikk arbeidsgiveren beskjed om at fraværet skyldtes sykdom?
    • På hvilken måte ble det gitt beskjed til arbeidsgiver om fraværet?
    • Hvor lenge var arbeidstakeren syk?
    • For arbeidstaker som er ekstravakt eller ansatt i et vikarbyrå, må opplysninger om arbeidsforholdet siste tre måneder sendes inn, se rundskrivet til ftrl. § 8-18 andre ledd: Ekstravakter.

Se ftrl. § 8-18 tredje ledd med tilhørende rundskriv for nærmere omtale av når plikten til å gi melding til arbeidsgiver er oppfylt.

I tilfeller der det er uenighet om melding om sykdom er gitt og/eller om sykmelding er levert arbeidsgiver i tide, må NAV innhente opplysninger fra hver av partene. Ved ulike fremstillinger av de faktiske hendelsene i saken, må hver av partene konfronteres med den andres fremstilling og gis anledning til å uttale seg om denne. Dersom noen av partene anfører vitner for sin versjon av saken, må NAV få deres uttalelse. Også når partenes påstander er i strid med andre opplysninger i saken, bør parten gis anledning til å uttale seg angående de omstridte punktene. At en part eventuelt nekter å uttale seg, kan i seg selv være av betydning for avgjørelsen av saken.

Der det foreligger påstand mot påstand om faktiske opplysninger, er det ikke riktig å legge til grunn at den ene av partene må få rett fordi det ikke synes mulig å avgjøre tvisten. NAV må uansett ta standpunkt til tvisten etter en sannsynlighetsvurdering på grunnlag av opplysningene i saken.

Gjelder tvisten om melding er gitt/sykemelding er levert, eller om vilkårene for tilbakedatert sykmelding er oppfylt, kan NAV la være å ta standpunkt til tvisten og ikke forskuttere før saken sendes Ankenemnda. Der uenigheten om melding bare gjelde deler av arbeidsgiverperioden, kan NAV forskuttere for de dagene som ikke er omstridt. Ankenemnda på sin side plikter å ta konkret stilling til tvisten. 

3. Besto arbeidsforholdet på sykmeldingstidspunktet? Folketrygdloven §§ 8-18 og 8-19

Arbeidsrettslige spørsmål ligger utenfor Ankenemndas kompetanse. Ankenemnda må imidlertid i en del tilfeller ta standpunkt til om et arbeidsforhold besto på sykmeldingstidspunktet, fordi dette er avgjørende for arbeidsgiverens plikt til å betale sykepengene i arbeidsgiverperioden.

Det er den parten som påstår at oppsigelse eller avskjed har funnet sted, som har bevisbyrden for dette. Bare skriftlig oppsigelse eller avskjed godtas som bevis når partene er uenige på dette punktet. Ved oppsigelse er det uansett oppsigelsestid hvor arbeidsgiveren har plikt til å betale arbeidsgiverperiode. Oppsigelsestiden skal være regulert i arbeidsavtalen. Etter arbeidsmiljøloven skal oppsigelsestiden være på minst en måned i de tilfellene den ikke er regulert i en arbeidsavtale.

  • Arbeidsavtalen bør innhentes
  • Den parten som påstår at oppsigelse eller avskjed har funnet sted må bes om å sende inn skriftlig avskjed eller oppsigelse. 

4. Tilbakedatert sykmelding: ftrl. § 8-7 andre ledd

  • Medisinske opplysninger som viser om det kan godtgjøres at arbeidstakeren var arbeidsufør i sykmeldingsperioden
  • Opplysninger (fra arbeidstaker) om årsaken til at lege ikke ble søkt tidligere. 

5. Saker angående sykepengenes størrelse: ftrl. §§ 8-28, 8-29 og 8-30

  • Lønnsavtaler
  • Avtale om arbeid i hele eller deler av arbeidsgiverperioden
  • Opplysninger om faktiske arbeidsperioder før sykdom inntraff
  • Opplysninger om utbetalt lønn før sykdom inntraff 

6. Refusjonskrav fra arbeidsgiver etter unntak fra arbeidsgiverens ansvar for sykepengene i arbeidsgiverperioden: ftrl. § 8-20.

  • Unntaksvedtak etter ftrl. § 8-20 som viser tidsperioden for unntaket.
  • I hvilke tidsrom har arbeidstakeren benyttet egenmelding og/eller vært sykmeldt?
  • I hvilke tidsperioder har arbeidsgiveren betalt sykepenger?
  • For hvilke tidsrom krever arbeidsgiveren refusjon?
  • Er fristen for fremsettelse av krav etter ftrl § 22-13 femte ledd oversittet?
  • Foreligger det grunner for å vurdere dispensasjon etter ftrl. § 22-13 sjette ledd?

Det er viktig å få frem om det har vært noen kontakt mellom NAV og arbeidsgiver i løpet av perioden på tre måneder etter måneden da kravet oppsto, som kan ha utløst en opplysningsplikt fra NAV overfor arbeidsgiver angående fristen for fremsettelse av krav. Det må også fremgå om arbeidsgiver i løpet av tre måneders perioden har sendt opplysninger til NAV som kan ha avbrutt fristen.

  • Ved refusjon for gravide der det kan være avgjørende om vilkårene for unntak er oppfylt, må opplysninger om muligheten for tilrettelegging og omplassering og eventuelle medisinske opplysninger sendes inn. 

7. Refusjonskrav etter forsikringsordningen for arbeidsgivere med få ansatte: ftrl. § 8-21.

  • Se ovenfor angående ftrl. § 8-20, så langt tilsvarende opplysninger er aktuelle angående krav om refusjon. Der arbeidsgiver har fått vedtak om medlemskap i forsikringsordningen, sendes innvilgelsesvedtaket inn.
  • Gjelder problemstillingen om vilkårene for medlemskap er oppfylt, må alle relevante opplysninger om frister og lønnsutbetalinger sendes inn. 

8. Saker etter folketrygdloven kap. 9

Disse sakene kan gjelde både refusjonskrav fra NAV overfor arbeidsgiver og arbeidsgivers krav om refusjon fra NAV. Se ovenfor angående nødvendige opplysninger angående krav etter folketrygdloven kap. 8 så langt disse passer. 

9. Instilling

[Endret 8/14]

Sakene skal behandles som klagesaker, selv om det kalles anker. NAV må skrive innstilling i alle saker som skal avgjøres av Ankenemnda. Innstillingen skal som hovedregel sendes både arbeidsgiveren og arbeidstakeren til uttalelse. Dette gjelder selv om arbeidstakeren ikke lenger er part i saken etter at NAV har forskuttert. Dette må gjøres manuelt. I saker der arbeidsgiveren har fått avslag på refusjon etter § 22-13, holder det som regel å sende innstillingen til den som har klaget.

NAV har taushetsplikt overfor arbeidsgiveren angående sykdomsdiagnosen.

Dersom taushetsplikten ikke er opphevet, må NAV lokalt være nøye med å overholde denne ved å ikke omtale medisinske opplysninger i innstillingen. I alle saker der sykdomsvilkåret er avgjørende for saken, kan det i innstillingen vises til at legeuttalelsene i saken viser at arbeidstakeren var arbeidsufør på grunn av sykdom, men at NAV på grunn av taushetsplikt angående medisinske opplysninger overfor arbeidsgiveren ikke kan omtale de medisinske opplysningene nærmere i oversendelsesbrevet.

Det er viktig at alle påstander i saken er nevnt i innstillingen, slik at partene får oppfordring til å belyse saken ytterligere i uttalelsesomgangen og imøtegå NAV sin argumentasjon.

Sakene sendes til Ankenemnda. Riktig adresse er:

Ankenemnda
NAV Klageinstans Oslo og Akershus
Postboks 7028 St. Olavs plass
0130 Oslo

Til § 11
FOR-1997-03-25-268-§11

Ingen merknader 

IV. Ankebehandling

Til §§ 12 og 13

Ingen merknader

V. Forskjellige bestemmelser

Til §§ 14, 15, 16, 17, 18 og 19

Ingen merknader

§ 21-14 Ytelser ved yrkesrettet attføring

LOV-1997-02-28-19-§21-15

Revidert av Arbeids- og velferdsdirektørens sekretariat, Juridisk seksjon.

Sist endret 05/2008

Opphevet ved lov 16. juni 2006 nr.20

§ 21-15 Dagpenger under arbeidsløshet

LOV-1997-02-28-19-§21-15

Revidert 15.04.2016 av Arbeids- og velferdsdirektoratet Kunnsskapsavdelingen, Juridisk seksjon.

[Endret 5/08, 4/16]

Dagpenger under arbeidsløshet er en trygdeytelse som administreres og utbetales av Arbeids- og velferdsetaten.

Disse sakene behandles av NAV Forvaltning. Se Fullmaktsoversikten Vedlegg 1 til Hovednummer 30.

§ 21-17 Forskrifter

LOV-1997-02-28-19-§21-17

Revidert av Arbeids- og velferdsdirektørens sekretariat.

Sist endret 05/2008.

Loven gir i sin § 21-17 en generell adgang til å gi forskrifter om saksbehandling i trygdesaker.

Den enkelte forskrift vil bli kommentert i tilknytning til den bestemmelsen den naturlig hører til.