Rundskriv til ftrl kap. 10: Stønad for å kompensere for utgifter til bedring av arbeidsevnen og funksjonsevnen i dagliglivet
Generell del
1 – Innledning
1.1 – Formål
Formålet med rehabiliteringspenger er å dekke utgifter til livsopphold for medlemmer som på grunn av sykdom, skade og lyte fortsatt er arbeidsufør og under aktiv behandling med utsikt til bedring av arbeidsevnen.
Rehabiliteringspenger kan ytes enten etter at retten til sykepenger er oppbrukt eller medlemmet har vært arbeidsufør i sammenhengende 52 uker uten å ha hatt rett til sykepenger. Rehabiliteringspenger er i likhet med sykepenger en korttidsytelse i en overgangsperiode.
I Attføringsmeldingen (St.meld.nr.39 (1991-92)) ble arbeidslinjen utpekt som det grunnleggende trygdepolitiske valget. For å hindre unødig utstøting og utestenging av utsatte grupper fra arbeidslivet, er det derfor viktig at trygdeetaten helt fra første sykemelding vurderer og tar initiativ til tilbakeføring til arbeidslivet enten direkte eller ved hjelp av attføringstiltak. Trygdeetaten har en veiviserrolle som innebærer at etaten hele tiden må vurdere hva som er den rette ytelse for medlemmet og herunder gi råd og veiledning om å fremsette krav om riktig ytelse. Dette er spesielt viktig også på det tidspunkt sykepengerettighetene er i ferd med å utløpe og etter at rehabiliteringspenger er tatt til å løpe.
I forbindelse med veiviserrollen/saksbehandling vises til vedlegg 1 hvor «huskelistene» fra heftet «Rutine for oppfølging av rehabiliteringspengesaker» er tatt inn.
1.2 – Historikk
Trygdesystemet er blitt bygget opp gradvis, ledd for ledd, gjennom snart 100 år. Hovedtanken bak etableringen av de moderne trygdene har vært å skape et rettighetsbasert forsørgelsessystem som kan tre inn i de situasjoner der det allmenne selvforsørgelseskravet ikke kan oppfylles. Denne målsettingen har ligget under gjennom hele den hundreårige utviklingen av trygdeordningene.
Lov om sykeforsikring og lov om syketrygd
Den første lov om sykeforsikring ble vedtatt 18. november 1909 [LOV-1909-09-18-7]. Den innførte blant annet rett til sykepenger for de lavest lønnede arbeidstakere i inntil 26 uker for samme sykdom.
Ny lov om syketrygd av 2. mars 1956 [LOV-1956-03-02-2] innførte obligatorisk sykepengedekning for alle arbeidstakere i inntil 52 uker for samme sykdom. Ved visse sykdommer kunne det imidlertid ytes sykepenger i inntil 104 uker. Dette gjaldt tuberkuløse sykdommer, kreft, poliomyelitt og kronisk polyartritt. Departementet hadde videre fastsatt samme stønadstid for en del andre langvarige sykdommer. For de sykdommer som etter loven ga rett til sykepenger i inntil 104 uker, kunne det etter nærmere forskrifter ytes sykepenger utover 104 uker, men bare i den tid den trygdede fikk medisinsk behandling. (Historien gjentar seg – jf. den lovendring vi fikk på rehabiliteringspenger fra 1. juli 1993 om rett til rehabiliteringspenger utover 52-uker ved visse tilstander dersom det foregår aktiv behandling med utsikt til bedring av arbeidsevnen.)
Lov om attføringshjelp
I forarbeidene til lov om attføringshjelp av 22. januar 1960 [LOV-1960-01-22-2] (i kraft fra 1. januar 1961) Ot.prp.nr.22 (1959-1960), uttales det at det overveiende antall sykdomstilfeller ikke medfører arbeidsuførhet utover 52 uker. Bestemmelsene om en utvidet stønadstid for visse lidelser mente man ikke naturlig hørte hjemme i syketrygdloven, men var påbygninger som etter hvert hadde tvunget seg frem, først og fremst fordi man hadde manglet en alminnelig uføretrygd. Innføringen av en generell uførepensjonsordning skjedde ved gjennomføringen av lov om uføretrygd 1. januar 1961.
Bestemmelsene om kontantstønad utover 52 uker under fortsatt medisinsk behandling med utsikt til bedring av arbeidsevnen ble derfor tatt ut av syketrygdloven og inn i ny lov om attføringshjelp. Videre ble det innført en rett til attføringspenger under medisinsk behandling for de som ikke hadde en sykepengerett fra det tidspunkt den trygdede hadde vært fortløpende arbeidsufør i 52 uker. Rett til attføringspenger under ulike former for attføringstiltak ble hjemlet i samme lov.
Den tre-deling av trygdetiltakene ved arbeidsuførhet som skjedde ved innføring av lov om attføringshjelp og lov om uføretrygd samt endring av syketrygdloven slik at retten til sykepenger ble en korttidsstønad begrenset til 52 uker, mente departementet var mest hensiktsmessig. Dette bl.a for å klargjøre at både sykepengeretten og retten til attføringshjelp – i motsetning til uførepensjon – skulle være av midlertidig karakter med henblikk på å føre den trygdede tilbake til arbeidslivet. Det ble videre uttalt at uførepensjon overhodet ikke kunne komme på tale før det er tatt standpunkt til attføringsmulighetene og før disse eventuelt var prøvet fullt ut. Først når det måtte fastslås at vedkommende på grunn av varig uførhet, tross alle attførings- og behandlingsforsøk, ikke vil kunne skaffe seg et rimelig utkomme ved eget arbeid, kunne spørsmålet om uførepensjon tas opp.
Inkorporering i lov om folketrygd
Fra 1. januar 1967 ble både lov om attføringshjelp og lov om uføretrygd inkorporert i lov om folketrygd [LOV-1966-12-16-9]. Ved lov av 19. juni 1970 ble også lov om syketrygd inkorporert i folketrygdloven.
Endringer i bestemmelsene om attføringspenger under medisinsk behandling/rehabiliteringspenger
[Endret 8/02.]
Bestemmelsene om attføringspenger under medisinsk behandling med utsikt til bedring av arbeidsevnen i folketrygdlovens kap. 5 svarer stort sett til bestemmelsene i lov av 22. januar 1960 om attføringshjelp. Det har utover de lovendringer vi fikk i forbindelse med Ot.prp.nr.39 (1992-1993), med virkning fra 1. juli 1993, som var en oppfølging av et av forslagene i Attføringsmeldingen (St.meld.nr.39 (1991-92)) bare skjedd små endringer. Av disse endringer kan spesielt nevnes:
Ved lovendring av 18. desember 1992, i kraft fra 1. januar 1993 (Ot.prp.nr.6 (1992-1993)), ble det gitt mulighet til å gradere rehabiliteringspengene ned til 20% i sluttfasen av en rehabiliteringsperiode. Vedkommende må forut ha vært minst 50% arbeidsufør. Bakgrunnen for denne endringen var at den trygdede skulle kunne få en lettere overgang til full stilling ved å kunne foreta en gradvis opptrapping av arbeidet.
Ved lovendring av 11. juni 1993, som trådte i kraft fra 1. januar 1994 (Ot.prp.nr.58 (1992-1993)), ble det innført den samme bestemmelse som gjaldt for sykepenger dvs. at retten til rehabiliteringspenger og foreløpig uførestønad faller bort når den trygdede utholder varetekt. Bakgrunnen for denne endringen var at trygdet som sitter i varetekt ikke har noe reelt inntektstap på grunn av sykdom.
Lovendringene av 14. mai 1993, som trådte i kraft fra 1. juli 1993 (Ot.prp.nr.39 (1992-1993)), er de mest omfattende endringer som er gjort i bestemmelsene om attføringspenger under medisinsk behandling. De viktigste endringer var her:
- presisering av sykdomsbegrepet (samme sykdomsbegrep som ved sykepenger)
- større krav til årsakssammenheng mellom sykdom og funksjonsnedsettelse,
- vurdering mot arbeidsevne i stedet for ervervsevne,
- innskjerping av krav til aktiv behandling med utsikt til bedring av arbeidsevnen
- tidsbegrensning på ett år, med mulighet for unntak etter forskrifter som departementet fastsetter.
Bakgrunnen for disse endringene var blant annet økning av sykefraværet som indikerer at det har skjedd en gradvis liberalisering av sykdomsbegrepet. Videre hadde det skjedd en liberalisering i forhold til kravet om medisinsk behandling og vilkåret om at behandlingen skulle føre til bedring av arbeidsevnen. Mange har gått på attføringspenger under medisinsk behandling i flere år uten tegn til bedring. Medisinsk er det imidlertid få lidelser som ikke viser positive resultater etter to år med behandling og rehabilitering.
I Ot.prp.nr.58 (1992-1993) ble det, som en oppfølging av et av de mest omfattende forslag i Attføringsmeldingen – overføring av forvaltnings- og finansieringsansvaret for yrkesrettet attføring fra trygdeetaten til arbeidsmarkedsetaten – foretatt en deling av folketrygdlovens Kap. 5, Kap. 5A som omhandlet ytelser under medisinsk rehabilitering mv. og Kap. 5B som omfattet ytelser under yrkesrettet attføring. Betegnelsen attføringspenger under medisinsk behandling fikk samtidig en ny betegnelse – rehabiliteringspenger. Tidligere betegnelse – attføringspenger – skulle heretter bare brukes som betegnelse for livsoppholdsytelser under yrkesrettet attføring. Disse endringer trådte i kraft fra 1. januar 1994.
I Ot.prp.nr.4 (1993-1994) ble det foretatt en klargjøring av kravet til arbeidsuførhet som vilkår for rett til rehabiliteringspenger.
Fra 1. mai 1997 fikk vi ny folketrygdlov. Ytelser under medisinsk rehabilitering ble plassert i Kap. 10 i den nye folketrygdloven og noen tidligere forskrifter ble innarbeidet i den nye lovteksten.
Ot.prp.nr.8 (1996-1997) ble aldersgrensen for å få rehabiliteringspenger hevet fra 16 til 18 år med virkning fra 1. januar 1998.
Det ble innstramming i de medisinske vilkår for rett til garantert minste tilleggspensjon for unge uføre, (Ot.prp.nr.8 (1996-1997)) ikrafttredelse 1. januar 1998.
Med virkning fra 6. juni 1997 (Ot.prp.nr.32 (1996-1997)) ble det gitt hjemmel til å gi rehabiliteringspenger under tidsbegrenset aktivisering og arbeidstrening hos egen arbeidsgiver, og fra 2000 ble dette utvidet til også å gjelde hos annen arbeidsgiver.
Med virkning fra 1. januar 1999 fikk vi hjemmel til å gi reisetilskott til daglige reiser for de som er på arbeidstrening, og reisetilskott som alternativ til rehabiliteringspenger.
I 1999 ble «Kjøp av helsetjenester» utvidet til også å gjelde personer som oppebærer rehabiliteringspenger og har et arbeidsforhold. Tilsvarende utvides også ordningen for personer som er innvilget yrkesrettet attføring.
Fra 1. januar 2001 ble unntaksreglene for rehabiliteringspenger ut over 52 uker utvidet slik at vedlikeholdsbehandling, egentrening og mestringstiltak likestilles med aktiv behandling når det ikke finnes behandlingstilbud og det er utsikt til bedring av arbeidsevnen på lengre sikt.
I Ot.prp.nr.48 (1998-1999) ble det foreslått nye beregningsregler for rehabiliteringspenger, og at rehabiliteringspengene blir pensjonsgivende inntekt. Lovendringen ble vedtatt 22. desember 1999, og ble satt i verk fra 1. januar 2002.
Med virkning fra 1. januar 2002 får studenter under 26 år som har vært sammenhengende arbeidsuføre i minst 20 uker på grunn av alvorlig sykdom rett til rehabiliteringspenger. (Ot.prp.nr.4 (2001-2002)).
1.3 – Situasjonen i dag
[Endret 8/02.]
1.3.1 – Utgiftstall og plantall for perioden 1998 – 2001
Folketrygdens utgifter til rehabiliteringspenger var i 2001 om lag 4.877 mill. kroner. Dette tilsvarer en økning i utgiften fra 2000-2001 på 23,9% nominelt eller 18,4 målt i fast grunnbeløp.
Økningen er en konsekvens av et stramt arbeidsmarked og en økning i antall sykmeldte. Dette har medført en sterk økning i antall langtidssykmeldte som har gått ut maksimal sykepengeperiode med overgang til rehabiliteringspenger. Endringer i regelverket for å motta rehabiliteringspenger (utvidelse av unntaksbestemmelsene for rehabiliteringspenger), samt innstramningene i vilkårene for å motta uførepensjon (skjerping av attføringskravet) har også hatt betydning for den relativ sterke veksten i utgifter og antall rehabiliteringspengemottakere i perioden 1998-2001.
Fra 199-2001 viser utgifts- og bestandstallene en sterk vekst. Fra 1998 til 2001 var det en øking i utgiftene på 44,2%, mens antall rehabiliteringspengemottakere økte med om lag 66% fra desember 1998 til november 2001 og per november 2001 var det om lag 39.390 mottakere av rehabiliteringspenger. (Tallet omfatter ikke personer med rehabiliteringspenger i påvente av attføring. Persongruppen omfattet pr. november 2001 2.096 personer (om lag 5% av alle med rehabiliteringspenger.)
Diagnosesammensetningen blant rehabiliteringspengemottakere viser at andelen med psykiske lidelser(29,6%) og muskel/- skjellettlidelser (42,4%) sammenlagt utgjør hele 72% av alle stønadsmottakere pr. september 2001. Andelen som har mentale lidelser som diagnose er høy for rehabiliteringspengemottakere i forhold til sykepengemottakere. Den høye andelen for rehabiliteringspengemottakere med mentale lidelser som diagnose, har sammenheng med at et relativt stort antall av sykmeldte som går ut sykepengeperioden med denne lidelsen, vil fylle vilkårene for rehabiliteringspenger.
I september 2001 var om lag 4,2% av alle rehabiliteringspengemottakere på arbeidstrening. Andelen rehabiliteringspengemottakere som har graderte rehabiliteringspenger viser en nedgang i perioden 1998-2000. I år 2001 øker andelen igjen og pr sept. 2001 mottok 23,2% graderte rehabiliteringspenger, andelen er fortsatt noe høyere enn for sykepenger. For rehabiliteringspenger er det ca. 23,2% pr. sept. 2001 som har graderte rehabiliteringspenger (< 100%), mens den for sykepenger er på 19,8%.
2 – Oversikt over reglene i kapittel 10 om rehabiliteringspenger
I dette punktet skal vi gi en kort oversikt over hovedreglene om rehabiliteringspenger.
2.1 – Forutgående medlemskap i folketrygden (§ 10-2)
Retten til rehabiliteringspenger er betinget av forutgående medlemskap i trygden. Medlemmet må ha vært
- medlem i trygden i minst tre år umiddelbart før han/hun setter fram krav, eller
- medlem i minst ett år som arbeidsfør.
Vilkåret kan etter nærmere bestemmelser fravikes for norske statsborgere som tidligere har vært medlemmer i minst tre år.
2.2 – Opphold i Norge/utlandet (§ 10-3)
I tillegg til kravet om forutgående medlemskap i trygden er det også krav om at medlemmet må oppholde seg i Norge for å få rett til rehabiliteringspenger.
Unntak gjelder for persongrupper som har særskilt trygdedekning utenfor Norge, eller er innlagt i institusjon utenlandsk for norsk regning, eventuelt får oppholdet dekket etter avtale med annet land. Etter søknad kan det også gjøres unntak (dispensasjon) på samme måte som for sykepenger, se rundskriv til kapittel 8.
2.3 – Alder (§ 10-4)
Medlemmet må være mellom 16 og 67 år for å få rett til rehabiliteringspenger.
2.4 – I hvilke situasjoner kan rehabiliteringspenger ytes? (§ 10-8)
[Endret 8/02.]
Rehabiliteringspenger kan ytes i situasjoner når et medlem
- fortsatt er arbeidsufør etter utløpet av sykepengeperioden, eller
- har vært minst 50% arbeidsufør uavbrutt i 52 uker, eller
- tidligere har mottatt rehabiliteringspenger og får tilbakefall, eller
- må avbryte yrkesrettet attføring på grunn av sykdom
- er student under 26 år og har vært sammenhengende arbeidsufør i minst 20 uker på grunn av en alvorlig sykdom.
2.5 – Hvilke vilkår må for øvrig være oppfylt? (§ 10-8)
- medlemmet har en funksjonsnedsettelse som klart skyldes sykdom, skade eller lyte og
- arbeidsevnen er nedsatt med minst 50% og
- er under aktiv behandling med utsikt til bedring av arbeidsevnen
Rehabiliteringspenger ytes vanligvis ikke sammenhengende i mer enn 52 uker. Departementet har gitt forskrifter om når det kan gjøres unntak fra denne tidsbegrensningen.
2.6 – Grunnlag for rehabiliteringspenger (§ 10-9)
[Endret 8/02.]
Grunnlaget for rehabiliteringspenger er den inntekten rehabiliteringspengene regnes etter.
Grunnlaget for rehabiliteringspenger fastsettes ut fra medlemmets pensjonsgivende inntekt i året før arbeidsevnen ble nedsatt med minst halvparten, eller gjennomsnittet av den pensjonsgivende inntekten i de tre siste årene før arbeidsevnen ble nedsatt med minst halvparten.
Pensjonsgivende inntekt over 6 G regnes ikke med i grunnlaget for rehabiliteringspenger.
2.7 – Rehabiliteringspengenes størrelse, minsteytelse m.v. (§ 10-10)
[Endret 8/02, 12/03.]
Rehabiliteringspenger ytes med 66 prosent av grunnlaget for rehabiliteringspenger.
Minste årlige ytelse er 1,6 ganger grunnbeløpet. Fra 1. januar 2004 er minste årlig ytelse økt til 1,8 ganger grunnbeløpet.
For et medlem som får nedsatt arbeidsevnen før fylte 26 år på grunn av en alvorlig og varig sykdom, skade eller lyte som klart er dokumentert, er minsteytelsen 2,4 ganger grunnbeløpet.
Til den som forsørger barn gis et barnetillegg.
2.8 – Stønadsdager (§ 10-11)
[Endret 8/02.]
Rehabiliteringspenger gis for fem dager pr. uke.
2.9 – Hele eller graderte rehabiliteringspenger (§ 10-12)
[Endret 8/02.]
Det ytes hele rehabiliteringspenger dersom et medlem har tapt hele arbeidsevnen.
Dersom et medlem har tapt en del av sin arbeidsevne, ytes det graderte rehabiliteringspenger.
I sluttfasen av en periode kan det gis rehabiliteringspenger også når arbeidsevnen er nedsatt med 20 til 50 prosent.
2.10 – Avkall på rehabiliteringspenger (§ 10-13)
[Endret 8/02.]
Medlem kan gi avkall på rehabiliteringspenger for at ektefellen i stedet kan få ektefelletillegg til sin pensjon.
2.11 – Rehabiliteringspenger under opphold i helseinstitusjoner (§ 10-14)
[Endret 8/02.]
For medlemmer som har rett til fri forpleining under langtidsopphold i helseinstitusjon eller lignende institusjon under statlig eller fylkeskommunalt ansvar, og gjelder ikke somatiske sykehusavdelinger.
Rehabiliteringspengene ytes uten reduksjon for innleggelsesmåneden og den påfølgende måneden. Deretter blir rehabiliteringspengene redusert med 50 prosent hvis oppholdet antas å vare mer enn fem måneder.
Dersom medlemmet fortsatt har faste og nødvendige utgifter til bolig o.a., kan det bestemmes at rehabiliteringspengene ikke skal reduseres, eller reduseres mindre.
2.12 – Rehabiliteringspenger under opphold i fengsel (§ 10-15)
[Endret 8/02.]
Retten til rehabiliteringspenger faller bort under opphold i fengsel.
2.13 – Forholdet til andre folketrygdytelser som skal sikre inntekt (§ 10-16)
[Endret 8/02.]
Den som samtidig fyller vilkårene for rehabiliteringspenger og for sykepenger har rett til den høyeste av ytelsene.
Rehabiliteringspenger faller bort når medlemmet får rett til attføringspenger, uførepensjon eller alderspensjon og barnepensjon etter kapittel 18.
2.14 – Forholdet til ytelser etter annen lovgivning (§ 10-17)
[Endret 8/02.]
Retten til ytelser etter dette kapitlet faller bort i den utstrekning ytelsene kommer inn under ansvarsområdet i annen lovgivning.
2.15 – Rehabiliteringspenger ved yrkesskade (§ 10-18)
[Endret 8/02.]
Dersom arbeidsuførheten skyldes yrkesskade, gjelder det visse særregler. Blant annet vilkårene om forutgående medlemskap og opphold i Norge, og at det skal fastsettes en særskilt uføregrad for den del av uførheten som skyldes yrkesskade eller yrkessykdom.
3 – Forholdet til andre land
Når det gjelder medlemmer fra land som er omfattet av EØS-avtalen, vises til eget EØS rundskriv med eget kapittel som omhandler rehabiliteringspenger. Når det gjelder medlemmer fra land som ikke er omfattet av EØS avtalen, vises til de inngåtte konvensjonsavtaler se kommentarene til folketrygdlovens § 1-3.
Kommentarer til enkelte paragrafer i kapittel 10
§ 10-1 Formål
LOV-1997-02-28-19-§10-1[Endret 8/02.]
Ytelser til bedring av arbeidsevnen og funksjonsevnen i dagliglivet gis som nevnt i § 10-7.
Formålet med bestemmelsen er nærmere omtalt i Generell del.
§ 10-3 Opphold i Norge eller i utlandet
LOV-1997-02-28-19-§10-3Sist endret: 07.11.2008.
Bakgrunnen for denne bestemmelsen er behovet for å kunne følge opp medlemmet i forhold til riktig ytelse og til en hver tid vite om vilkårene for rett til ytelsen er oppfylt.
Midlertidig opphold:
[Endret 11/08]
Det kan gjøres unntak fra bestemmelsen i siste ledd annet punktum ved midlertidig opphold utenfor riket. Som midlertidig opphold regnes fravær fra riket i inntil 12 måneder. Pendlere må være i Norge minst halve året for å regnes som fortsatt bosatt i Norge. Varer utenlandsoppholdet mer enn 12 måneder, regnes vedkommende ikke lenger som trygdet i Norge og medlemskapet i folketrygden opphører ved utreisen. Unntatt er studenter og medlem under yrkesmessig attføring. Jf. også de neste pkt.
Kjøretøy som er helt eller delvis finansiert av arbeids- og velferdsetaten kan tas med på opphold i utlandet inntil 3 måneder. Ved lengre midlertidige opphold, kan det gis dispensasjon etter § 10-3, siste ledd dersom det foreligger særlige hensyn. Ved vurderingen av om det foreligger særlige hensyn kan det legges vekt på helsemessige forhold knyttet til utenlandsoppholdet, utdanning, attføringstiltak eller jobb i utlandet, eller at det foreligger en særskilt familiesituasjon, for eksempel pleie av syke familiemedlemmer.
Ved utenlandsopphold plikter brukeren selv å holde seg informert om de regler som gjelder i det land hun/ han oppholder seg når det gjelder bruken av kjøretøy med utenlandske skilter.
Flytting:
[Endret 11/02, 11/08]
Ved flytting til utlandet skal det som hovedregel ikke gis dispensasjon fra vilkåret om opphold i riket og utlånte hjelpemidler skal leveres tilbake til NAV Hjelpemiddelsentral. For trygdefinansierte biler skal det foretas gjeldsoppgjør.
Jf. Regler for midlertidig opphold utenlands.
Også ved flytting til utlandet er det anledning til å søke om dispensasjon etter § 10-3 siste ledd.
Ved vurderingen av om det foreligger særlige grunner, skal det legges vekt på tilknytningen til Norge, varigheten av oppholdet og formålet med flyttingen (f.eks. helsemessige årsaker).
I utgangspunktet bør det gis dispensasjon for hjelpemidler hvis utdannelsen varer over flere år og hensikten er å komme tilbake til Norge (gjelder i hovedsak studenter og arbeidssøkere som har fått godkjent yrkesrettet attføring i utlandet)
Se også EØS-avtalens trygdedel i Forordning 1408/71, Artikkel 24.
Ved flytting til utlandet gis ikke dispensasjon fra bostedsvilkåret for stønad til bil.
Generelt:
[Tilføyd 11/02, endret 11/08]
Folketrygdlovens vilkår i §§ 10-5, 10-6 og 10-7 gjelder også for hjelpemidler i utlandet.
NAV utland og NAV hjelpemiddelsentraler/ NAV lokalt må samarbeide om å utveksle opplysninger og bidra til en god hjelpemiddelformidling. NAV utland må dessuten finne gode samarbeidspartnere, fortrinnsvis der medlemmet oppholder seg, som kan bidra til funksjonsvurderingen.
Det må være medlemskap i folketrygdens pensjonsdel for utenlandsoppholdet for vedkommende skal ha rett til hjelpemidler etter § 10-7 bokstav a. Det er da i hovedsak ingen forskjell på om medlemmet er pliktig eller frivillig trygdet.
Frivillige medlemmer med helsedel etter § 5-24:
Det kan kun tilstås høreapparater og ortopediske hjelpemidler etter vanlige regler for disse.
Anskaffelse av hjelpemidler i utlandet
[Tilføyd 11/02]
Hjelpemidlet bør anskaffes i det landet det skal brukes. Dersom dette ikke er mulig og medlemmet selv ikke kan ta hjelpemidlet med i bagasjen, må folketrygden betale for frakt fra Norge om nødvendig.
Reparasjon og gjenanskaffelse
[Tilføyd 11/02]
Dersom det gis vedtak på eksport av hjelpemiddel, kan det også ytes stønad til reparasjon og gjenanskaffelse dersom vilkårene fortsatt er oppfylt. Jf. også EØS-avtalens trygdedel.
Retur av hjelpemidler
[Tilføyd 11/02, endret 11/08]
Hjelpemidler som medlemmet ikke får ta med ved flytting, skal returneres til NAV Hjelpemiddelsentral.
Hjelpemidler som er utlånt i utlandet skal fortrinnsvis tas med hjem til Norge. I Norge skal retur skje til NAV Hjelpemiddelsentral.
For fast bosatte i utlandet skal retur skje til norsk ambassade eller på annen måte som bestemt i vedtak. Annen måte kan være tilskott, salg eller avhending.
Tilskott, salg og avhending
[Tilføyd 11/02]
Ved stønad til hjelpemidler i utlandet kan det være hensiktsmessig og regningssvarende å benytte tilskott, salg og avhending i større grad enn i Norge. Dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle ut fra type hjelpemiddel, pris, gjenbruksverdi for folketrygden og ellers forholdene på stedet.
De generelle reglene for dette skal følges.
Avgjørelsesmyndighet
[Tilføyd 11/02, endret 11/08]
NAV Hjelpemiddelsentral eller NAV lokalt behandler krav om hjelpemidler fra personer som oppholder seg i Norge.
Krav om eksport av hjelpemidler skal i utgangspunktet behandles av NAV Utland. Dersom utenlandsoppholdet ikke blir langvarig (flere år), må det vurderes om NAV Hjelpemiddelsentral/NAV lokalt er den beste til å behandle kravet og følge opp saken.
NAV utland behandler krav fra personer som oppholder seg i utlandet. Dersom utenlandsoppholdet blir kortvarig kan det vurderes om NAV lokalt eller NAV Hjelpemiddelsentral bør behandle kravet. Se leddet ovenfor.
§ 10-5 Stønad til bedring av funksjonsevnen i arbeidslivet
LOV-1997-02-28-19-§10-5Utarbeidet av Rikstrygdeverket, Arbeids- og rehabiliteringsdivisjonen 21.06.2006
Sist endret 15.12.2016, jf. overskriften:
1.1 Intensjon og formål
1.1 Intensjon og formål
[Endret 12/16]
Intensjonen med ytelser etter folketrygdlovens § 10-5 er å bygge ned barrierer som medlemmer med nedsatt funksjonsevne møter i samfunnet som hindrer like muligheter til aktivitet og deltakelse. For mange i yrkesaktiv alder betyr deltakelse muligheten til å forsørge seg og sine gjennom arbeid og egen inntekt.
Formålet med folketrygdloven § 10-5 er å sikre inntekt, og å kompensere for bestemte utgifter til bedring av arbeidsevnen og funksjonsevne i arbeidslivet for at medlemmer som har sykdom, skade eller lyte skal ha muligheter til deltakelse i arbeidslivet på linje med andre samfunnsborgere
Formål med stønad etter denne paragrafen er å hindre utstøting fra arbeidslivet, skape et mer inkluderende arbeidsliv, føre til at flere kommer i arbeid, samt redusere sykefravær. Hjelpemiddelsentralene og arbeids- og velferdsetaten er viktige aktører for å lykkes med et inkluderende arbeidsliv. Det betyr at hjelpemiddelsentralenes ansvarsområde kan strekke seg lenger enn folketrygdlovens ytelser tilsier.
Hjelpemiddelsentralene skal jobbe forebyggende for å hindre utstøting fra arbeidslivet. Folketrygdlovens ytelser er ikke fullt ut tilpasset en slik tenkning. Rundskrivet angir derfor innenfor hvilke rammer ytelse kan gis. Innenfor disse rammene skal intensjoner og formål med ytelsene vektlegges.
1.2 Vilkår i loven
1.2.1 Sykdom, skade eller lyte
Det er et vilkår for rett til ytelser etter folketrygden § 10-5 at medlemmet på grunn av sykdom, skade eller lyte har fått sin evne til å utføre inntektsgivende arbeid (inntektsevnen) varig nedsatt, eller har fått sine muligheter til å velge yrke eller arbeidsplass vesentlig innskrenket.
Det medisinske vilkåret i folketrygden § 10-5 består av følgende komponenter: Det må foreligge sykdom, skade eller lyte. Sykdom, skade eller lyte må ha medført varig funksjonsnedsettelse, og funksjonsnedsettelsen må være hovedårsaken til den nedsatte inntektsevnen eller arbeidsevnen. Det kreves en nær sammenheng mellom sykdom, skade, lyte – funksjonsnedsettelsen og den nedsatte inntekts- og arbeidsevnen. Sykdommen må ha en reell innvirkning for at den skal kunne ses på som årsak til at inntektsevnen er nedsatt.
Når det skal avgjøres om det foreligger sykdom, legges det til grunn et sykdomsbegrep som er vitenskapelig basert og alminnelig anerkjent i medisinsk praksis. Begrepet «sykdom» er det mest omfattende av disse uttrykkene, og kan også brukes i en overordnet betydning slik at det omfatter alle tilstandene som dekkes av vilkåret. Medfødte og ervervede sykdommer og skader, både legemlige og psykiske, omfattes av sykdomsbegrepet.
Sykdomsvilkåret er oppfylt når en diagnose kan stilles, selv om den bare bygger på subjektive symptomer. Det avgjørende er at legen har stilt en diagnose. Med begrepet skade forstås en form for mer eller mindre omfattende «ødeleggelse» av legemsdeler eller av fysiologiske eller psykiske funksjoner, for eksempel personskade som påføres utenfra ved trafikkulykker, arbeidsulykker, hjemmeulykker osv. En skade kan ha oppstått ved en plutselig hendelse, men kan også inntre etter uheldig påvirkning over lengre tid.
Lyte betyr i denne sammenhengen medfødte legemlige mangler og psykisk utviklingshemning.
Funksjonsevne
Begrepet funksjonsevne knytter det medisinske og det ervervsmessige vilkåret sammen. En persons funksjonsevne sier noe om hvordan vedkommende greier å utføre ulike typer oppgaver, altså hvordan vedkommende kan fungere i forhold til arbeidsoppgavene sine. En del symptomer som i og for seg er av sykdomsmessig art, er såpass lite omfattende at de uansett må aksepteres som del av en normal tilværelse og ikke kan karakteriseres som sykdom.
Den medisinske lidelsen må ha medført en varig funksjonsnedsettelse av en slik art og grad at den utgjør hovedårsaken til nedsettelsen av inntektsevnen/arbeidsevnen.
1.2.2 Nødvendig
Et vilkår for tilståelse av ytelser etter § 10-5 er at ytelsen eller tiltaket er nødvendig og hensiktsmessig. Vilkårene er kumulative, det vil si at begge vilkårene må være oppfylt.
En ytelse eller tiltak anses nødvendig dersom behovet ikke kan løses på annen måte, for eksempel med rimeligere alternative hjelpemidler eller andre tiltak, uavhengig av om disse faller inn under folketrygdlovens ansvarsområder.
Det må videre være en årsakssammenheng mellom den sykdommen medlemmet har og behovet for hjelpemiddelet, tiltaket eller ytelsen. Hjelpemiddelet eller tiltaket må direkte avhjelpe eller redusere følgene av den funksjonsnedsettelsen medlemmet har. Det kan ikke ytes stønad i større utstrekning enn det som skal til for at vedkommende skal få eller beholde høvelig arbeid. Til støtte for en slik forståelse vises det til Trygderettskjennelse TRR-2002-2288 der retten uttaler:
«Bestemmelsene kan ellers ikke forstås slik at det gir noen ubetinget rett til stønad til de hjelpemidlene og/eller tilretteleggingen som er optimalt i den enkelte sak. Her gjelder som utgangspunkt at det ikke kan ytes stønad i større utstrekning enn det som skal til for å oppnå at vedkommende skal få eller beholde høvelig arbeid.»
Dersom andre tiltak eller rimeligere hjelpemidler kan benyttes, anses ikke det omsøkte hjelpemiddelet eller tiltaket som nødvendig. Folketrygdens ytelser skal komme i tillegg til, ikke i stedet for, ytelser som kommer inn under ansvarsområdet i annen lovgivning, se folketrygdloven § 10-17.
1.2.3 Hensiktsmessig
Et hjelpemiddel eller tiltak er hensiktsmessig dersom medlemmet kan nyttiggjøre seg det og det avhjelper det problemet som medlemmet har søkt hjelp til.
Det må videre foreligger en funksjonssvikt som hjelpemiddelet eller tiltaket er egnet å kunne avhjelpe.
Vurderingen av hva som er hensiktsmessig må foretas på grunnlag av det målet som søkes oppnådd ved hjelp av det omsøkte tiltaket eller hjelpemiddelet. Det vises for øvrig til kommentarene under punkt 1.2.3 til § 10-6.
1.2.4 Varig nedsatt evne til å utføre inntektsgivende arbeid eller vesentlig innskrenket mulighet til å velge yrke eller arbeidsplass
Det kan ytes stønad etter folketrygdloven § 10-7 til et medlem som på grunn av sykdom, skade eller lyte har:
- fått sin evne til å utføre inntektsgivende arbeid varig nedsatt eller
- fått sine muligheter til å velge yrke eller arbeidsplass vesentlig innskrenket
Loven stiller to alternative vilkår. Det er tilstrekkelig at et av vilkårene er oppfylt.
Det er de inntekts-/ arbeidsmessige konsekvenser av sykdom, skade eller lyte som er avgjørende for om inngangsvilkårene i folketrygdloven § 10-5 er oppfylt.
Stønad kan gis til den som allerede er falt ut av arbeidslivet og som må ha hjelp til å kunne skaffe seg arbeid, men også til den som er i arbeid og som på grunn av en sykdom under utvikling står i fare for å miste arbeidet.
Det må foretas en konkret helhetsvurdering i forhold til alle momenter for å komme fram til i hvilken grad medlemmet har fått inntektsevnen varig nedsatt eller mulighetene til å velge yrke eller arbeidsplass vesentlig innskrenket. Det er ikke tilstrekkelig å bare se på nåværende arbeidssituasjon, det er også nødvendig å foreta en vurdering av fremtidige inntektsmuligheter ut fra helsemessige begrensninger/prognose.
Ved vurderingen av i hvilken utstrekning sykdommen, skaden eller lytet har ført til redusert arbeidsevne eller innskrenkede muligheter ved valg av yrke eller arbeidsplass, må det, i tillegg til det medisinske, tas hensyn til alder, evner, utdanning, yrkesmessig bakgrunn og arbeidsmuligheter på hjemstedet og andre steder det er rimelig at vedkommende tar arbeid.
Et medlem som er etablert i arbeidslivet vil som oftest ha vesentlig innskrenkede muligheter ved valg av yrke eller arbeidsplass, når det ikke lenger kan fortsette i sitt tidligere arbeid på grunn av sykdom, skade eller lyte. For medlemmer som er «godt etablert» i arbeidslivet vil kanskje omstilling til annet arbeid være betydelig vanskeligere enn hos personer med mindre tilknytning til arbeidslivet.
Det skal legges særlig vekt på at medlemmet skal beholde tidligere arbeid og at helsen bevares best mulig.
Når det gjelder unge uten tidligere utdanning eller yrkeserfaring er det avgjørende om funksjonshemmingen er av så stor betydning at yrkesmulighetene av den grunn er vesentlig begrenset i forhold til den situasjonen vedkommende ville ha vært i som frisk.
Et medlem som fyller vilkårene i folketrygdloven § 11-5 og som mottar arbeidsavklaringspenger, fyller inngangsvilkårene i folketrygdloven § 10-5 første ledd. Det avgjørende i slike saker blir om tiltaket er nødvendig og hensiktsmessig for å gjennomføre utdanning eller arbeidstrening.
Tiltakene må ha en klar sammenheng med funksjonshemmingen og må avhjelpe denne jf. hjelpemiddelrundskrivet pkt. 2.2.2 Arbeidsrettede tiltak.
Det kan gis stønad til hjelpemidler og tilrettelegging etter folketrygdloven § 10-5 til medlemmer som mottar arbeidsavklaringspenger dersom det er sannsynlig at slik stønad vil føre til at ytelsen faller bort helt eller delvis. Tilsvarende kan det gis stønad til medlemmer som mottar uføretrygd dersom dette kan bidra til inntekt utover fribeløpet.
Det gis ikke stønad for at medlemmet skal kunne skaffe seg friinntekt etter folketrygdlovens § 12-14 annet ledd. Medlemmet må redegjøre for hvordan inntekten kommer til å øke utover fribeløpet. Dette kan eksempelvis gjøres i form av en arbeidsavtale eller vedtak om arbeidsrettede tiltak. Selvstendig næringsdrivende må sende inn firmadokumentasjon. Det må være sannsynlig at inntekten kommer til å øke ut over fribeløpet. I tvilstilfeller bør NAV kontoret kontaktes.
I henhold til folketrygdloven § 12-10 tredje ledd kan et medlem som ikke får utbetalt uføretrygd på grunn av høy inntekt, § 12-14 tredje ledd, får beholde retten til uføretrygd i inntil ti år. Rett til stønad etter § 10-5 forutsetter ikke at uføregraden reduseres. Det er tilstrekkelig at inntekten overstiger fribeløpet jf. § 12-14 annet ledd slik at ytelsene reduseres eller faller bort.
§ 10-6 Stønad til bedring av funksjonsevnen i dagliglivet
LOV-1997-02-28-19-§10-6Utarbeidet av Rikstrygdeverket, Arbeids- og rehabiliteringsdivisjonen 26.06.2006.
Sist endret 04.05.2017, jf overskriften:
1.2.4 Varig og vesentlig nedsatt evne til å utføre dagliglivets aktiviteter eller behov for pleie i hjemmet.
1.1 Bakgrunn, intensjon og formål
I tidligere år var omsorgen for handikappede slektens ansvar. Det offentliges ansvar startet med lokale fattigkasser som senere utviklet seg til den kommunale sosialhjelpen. For de fleste funksjonshemmede var tilværelsen enten underlagt fattigomsorgen, i institusjoner eller i privatpleie. Funksjonshemmede barn gikk som oftest på spesialskoler.
På 1960-tallet kom en mentalitetsendring i forhold til integrering av funksjonshemmede i samfunnet. I 1964 la Skou-utvalget frem «Innstilling om Omsorgen for handikapte». I innstillingen ble det foretatt en vurdering av det arbeidet som ble utført for barn og ungdom med spesielle vansker, samt at hovedlinjene for denne omsorgen ble lagt. På bakgrunn av innstillingen la regjeringen to år senere frem St.meld.nr.88 (1966-1967) «Om utviklingen av omsorgen for funksjonshemmede». Stortingsmeldingen handlet om problemer som knytter seg til funksjonshemmede, om tiltak som allerede er satt i verk og om de retningslinjer som bør følges i det fremtidige arbeidet på dette området.
Vi fikk etter dette flere lover som innebar en stadig større rettsliggjøring av sosial- og helsepolitikken. Myndighetene tok i bruk styringsvirkemidler for å oppnå nasjonale mål som likhet, likeverd, kvalitet og effektiv bruk av ressurser.
Det ble en samfunnsdebatt der man gikk bort fra begrepet handikappet, og heller tok i bruk begrepet «funksjonshemmet». Fokuset ble etter hvert skiftet fra den funksjonshemmedes problemer og heller konsentrert om dennes mangel på normalitet i forhold til samfunnet som omgir ham/henne. Politikken fokuserte på likeverd for den enkelte, noe som innebar at det offentlige fikk ansvaret for å tilrettelegge for alle, ut fra deres forutsetninger. Likeverd innebærer at alle medlemmer skal ha mulighet for å skaffe seg gode like levevilkår, samt å kunne ivareta sine rettigheter og plikter som samfunnsborgere. For medlemmer med nedsatt funksjonsevne er begrepet like muligheter knyttet til at ordninger og tilbud i samfunnet, som ulike typer tjenester, aktiviteter og informasjon, i størst mulig utstrekning skal gjøres tilgjengelig for alle.
1981 var FNs internasjonale år for funksjonshemmede. Både nasjonalt og internasjonalt ble «Full deltaking og likestilling» valgt som motto. I Norge skulle aktivitetene i året bygge på at forståelse av funksjonshemning ligger i samspillet mellom den enkelte og omgivelsene, og derfor angår hele samfunnet (NOU 1983:36).
Det overordnede mål for politikken har etter dette vært full deltakelse og likestilling i samfunnet for funksjonshemmede. Tanken er at alle skal ha rett til å delta i samfunnslivet på sine egne premisser, og at mennesker har det samme menneskeverd. Dette betyr at samfunnet må ha rom for at borgerne har ulike måter å fungere på. Regjeringens visjon er at medlemmer med nedsatt funksjonsevne skal ha mulighet for personlig utvikling, deltakelse og livsutfoldelse på linje med andre samfunnsborgere.
Full deltakelse og likestilling kan oppnås hovedsakelig ved å benytte enten individuelle eller generelle virkemidler. Generelle virkemidler innebærer en tilrettelegging av samfunnet for alle. Disse føringene er brakt inn i annen lovgivning som plan- og bygningsloven, arbeidsmiljøloven m.m. Folketrygdlovens ordninger i forhold til dette regelverket er regulert i folketrygdloven § 10-17. Individuell tilrettelegging fungerer som en kompensasjon for den enkeltes funksjonshemning. Det er dette virkemiddelet som er regulert i trygdelovgivningen. Folketrygdens ordninger skal bidra til å kompensere for merutgifter knyttet til funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom.
Formålet med folketrygdloven § 10-6 er å finansiere stønad til hjelpemidler som kan avhjelp følgene av funksjonsnedsettelsen i dagliglivet. Siktemålet er at det skal gis ytelser som hjelper funksjonshemmede å fungere bedre, og å redusere risikoen for sosial utstøting som funksjonshemningen medfører. Målet med bestemmelsen er å yte stønader som gir funksjonshemmede muligheten til leve som andre.
Medlemmer med nedsatt funksjonsevne er, og skal ha muligheter til å oppleve seg som, fullverdige borgere i det norske samfunn. Dette kan synes selvsagt, men mange med nedsatt funksjonsevne møter samfunnsskapte hindringer. Disse hindringene setter begrensninger for enkeltmenneskets livsutfoldelse og muligheter til å delta som aktive samfunnsborger.
1.2 Vilkår i loven
Det ytes stønad til bedring av funksjonsevnen i dagliglivet dersom denne grunnet sykdom, skade eller lyte er varig og vesentlig nedsatt. Funksjonsevnen i denne sammenheng betyr hvordan vedkommende fungerer i dagligdagse situasjoner. Vilkårene for å få slik stønad er:
- funksjonsevnen må være nedsatt på grunn av sykdom, skade eller lyte
- funksjonsevnen må være vesentlig og varig nedsatt
- stønaden må være både nødvendig og hensiktsmessig for å bedre funksjonsevnen
1.2.1 Sykdom, skade eller lyte
For stønader til bedring av funksjonsevnen i dagliglivet er det et krav om at funksjonsevnen er nedsatt grunnet varig sykdom, skade eller lyte. Hva som ligger i begrepene sykdom, skade eller lyte og varig er allerede redegjort for under pkt. 1.2.1. i kommentarene til folketrygdloven § 10-5.
Etter folketrygdloven § 10-6 er stønad betinget av at funksjonsevnen er både varig og vesentlig nedsatt.
Med begrepet vesentlig menes de konsekvenser funksjonshemmingen har for det enkelte medlem. Hva som er vesentlig nedsatt funksjonsevne for et medlem behøver nødvendigvis ikke være like vesentlig for et annet medlem og det blir derfor den enkeltes behov for hjelp som er avgjørende for om vilkåret er oppfylt. Hvorvidt funksjonshemmingen er vesentlig skal vurderes konkret i hvert tilfelle.
For at vilkårene i folketrygdloven § 10-6 skal være oppfylt, er det et absolutt vilkår at funksjonsnedsettelsen er både vesentlig og varig.
Funksjonsevnen
Etter folketrygdloven § 10-6 er vurderingen av funksjonsevnen knyttet til hvordan personen kan utføre sine dagligdagse gjøremål. For at stønad etter folketrygdloven § 10-6 skal være aktuelt, må funksjonsnedsettelsen ha betydning for hvordan personen er i stand til å utføre sine daglige gjøremålene. Med hensyn til hvilke gjøremål dette er, og hvilke situasjoner som omfattes vises til pkt. 1.2.4 nedenfor.
1.2.2 Nødvendig
Begrepet nødvendig innebærer at det i den enkelte sak skal vurderes hvorvidt ytelsen er medisinsk nødvendig og om medlemmets behov for hjelp kan løses på en rimeligere måte. Alternativet kan være et annet rimeligere tiltak, men det kan også være andre tiltak utenfor folketrygden. Det er imidlertid ikke den optimale løsningen som dekkes. Det er ikke adgang til å yte stønad utover det som er tilstrekkelig for å bedre funksjonsevnen. Det vises til pkt 1.2.2 til § 10-5.
1.2.3 Hensiktsmessig
Med hensiktsmessig menes at ytelsen skal fungere på en slik måte at medlemmet kan nyttiggjøre seg den og at den avhjelper det problemet som medlemmet har søkt om hjelp til.
At et medlem kan nyttiggjøre seg et tiltak innebærer også at medlemmet må være i stand til å bruke det. Dette kan være aktuelt når det gjelder medlemmets fysiske helsetilstand, at vedkommende faktisk klarer å bruke hjelpemiddelet. Det kan også være et spørsmål om medlemmet har de nødvendige formelle kvalifikasjoner til å benytte seg av stønaden. Dette kan være manglende kunnskaper, sertifikat ol. Ved tilståelse av stønader må det være avklart at nødvendig opplæring og oppfølgning blir gitt. Dersom dette ikke er tilfelle, vil heller ikke stønaden kunne anses som hensiktsmessig.
At en stønad må være hensiktsmessig, betyr også at tiltaket må være lovlig. Dette gjør seg særlig gjeldende ved hjelpemidler som innebærer tvangstiltak eller overvåkning. For at et hjelpemiddel som innebærer tvangstiltak eller maktbruk skal kunne gis, må det foreligge et rettslig grunnlag for tiltaket. Det innebærer at det må være hjemmel i en lov for å bruke slik tvang. Et eksempel vil være sosialtjenestelovens bestemmelser. Det vises til pkt 3.5.4 i kommentaren til folketrygdloven § 10-7.
Det er et absolutt vilkår at ytelsen er både nødvendig og hensiktsmessig.
1.2.4 Varig og vesentlig nedsatt evne til å utføre dagliglivets aktiviteter eller behov for pleie i hjemmet
[Endret 5/17]
Folketrygdlovens § 10-6 omhandler vilkårene for rett til stønad til bedring av funksjonsevnen i dagliglivet. Det gis stønad for å løse funksjonshemmedes praktiske problemer i dagliglivet.
Med dagliglivets situasjoner menes i utgangspunktet alle situasjoner i dagliglivet til medlemmet som for eksempel kommunikasjon med omgivelsene (nærkommunikasjon), personlig hygiene, forflytning og stell av hjem og barn.
Dagliglivets situasjoner omfatter også det å kunne bli pleid i hjemmet. Det kan gis stønad til hjelpemidler for å bedre pleierens/familiemedlemmets arbeidssituasjon i pleiesituasjonen dersom dette er nødvendig og hensiktsmessig for å at medlemmet skal kunne bli pleid i hjemmet. Som eksempler kan nevnes badeheis og andre løfteanordninger.
Videre vil dagliglivets situasjoner omfatte barnehage og skole. Se pkt 3.3.2 i rundskriv til § 10-7 Bokstavene a, c, d samt annet og tredje ledd.
Deltagelse i organisasjonsarbeid og/eller politisk arbeid anses også som omfattet av begrepet dagliglivets gjøremål. Med organisasjonsarbeid her menes arbeid for ideelle organisasjoner. Det innebærer at arbeid for organisasjoner og foreninger som har økonomisk virksomhet som hovedaktivitet, ikke omfattes av begrepet dagliglivets gjøremål. Arbeid for hobbyforeninger, fagforeninger og lignende, omfattes heller ikke av begrepet dagliglivets gjøremål i folketrygdlovens forstand.
Utdanning utover grunn- og videregående skoles nivå, arbeid og attføring utenfor begrepet dagliglivet. Tiltak/hjelpemidler i forhold til disse arenaer, omfattes av folketrygdloven § 10-5.
Utenfor begrepet dagliglivet i folketrygdlovens forstand, faller trening, sport og hobby, jf. Ot.prp.nr.10 (2003-2004) der det går fram at lovgivers forutsetning er at hjelpemidler til bruk i dagliglivet ikke omfatter hjelpemidler i forbindelse med rekreasjon, fritidsinteresser, trening mv. Dersom hobby/fritidsaktivitet har et så stort omfang at det må anses som en del av dagliglivet aktiviteter, kan stønad i spesielle tilfeller likevel tilstås. Det kan likevel gis stønad til hjelpemidler til barn og unge under 26 år til trening, stimulering og aktivisering for å bedre eller opprettholde funksjonsevnen. Se punkt 3.3.3. i rundskriv til § 10-7 Bokstavene a, c og d samt annet og tredje ledd om dette.
Departementet kan gjennom forskrift gi særregler for bestemte grupper. Dette er gjort i F15.04.1997 nr 321 [FOR-1997-04-15-321] Forskrift om stønad til tolke- og ledsagerhjelp for døvblinde. Retten til stønad til tolke- og ledsagerhjelp i dagliglivet er utvidet til å gjelde fritidsaktiviteter, jfr. forskriftens § 1 sjette ledd.
Det kan også gis stønad til aktivitetshjelpemidler til de over 26 år i henhold til F25.06.2014 nr 865 [FOR-2014-06-25-865] Forskrift om aktivitetshjelpemidler til personer over 26 år.
§ 10-8 Forholdet til ytelser etter annen lovgivning
LOV-1997-02-28-19-§10-8Utarbeidet av Rikstrygdeverket, Arbeids- og rehabiliteringsavdelingen 04.11.2005
Omarbeidet av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Tjenesteavdelingen, Tiltaksseksjonen 3.9.2013
Sist endret 04.04.2019:
Hovedoverskrift er rette slik at det er samsvar mellom navn på bestemmelsen og navn på rundskrivet.
1. Innledning
I henhold til folketrygdloven § 10-8 avgrenses ansvaret for blant annet hjelpemidler mot rettigheter som følger av annen lovgivning. Rett til hjelpemidler og andre tiltak fra folketrygden faller bort dersom behovet for bistand i all hovedsak dekkes av ansvarsområdet i annen lovgivning.
Årsaken til slike gråsoner kan forklares med at senere lovgivning enn folketrygdloven har etablert rettigheter på samme område, uten at det har skjedd tilstrekkelig ansvarsavgrensning.
På grunn av folketrygdens overslagsbevilgninger, i motsetning til annen lovgivnings rammebevilgninger, er det viktig at Arbeids- og velferdsetaten ikke medvirker til at utgifter blir belastet folketrygden i tilfeller der utgiftene skulle vært dekket etter annen lovgivning. At kommuner, fylkeskommuner eller institusjoner påberoper seg dårlig økonomi må ikke føre til at Arbeids- og velferdsetaten påtar seg utgiftene.
Forskrift av 1.6.2004 nr. 797 utdypet og presiserte innholdet i folketrygdloven § 10-17, nå § 10-8, men selve forskriften bortfalt 30. juni 2006. Opphevelsen av forskriften innebærer imidlertid ikke en endring av rettstilstanden på området. Dette betyr at saker skal løses etter de samme retningslinjer og vilkår som tidligere. Dette fremgår blant annet av trygderettskjennelse nr. 07/ 02416 [TRR-2007-2416] hvor det blant annet uttales følgende om betydningen av den opphevede forskriften:
«Selv om denne forskriften nå er opphevet, antar retten at tilsvarende prinsipp bør legges til grunn dersom NAV vil avslå et stønadskrav under henvisning til folketrygdloven § 10-17.»
Det er i dette rundskrivet redegjort for ytelser i tilstøtende lovverk som kan medføre anvendelse av folketrygdloven § 10-8. Redegjørelsen er ikke uttømmende.
2. Anvendelsen av § 10-8
[Endret 5/17]
Det er en forutsetning for å vurdere et krav etter folketrygdloven § 10-8 at medlemmet fyller vilkårene for rett til hjelpemidler etter folketrygdloven kapittel 10. Dersom ett eller flere vilkår i folketrygdloven § 10-2, § 10-5 og/eller § 10-6, samt § 10-7 ikke er innfridd, må avslag hjemles i disse bestemmelsene og ikke i folketrygdloven § 10-8. Dette fordi § 10-8 regulerer bortfall av rettighet.
Dersom det er tvil om hvorvidt vilkårene i folketrygdloven kapittel 10 er innfridd, samtidig som det er overveiende sannsynlig at ansvaret uansett faller inn under annen lovgivning, bør tvilen fremkomme i vedtaket selv om avslagsgrunnen er folketrygdloven § 10-8.
Videre må det anføres og begrunnes at ansvaret ligger til annen lovgivning. Dette gjøres ved å vise til at det er overveiende sannsynlig at ytelsen i annen lovgivning dekker det samme behov som ytelsen etter folketrygdloven kapittel 10. Samt at det er overveiende sannsynlig at den enkelte også har rett til denne ytelsen.
Med ytelse etter annen lovgivning, menes for eksempel en tjeneste, utstyr eller annen praktisk tilrettelegging som i all hovedsak dekker det samme behov som hjelpemidler eller andre tiltak.
Overveiende sannsynlig innebærer at det ikke kreves 100 % sannsynlighet. Det er tilstrekkelig med sannsynlighet opp mot 70-75 %.
Der det allerede foreligger sikker lovforståelse av tilstøtende lovverk legges denne til grunn. I øvrige tilfeller må det innhentes konkrete vurderinger fra det organ som forvalter loven og/eller også det forvaltningsorgan som er delegert myndighet til å gi generelle uttalelser om lovforståelsen på området. Vi viser til Trygderettens kjennelse 06/02517 [TRR-2006-2517] hvor det ble innhentet uttalelse både fra kommunen og fra Statens bygningstekniske etat (Direktoratet for byggkvalitet).
Det legges ellers ikke avgjørende vekt på om medlem har søkt eller faktisk mottar ytelse gjennom annen lovgivning.
At andre ytelser er behovsprøvde endrer heller ikke ansvarsfordelingen. Vi viser i denne sammenheng til Trygderettens kjennelse 03/01152 [TRR-2003-1152]:
«Retten vil i denne sammenheng fremheve at størrelsen på et hus eller husstandens samlede inntekter vil kunne utelukke lån eller tilskudd fra Husbanken. Retten vil imidlertid påpeke at manglende tilskudd fra Husbanken ikke vil medføre noen endring knyttet til gjeldende ansvarsfordeling mellom folketrygden og Husbanken.»
At medlemmet ikke er tilfreds med den ytelsen som gis etter annen lovgivning tillegges ikke vekt, så lenge ytelsen anses å dekke behovet i en tilstrekkelig grad. Dette er særlig aktuelt i saker der kommunen, innenfor rammen av hva som er forsvarlig, selv står «fritt» til å bestemme hvordan behovet skal dekkes.
Departementet er i folketrygdloven § 10-8 gitt hjemmel til å gjøre unntak i forskrift for bestemte grupper. Dette er gjort i F15.04.1997 nr 321 [FOR-1997-04-15-321] Forskrift om stønad til tolke- og ledsagerhjelp for døvblinde. Retten til stønad til tolke- og ledsagerhjelp i dagliglivet er utvidet til å gjelde ledsagerhjelp til fritidsaktiviteter, jfr. forskriftens § 1 sjette ledd. Dette er ytterligere omtalt i rundskriv til § 10-7 Bokstav g – Tolke- og ledsagerhjelp for døvblinde under kommentarer til § 1 tredje ledd bokstav a.
3. Opplæringslova
Lov om grunnskole og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova) av 17. juli 1998 nr. 61. Aktuelle bestemmelser finnes i kapittel 2 til 4, samt kapittel 5 og § 9-3 og § 9a-2.
Innledning
Fra 1. januar 1997 overtok hjelpemiddelsentralene finansieringsansvaret for tekniske hjelpemidler til funksjonshemmede skoleelever og barnehagebarn. Bakgrunnen for dette var at en mente at en oppsplitting av hjelpemidler på flere forvaltningsnivåer skapte uheldige gråsoner, lite rasjonell utnyttelse av de samlede ressurser til hjelpemidler og ulik behandling av funksjonshemmede skoleelever.
Når det gjelder søknader om tilrettelegging av skoleplass og tekniske hjelpemidler, blir det viktig å skille mellom det ansvaret kommunene og fylkeskommunene har på vegne av skolene og det ansvaret som påhviler folketrygden ved hjelpemiddelsentralene.
Ansvarsområdet opplæringslova
Det fremgår av opplæringslova kapittel 2 til og med kapittel 5 at loven gjelder elever i:
- grunnskolen (Kapittel 2)
- videregående skole (Kapittel 3)
- lærlingordningen (Kapittel 4)
- voksenopplæring (Kapittel 4A)
- spesialundervisning, også i barnehage (Kapittel 5)
Barnehager – fysisk miljø og tilskudd til barnehager
Departementet fastsetter en rammeplan for barnehagen. Rammeplanen skal gi retningslinjer for barnehagens innhold og oppgaver, jf. barnehageloven § 2. Forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver angir bestemmelser om barnehagens fysiske miljø som fremmer alle barns utvikling, jf. punkt 1.8.
Skolemiljø
Når det gjelder skolenes plikt til tilrettelegging av det fysiske miljøet til elevene, angis hovedregelen i opplæringslova § 9-3 sammenholdt med § 9a-2 tredje ledd: «Alle elevar har rett til ein arbeidsplass som er tilpassa behova deira. Skolen skal innreias slik at det blir teke omsyn til dei elevane ved skolen som har funksjonshemmingar.»
Veilederen til opplæringslova kapittel 9a fremhever at skolen har ansvar for å tilrettelegge skoleforholdene både med utstyr, inventar og læremiddel, slik at enhver, også funksjonshemmede, skal kunne ta imot og ta del i undervisningen. Elevenes arbeidsplass skal være slik at den ikke gir eleven skader eller plager i skjelett, muskler eller sanseapparat, og at den ikke hindrer elevens læring. Aktuelle forhold her kan være den ergonomiske utformingen og tilpasningen av stolen og lesepulten.
Ansvaret for at skolebygninger og miljøet for øvrig er tilpasset de funksjonshemmede skal hvile på henholdsvis kommuner og fylkeskommuner. Lærestedet skal være tilgjengelig. Her må skolen besørge god atkomst ved å montere for eksempel dørterskler, døråpnere, handikaptoalett og lignende. I denne sammenheng er det naturlig å henvise til plan- og bygningsloven, der skolebygg regnes som publikumsbygg med tilhørende bygningsmessige krav.
Krav til spesialundervisning
Opplæringslova kapittel 5 omhandler bestemmelser om spesialundervisning. Elever som ikke har eller som ikke kan få tilfredsstillende utbytte av det ordinære opplæringstilbudet, har rett til spesialundervisning. Før vedtak om spesialundervisning fattes, skal den pedagogisk-psykologiske tjenesten i kommunen (PPT) sørge for at det blir utarbeidet en sakkyndig vurdering. For elever som mottar spesialundervisning skal det utarbeides en individuell oppfølgingsplan (IOP), som skal fremvise mål for, og innholdet i, opplæringen.
Krav til spesialpedagogisk hjelp før opplæringspliktig alder
Barn under opplæringspliktig alder (for eksempel barn i barnehage), kan ha rett på spesialpedagogisk hjelp, jf. opplæringslova § 5-7. Retten til spesialpedagogisk hjelp omfatter et videre spekter av hjelpetiltak enn spesialundervisning, jf. Ot.prp.nr.46 (1997-1998). Før vedtak om spesialpedagogisk hjelp fattes, skal det utarbeides en sakkyndig vurdering, tilsvarende den ved vurdering av skolepliktige barn. Den sakkyndige vurderingen skal utrede og ta standpunkt til om barnet har behov for, og dermed rett til, spesialpedagogisk hjelp, og den skal tilrå hvilket tilbud som skal gis. Det skal også angis hvordan tilbudet konkret skal være, herunder omfanget.
Læremidler
Ansvaret for læremidler tilfaller skolen, jf. opplæringslova § 5-9 og § 9-3.
Med læremiddel forstås ting eller utstyr som skal anvendes i pedagogiske tiltak. Hensikten med bruken avgjør om dette er et pedagogisk tiltak eller et praktisk hjelpemiddel. Er formålet med hjelpemidlet at eleven skal tilegne seg kunnskap eller ferdigheter, herunder læring eller tilsvarende, vil dette være å anse som læremiddel og skolens ansvar.
Opplæringslova § 5-9 omhandler statens plikt til å sørge for læremidler, det vil si lærebøker og andre læremidler for spesialundervisning. Skolen er også ansvarlig for læremidler til bruk i skolesituasjonen hjemme.
Ansvarsområdet i folketrygdloven
[Endret 8/15]
Ansvaret for hjelpemidler, herunder skolehjelpemidler med unntak av læremidler tilfaller folketrygden, jf. folketrygdloven § 10-7 første ledd bokstav a.
Folketrygden har ikke ansvar for tilrettelegging som innebærer enklere tilpasning for eleven, selv om dette er utstyr som skolen ikke har tilgjengelig for sine elever. Slikt utstyr anses som en del av skolens generelle tilretteleggingsansvar.
Folketrygden har ansvar for individuelt tilpasset utstyr for å avhjelpe en bestemt funksjonssvikt. Ansvaret omfatter hjelpemidler som er spesifikt tilpasset den enkeltes funksjonsnedsettelse. Her vil funksjonssviktens art og omfang, sammenholdt med de faktiske oppgaver som skal løses, gjøre det nødvendig med annet og individuelt tilpasset hjelpemiddel enn det skolen står ansvarlig for i henhold til opplæringsloven.
Folketrygden kan også gi tilskudd til kjøp av standard datautstyr til elever i grunnskolen med spesifikke lese- og skrivevansker eller dysleksi som har et dokumentert behov for data til bruk i opplæring. Det er en forutsetning at eleven ikke får dekket sitt behov gjennom andre stønadsordninger.
I avgjørelsen av om ansvaret faller inn under skolen eller folketrygden er det viktig å foreta en sondring mellom ulike nivå av tilrettelegging eller tilpasninger. Tre nivåer av tilrettelegging kan synliggjøres slik:
- Ordinært utstyr – skolens ansvar (eksempelvis vanlige bord og stoler).
- Standard utstyr med tilpasningsmuligheter – skolens ansvar (eksempelvis enkle kontorstoler med armlener og reguleringsmuligheter for sete og rygg, høyderegulerbart bord og lignende).
- Spesialutstyr/ ergonomiske tilpasninger av noe mer omfattende karakter og som det er urimelig at skolen har ansvar for – folketrygdens ansvar (eksempelvis der utstyret er tilpasset i en slik grad at det ikke kan brukes av andre elever eller at tilpasningene må anses overflødige ut fra øvrige elevers behov).
Når det gjelder utstyr til trening, stimulering og aktivisering til bruk i skole og barnehage så er dette et kommunalt eller fylkeskommunalt ansvar etter opplæringslova § 9-3 og § 5-7, da dette defineres som utstyr til bruk i spesialpedagogisk tiltak. I henhold til folketrygdloven § 10-8 vil det da ikke kunne gis stønad til hjelpemidler til dette formålet. Det kan likevel gis utstyr i skole eller barnehage som kun skal brukes utenom det pedagogiske tilbudet, f.eks. i friminutter i skolen, og skal da vurderes etter retningslinjer som nevnt under hjelpemidler til leke- og sportsaktiviteter, jf.§ 10-7 med tilhørende rundskriv punkt 3.3.3.
Dersom en skulle komme frem til at det er folketrygden som har ansvaret for hjelpemidlene, så innebærer dette også hjelpemidler som skal benyttes i hjemmet for at den funksjonshemmede skal kunne gjøre lekser (Ot.prp.nr.4 (1996-1997)). Dette innebærer at det kan gis stønad til to sett hjelpemidler, ett på skolen og ett i hjemmet, forutsatt at det ikke anses praktisk mulig å frakte hjelpemidlet med seg. Slike hjelpemidler er til personlig bruk og tas med i videre skolegang.
Ved skade på hjelpemidlene i skolen, vil folketrygden være ansvarlig etter samme regler som for andre hjelpemidler, det vil si at Arbeids- og velferdsetaten er selvassurandør.
Kilder
Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova) av 17. juli 1998 nr. 61
Forskrift til opplæringslova av 23. juni 2006 nr. 724 [FOR-2006-06-23-724]
Lov om barnehager (barnehageloven) av 17. juni 2005 nr. 64
Forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver av 1. mars 2006 nr. 266
Veileder til opplæringslova kapittel 9a- elevenes skolemiljø
Veileder til opplæringslova om spesialpedagogisk hjelp og spesialundervisning spesialundervisning
4. Husbankloven
Innledning
Lov om husbanken av 29. mai 2009 nr. 30 trådte i kraft 1. januar 2010.
Husbanken har ansvar for tilskudd og lån til boligendring eller oppføringen av ny bolig/tilbygg, slik at eldre og funksjonshemmede får en bolig som over tid funger godt i forhold til bevegelsesvansker eller annen funksjonshemming. Husbanken kan gi grunnlån til ulike utbedringer for å gjøre boligen mer tilgjengelig, mens kommunen kan gi tilskudd til de aktuelle tiltakene (tilskudd til tilpasning gis fra Husbanken til kommunen, men tildelingen av tilskudd til den enkelte bruker gjøres av kommunen).
Støtte til bygningsmessige endringer
Funksjonshemmede med behov for tilrettelegging av bolig kan søke om lån fra Husbanken og tilskudd fra kommunen til bygningsmessige endringer. Medlemmer som fyller inngangsvilkårene i folketrygdloven § 10-6 faller også inn under ansvarsområdet for tilrettelegging i husbankloven.
Med virkning fra 1. januar 1978 ble stønad til bygningsmessige og sanitærtekniske endringer i bolig og bygging av bolig for funksjonshemmede overført fra folketrygden til Husbanken. I denne forbindelse sendte Husbanken 8. februar 1978 ut rundskriv HB-1056, hvor de trakk opp grensen mellom folketrygden og Husbankens ansvar for prosjektering og finansiering av boliger for funksjonshemmede. Om dette er det uttalt følgende i det tidligere rundskrivet:
«Finansiering av boliger, herunder bygningsmessige innredninger av bad, kjøkken, utskifting av dører, innbygging av heis mv., skal vanligvis finansieres via de ordinære ordninger som administreres av Husbanken og kommunene. Spesielle tiltak som rettnok har en viss tilknytning til boligen, men som er slik at de sosialmedisinske sidene er fremtredende og som har karakter av utstyr/hjelpemidler (løsøre) vil fortsatt bli finansiert av folketrygden. Som eksempler kan nevnes løfteplate, stolheis, trappeheis, varslingsutstyr o.l.
Husbankens retningslinjer er mangelfulle som redskap for en grensedragning mellom folketrygden og Husbankens ansvar. For best mulig å overvinne disse avgrensningsproblemene, har Rikstrygdeverket i samråd med Husbanken på visse områder utarbeidet detaljerte retningslinjer om ansvarsfordelingen.
Ved vurdering av spørsmålet om utgiftene i det enkelte tilfelle skal dekkes av folketrygden eller hører inn under Husbankens ansvarsområde, må det legges vekt på hvorvidt tiltaket anses som ledd i en boligendring eller oppføringen av ny bolig/tilbygg eller om det gjelder anskaffelse/installasjon av utstyr (løsøre) med henblikk på å avhjelpe en funksjonshemning.»
Husbankens ansvarsområde
I tillegg til det som er nevnt ovenfor er det utarbeidet en mer detaljert liste over ansvarsfordelingen mellom Husbanken og folketrygden. Listen er veiledende og ikke uttømmende. Husbanken har ansvar for utgifter til:
- nybygging/tilbygg/endringer eller ombygginger av bygg
- utvidelser av døråpninger/rom/korridorer m.m.
- bytte av dører, inkludert branndører
- installering av klosett
- kjøkkeninnredninger
- tilrettelegging av utearealet, som omlegging av vei, asfaltering, varmekabler eller lyssetting av veg eller gårdsplass
- rullestolrampe i nybygg
- trappegelender i nybygg
- fjerning av terskler og terskelplater
Folketrygdens ansvarsområde
- varslingsutstyr for døve og døvblinde
- personløftere
- trappeheiser/rullestolheiser/løfteplater
- prefabrikkerte rullestolramper
- støtteanordninger montert på vegg/gulv
- heismekanisme for kjøkkeninnredning
- terskeleliminator
Det er viktig å presisere at for eksempel økonomiske forhold eller andre omstendigheter kan medføre redusert lån eller bortfall av lån eller tilskudd fra Husbanken. Dette vil derimot ikke medføre noen endring i forhold til ansvarsfordelingen så lenge ytelsen faller inn under ansvarsområdet til Husbanken. Vi viser til Trygderettskjennelse 03/01152 [TRR-2003-1152], som er sitert under den generelle delen.
Omsorgsboliger
Uttrykket «omsorgsbolig» ble innført i 1994 i forbindelse med en ny statlig låne- og tilskuddsordning i regi av Husbanken.
Etter denne ordningen kunne Husbanken gi tilskudd til kommunen slik at kommunen kunne bygge, kjøpe eller utbedre omsorgsboliger. Kommunen kunne velge å benytte tilskuddet selv, eller gi tilskuddet til andre som vil eie omsorgsboliger. I de tilfellene boligene eies av andre enn kommunen, skal brukergruppen være den samme og kommunen skal kunne tildele boligene i minst 20 år. De aktuelle eierformene er borettslag og selveide boliger (eierseksjoner, utleieboliger). Omsorgsboliger må ikke forveksles med lovregulerte botilbud etter helse- og omsorgstjenesteloven med tilhørende forskrift om kommunal helse- og omsorgsinstitusjon.
En omsorgsbolig er en bolig som er tilpasset orienterings- og bevegelseshemmede og fysisk tilrettelagt slik at beboere etter behov skal kunne motta heldøgns pleie og omsorg. Omsorgsboliger skal være utformet slik at de egner seg for eldre, funksjonshemmede og andre med behov for pleie og omsorg. Boligene må derfor planlegges for beboere som er eller kan bli sterkt bevegelseshemmede og har eller vil få et stort behov for daglig pleie.
For nybygg skal alle kravene oppfylles i alle typer omsorgsboliger og sykehjem. Ved utbedring av eksisterende bygning som er/skal tas i bruk som omsorgsbolig/sykehjem, forutsettes anvisningene fulgt så langt som mulig innenfor tekniske begrensninger og fornuftige rammer. Dette gjelder også for omsorgsboliger under opptrappingsplan for psykisk helse.
Husbanken, gjennom tildeling av tilskudd, stiller krav til boligenes utforming. Det er spesielt krav til tilgjengelighet som fremmes. I «Omsorgsboliger og sykehjem. En veileder for lokalisering, organisering og utforming» viser Husbanken til et dimensjoneringsgrunnlag, der det kreves at omsorgsboligene er tilrettelagt for rullestolbrukere, bruk av hjelpemidler og plass til hjelpepersonale. Denne veilederen om utformingen gjaldt for omsorgsboliger før 2008.
Fra 2008 ble ordningen endret slik at det nå blir gitt investeringstilskudd fra Husbanken til etablering av sykehjemsplasser og omsorgsboliger i kommunene. For at det skal kunne tilstås investeringstilskudd til omsorgsboliger stilles det flere krav til utformingen. Omsorgsboligen skal blant annet:
- være universelt utformet i henhold til NS11001
- ha energieffektive løsninger
- oppfylle branntekniske krav i risikoklasse 6 og det skal installeres sprinkelanlegg
- tilfredsstille kravene i arbeidsmiljøloven
- være tilrettelagt for tilkobling/montering av elektroniske hjelpemidler, kommunikasjons- og varslingssystemer og annen velferdsteknologi
- tilfredsstille kravene i plan og bygningsloven og byggeforskriftene
- oppfylle prinsippene om integrering og normalisering ved etablering av boligløsninger
Dette fremgår av «Veileder for investeringstilskudd til sykehjemsplasser og omsorgsboliger» og «Rom for trygghet og omsorg, veileder for utforming av omsorgsboliger og sykehjem.» fra Husbanken.
Folketrygden har ansvar for hjelpemidler for beboere i omsorgsboliger, på samme måte som for andre hjemmeboende. Vi viser til ansvarsfordelingen mellom Husbanken og folketrygden gjengitt ovenfor, forutsatt at Husbankens vilkår for tilskudd til omsorgsboligen er oppfylt.
Kilder
Lov om husbanken (husbankloven) av 29. mai 2009 nr. 30
Heftet «Boligtilpasning» (august 2012)
Retningslinjer for investeringstilskudd fra Husbanken til sykehjemsplasser og omsorgsboliger
Veileder for investeringstilskudd til sykehjemsplasser og omsorgsboliger
Rom for trygghet og omsorg, veileder for utforming av omsorgsboliger og sykehjem (2009)
5. Plan- og bygningsloven
Lov om planlegging og byggesaksbehandling (plan- og bygningsloven) av 27. juni 2008 nr. 71. Ikrafttredelse 1.7.2009, 1.7.2010, 1.1.2013
Innledning
Denne loven er fra 2008, og erstattet tidligere plan- og bygningslov fra 1985. Ikrafttreden for plandelen var 1.7.2009 og ikrafttreden for byggesaksdelen 1.7.2010. Dette innebærer at loven regulerer forhold ved bygninger oppført etter denne dato, jf. § 34-1 og 34-3. En bygning skal være bygd, utstyrt, og vedlikeholdt i henhold til det lov og regelverk som gjaldt på tidspunkt for oppførselen. For eldre bygninger må det avklares hvilket regelverk som gjaldt når bygningen ble oppført.
Direktorat for byggkvalitet er sentral bygningsmyndighet, mens kommunen er den lokale bygningsmyndighet. Klageinstans for kommunens saksbehandling er Fylkesmannen. Direktoratet for byggkvalitet kan veilede om generelle spørsmål om tolkninger av plan- og bygningsloven med tilhørende forskrifter.
Ansvarsområde for plan- og bygningsloven
Generelt ansvar
[Endret 8/15, 4/18]
Det er plan- og bygningslovens byggesaksdel som er av betydning i forhold til folketrygdloven. Plan- og bygningsloven med tilhørende forskrifter setter krav til bygninger som kan medføre begrensninger i folketrygdens ansvar. Dette kan være krav til rampe, heis, dørautomatikk, samt annen generell tilrettelegging for funksjonshemmede.
To forskrifter, gitt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, gir sentrale føringer av betydning for grensegangen mot folketrygdlovens ansvarsområde.
Forskrift om tekniske krav til byggverk (TEK 17) [FOR-2017-06-19-840] har som formål å sikre at tiltak planlegges, prosjekteres og utføres ut fra hensyn til god visuell kvalitet, universell utforming og slik at tiltaket oppfyller teknisk krav til sikkerhet, miljø, helse og energi, jf. § 1-1. Forskriftene er hjemlet i mange paragrafer, blant annet plan- og bygningsloven § 29-10. TEK 27 [skal vel være TEK 17, Lovdatas anm.] trekker opp grensen for det minimum av egenskaper et byggverk må ha for å kunne oppføres lovlig i Norge. Forskriften har en utfyllende veiledning, kalt Veiledning til tekniske krav til byggverk.
Sentrale bestemmelser finnes i veiledningens kapittel 12. Dette kapittelet omfatter bestemmelser om planløsning av ulike rom i byggverk, krav om heis og krav til bygningsdeler som dør, port, trapp, rekkverk m.m. og skilt, håndtak, armaturer mv. Bestemmelsene skal bidra til gode og sikre byggverk som kan brukes av flest mulig. I kapittelet angis krav på ulike nivå. Generelle krav gjelder for alle typer byggverk. Dette er basiskrav som gjelder også om byggverket skal være universelt utformet eller tilgjengelig.
Utrykket tilgjengelig brukes for en standard der ikke alle krav til universell utforming gjelder. Dimensjoneringsgrunnlaget er bruk av rullestol samt gitte krav til orientering. Begrepet tilgjengelig brukes i forbindelse med krav til enkelte boligtyper.
Forskrift om tekniske krav til Byggverk (TEK 17) innførte et nytt alternativ i forbindelse med snuareal, slik at snusirkelen for rullestol med diameter på 1,5 m kan erstattes med et snurektangel på 1,3 m x 1,8 m. I studentboliger som har krav om snuareal for rullestol, jf. § 1-2 sjette og sjuende ledd, må snusirkelen ha diameter på minimum 1,3 m. Dette gjelder også på toalett for besøkende, jf. § 1-2 sjette ledd bokstav c.
Universell utforming av byggverk tilsier at hovedløsningene skal være utformet slik at de kan brukes av flest mulig på en likestilt måte. Kravet omfatter både planløsning og andre forhold som påvirker brukbarheten av byggverket, for eksempel lysforhold, lydforhold og innemiljø. Krav om universell utforming gjelder byggverk for publikum, arbeidsbygning og uteareal.
Forskrift om byggesak (SAK10) [FOR-2010-03-26-488] utfyller plan- og bygningslovens regler om byggesaksbehandling, kvalitetssikring og kontroll, om tilsyn, om godkjenning av foretak for ansvarsrett og om reaksjoner der reglene ikke er fulgt. Forskriftene er hjemlet i flere paragrafer. Kapitlene 12, 14, 15 og 16 er sentrale, og omhandler ansvar, kontroll av tiltak, kommunens tilsyn og overtredelsesgebyret. Forskriften har en utfyllende veiledning, kalt Veiledning om byggesak.
Krav om universell utforming av byggverk – arbeidsbygg og publikumsbygg
FOR-2017-06-19-840-§12-1[Endret 4/18]
Det følger av TEK 27 § 12-1 at byggverk for publikum og arbeidsbygning skal være universelt utformet. Dette tilsier at hovedløsningene skal være utformet slik at de kan brukes av flest mulig på en likestilt måte. Se mer om dette i Veiledning til tekniske krav til byggverk.
Krav om tilgjengelig boenhet
FOR-2017-06-19-840-§12-2[Endret 8/15, 4/18]
Det stilles krav om tilgjengelighet for ulike typer boenheter, men ikke for alle. Differensieringen gjelder ulike krav til boliger med og uten krav om heis. Det følger av TEK10 § 12-2 første ledd at «boenhet i bygning med krav om heis skal ha alle hovedfunksjoner (stue, kjøkken, soverom, bad og toalett) på inngangsplanet. Inngangsplanet skal være tilgjengelig for personer med funksjonsnedsettelse». I en bygning med krav om heis, jf. § 12-3, er det likevel tilstrekkelig at minst 50 prosent av boenhetene på inntil 50 m² BRA oppfyller kravet om tilgjengelig boenhet og kravet til utforming av bad og toalett i § 12-9 første ledd. Ved søknad om oppføring av flere bygninger, gjelder unntaket samlet for alle bygningene. Det følger av TEK17 § 12-2 annet ledd at «boenheter i en bygning uten krav om heis som har alle hovedfunksjoner på bygningens inngangsplan, skal være tilgjengelig på inngangsplanet slik det følger av bestemmelser i forskriften, med mindre gangatkomsten oppfyller vilkåret for unntak i § 8-5 annet ledd.»
Krav om heis i byggverk
FOR-2017-06-19-840-§12-3[Endret 4/18]
Det følger av TEK 17 § 12-3 første ledd at byggverk for publikum og arbeidsbygning med to etasjer eller flere skal ha heis. Byggverk med inntil tre etasjer og liten persontrafikk kan ha løfteplattform. Løfteplattform og heis skal være allment tilgjengelig. Veiledning til tekniske krav til byggverk viser til at det er krav om heis eller løfteplattform i alle arbeids- og publikumsbygg over én etasje. Heis eller løfteplattform må inngå i hovedløsningen i byggverk med flere etasjer. Hovedløsningen skal kunne benyttes, enten dette gjelder hovedinnganger eller personalinnganger. Det åpnes for å kunne benytte løfteplattform istedenfor heis i enkelte byggverk der det er liten persontrafikk.
Det følger av TEK 17 § 12-3 andre ledd at bygning med tre etasjer eller flere som har boenhet skal ha heis. Kravet gjelder ikke småhus med én boenhet og der atkomst fra inngangsparti til boenhet kun går over én etasje. Løfteplattform kan erstatte heis i bygning med boenhet med tre etasjer. Løfteplattform skal maksimalt betjene 6 boenheter.
Dette innebærer at for boenheter er prinsippet at dersom man må gå mer enn én etasje for å komme til boenhetens inngangsdør, skal det være heis. Kravet gjelder ikke for småhus med én boenhet som har flere etasjer/plan, eksempelvis en enebolig i tre etasjer. Krav om heis gjelder heller ikke internt i en leilighet eller rekkehus, jf. § 12-2 som regulerer tilgjengelighet kun på inngangsplanet i boenheter. Kravet om heis kommer ikke til anvendelse der atkomst fra inngangsparti til boenhetens inngangsdør kun går over én etasje. Krav om heis i bygning med boenheter gjelder for rene boligbygninger og for byggverk for publikum og arbeidsbygning som i tillegg inneholder boenhet.
Inngangsparti
FOR-2017-06-19-840-§12-4[Endret 4/18]
Det følger av TEK 17 § 12-4 at inngangsparti skal være godt synlig, sentralt plassert og oversiktlig i forhold til atkomst. Inngangsparti skal være sikkert og enkelt å bruke. Med inngangsparti menes byggverkets atkomstområde ved hovedinngangsdør. For bygning med krav til tilgjengelig boenhet og byggverk med krav om universell utforming skal inngangspartiet også oppfylle en rekke krav til belysning, visuelt og taktilt oppmerksomhetsfelt, trinnfri inngangsparti med mer.
Kommunikasjonsvei
FOR-2017-06-19-840-§12-6Det følger av TEK 17 § 12-6 første til fjerde ledde ledd at kommunikasjonsvei skal være sikker, hensiktsmessig og brukbar for den ferdsel og transport som forventes. Kommunikasjonsvei skal være lett å finne og orientere seg i. Åpning i gulv skal sikres slik at personer og husdyr ikke utsettes for fare. Nivåforskjell skal være tydelig merket og ha nødvendig belysning.
Det følger av TEK 17 § 12-6 femte ledd at for bygning med krav til tilgjengelig boenhet skal kommunikasjonsvei til tilgjengelig boenhet også være trinnfri, med fri bredde på minimum 1,5 m. I lange korridorer skal det avsettes tilstrekkelig areal til at to rullestoler kan passere hverandre. Korte strekninger under 5,0 m, der det ikke er dør, kan ha fri bredde på minimum 1,2 m.
Det følger av TEK 17 § 12-6 sjette ledd at det for byggverk med krav om universell utforming har ytterligere krav til tilrettelegging. Opplistingen av krav finnes i forskriften.
Bad og toalett
FOR-2017-06-19-840-§12-9[Endret 4/18]
Det følger av TEK 17 § 12-9 at det stilles bestemte krav til bad og toalett, men at det er en differensiering mellom ordinære boenheter, byggverk for publikum og arbeidsbygning.
Balkong og terrasse mv.
FOR-2017-06-19-840-§12-11TEK10 § 12-11 stiller krav til utførelse av balkong og terrasse. Det fremgår her at det for bygning med krav til tilgjengelig boenhet og byggverk med krav om universell utforming skal være trinnfri atkomst til balkong/terrasser/uteplass fra hovedplan med avfaset terskel på maksimum 25 mm.
Dør, port mv.
FOR-2017-06-19-840-§12-13[Endret 8/15, 4/18]
Det følger av TEK 17 § 12-13 første og andre ledd, at dør, port og lignende skal være lett å se og bruke, og utføres slik at de ikke skader personer, husdyr eller utstyr. Bredde og høyde skal tilpasses forventet ferdsel og transport, inklusiv rømning ved brann, og skal oppfylle noen angitte minstekrav hva gjelder størrelse.
TEK 17 § 12-13 tredje og fjerde ledd stiller krav til utforming av dør med hensyn til utforming, plassering og bredde for passasje til byggverk med krav om universell utforming og bygning med krav om tilgjengelig boenhet. Det stilles her krav til terskler skal være trinnfrie og at det er tilstrekkelig fri sideplass til at personer i rullestol kan åpne og lukke døren. Det følger videre at dør som er beregnet for manuell åpning skal kunne åpnes med åpningskraft på maksimum 30 N. I bygg med krav om universell utforming stilles disse kravene kun til hovedatkomst og hovedrømningsvei. For bygning med krav om tilgjengelig boenhet gjelder kravet om åpningskraft for alle typer atkomster og rømningsveier. Døråpner for automatiske dører skal monteres utenfor dørens slagradius etter angitte mål.
Bestemmelsen stiller like krav til bygningens inngangsdør og boenhetens inngangsdør.
Rømningsvei
FOR-2017-06-19-840-§11-14[Endret 4/18]
TEK 17 kapittel 11 fastsetter nærmere krav til sikkerhet ved brann. Forskriften § 11-14 angir krav til rømningsvei.
Når det gjelder folketrygdens ansvar i forhold til rømningsveier, vises det til at Trygderetten har avsagt flere kjennelser i forhold til ramper, løfteplattform etc. hvor kravet er begrunnet i forhold til å sikre forsvarlig rømning fra hus/bygninger. Da tilrettelegging av rømningsveier ikke kan sies å komme inn under det som folketrygden definerer som en nødvendig del av dagliglivet kan det ikke tilstås stønad etter folketrygdlovens bestemmelser (se anke nr. 08/00190 [TRR-2008-190])
Kontroll av tiltak og tilsyn
LOV-2008-06-27-71-§24-1LOV-2008-06-27-71-§25-1
LOV-2008-06-27-71-§25-2
[Endret 4/18]
Plan- og bygningsloven kapittel 24 og 25 inneholder bestemmelser for kvalitetssikring, kontroll og tilsyn i byggesaker. Det fremgår av § 21-1-4 [skal vel være pbl. § 24-1, Lovdatas anm.] at «Ansvarlig prosjekterende og ansvarlig utførende skal ha system for å sikre og dokumentere at plan- og bygningslovgivningens krav er oppfylt. I tillegg skal det gjennomføres uavhengig kontroll av ansvarlige kontrollforetak når (a) det foreligger viktige og kritiske områder og oppgaver og (b) når kommunen krever det etter en konkret vurdering.» Obligatoriske krav om uavhengig kontroll, jf. SAK10 § 14-4 trådte i kraft 1.1.2013. Se mer om kontroll og tilsyn i byggesaksforskriften (SAK10) kapittel 14 og 15. Det er også utarbeidet temaveiledninger for tilsyn og kontroll, se under temaveiledninger på www.dibk.no.
Kommunens plikt til å føre tilsyn er innskjerpet i den nye loven. Plan- og bygningsloven § 25-1, første og andre ledd lyder slik: «Kommunen har plikt til å føre tilsyn i byggesaker med at tiltaket gjennomføres i samsvar med gitte tillatelser og bestemmelser gitt i eller i medhold av denne lov. Kommunen skal føre tilsyn i slikt omfang at den kan avdekke regelbrudd. Kommunen skal føre tilsyn ved allerede gitte pålegg og når den blir oppmerksom på ulovligheter utover bagatellmessige forhold. Kommunen skal føre tilsyn med særlige forhold etter nærmere forskrift fra departementet.»
Plan- og bygningsloven § 25-2 omhandler tilsynets innhold. Første og andre ledd lyder slik: «Utover tilsynsplikten i § 25-1 avgjør kommunen i hvilke saker og på hvilke områder det skal føres tilsyn. Tilsynet gjennomføres på den måte, i det omfang og med den intensitet som kommunen finner hensiktsmessig. Kommunen kan føre tilsyn når som helst i løpet av byggesaken og inntil 5 år etter at ferdigattest er gitt, jf. § 23-3 andre ledd.»
Ulovlighetsoppfølging og overtredelsesgebyr
LOV-2008-06-27-71-§32-1Plan- og bygningsloven kapittel 32 omhandler kommunens plikt til å forfølge ulovligheter. Det følger av plan- og bygningsloven § 32-1 at «Kommunen skal forfølge overtredelser av bestemmelser gitt i eller i medhold av denne loven. Er overtredelsen av mindre betydning, kan kommunen avstå fra å forfølge ulovligheten. Beslutning om dette er ikke et enkeltvedtak.»
Det er ulike tiltak kommunen kan benytte for å forfølge ulovligheter. Plan- og bygningsloven § 32-3 til 32-9 viser til tiltak som pålegg om retting og pålegg om stans, tvangsmulkt, forelegg, overtredelsesgebyr og straff. Bestemmelsen om overtredelsesgebyr ble innført i ny plan- og bygningslov § 32-8 og inneholder en opplisting over de overtredelser som rammes. Se mer om dette i SAK10 kapittel 16.
Folketrygdens ansvarsområde
Det er uansett bygning nødvendig å få klarhet i hvilke bygningsmessige krav som ble stilt ved bygging av boligen. Det bør også foreligge en oversikt over eventuelle lån og tilskudd gitt fra Husbanken. Dette for å unngå at folketrygden tar større ansvar enn lovgivningen tillater. For tidligere regelverk, se www.dibk.no under Regler. Under denne fanen ligger et historisk arkiv på forskrift og veiledning.
Dørautomatikk
[Endret 9/13, 8/15]
For bygninger med krav om tilgjengelig boenhet stiller plan- og bygningsloven krav til at døren er lett å åpne med åpningskraft på maksimum 20 N. Fra 2010 er dette blitt et «skal»-krav, og ikke et «bør» krav. Det sentrale her blir å kartlegge hvorvidt boenhet skal være tilgjengelig, se krav til heis og tilgjengelig boenhet ovenfor. For boenheter i bygning med krav om heis, skal alle boenhetene være tilgjengelige. Dersom bygningen ikke har krav om heis, skal boenheter som har alle hovedfunksjoner på bygningens inngangsplan være tilgjengelig. For bolig på inngangsplanet og for bolig i bygning der det er krevet heis, har det fra 1997, selv om det ikke har vært et «skal»-krav til 20 eller 30 N (etter 1.1.2015), vært et forskriftskrav om at hovedatkomst og andre atkomster skal være brukbar for orienterings- og bevegelseshemmede, også når disse er forbundet med innvendig kommunikasjonsvei (inklusiv dører), jf. utgått forskrift om krav til byggverk § 10-31-3 Atkomst i byggverk.
Ved søknad om dørautomatikk må flere forhold vurderes individuelt:
- Det må innhentes dokumentasjon på når bygget ble bygget, slik at man kartlegger hvilket lovverk som er gjeldende for aktuelt bygg.
- Dersom ny plan- og bygningslov gjelder, må det vurderes om plan- og bygningsloven krever at boenheten skal være tilgjengelig.
- Videre må den aktuelle døren utredes i forhold til åpningskraft.
Når disse forhold er kartlagt bør man kunne vurdere hvorvidt folketrygden er ansvarlig for dørautomatikk. Noen eksempler følger:
- Dersom boenheten skal være tilgjengelig og døren er tyngre å åpne enn 20 N, vil byggeier stå ansvarlig for å utbedre døren slik at døren følger plan- og bygningslovens bestemmelse om maksimum 20 N åpningskraft. Dørautomatikk er et tiltak byggeier kan benytte for å stille døren i forskriftsmessig stand. Folketrygdloven har ikke ansvar, etter § 10-8.
- Dersom boenheten skal være tilgjengelig og døren er gjort forskriftsmessig, og allikevel er for tung å åpne for den aktuelle brukeren, vil folketrygden stå ansvarlig for å dekke dørautomatikk.
- Dersom boenheten er i 2. etg i bygg yten krav om heis, vil plan- og bygningsloven ikke stille krav til at boenheten er tilgjengelig. Folketrygden er her ansvarlig for dørautomatikk.
I de tilfeller folketrygden måtte ha ansvar for dørautomatikk på branndører kan en merke seg at det er et krav at døren har en kvalitet som tåler denne monteringen. Døren skal ha universell utforming og skal kunne åpnes med åpningskraft på maksimum 30 N. Døren må også være godkjent for ettermontering av dørautomatikk. Dersom aktuell dør ikke kan påmonteres dørautomatikk uten at brannklassifiseringen svekkes, kan ikke dørautomatikk tilstås. Folketrygden dekker ikke ny dør som er godkjent for ettermontering av dørautomatikk. Dette er byggeiers ansvar.
Direktorat for byggkvalitet har et spesielt fokus på tilsyn tilknyttet universell utforming i årene 2013-2015 og har i den anledning utarbeidet en egen veileder.
Kilder
Lov om planlegging og byggesaksbehandling (plan- og bygningsloven) av 27. juni 2008 nr. 71.
FOR 2017-06-19 nr 840: Forskrift om tekniske krav til byggverk (TEK17)
FOR 2010-03-26 nr 488: Forskrift om byggesak (SAK10)
Veiledning om tekniske krav til byggverk
Veiledning om byggesak
6. Brann- og eksplosjonsvernsloven
Lov om vern mot brann, eksplosjon og ulykker med farlig stoff og om brannvesenets redningsoppgaver (brann- og eksplosjonsvernloven) av 14. juni 2002 nr. 20.
Innledning
Brannvernlovgivningen har til formål å verne liv, helse, miljø og materielle verdier mot brann og eksplosjon, mot ulykker med farlig stoff og farlig gods og andre ulykker. Den pålegger som hovedregel eier av en bygning (brannobjekt), samt virksomhet eller bruker, plikter i forhold til for eksempel forebygging av brann eller rømning av personer, jf. brann- og eksplosjonsvernloven § 6.
Ansvarsområdet brann- og eksplosjonsvern
I brann- og eksplosjonsvernloven § 5 pålegges det enhver alminnelige plikter for å forebygge og begrense skadevirkningene av brann. Videre følger det av forskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn § 2-2:
«At bruker av brannobjekt skal innrette seg slik at brann ikke lett skal oppstå.»
Det følger av brann- og eksplosjonsvernloven § 6 at eier av byggverk plikter å sørge for nødvendige sikringstiltak for å forebygge og begrense brann. Videre følger det av forskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn § 2-1:
«Eier av ethvert brannobjekt skal sørge for at dette er bygget, utstyrt, og vedlikeholdt i samsvar med gjeldende lover og forskrifter om forebygging av brann.
Kravene til brannteknisk utforming og utstyr er ivaretatt når tekniske krav gitt i eller i medhold av gjeldende plan- og bygningslov er oppfylt.»
Når det gjelder rømningsveier er dette regulert i Plan- og bygningsloven.
Folketrygdens ansvarsområde
Utgangspunktet og hovedregel er at folketrygden kun yter stønad til hjelpemidler som direkte avhjelper funksjonshemningen jf. Trygderettskjennelse 03/01772 [TRR-2003-1772]:
På dette området er det imidlertid gjort unntak for utstyr som forebygger faren for vesentlig skade ved brann og disse ikke kan sies å være ledd i de alminnelige plikter som følger av brannvernlovgivningen. Eksempler på dette kan være komfyrvakt og varslingsutstyr til hørselshemmede.
Kilder
Lov om vern mot brann, eksplosjon og ulykker med farlig stoff og om brannvesenets redningsoppgaver (brann- og eksplosjonsvernloven) av 14. juni 2002 nr. 20.
Forskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn av 26. juni 2002 nr. 847
Veiledning til forskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn
7. Arbeidsmiljøloven
Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. av 17. juni 2005 nr. 62 (arbeidsmiljøloven).
Aktuelle bestemmelser fremgår av kapittel 1, 2 og 4, samt flere forskrifter. De viktigste forskriftene er:
Forskrift om utforming og innretning av arbeidsplasser og arbeidslokaler av 6. desember 2011 nr. 1356 (arbeidsplassforskriften).
Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav av 6. desember 2011 nr. 1357 (forskrift om utførelse av arbeid).
Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning av 6. desember 2011 nr. 1355.
Disse forskriftene trådte i kraft 1. januar 2013 og erstattet blant annet tidligere forskrift om arbeidsplasser og arbeidslokaler av 16. februar 1995 nr. 170, forskrift om arbeid ved dataskjerm av 15. desember 1994 nr. 1259 og forskrift om tungt og ensformig arbeid av 20. januar 1995 nr. 156.
Sett i forhold til § 10-8 fremgår det som hovedregel at arbeidsgiver har et vesentlig finansieringsansvar når det gjelder fysisk og teknisk tilrettelegging for arbeidstakere med redusert arbeidsevne eller funksjonshemming. De enkelte relevante bestemmelser vil bli nærmere kommentert nedenfor.
Arbeidsgivers ansvar
Arbeidsmiljølovens kapittel 2 regulerer arbeidsgivers og arbeidstakers plikter. Kun de bestemmelsene som omhandler arbeidsgivers ansvar vil ha betydning i denne sammenheng.
Arbeidsgivers plikter etter § 2-1
«Arbeidsgiver skal sørge for at bestemmelsene gitt i medhold av denne lov blir overholdt.»
Arbeidsmiljøloven fastslår her at det er arbeidsgiver som har plikt til å sikre at arbeidet skjer i samsvar med gjeldende krav og at nødvendige tiltak blir gjennomført. Dette gjelder både de plikter som fremgår av selve arbeidsmiljøloven, men også de plikter som fremgår av forskriftene på området.
Det området som både kan gi ansvar etter folketrygdloven § 10-5 og arbeidsmiljøloven er i hovedsak knyttet til de situasjoner der det foreligger et fysisk og teknisk tilretteleggingsbehov for arbeidstaker ved varig redusert arbeidsevne. I tillegg har arbeidsgiver ansvar når det gjelder tiltak i forbindelse med å avhjelpe midlertidig redusert arbeidsevne.
Det er viktig å være oppmerksom på at arbeidsgiver også har plikter overfor andre enn egne arbeidstakere, jf. arbeidsmiljøloven § 1-6. Arbeidsgivers plikter i forhold til lovens regler om helse, miljø og sikkerhet, det vil si kapitlene to til fem, er altså ikke begrenset til å omfatte arbeidstakere i snever forstand. Hvilke personer som anses som arbeidstakere i forhold til disse bestemmelsene framgår av arbeidsmiljøloven § 1-6. Se mer om dette under punktet «Nærmere om vilkåret mulig og rimelig.»
Arbeidsmiljøloven kap. 4 Krav til arbeidsmiljøet
Arbeidsgivers ansvar for generell tilrettelegging fremgår av § 4-1, § 4-4 og § 4-5. I dette ligger blant annet at virksomheten selv må anskaffe og bringe til veie det som er nødvendig for at arbeidstakerne som sådan skal kunne utføre de arbeidsoppgaver som naturlig hører inn under deres arbeidsområde.
Ansvaret er knyttet til virksomhetens karakter og er uavhengig av om bedriften har arbeidstakere som har redusert arbeidsevne eller ikke. Inn under dette går også ordinære driftsmidler, dvs. gjenstander som det er rimelig at virksomheten går til anskaffelse av for å kunne utøve normal drift.
Generelle krav til arbeidsmiljøet
I arbeidsmiljøloven § 4-1 fremgår det at arbeidsmiljøet i virksomheten skal være «fullt forsvarlig». Virksomheten skal innrettes, og arbeidet organiseres på en slik måte, at arbeidstakerne er sikret mot skader på liv og helse så langt dette rent praktisk lar seg gjennomføre. Selv om de enkelte arbeidsmiljøfaktorer hver for seg er forsvarlige, kan det tenkes at den samlede belastning likevel er uakseptabel. Det presiseres derfor at de forskjellige faktorer også må vurderes samlet.
Etter arbeidsmiljøloven § 4-1 skal også atkomstveier, sanitæranlegg, arbeidsutstyr mv. så langt det er mulig og rimelig være utformet og innrettet slik at arbeidstakere med funksjonshemming kan arbeide i virksomheten.
Krav til det fysiske arbeidsmiljøet
Arbeidsgivers omfattende ansvar for tilrettelegging fastlegges i arbeidsmiljøloven § 4-4.
Det fremgår blant annet at nødvendige hjelpemidler skal stilles til arbeidstakers disposisjon. Det skal legges til rette for variasjon i arbeidet og for å unngå tunge løft og ensformig gjentakelsesarbeid. Ved bruk av maskiner og annet arbeidsutstyr skal det sørges for at arbeidstaker ikke blir utsatt for uheldige belastninger, ubekvem arbeidsstilling og lignende.
Særlig om tilrettelegging for arbeidstakere med redusert arbeidsevne
Arbeidsmiljøloven § 4-6 tar særlig sikte på tiltak for tilbakeføring av sykmeldte arbeidstakere og gir arbeidsgiver en spesiell tilretteleggingsplikt for sine arbeidstakere. Det er i prinsippet uten betydning om arbeidsevnereduksjonen er oppstått på grunn av arbeidet eller ikke.
Arbeidsgivers plikter er imidlertid særlig vidtgående hvis yrkeshemmingen har sammenheng med arbeidsforholdene eller forsømmelse fra arbeidsgivers side. Ikke minst gjelder dette dersom de aktuelle tiltak er ønskelig for å hindre eller begrense risikoen for tilsvarende yrkeshemminger hos andre arbeidstakere.
Arbeidsgiver skal så langt det er mulig iverksette nødvendige tiltak for at arbeidstakeren skal kunne beholde eller få et passende arbeid. Forarbeidene (Ot.prp.nr.49 (2004-2005)) nevner som eksempler på tiltak fra arbeidsgiver;
- Anskaffelse eller endringer av teknisk utstyr som arbeidstakeren bruker i sitt daglige arbeid, for eksempel verktøy, maskiner osv. Teknisk utstyr som arbeidstaker er avhengig av også utenom arbeidssituasjonen, omfattes imidlertid ikke av arbeidsgivers plikter etter bestemmelsen.
- Endringer av arbeidsplassen: døråpninger, terskler, installering av heis, anskaffelse av rullestolrampe, flytting av dørhåndtak, lysbrytere, tilpasset skrivebord, stol osv.
- Endringer i rutiner, endringer av arbeidstid, endringer av arbeidsoppgaver, aktiv medvirkning fra andre arbeidstakere (innlesning til diktafon, avskriving etter diktafon osv.).
- Tiltak i forbindelse med trening, opplæring, omskolering osv.
Når det gjelder spesielle verneregler i forhold til funksjonshemmede arbeidstakere, se avsnittet «Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven». Dette var tidligere regulert i arbeidsmiljøloven § 13-5, men bestemmelsen ble opphevet ved lov av 20. juni 2008 (i kraft 1. januar 2009) og er nå regulert i diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.
Spesielle krav
De nye forskriftene til arbeidsmiljøloven som trådte i kraft 1. januar 2013 innebærer først og fremst strukturelle endringer ved at forhold som tidligere ble regulert i forskjellige forskrifter, nå er samlet og regulert i færre forskrifter. De nye forskriftene innebærer altså ingen vesentlige materielle endringer.
Forskriftene innebærer spesielle krav til tilrettelegging fra arbeidsgivers side.
Personalrom m.m.
Arbeidsplassforskriften retter seg mot arbeidsgiver og gjelder for faste og midlertidige arbeidsplasser, atkomstveier og for nye og eksisterende arbeidslokaler. Forskriften gjelder også for utleiere av arbeidslokaler.
Forskriften stiller blant annet krav til utforming og innredning, lys, klima, ventilasjon, støy, atkomstveier, dører og porter, dagslys, utsyn og rømningsveier. Den omhandler også krav til personalrom, garderober, vaskerom, toalett og spiserom, samt arbeidsplasser utendørs.
Dataarbeidsplass
Forskriftene retter seg mot arbeidsgiver, og stiller krav om god tilrettelegging av dataarbeidsplassen, herunder valg av utstyr, tid til hvile og restituering, synsundersøkelser og synshjelpemidler. Videre at det ved utforming av arbeidsplassen tas ergonomiske hensyn i vid forstand og at arbeidsgiver stiller egnede hjelpemidler til rådighet der det er nødvendig.
Arbeidsplassforskriften § 2-1 angir generelle krav til arbeidsplassen, mens § 2-2 og § 2-3 angir mer spesifikke krav til arbeidsbord og arbeidsstol. Bestemmelsene i arbeidsplassforskriften suppleres av bestemmelsene i forskrift om utførelse av arbeid § 10-22 som stiller mer spesifikke krav til datautstyr.
Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 14-4 beskriver hvordan arbeidstakerens syn skal følges opp, eventuelt med påfølgende behov for synskorrigerende hjelpemidler. Kostnadene til slike synskorrigerende hjelpemidler skal dekkes av arbeidsgiver.
Veiledning nr. 540 fra Arbeidstilsynet om arbeid ved dataskjerm beskriver i detalj innholdet i regelverket om hjelpemidler i tilknytning til arbeid ved dataskjerm, og arbeidsgivers ansvar.
Tungt og ensformig arbeid
Bestemmelser om arbeidsgivers plikter og krav ved tungt og ensformig arbeid, finner man i forskrift om utførelse av arbeid og forskrift om organisering, ledelse og medvirkning.
De vanligste årsakene til muskel- og skjelettlidelser er uheldige ergonomiske forhold på arbeidsplassen. Fysiske forhold kan være at arbeidet er for tungt, for ensformig og/eller foregår i uheldige arbeidsstillinger, eller varer for lenge. Flere enkeltoperasjoner som hver for seg ikke betraktes som tunge, kan også til sammen, og over tid, forårsake for høy totalbelastning. Summen av de enkelte belastninger kan da føre til helseskade.
Forskrift om ledelse, organisering og medvirkning retter seg mot arbeidsgiver, jf. forskriften § 1-3. Forskriften gjelder i følge § 1-2 organisering, tilrettelegging og ledelse av arbeidet, og formålet er i følge § 1-1 at arbeid organiseres og tilrettelegges slik at arbeidstakere sikres et fullt forsvarlig arbeidsmiljø beskyttet mot fysiske og psykiske belastninger.
Bestemmelser om arbeidsgivers plikter, herunder forebyggende tiltak, er gitt i forskriften § 2-1, § 10-1 og § 10-2.
Forskrift om utførelse av arbeid retter seg mot arbeidsgiver, jf. forskriften § 1-3. Forskriften gjelder i følge § 1-2 utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tekniske krav til arbeidsutstyret, og formålet er i følge § 1-1 å sikre at utførelse av arbeid og bruk av arbeidsutstyr blir gjennomført på en forsvarlig måte.
Bestemmelser om arbeidsgivers plikter, herunder forebyggende tiltak, er gitt i forskriften § 23-1.
Nærmere om vilkåret «mulig og rimelig» og «mulig» i arbeidsmiljøloven § 4-1 og § 4-6
Det ansvar som pålegges arbeidsgiver må ut fra en konkret helhetsvurdering være mulig og rimelig å bære. Art og omfang av ansvar må vurderes ut fra en rekke hensyn, blant annet:
Arbeidstakers behov for tilrettelegging
Der arbeidets art utgjør en stor risiko for skade eller negativ helsemessig påvirkning skal det mye til for at arbeidsgiver ikke må ta ansvaret. Desto mer alvorlig eller omfangsrik risikoen er desto klarere er arbeidsgivers ansvar. Der arbeidstaker har fått skade eller negativ helsemessig påvirkning og det er tilstrekkelig årsakssammenheng til arbeidsmiljøet taler dette for at arbeidsgiver tar et særlig ansvar.
Arbeidsgivers behov for lønnsomhet
Arbeidsgiver kan som hovedregel ikke fraskrive seg ansvar under henvisning til at tiltaket reduserer inntjeningen eller at bedriften har svak økonomi. Unntak kan likevel foreligge i de tilfeller der økonomiske forhold gjør ansvar for arbeidsgiver umulig eller urimelig. Dette kan for eksempel være der:
- tiltaket blir uforholdsmessig kostbart fordi bygget eller innretningen der tilpasningen skal gjøres har en alder, konstruksjon, beliggenhet mv. som gjør tilretteleggingen svært krevende, omfattende, mv.
- arbeidsgiver tidligere har utført kostbare tilrettelegginger for egen regning
- tiltaket gjør videre ordinær drift økonomisk umulig
Arbeidstakers ansettelsesforhold
I arbeidsmiljøloven § 1-6 nr. 1 bokstav f og g tas det utgangspunkt i at personer under attføring og arbeidsmarkedstiltak omfattes av lovens regler om helse, miljø og sikkerhet. Et ordinært bidrag i produksjonen tilsier vanligvis at arbeidsgiver tillegges ansvar som for andre arbeidstakere. Tiltakets lengde og omfanget av tilretteleggingen er andre momenter som kan ha betydning. Se for øvrig kommentaren til diskriminering – og tilgjengelighetsloven § 12 når det gjelder individuell tilrettelegging for personer med varig funksjonsnedsettelse.
For personer i et ansettelsesforhold og der det er nødvendig med opprettelse av hensiktsmessig stilling med nytt funksjonsinnhold vil det kunne være urimelig å pålegge arbeidsgiver et ordinært ansvar.
I forhold til bedriftens økonomi og regnskap, se f.eks. nettstedene proff.no eller purehelp.no.
Folketrygdens ansvarsområde
For at folketrygden skal ha ansvar for tilrettelegging i arbeidslivet må de ordinære vilkår i folketrygdloven § 10-5 være oppfylt. Dersom arbeidsgiver ikke er ansvarlig for utstyr etter arbeidsmiljøloven og det ikke er rimelig å forvente at arbeidsgiver har ansvaret, dekker folketrygden hjelpemidler og tilrettelegging av det fysiske miljø samt ombygginger av maskiner og motorkjøretøy. Utenfor folketrygdens ansvarsområde faller oppføring av bygg og bygningsmessige endringer, jf. retningslinjer til § 10-7, punkt 2.3.3 Tilrettelegging.
Det følger av ftrl. § 10-6 annet ledd at det ytes stønad til tiltak som er nødvendige og hensiktsmessige for at et medlem skal kunne bli pleid i hjemmet. Folketrygden kan derfor gi stønad til hjelpemidler for at medlemmet skal kunne bli pleid i hjemmet. I den grad det er gitt hjelpemidler for løft og forflytning, men disse ikke er tilstrekkelige for å bedre arbeidssituasjonen for en pleier/ansatt, vil folketrygden ikke være ansvarlig for tilretteleggingen. Kommunen som arbeidsgiver er ansvarlig for individuell tilrettelegging for den enkelte arbeidstaker. Se for øvrig rundskriv til ftrl. § 10-6, samt avsnittet «Generelt om utstyr for å utføre lovpålagte tjenester» under Helse- og omsorgstjenesteloven.
Kilder
Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven) av 17. juni 2005 nr. 62
Forskrift om utforming og innretning av arbeidsplasser og arbeidslokaler (arbeidsplassforskriften) av 6. desember 2011 nr. 1356
Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav (forskrift om utførelse av arbeid) av 6. desember 2011 nr. 1357
Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning av 6. desember 2011 nr. 1355.
Ot.prp.nr.49 (2004-2005)
Arbeidstilsynet
8. Diskriminerings – og tilgjengelighetsloven
Lov om forbud mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne (diskriminerings- og tilgjengelighetsloven) av 20. juni 2008 nr. 42.
Det særskilte vern som tidligere var regulert i arbeidsmiljøloven § 13-5 er regulert i diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.
Lov om forbud mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne (diskriminerings- og tilgjengelighetsloven) av 20. juni 2008 nr. 42 gir spesielle regler til vern mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne i § 12.
I lovens § 12 første og femte ledd heter det:
«Arbeidsgiver skal foreta rimelig individuell tilrettelegging av arbeidsplass og arbeidsoppgaver for å sikre at en arbeidstaker eller arbeidssøker med nedsatt funksjonsevne kan få eller beholde arbeid, ha tilgang til opplæring og annen kompetanseutvikling samt utføre eller ha mulighet til fremgang i arbeidet på lik linje med andre.»
«Plikten etter første til fjerde ledd omfatter ikke tilrettelegging som innebærer en uforholdsmessig byrde. Ved vurderingen av om tilretteleggingen medfører en uforholdsmessig byrde skal det særlig legges vekt på tilretteleggingens effekt for å nedbygge funksjonshemmende barrierer, de nødvendige kostnadene ved tilretteleggingen og virksomhetens ressurser.»
Regelen supplerer kravet til generell tilrettelegging som fremgår av lovens § 9 og arbeidsmiljøloven kapittel 4. Til grunn for vurderingen ligger det at plikten til generell tilrettelegging ikke kan ta høyde for alle individuelle forskjeller. (Ot.prp.nr.44, (2007 – 2008))
Plikten etter § 12 første ledd gjelder så langt det er rimelig (Ot.prp.nr.44, 2007 – 2008 ). Kravet til tilrettelegging forstås tilsvarende som i arbeidsmiljølovens § 4-6. (Se for øvrig avsnitt om arbeidsmiljøloven § 4-6, spesielt avsnittet om vilkårene «mulig og rimelig».)
Bestemmelsen omfatter både arbeidssøkere med funksjonshemming og arbeidstakere som får nedsatt funksjonsevne mens de er ansatt. Arbeidsgiver skal tilrettelegge for at disse arbeidstakerne skal kunne fungere på lik linje med øvrige arbeidstakere. Bestemmelsen favner imidlertid ikke så langt at arbeidsgiver plikter å tilrettelegge for arbeidstakere med funksjonshemming som ikke har tilstrekkelig kompetanse eller ikke på andre måter er egnet til å inneha den aktuelle stillingen. Det er kun i den grad en arbeidstaker med funksjonshemming er kvalifisert til å inneha en bestemt stilling at tilretteleggingsplikten blir aktualisert, jf. Ot.prp.nr.49 (2004-2005).
Kilder
Lov om forbud mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne (diskriminerings- og tilgjengelighetsloven) av 20. juni 2008 nr. 42
[Lovdatas anm: LOV-2008-06-20-42 er opphevet av LOV-2013-06-21-61, som igjen er opphevet av LOV-2017-06-16-51]
Ot.prp.nr.44 (2007-2008)
Ot.prp.nr.49 (2004-2005)
9. Helse- og omsorgstjenesteloven
Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester av 24.6.2011 nr. 30. Aktuelle bestemmelse fremgår av kap.3 og forskrift om habilitering og rehabilitering, individuell plan og koordinator av 16.12.2011 nr. 1256.
Innledning
Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester har erstattet både kommunehelsetjenesteloven og sosialtjenesteloven fra 1. januar 2012. Samtidig ble det gjort endringer i svært mange andre sentrale lover, herunder spesialisthelsetjenesteloven.
Ny helse- og omsorgstjenestelov viderefører det ansvaret og de oppgaver som kommunen hadde, etter sosialtjenesteloven og kommunehelsetjenesteloven.
Pasient- og brukerrettigheter som er knyttet til helse- og omsorgstjenester, videreføres i all hovedsak, og samles i pasientrettighetsloven. Lovens tittel er derfor endret til pasient- og brukerrettighetsloven. Det er pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1a som hjemler den enkeltes rett til helse- og omsorgstjenester.
Kommunen har etter helse- og omsorgstjenesteloven § 3-1 en plikt til å tilby «nødvendige» helse- og omsorgstjenester. Konkrete krav til tjenestetilbudet fremkommer av helse- og omsorgstjenesteloven kapittel 3. Innholdet av disse tjenestene er imidlertid ikke fastsatt ytterligere. Dette innebærer at kommunene, innenfor rammen av lov og forskrift, selv velger hvordan de vil organisere virksomheten og tjenestene. Gjerne ut fra lokale forhold og behov.
I lovens § 4-1 settes det allikevel krav til kommunen om at de tjenestene som tilbys skal være forsvarlige. Helse- og omsorgstilbudet skal f.eks. være helhetlig og verdig for den enkelte pasient og bruker. Av Prp.91 L (2010-2011) fremkommer det at kravet til faglig forsvarlig tjeneste er en rettslig standard og består av tre hovedelementer. Tjenesten må holde tilfredsstillende kvalitet, ytes i tide og i tilstrekkelig omfang. Tjenesten skal også dekke den enkeltes nødvendige behov.
Tilsvarende er den enkeltes rett til et verdig tjenestetilbud hjemlet i pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1a, tredje ledd.
Forsvarligheten av den enkeltes tjenestetilbud kan påklages til Fylkesmannen.
Generelt ansvar
Helse- og omsorgstjenesteloven pålegger kommunen å sørge for at personer som oppholder seg i kommunen tilbys nødvendige helse- og omsorgstjenester, jf. § 3-1.
Begrepet «sørge for» pålegger kommunen ansvaret for at tjenestene etter denne loven gjøres tilgjengelig for de som har rett til å motta tjenestene. Kommunen har ansvaret for å tilby disse tjenestene til de personer som oppholder seg i kommunen. Det innebærer at ansvaret også omfatter personer som kun oppholder seg kortvarig i en kommune, for eksempel i forbindelse med ferie. Avhengig av tjenestetype må det kreves en viss varighet av oppholdet for at kommunens plikt til å yte tjenester skal inntre.
Hvilke konkrete helse- og omsorgstjenester kommunen har ansvar for fremkommer av helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2. Helse og omsorgstjenesteloven § 3-2 er imidlertid ikke uttømmende.
At kommunen har plikt til å tilby habilitering og rehabilitering følger av helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2 første ledd nr.5. Bestemmelsen er utdypet i forskrift om habilitering og rehabilitering, individuell plan og koordinator. Plikten til å tilby blant annet praktisk bistand, personlig assistanse, institusjonsplass og avlastningstiltak følger av første ledd nr. 6.
Kommunens ansvar for hjelpemidler
Kommunens ansvar for hjelpemidler er regulert i forskrift om habilitering og rehabilitering, individuell plan og koordinator. Forskriften § 9 pålegger kommunene å sørge for formidling av nødvendige hjelpemidler og for å tilrettelegge miljøet rundt den enkelte. Ansvaret gjelder som nevnt for alle som bor eller oppholder seg i kommunen, og som har behov for habilitering og rehabilitering på grunn av medfødt eller ervervet funksjonsnedsettelser eller kronisk sykdom, og for personer som står i fare for å utvikle varige funksjonsnedsettelser eller kronisk sykdom.
Kommunens ansvar omfatter alle ledd i formidlingsprosessen, så som
- avdekking og utredning av behovet for hjelpemidler
- nødvendig utprøving av hjelpemidler
- bistand til brukerens søknad om hjelpemidler
- tilpasning, montering og enklere service og reparasjon
- motivasjon og opplæring av bruker i hjelpemidlets funksjon
Kommunens generelle finansieringsansvar er imidlertid begrenset til hjelpemidler i forbindelse med sykdom/funksjonsnedsettelse med varighet kortere enn 2 år, jf. også varighetsvilkåret i folketrygdloven § 10-5 og § 10-6. Denne begrensningen gjelder allikevel ikke i forbindelse med hjelpemidler i institusjon, se nedenfor.
Som hovedregel er kommunen ansvarlig for opplæring i bruk av hjelpemiddelet. Unntaksvis er folketrygden ansvarlig for opplæring, og da i de tilfeller hvor opplæring må gis av personell med spesiell kompetanse som det ikke kan forventes at kommunen har. Det vises i denne sammenheng til hjelpemiddelforskriften § 2 åttende ledd og de retningslinjer som er gitt i rundskriv til folketrygdloven § 10-7 a, c, d samt annet og tredje ledd.
Generelt om utstyr for å utføre lovpålagte tjenester
Helse- og omsorgstjenesteloven pålegger kommunen å utføre en rekke tjenester, jf. § 3-2 nr. 1-6. Utstyr som skal brukes for å utføre disse tjenestene på en forsvarlig måte er kommunens ansvar.
Med ansvaret for behandling, vil for eksempel ordinære og spesialtilpassede medisindosetter være kommunens ansvar.
Kommunen har allikevel ikke ansvar for hjelpemidler som f.eks. personløfter, takheis, sykeseng, dusjstol, vendelaken mv. som er hensiktsmessige og nødvendige for at et medlem skal kunne bli pleid i hjemmet, jf. folketrygdloven § 10-6 andre ledd. Denne bestemmelsen omfatter således også hjelpemidler som må brukes av den som utfører pleien. At utstyret skal benyttes av kommunalt ansatte er uten betydning. Det kan imidlertid ikke gis stønad i form av flere eller tilpassede hjelpemidler for individuell tilrettelegging i arbeidslivet. Om arbeidsmiljølovens betydning i denne sammenheng vises det til egen redegjørelse under «Arbeidsmiljøloven».
Hjelpemidler i institusjon
[Endret 4/18, 5/18]
Helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2 pkt. 6 bokstav c, gir kommunen ansvaret for institusjon, herunder sykehjem og barnebolig. I slike institusjoner vil kommunen være ansvarlig for de fleste hjelpemidler som er nødvendig for å kunne yte den pleie og forpleining som normalt ytes. Dette også der behovet har en varighet på over 2 år.
Det vil si at utstyr som brukes i behandling, trening og oppøving av funksjoner, eller i den forpleining og service som helseinstitusjonen normalt bør yte ovenfor den enkelte, er ordinært institusjonsutstyr. Dette gjelder også hjelpemidler som kan brukes av flere beboere i institusjonen og som ikke er individuelt tilpasset og til personlig bruk. Utgiftene til dette forutsettes dekket over institusjonens driftsbudsjett.
Denne forståelsen er også lagt til grunn av Trygderetten, jf. blant annet ankesak 05/01466 [TRR-2005-1466]. I denne saken ble «dagseng» i institusjon avslått som utstyr til behandling og pleie.
Folketrygden har imidlertid ansvar for hjelpemidler til personlig bruk for et mer permanent behov, slik som:
- rullestol til personlig bruk (inkl. tilleggsutstyr)
- enkle ganghjelpemidler/rullator til personlig bruk
- kommunikasjonshjelpemidler og kognitive hjelpemidler til personlig bruk
- personlige syns- eller hørselshjelpemidler
- hjelpemidler, beregnet til bruk etter utskriving. Dette gjelder når tidspunktet for utskrivelse er fastsatt, men hvor hjelpemidlene må anskaffes under oppholdet i institusjonen på grunn av opplæring i bruken av hjelpemidlene.
Dette er ikke en uttømmende liste.
Der barn bor i institusjon/barnebolig vil det etter folketrygdlovens regler kunne dekkes noen typer hjelpemidler. I henhold til fast og etablert forvaltningspraksis kan folketrygden i tillegg til de hjelpemidler som det er eksempler på ovenfor også yte stønad til individuelt tilpassede hjelpemidler for trening, stimulering og aktivisering. Denne rettsforståelsen er også lagt til grunn av Trygderetten i ankesak 05/01466 [TRR-2005-1466].
Institusjon må her ikke forveksles med begrepet omsorgsbolig. Bruker som er bosatt i omsorgsbolig anses som hjemmeboende og vil ha rett til hjelpemidler etter folketrygdlovens bestemmelser som andre hjemmeboende, se likevel det som er skrevet om omsorgsbolig under overskriften «Husbankloven».
Alarm/varsling
Alarm/varsling er ikke i seg selv en lovpålagt tjeneste. Kommunens ansvar for å tilby nødvendige og forsvarlige helse- og omsorgstjenester, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2, kan imidlertid betinge bruk av slik alarm. Det er da kommunen som er ansvarlig for tildeling av trygghetsalarm, og annen alarm/varsling der hensikten er å varsle kommunalt ansatt personell. Ansvaret omfatter også eventuell spesialtilpasning av slike alarmer.
At det er kommunen som er ansvarlig for slik alarm/varsling er også lagt til grunn av Trygderetten i deres praksis, jf. 09/01345 [TRR-2009-1345]
Kommunens ansvar er her ikke begrenset til enkle trygghetsalarmer. Kommunen har også ansvar for annet alarm- og varslingsutstyr der slikt utstyr er nødvendig for å kunne gi den enkelte forsvarlig omsorg, jf. her ankesak 09/02270 [TRR-2009-2270] som gjaldt alarm med bevegelsessensor. Det er formålet med utstyret som vil avgjøre om produktet er et kommunalt ansvar eller ikke.
Dersom sporings- og lokaliseringsteknologi (GPS) tas i bruk for å sikre et forsvarlig tjenestetilbud etter helse- og omsorgstjenesteloven, tilfaller ansvaret kommunen. Se også vedlegg 7 om «alarm og varsling». Om bruk av slik velferdsteknologi har Helse- og omsorgsdepartementet uttalt at dette særlig er nyttig og aktuelt i forbindelse med tjenester etter helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2 nr. 6. Blant annet har Helse og omsorgsdepartementet uttalt dette i høringsnotat «Forslag til endringer i pasient- og brukerrettighetsloven – bruk av varslings- og sporingsteknologi i helse og omsorgstjenesten og ... .»
Epilepsialarm er allikevel ikke kommunenes ansvar. Departementet har bestemt at epilepsialarm skal dekkes etter folketrygdlovens bestemmelser, dette selv om alarmen varsler kommunen. Når det gjelder Arbeids- og velferdsetatens ansvar for epilepsialarm og annet varslingsutstyr innad i eget hjem vises det til vedlegg 7 til folketrygdloven § 10-7 a, c, d samt annet og tredje ledd.
Praktisk bistand
Praktisk bistand er en lovpålagt tjeneste, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2 første ledd, nr.6, bokstav b. Innholdet av disse tjenestene er imidlertid ikke fastsatt ytterligere.
Hva som menes med praktisk bistand fremgår blant annet i Prp.91 L (2010-2011). Her er praktisk bistand definert slik:
«Praktisk bistand omfatter hjelp til alle dagliglivets praktiske gjøremål i hjemmet og i tilknytning til husholdningen, for eksempel innkjøp av varer, matlaging og vask av klær og bolig mv. Videre omfattes hjelp til egenomsorg og personlig stell.»
Forståelsen av hva som er praktisk bistand og formålet med slik hjelp er ikke endret med ny lovgivning.
Kommunen kan imidlertid selv velge hvordan de vil dekke nødvendige behov for hjelp. Krav til helhetlig, verdig og forsvarlig tilbud gjelder imidlertid også her.
Som følge av dette er snømåking for funksjonshemmede, som en hovedregel, et kommunalt ansvar. Det kan likevel helt unntaksvis gis stønad til utstyr for snømåking dersom kommunens tilbud om snømåking ikke er tilstrekkelig for at et medlem skal kunne komme seg til skolen, arbeidsplassen eller utdanningsinstitusjonen.
Dagsenter
Et dagsenter mottar pasienter/brukere til opphold om dagen, mens resten av døgnet tilbringes i hjemmet. Innholdet i et dagsentertilbud varierer ofte avhengig av kommunal tilknytning og brukergruppe. Noen steder legges det relativt stor vekt på produksjon og arbeidspregede aktiviteter, mens andre steder er hovedvekten lagt på habilitering, opptrening og pedagogiske formål. Kontakt med andre mennesker og opplæring i sosial atferd er ofte et viktig element i tjenesten.
Kommunale dagtilbud er hjemlet i helse- og omsorgstjenesteloven § 3-3, hvor det blant annet heter:
«Helse- og omsorgstjeneste skal arbeide for at det blir satt i verk velferds- og aktivitetstiltak for barn, eldre og funksjonshemmede og andre som har behov for det»
Kommunen har imidlertid ingen plikt til å opprette dagsenter, og det er derfor opp til den enkelte kommune å bestemme omfang, innhold og organisering av slike tilbud. I noen kommuner inngår dagsenter som en del av kommunens tilbud om lovpålagte tjenester som for eksempel habilitering, rehabilitering og opplæring, jf. første avsnitt.
Det er kommunen som følgelig også har ansvaret for å anskaffe utstyr som skal til for å drive tilbudet og det som må til for at den enkelte skal kunne delta i de planlagte aktivitetene.
Det er likevel ikke slik at dagsenter eller annet aktivitetssenter i kommunal regi har et absolutt ansvar for hjelpemidler. Der folketrygdloven § 10-6 ellers er oppfylt vil man etter folketrygdloven kunne ha rett til personlige hjelpemidler som skal kompensere for grunnleggende behov som å kunne gå, se, høre og kommunisere.
For å kunne avgjøre hvorvidt ansvaret i disse tilfellene tilfaller kommunen, må det gjøres en vurdering av hjelpemiddelets art og formål. Dette innebærer blant annet at dersom aktivitetstilbudet i all hovedsak er knyttet til rehabilitering og habilitering, herunder trening og stimulering, har kommunen ansvar for nødvendige treningshjelpemidler.
I den utstrekning det er usikkerhet om ansvarsforholdet bør det innhentes en uttalelse fra kommune og/eller Fylkesmannen, jf. generell del.
Kilder
Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester (helse- og omsorgstjenesteloven) av 24.6.2011 nr. 30
Forskrift om habilitering og rehabilitering, individuell plan og koordinator av 16.12.2011 nr. 1256.
Prop.91 L (2010-2011) Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m. (forarbeider)
Helsedirektoratet.no
Helse- og omsorgsdepartementet (regjeringen.no)
10. Spesialisthelsetjenesteloven
Lov om spesialisthelsetjenesten m.m. (spesialisthelsetjenesteloven) av 2. juli 1999 nr. 61, erstattet tidligere lov om sykehus og de organisatoriske bestemmelsene i lov om psykisk helsevern. Spesialisthelsetjenesteloven må ses i sammenheng med psykisk helsevernloven, pasient og brukerrettighetsloven, helsepersonelloven og helse- og omsorgstjenesteloven.
Helseforetakenes ansvar for behandlingshjelpemidler
Stønad til behandlingshjelpemidler er fra 1. januar 2003 lagt inn under spesialisthelsetjenesteloven. Det rettslige grunnlaget for ordningen med behandlingshjelpemidler fremgår av spesialisthelsetjenesteloven § 2-1 a, om de regionale helseforetakenes «sørge for ansvar» og av pasientrettighetsloven § 2-1 om rett til nødvendig helsehjelp.
Behandlingshjelpemidler er utstyr som benyttes for å bedre pasientens medisinske tilstand og er en del av behandlingskjeden innenfor spesialisthelsetjenesten. Behandling skjer ved bruk at utstyret utenfor sykehuset, blant annet i pasientens hjem, på arbeidsplassen eller i skole og barnehage.
Når det gjelder behandlingshjelpemidler til beboere i kommunale institusjoner tilfaller også dette ansvaret regionalt helseforetak. Om dette ansvaret skriver Helse og omsorgsdepartementet i brev av 27. april 2012:
«Spesialisthelsetjenesten har ansvar for behandlingshjelpemidler for beboere i kommunale institusjoner på lik linje med hjemmeboende brukere av behandlingshjelpemidler.»
Kombinert behov, i hjemmet, for behandlingshjelpemidler og hjemmesykepleie gir ofte et delt finansieringsansvar hva gjelder forbruksmateriell. Her har helseforetaket ansvaret for alt forbruksmateriell som brukes i direkte tilknytning til behandlingshjelpemidlene, mens kommunen fortsatt skal dekke forbruksmateriell og utstyr som benyttes i stell/behandling av pasienten for øvrig.
De regionale helseforetakene er etter spesialisthelsetjenesteloven ikke ansvarlig for fysisk tilrettelegging i bopel til pasienter som bruker behandlingshjelpemidler. Eksempler på dette er installasjon av klimaanlegg, utbedring av det elektriske anlegget, bygningsmessige endringer og lignende.
Om behandlingshjelpemidler generelt vises det til www.behandlingshjelpemidler.no.
Behandlingshjelpemidler etter folketrygdloven
Folketrygden hadde tidligere ansvar for enkelte behandlingshjelpemidler som var listet opp i vedlegg 7 til rundskriv til § 10-7 a,c,d samt annet og tredje ledd, regler for særskilte hjelpemiddelgrupper. Fra den 1.1.13 er ansvaret for alle behandlingshjelpemidler overført og samlet hos de regionale helseforetakene. Behandlingshjelpemidler er således ikke lenger stønadsberettiget etter folketrygden.
I saker om behandlingshjelpemidler kommer folketrygdloven § 10-8 ikke til anvendelse. For at folketrygdloven § 10-8 skal komme til anvendelse kreves det at den aktuelle ytelsen omfattes av folketrygdloven, samtidig som den faller inn under ansvarsområdet i annen lovgiving.
Kilder
Lov om spesialisthelsetjenesten m.m. (spesialisthelsetjenesteloven) av 2. juli 1999 nr. 61
Veileder for behandlingshjelpemidler i spesialisthelsetjenesten – Del 1: Generelt om ordningen med behandlingshjelpemidler og tilhørende forbruksmateriell
Veileder for behandlingshjelpemidler i spesialisthelsetjenesten – Del 2: Utstyr og anbefalt forbruksmateriell