Sist endret 13.05.2015 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Ytelsesavdelingen, Regelverkskontoret, jf. overskriften:
§ 9-16 Første ledd - Beregning av stønad
[Endret 3/99, 12/14, 5/15]
Bestemmelsene om pleiepenger og opplæringspenger omfatter alle medlemmer som har rett til sykepenger, både arbeidstakere, selvstendig næringsdrivende, frilansere og arbeidsledige. Videre vil et medlem som er midlertidig ute av arbeid kunne få rett til pleiepenger og opplæringspenger, dersom behovet for stønad oppstår i et tidsrom der vilkårene for å få sykepenger etter § 8-47 er oppfylt.
Pleiepenger og opplæringspenger etter § § 9-10 , 9-11, 9-12 og 9-13 ytes av trygden, etter bestemmelsene som gjelder for sykepenger ved egen sykdom. Bestemmelsene om ventetid for selvstendig næringsdrivende, frilanser og den som midlertidig er ute av inntektsgivende arbeid, gjelder likevel ikke. Fra 01.01.2015 har selvstendig næringsdrivende rett til pleie- og opplæringspenger med 100 prosent av grunnlaget i stedet for 65 prosent.
Første ledd innebærer at alle grupper stønadsberettigede får pleiepenger eller opplæringspenger fra trygden fra første dag.
Å gjøre unntak fra ventetidsbestemmelsene når det gjelder pleie- og opplæringspenger ble foreslått i ot.prp. nr. 26 (1996-97). I ot.prp.'en sies blant annet følgende om bestemmelsen:
“Det påløper ingen arbeidsgiverperiode for arbeidstakere etter gjeldende lov § 3-23 [ny lov § § 9-10 , 9-11 og 9-13]. Trygden betaler pleie- og opplæringspenger til arbeidstakere fra første dag. Gjeldende bestemmelser kan medføre forskjellsbehandling av syke barn avhengig av om foreldrene er selvstendig næringsdrivende, frilansere eller arbeidstakere.
Rikstrygdeverket er av den oppfatning at det fra et menneskelig og samfunnsmessig perspektiv er mye som taler for en utvidelse av gjeldende lov § 3-23 ny lov [ny lov § § 9-10 , 9-11 og 9-13] i forhold til selvstendig næringsdrivende m.fl. Problemer oppstår særlig i forhold til § 3-23 nr. 2 [ny lov § 9-13 ], som gir foreldre rett til opplæringspenger ved deltagelse på kurs, se pkt. 3.1. Selvstendig næringsdrivende og andre med ventetid vil sjelden få økonomisk kompensasjon fordi disse tilbudene oftest ikke varer i mer enn to uker. Det offentlige kan dessuten få reduserte utgifter ved at foreldre gjennom opplæring eller kurs, vil kunne få mindre behov for andre tilbud fra det offentlige.
Departementet mener derfor at tilrettelegging for at foreldre kan gi omsorg til alvorlig syke og funksjonshemmede barn bør betraktes som et offentlig ansvar.”
På denne bakgrunn foreslo departementet at det:
“... ytes pleie- og opplæringspenger uten ventetid, men forøvrig etter de samme regler som ved egen sykdom. Dette innebærer at en selvstendig næringsdrivende uten tilleggstrygd eller en person som midlertidig er uten arbeid, vil få rett til pleie- og opplæringspenger med 65 prosent inntektskompensasjon fra første dag. Frilansere vil få rett til 100 prosent av inntektsgrunnlaget.”
Fra 01.01.2015 gis pleie- og opplæringspenger til selvstendig næringsdrivende med 100 prosent av grunnlaget inntil seks ganger grunnbeløpet.
Det er ikke noe vilkår for å få pleiepenger og opplæringspenger at retten til omsorgspenger etter § 9-5 er brukt opp. I tilfeller der arbeidsgiveren har utbetalt omsorgspenger etter § 9-5 og trygdekontoret finner at vilkåret for ytelse etter § 9-11 også var oppfylt for samme tidsrom, kan ytelsen refunderes til arbeidsgiveren. Arbeidsgiveren må da gjøres oppmerksom på at disse dagene ikke skal medregnes i de dagene det kan ytes omsorgspenger for etter § 9-5.
Pleiepenger og opplæringspenger ytes ellers på samme måte som ved sykepenger.
Etterfølgende sykmelding
Det kan forekomme at en person som mottar pleiepenger etter § 9-11 blir sykmeldt for egen sykdom. Hvis arbeidstakeren har mottatt pleiepenger i mer enn 14 dager anses arbeidsforholdet som opphørt i trygderettslig forstand, jf. § 8-18 . Det påløper da ingen arbeidsgiverperiode og sykepenger for egen sykdom ytes i slike tilfeller av trygden fra første dag.