Utarbeidet av Rikstrygdeverket , 24.02.2006
Sist endret 30.09.2013 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Ytelsesavdelingen, Regelverkskontoret jf overskriftene:
Omfang
Hvordan graderes pleiepengene? (ny)
Det er et generelt krav om at barnet skal ha behov for kontinuerlig tilsyn og pleie fra en eller begge foreldrene for at det skal foreligge rett til pleiepenger etter §§ 9-10 og 9-11. På grunn av dette kravet har departementet tidligere ment at det ikke var anledning til å yte graderte pleiepenger. Heller ikke forarbeidene til disse bestemmelsene nevner muligheten for graderte ytelser. Det har imidlertid vært åpnet for at stønaden kan graderes i slutten av pleiepengeperioden i inntil to måneder når barnet som et ledd i rehabiliteringen deltar helt eller delvis i barnehage/skole. Det har også vært gitt adgang til gradering av ytelsen på bakgrunn av at foreldrene har ønsket å dele rettighetene mellom seg.
Trygderetten har i to ankesaker (03/03918 og 04/02066) opphevet vedtak om avslag på graderte pleiepenger og hjemvist til ny behandling i Trygdeetaten. Retten la vekt på at det etter folketrygdloven § 9-16 ytes pleiepenger etter de samme bestemmelser som for sykepenger fra trygden, og hjemviste sakene fordi fylkestrygdekontoret ikke hadde vurdert forholdet til bestemmelsen i § 8-13 om graderte sykepenger. Departementet var ikke enig i Trygderettens begrunnelse, men fant likevel at det burde tilstås graderte pleiepenger i de aktuelle sakene og i lignende saker.
I Ot.prp. nr. 22 (2005-2006) ble det fremmet forslag om å utvide muligheten for gradering av pleiepenger. Departementet uttalte følgende:
”Det fremgår av tilbakemeldinger fra flere fylker at graderingsmuligheten er for snever. Initiativ til spesialtilpassede ordninger i barnehage/SFO/skole må tas av foreldre i samarbeid med kommunen. Pleiepenger vil imidlertid bortfalle hvis en ordning opprettes og motivasjonen til å etablere en slik ordning vil være liten for foreldrene. Resultatet vil ofte være at foreldrene velger fulle pleiepenger og da mottar høyere ytelse enn hva som i realiteten ville vært nødvendig og hensiktsmessig. Foreldrenes kontakt med arbeidslivet blir dermed svekket og barna mister muligheter til å delta delvis i aktiviteter sammen med andre barn. Noen ganger kan også slike aktiviteter være en del av behandlingen av det enkelte barn.
Departementet foreslår på denne bakgrunn at pleiepenger etter både §§ 9-10 og 9-11 skal kunne graderes ned til 50 prosent. Dette vil gjøre det mulig for foreldrene å holde kontakt med arbeidslivet og dessuten kunne sikre at barnet får verdifull stimulans. Det forutsettes at vilkårene for å kunne tilstå fulle pleiepenger etter §§ 9-10 og 9-11 i utgangspunktet er oppfylt. Barnet trenger følgelig kontinuerlig tilsyn og pleie, men får slikt tilsyn i barnehage/skole, ved kommunale tilsyns-/avlastningsordninger eller av besteforeldre mv. deler av dagen eller noen dager i uken.”
Departementet understreket særlig at forslaget ville innebære en større mulighet for foreldrene til å komme frem til mer fleksible løsninger og samtidig opprettholde kontakten med arbeidslivet.
Ved lov av 16.12.05 nr. 119 ble folketrygdloven tilføyd en ny § 9-11a som innebærer at det kan tilstås graderte pleiepenger ned til 50 % fra begynnelsen av en stønadsperiode eller i en løpende stønadsperiode uten tidsbegrensning. Det er en forutsetning at barnet i utgangspunktet trenger kontinuerlig tilsyn og pleie, men at barnets omsorgsbehov er dekket ved tilsynsordning deler av dag eller noen dager i uken. Bestemmelsen gjelder både pleiepenger etter §§ 9-10 og 9-11. Den nye bestemmelsen trådte i kraft 1. januar 2006, og gjelder også for løpende stønadstilfeller.
Se også kommentarene til §§ 9-10 og 9-11.
Omfang
[Endret 3/08, 1/11. 12/12, 2/13, 9/13]
Graderte pleiepenger etter § 9‑11a omfatter både tilfeller der det kan ytes pleiepenger etter § 9‑10 og etter § 9‑11 .
Det er en forutsetning for å kunne tilstå graderte pleiepenger at barnet har behov for kontinuerlig tilsyn og pleie, men den som mottar graderte pleiepenger må ikke ha ansvaret for å utøve nødvendig tilsyn og pleie på egen hånd. Der det er etablert en tilfredsstillende tilsyns- eller avlastningsordning deler av dagen eller noen dager i uken, vil det være andre enn de som mottar pleiepenger som delvis ivaretar dette behovet, for eksempel lærere, barnehagepersonell, støttepedagoger eller lignende.
Hvordan graderes pleiepengene ?
[Tilføyd 9/13]
Utgangspunktet er at pleiepengene skal graderes ut fra omfanget av tilsynet barnet får. Tilsynet måles opp mot en normalarbeidsdag/ normalarbeidsuke. Pleiepengene kan graderes ned til 50 prosent. Hvis barnet har en tilsyns- eller avlastningsordning på mer enn 50 prosent av en normalarbeidsdag/normalarbeidsuke, faller pleiepengene bort.
Faste, regelmessige opphold i etablerte avlastningsordninger gir reduksjon av pleiepenger. I slike tilfeller vil det være rimelig å forvente at mor eller far delvis kan beholde eller gjenoppta arbeidstilknytning. Når det syke barnet enkelte ganger besøker avlastningsordningen på gode dager, og disse besøkene er sporadiske, uregelmessige og av kort varighet, skal det ikke foretas reduksjon tilsvarende besøkstiden. Utvikler besøkene seg etter hvert til mer forutsigbare og regelmessige opphold, skal pleiepengene avkortes, jf. § 9-11a
Dersom det er et avvik mellom omfanget av tilsynet barnet får av andre og hvor mye foreldrene har i tapt arbeidsinntekt, må det foretas en konkret vurdering av hva som er årsaken til avviket, og om dette er et forhold som kan tas hensyn til ved gradering av pleiepengene.
I tillegg til omfanget av tilsynet barnet får av andre kan følgende forhold også tas hensyn til ved gradering av pleiepenger:
Foreldrene må være tilgjengelige for barnet
Dersom foreldrene må være tilgjengelig hele eller deler av dagen fordi det kun er foreldrene som kan ivareta pleien av barnet, og dette sannsynliggjøres og begrunnes av lege, kan det gis pleiepenger til foreldrene mens barnet har tilsyn av andre. Dette vil være i spesielle tilfeller, for eksempel ved psykiske lidelser hos barnet eller ved alvorlig progredierende sykdom hos barnet hvor tilstanden stadig endrer seg. Det vil da ikke være etablert en tilfredsstillende tilsynsordning, jf trygderettskjennelsene 11/00015, 11/00861 og 11/00720. Pleiepenger graderes i forhold til omfang av eventuelt arbeid/inntekt.
Kommunen har plikt til å gi barnet et forsvarlig tilbud så lenge det er på skolen. Det inkluderer også håndtering av legemidler i skoletiden. Kunnskapsdepartementet har uttalt at skoleeier skal "sørge for at eleven mottar hjelp til legemiddelhåndtering den tiden barnet oppholder seg i skole og skolefritidsordning. Dersom legemiddelhåndteringen er av en slik karakter at den krever helsefaglig kompetanse har eleven rett til nødvendig helsehjelp etter helselovgivningen." Foreldrene kan som hovedregel ikke få pleiepenger for å være i beredskap eller stille opp på skolen for å gi barnet legemiddel, da dette er kommunens ansvar. Unntak vil være dersom det kun er foreldrene som kan gjøre dette, og det er medisinsk begrunnet av lege.
Barnet har en svært alvorlig progredierende sykdom
I disse tilfellene vil foreldrene ha en kontinuerlig rett til pleiepenger, og pleiepengene kan da løpe over flere år. Dersom barnet har et særdeles stort pleiebehov kan det være vanskelig for foreldrene å jobbe hele den tiden barnet har tilsyn av andre. De kan ha behov for å hvile/rekreasjon for å klare omsorgsoppgavene resten av døgnet. I slike saker bør det foretas en konkret vurdering av om det kan gis pleiepenger uavhengig av om barnet har tilsyn andre. I vurderingen skal det tas hensyn til det totale hjelpetilbudet foreldrene benytter seg av som, omsorgslønn fra kommunen, avlastning, private pleieforhold dekket av forhøyet hjelpestønad eller lignende.
Må følge barnet til og fra skole/barnehage
Det følger av opplæringsloven kapittel 7 at kommunen (ev. fylkeskommunen) har plikt til å sørge for skyss, herunder reisefølge, og til å dekke eventuelle behov for et barns tilsyn før/etter undervisning. Dersom barn i barnehage har rett til spesialpedagogisk hjelp etter § 5-7 foreligger rett til skyss fra kommunen til/fra barnehage.
I de tilfellene barnet har krav på transport til skole/barnehage, legger vi til grunn at denne ordningen benyttes. Reisetid skal kun vurderes dersom det dokumenteres fra lege at det er helt nødvendig av medisinske grunner at det er foreldrene selv som følger dem til og fra skole. Dersom foreldrene får vesentlig lengre reisevei til jobb fordi de må følge barnet til barnehage/skole, og det er avvik mellom tilsynsgrad og tapt inntekt, kan den ekstra reisetiden tas hensyn til ved gradering av pleiepengene. Med vesentlig lengre reisevei menes tilfeller der den ekstra reisetiden utgjør 30 minutter eller mer pr dag. Ved beregning av reisetid, se punktet under.
Reisetid til og fra jobb
I utgangspunktet er reisetid til og fra jobb noe foreldrene har uavhengig av barnets sykdom og skal ikke dekkes av pleiepenger. I tilfeller der inntektstapet til foreldrene er større enn tilsynsgraden tilsier og nødvendig reisetid er årsak til avviket, kan nødvendig og rimelig reisetid til og fra arbeid i enkelte tilfeller likevel tas hensyn til ved gradering av pleiepenger. Dette vil for eksempel være tilfelle der man er alene om omsorgen for barnet eller andre tilfeller der man ikke kan dele på å levere og hente barnet. For å beregne reisetid kan gulesider.no brukes som grunnlag for vurderingen. Hvis offentlig kommunikasjon benyttes skal den faktiske reisetiden med tog/buss/båt for å komme til arbeidsplassen benyttes. Den som søker om graderte pleiepenger må dokumentere eventuell reisetid til arbeidet. Dersom forelderen må følge barnet til og fra skolen i tillegg er det den totale reisetiden som skal medregnes.
Pleiepenger kan graderes ned til 50 prosent. Ved gradering av pleiepenger må det tas utgangspunkt i omfanget av tilsynsordningen og andre forhold som kan tillegges vekt ved graderingen, se punktene ovenfor. Dersom utfallet av vurderingen gir en grad på mindre enn 50 prosent pleiepenger, foreligger det ingen rett til pleiepenger.
Eksempel 1: Barnet går på skole fem timer hver dag fra kl. 9-14 (25 timer per uke). Det foreligger da i utgangspunktet ikke rett til pleiepenger da tilsynsordningen utgjør mer enn 50 prosent av en normalarbeidsuke på 37,5 timer. Det er videre dokumentert i saken at foreldrene selv må følge barnet til og fra skolen, og at det tar 30 minutter ekstra hver vei i forhold til veien fra hjemmet til arbeidsplassen. Antallet timer foreldrene kan være i jobb med tilsynet vil fortsatt utgjøre mer enn 50 prosent av normalarbeidsuke (20 timer pr uke), og det foreligger ikke rett til pleiepenger selv om det er tatt hensyn til ekstra reisetid fordi foreldrene må følge barnet til og fra skole.
Eksempel 2: Barnet går på skole fem timer hver dag fra kl. 9-14 (25 timer per uke). Det foreligger da i utgangspunktet ikke rett til pleiepenger da tilsynsordningen utgjør mer enn 50 prosent av en normalarbeidsuke på 37,5 timer Far er enslig forsørger og har ingen å dele tilsynet av barnet med. Han har 1 time reisevei til /fra jobb og antallet timer han kan være i jobb utgjør 3 timer per dag (15 timer per uke). Dette utgjør mindre enn 50 prosent av en normalarbeidsuke, og far vil ha rett til graderte pleiepenger.
Det er mulig for foreldrene å dele de graderte pleiepengene mellom seg, så lenge den totale graden med pleiepenger er 50 prosent eller mer. Dersom foreldrene deler de graderte pleiepengene mellom seg, kan man ikke dele slik at den ene forelderen vil motta under 20 prosent pleiepenger. Når det gjelder beregning av stønadens størrelse, vises det til § 9-16, som igjen viser til bestemmelsene i kapittel 8, se § 8‑13 om graderte sykepenger.