F19.12.2003 nr 1671
Forskrift om forebyggings- og tilretteleggingstilskudd for ansatte i virksomheter som har inngått samarbeidsavtale om et mer
inkluderende arbeidsliv og honorar til bedriftshelsetjenesten (forskrift om forebyggings- og tilretteleggingstilskudd for
IA-virksomheter og BHT-honorar)
2014-10-29
Fastsatt av Sosialdepartementet (nå Arbeids- og sosialdepartementet) 19. desember 2003 med hjemmel i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven)
§ 8-6 femte ledd, § 8-7a femte ledd og § 21-12 sjette ledd.
Endret ved F02.03.2005 nr 191 i kraft straks, F30.06.2006 nr 790 i kraft 01.07.2006, F21.02.2007 nr 191 i kraft 01.03.2007,
F27.11.2013 nr. 1362 i kraft 01.01.2014, F04.07.2014 nr. 951 i kraft 01.09.2014.
§ 1. Formål
Forebyggings- og tilretteleggingstilskudd skal bidra til å stimulere og støtte opp under forebyggende- og tilretteleggende tiltak i virksomheter som har undertegnet samarbeidsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv. Bruken av tilskuddet skal understøtte målene i IA-avtalen.
Tilskuddet skal bidra til å stimulere til gjennomføring av forebyggende og tilretteleggende tiltak gjennom å redusere sykefraværet og hindre frafall fra arbeidslivet.
Tilskuddet skal gi en tidsbegrenset kompensasjon for virksomhetens merutgifter og merinnsats i tilknytning til tiltak. Formålet med tiltaket kan enten være å forebygge eller tilrettelegge, eller være rettet mot begge formålene samtidig.
Tilskudd til bedriftshelsetjenesten (BHT-honorar) skal stimulere til at arbeidsgivere legger til rette for at arbeidstakere med nedsatt funksjonsevne kan opprettholde arbeidsforholdet, og inkludere arbeidstakere med nedsatt funksjonsevne i arbeidslivet.
§ 2.Hvem tilskuddet kan ytes til
Det kan ytes tilskudd til arbeidsgiver som iverksetter tiltak med det formål å forebygge sykefravær og hindre frafall fra arbeidslivet.
Tilskudd kan ytes til tiltak for én arbeidstaker og til grupper av arbeidstakere som har det samme behovet for forebyggende og tilretteleggende tiltak, og som står i fare for å bli sykmeldt, er sykmeldt og mottar sykepenger, eller mottar arbeidsavklaringspenger.
Det kan også ytes fortsatt tilskudd dersom arbeidstakeren blir friskmeldt uten at tiltaket er fullført der dette anses nødvendig.
§ 3.Hva tilskuddet kan ytes til
Tilskudd kan ytes til individtiltak og gruppetiltak som kompensasjon for virksomhetens merutgifter og merinnsats. Tiltaket må vurderes som nødvendig og hensiktsmessig.
Det kan ytes tilskudd til følgende tiltak:
a) Opplæring i nye arbeidsoppgaver eller annen form for tilrettelegging, som tilskudd til kurs og kortere opplæringstiltak og arbeidsutprøving.
b) Transport til og fra arbeidsplassen der tilrettelagt arbeid bare er mulig på en annen arbeidsplass innenfor virksomheten enn der arbeidstaker til daglig arbeider.
c) Bruk av ekstrapersonell når arbeidstaker må avlastes eller endre oppgaver, uten å være sykmeldt eller ved siden av en gradert sykmelding.
d) Kjøp eller leie av gjenstander og arbeidshjelpemidler.
e) Annet fysisk utstyr og tiltak som kan virke tilretteleggende og forebyggende, utover det som kan forventes at arbeidsgiver stiller til rådighet.
f) Bistand fra godkjent bedriftshelsetjeneste i tilknytning til tidlig avklaring, oppfølging av eller tilrettelegging for arbeidstakere som står i fare for å bli eller allerede er sykmeldte. Bistand fra godkjent bedriftshelsetjeneste i tilknytning til kartlegging av risikofaktorer og utredning av behov for forebygging og tilrettelegging av arbeidsplassen for at personer kan beholde eller komme tilbake til arbeid.
g) Opplæringstiltak som kurs i risikovurdering, konflikthåndtering, kommunikasjonstrening, jobbmestring eller arbeidsstillinger. Opplæring av ansatte, representanter for ansatte som tillitsvalgte, og leder for å heve kompetansen i å forebygge sykefravær. Lovpålagte HMS-kurs omfattes ikke. Både utgifter i forbindelse med opplæringstiltaket og utgifter knyttet til bruk av ekstraressurser for å sikre en normal drift under opplæringen støttes.
h) Andre tiltak som kan forebygge sykefravær og hindre frafall fra arbeidslivet.
Tilskuddet kan ikke ytes til:
a) Behandling.
c) Tiltak som følger av arbeidsmiljøloven.
d) Generelle velferdstiltak som frukt og grønt, sunn mat og sosiale arrangementer.
§ 4.Tilskuddet kan ytes etter søknad fra arbeidsgiver
Arbeidsgiver må i søknaden dokumentere at tiltaket eller tiltakene vil medføre merutgifter eller merinnsats som minst tilsvarer tilskuddssatsene, se § 5.
Søknad om individtiltak skal være utarbeidet i et samarbeid mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Den individuelle oppfølgingsplanen, jf. arbeidsmiljøloven § 4-6tredje ledd, skal legges ved søknaden. Søknaden skal inneholde en beskrivelse av det eller de tiltakene som planlegges gjennomført, og hvordan tiltaket eller tiltakene er planlagt evaluert
Søknad om gruppetiltak skal utarbeides i et samarbeid med tillitsvalgt eller ansattrepresentant, verneombud og arbeidsmiljøutvalg. Søknaden skal inneholde en beskrivelse av det eller de tiltakene som planlegges gjennomført, og hvordan tiltaket eller tiltakene er planlagt evaluert.
§ 5.Tilskuddets satser og varighet
Departementet fastsetter satsene og varigheten av forebyggings- og tilretteleggingstilskuddet og honorar til bedriftshelsetjenesten slik:
a) Tilskudd til tiltak for enkeltpersoner kan ytes med lav eller høy dagsats i en tidsbegrenset periode på inntil 12 uker. En ny periode på inntil 12 uker kan innvilges, dersom evaluering og ny søknad viser at fortsatt tiltak er nødvendig og hensiktsmessig. Perioden kan utvides ytterligere med 12 uker dersom det foreligger særlige grunner til det. Tilskudd til enkeltpersoner er begrenset til et maksimalbeløp som tilsvarer høy dagsats i 36 uker (180 dager).
b) Tilskudd til tiltak som omfatter grupper av arbeidstakere med samme behov, kan ytes med lav eller høy dagsats ganger antall tiltaksdeltakere i en tidsbegrenset periode på inntil 12 uker. En ny periode på inntil 12 uker kan innvilges, dersom evaluering og ny søknad viser at fortsatt tiltak er nødvendig og hensiktsmessig. Tilskudd til gruppetiltak er begrenset til et maksimalbeløp som tilsvarer høy dagsats i 24 uker (120 dager).
c) Tilskudd til gjenstander og arbeidshjelpemidler, jf. § 3 andre ledd bokstav d, og annet fysisk utstyr, jf. § 3 andre ledd bokstav e, er begrenset til et maksimalbeløp som tilsvarer høy dagsats for en person i 12 uker (60 dager).
d) Tilskudd til bedriftshelsetjeneste (BHT-honorar) er begrenset til seks timer per oppdrag, inklusive deltakelse på dialogmøte for inntil to timer per oppdrag.
Satsene reguleres årlig av departementet.
§ 6.Vedtaksmyndighet og klageadgang
§ 7.Kontroll og sanksjon
Arbeids- og velferdsetaten skal kontrollere at tiltaket er gjennomført og tilskuddet benyttet som beskrevet i søknaden. Arbeids- og velferdsetaten kan holde tilbake den økonomiske kompensasjonen til arbeidsgiver, dersom tiltaket ikke er gjennomført som forutsatt ved innvilgelsen av den.
§ 8. Ikrafttredelse
F04.07.2014 nr. 951 i kraft 01.09.2014. Forskriftens tittel er endret. Før endring:
Forskrift om tilretteleggingstilskudd.
F04.07.2014 nr. 951 i kraft 01.09.2014. § 1 er endret. Før endring:
§ 1. Formål
Tilretteleggingstilskudd skal bidra til å stimulere inkluderende arbeidslivsvirksomheter i privat og offentlig sektor til å legge til rette for at arbeidstakere som på grunn av sykdom, skade eller lyte har redusert arbeidsevne, kan opprettholde arbeidsforholdet.
Tilskuddet skal gi en tidsbegrenset kompensasjon for virksomhetens merutgifter/merinnsats i forbindelse med et konkret tilretteleggingstiltak.
F04.07.2014 nr. 951 i kraft 01.09.2014. § 2 er endret. Før endring:
§ 2. Målgruppe
Arbeidstaker som gjennomfører et konkret og tidsbegrenset tilretteleggingstiltak som er nødvendig og hensiktsmessig med sikte på å opprettholde arbeidsforholdet, forebygge eller redusere sykefraværet og hindre frafall eller utstøting fra arbeidslivet. Tilretteleggingstiltaket må være planlagt i dialog mellom arbeidstakeren og arbeidsgiveren, jf. § 6.
F04.07.2014 nr. 951 i kraft 01.09.2014. § 3 er endret. Før endring:
§ 3. Personkrets
Det kan ytes tilskudd for sykmeldte arbeidstakere som mottar sykepenger eller arbeidsavklaringspenger og har behov for tilrettelegging. Det kan også ytes tilretteleggingstilskudd for arbeidstakere som står i fare for å bli sykmeldt. Det kan ytes tilskudd både til enkeltarbeidstakere og til grupper av arbeidstakere med samme behov for tilrettelegging.
Dersom tiltaket ikke er avsluttet når arbeidstakeren blir friskmeldt, kan det ytes fortsatt tilskudd dersom dette anses nødvendig.
F27.11.2013 nr. 1362 i kraft 01.01.2014. § 3 første ledd første punktum er endret. Før endring:
Det kan ytes tilskudd for sykmeldte arbeidstakere som mottar sykepenger eller rehabiliteringspenger og har behov for tilrettelegging.
F02.03.2005 nr 191 i kraft straks. § 3 første ledd nytt tredje punktum.
F04.07.2014 nr. 951 i kraft 01.09.2014. § 4 er endret. Før endring:
§ 4. Tilskudd til arbeidsgiver
Tilskuddet kan ytes ved igangsetting og gjennomføring av tiltak i form av utprøving, tilrettelegging, opplæring eller arbeidstrening. Det kan ytes tilskudd til opplæring i nye arbeidsoppgaver eller annen form for tilrettelegging, herunder tilskudd til kurs og kortere opplæringstiltak, og til utgifter knyttet til arbeidsutprøving.
Det kan ytes tilskudd til transport til og fra arbeidsplassen der tilrettelagt arbeid bare er mulig på en annen arbeidsplass innenfor virksomheten enn der den sykmeldte til daglig arbeider.
Det kan ytes tilskudd til merutgifter til vikar/ekstrahjelp forebyggende eller ved siden av gradert sykmelding.
Det kan ytes tilskudd til kjøp av gjenstander/arbeidshjelpemidler. Tilskuddet kan ikke benyttes til kjøp av gjenstander/arbeidshjelpemidler som kan dekkes etter folketrygdlovens § 10-5.
Det kan ikke ytes tilskudd til behandling.
F02.03.2005 nr 191 i kraft straks. § 4 andre ledd er endret. Før endring:
Det ytes ikke tilskudd etter denne forskrift til kjøp av gjenstander eller behandling, til transport til og fra arbeidsplassen og til merutgifter til vikar/ekstrahjelp.
F27.11.2013 nr. 1362 i kraft 01.01.2014. § 4 tredje ledd er endret. Før endring:
Det kan ytes tilskudd til merutgifter til vikar/ekstrahjelp forebyggende eller ved siden av gradert sykmelding. Tilskuddet kan ikke benyttes til merutgifter til vikar/ekstrahjelp når den sykmeldte er på aktiv sykmelding.
F02.03.2005 nr 191 i kraft straks. § 4 nytt tredje ledd.
F21.02.2007 nr 191 i kraft 01.03.2007. § 4 fjerde ledd er endret. Før endring:
Det ytes ikke tilskudd etter denne forskrift til kjøp av gjenstander eller behandling.
F02.03.2005 nr 191 i kraft straks. § 4 nytt fjerde ledd.
F21.02.2007 nr 191 i kraft 01.03.2007. § 4 nytt femte ledd.
F04.07.2014 nr. 951 i kraft 01.09.2014. § 5 er endret. Før endring:
§ 5. Tilskuddets størrelse og varighet
Departementet fastsetter satsene for tilskudd etter denne forskrift. Tilskuddsbeløpet beregnes på følgende måte:
a) Tilretteleggingstilskudd til tiltak for enkeltpersoner kan gis med lav eller høy dagsats i en tidsbegrenset periode på inntil 12 uker. Dersom evaluering og ny søknad viser at fortsatt tilrettelegging er nødvendig og hensiktsmessig, kan det fattes vedtak om en ny periode på inntil 12 uker. Dersom det foreligger særlige grunner, kan tilskuddsperioden utvides med ytterligere 12 uker. Tilretteleggingstilskudd til enkeltpersoner er begrenset oppad til et maksimalbeløp som tilsvarer høy dagsats i 36 uker (180 dager).
b) Tilretteleggingstilskudd til tiltak som omfatter grupper av arbeidstakere med samme behov for tilrettelegging, kan gis med et beløp svarende til dagsatsen ganger antall tiltaksdeltakere i en tidsbegrenset periode på inntil 12 uker. Dersom evaluering og ny søknad viser at fortsatt tilrettelegging er nødvendig og hensiktsmessig, kan det fattes vedtak om ny periode på inntil 12 uker. Tilretteleggingstilskudd til gruppetiltak er begrenset oppad til et maksimalbeløp som tilsvarer høy dagsats for en person i 24 uker (120 dager).
c) Tilretteleggingstilskudd til gjenstander/arbeidshjelpemidler er begrenset oppad til et maksimalbeløp som tilsvarer høy dagsats for en person i 12 uker (60 dager).
F27.11.2013 nr. 1362 i kraft 01.01.2014. § 5 er endret. Før endring:
Departementet fastsetter satsene for tilskudd etter denne forskrift. Dersom tiltaket omfatter flere arbeidstakere i målgruppen kan tilskuddet ytes med et beløp svarende til dagsatsen ganger antall tiltaksdeltakere.
Tilskuddet utbetales etterskuddsvis.
Tilretteleggingstilskudd kan gis i en tidsbegrenset periode på opptil 12 uker. Dersom evaluering og ny søknad viser at fortsatt tilrettelegging er nødvendig og hensiktsmessig, kan det fattes vedtak om en ny periode på inntil 12 uker. Dersom det foreligger særlige grunner, kan tilskuddsperioden utvides med ytterligere 12 uker. Tilskudd kan maksimalt ytes i til sammen 36 uker.
F04.07.2014 nr. 951 i kraft 01.09.2014. § 6 er endret. Før endring:
§ 6. Dokumentasjon
Arbeidsgiver må dokumentere at tiltaket vil medføre merutgifter/merinnsats minst tilsvarende tilskuddssatsene, jf. § 5 første ledd.
Arbeidsgiver og arbeidstaker skal i fellesskap utarbeide en individuell oppfølgingsplan, jf. arbeidsmiljøloven § 4-6tredje ledd som blant annet skal inneholde en beskrivelse av de tilretteleggingstiltakene som planlegges. Oppfølgingsplanen og dokumentasjon fra arbeidsgiver skal følge søknaden.
F30.06.2006 nr 790 i kraft 01.07.2006. § 6 andre ledd første punktum er endret. Før endring:
Arbeidsgiver og arbeidstaker skal i fellesskap utarbeide en individuell oppfølgingsplan, jf. arbeidsmiljøloven § 13 som blant annet skal inneholde en beskrivelse av de tilretteleggingstiltakene som planlegges.
F04.07.2014 nr. 951 i kraft 01.09.2014. § 7 er endret. Før endring:
§ 7. Vedtaksmyndighet. Anke
Søknad om tilretteleggingstilskudd sendes til det organ i Arbeids- og velferdsetaten som Arbeids- og velferdsdirektoratet bestemmer.
Vedtak etter denne forskriften fattes av det organ i Arbeids- og velferdsetaten som Arbeids- og velferdsdirektoratet bestemmer.
Vedtak etter denne forskrift kan ikke ankes inn for Trygderetten.
F30.06.2006 nr 790 i kraft 01.07.2006. § 7 første ledd er endret. Før endring:
Søknad om tilretteleggingstilskudd sendes til Arbeidslivssentrene eller trygdekontor.
F30.06.2006 nr 790 i kraft 01.07.2006. § 7 andre ledd er endret. Før endring:
Trygdekontoret eller den Rikstrygdeverket bestemmer, gjør vedtak etter denne forskrift.
F04.07.2014 nr. 951 i kraft 01.09.2014. § 8 er opphevet. Tidligere § 9 er nå § 8. Før endring:
§ 8. Kontroll og sanksjon
Arbeids- og velferdsetaten skal kontrollere at tiltakene blir gjennomført og tilskudd blir benyttet som forutsatt i denne forskrift.
Arbeids- og velferdsetaten kan holde tilbake ytelser til arbeidsgiver dersom tilretteleggingstiltaket ikke gjennomføres etter forutsetningene for denne forskriften.
F30.06.2006 nr 790 i kraft 01.07.2006. § 8. Ordet "Trygdeetaten" er endret til "Arbeids- og velferdsetaten". Før endring:
Trygdeetaten skal kontrollere at tiltakene blir gjennomført og tilskudd blir benyttet som forutsatt i denne forskrift.
Trygdeetaten kan holde tilbake ytelser til arbeidsgiver dersom tilretteleggingstiltaket ikke gjennomføres etter forutsetningene for denne forskriften.