Sist endret 27.02.13 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Tjenesteavdelingen Sykefraværskontoret og Ytelsesavdelingen, Regelverkskontoret,
jf overskriften:
§ 8-5 første ledd - Rett til sykepenger i opptil 12 uker ved friskmelding til arbeidsformidling
[Endret 7/98, 11/11]
§ 8-5 hadde med noen språklige endringer en tilsvarende bestemmelse i den tidligere folketrygdlov. Nytt er imidlertid at det i andre ledd kreves at arbeidsforhold er opphørt i samsvar med arbeidsmiljølovens bestemmelser.
Ved lov av 21. desember 1990 nr. 80 (Ot.prp. nr. 3 (1990-91)) ble tilsvarende paragraf i den tidligere folketrygdlov tilføyd en ny bestemmelse om friskmelding til arbeidsformidling. Ordningen ble innført med virkning fra 1. juli 1991 og innebar en rett til sykepenger for en tidsrom på inntil 12 uker. Det var et vilkår at den sykmeldte stod tilmeldt arbeidsformidlingen som reell arbeidssøker.
Paragrafen gjelder i prinsippet for alle grupper sykepengeberettigede, det vil si både arbeidstakere, selvstendig næringsdrivende og frilansere. Fordi det er et vilkår at man har meldt seg som arbeidssøker hos NAV vil nok bestemmelsen først og fremst angå arbeidstakere.
[Endret 11/11, 2/13]
Retten til sykepenger er som hovedregel betinget av at en person på grunn av sykdom er arbeidsufør i forhold til ethvert arbeid. Denne regelen må likevel praktiseres med rimelighet, og det er lang praksis for å godta yrkesuførhet ved kortere sykmeldinger. Se kommentarer til § 8-4 første ledd om arbeidsuførhet. Arbeidskonflikt gir ikke grunn til å regnes som yrkesufør.
I henhold til § 8-5 første ledd kan en person som er yrkesufør og derfor har rett til sykepenger i en kortere periode, få sykepenger i ytterligere 12 uker etter denne paragrafen dersom visse vilkår er oppfylt.
Formålet med bestemmelsen er, så tidlig som mulig, å bringe den sykmeldte ut av en passiv rolle som trygdemottaker og over i en aktiv rolle som arbeidssøkende. Bestemmelsen er aktuell i tilfeller der den sykmeldte kan og bør prøve å komme i arbeid igjen, selv om det ikke er grunnlag for friskmelding til et hvilket som helst yrke. Formålet med bestemmelsen er også å motvirke at en sykmeldt lider et umiddelbart inntektstap fordi sykepengene stanses, når man ikke lenger kan godta yrkesuførhet.
NAV må undersøke om legen har angitt på sykmeldingsattesten at vedkommende kan friskmeldes til arbeidsformidling. I så fall må friskmeldingen registreres og det må sendes brev til medlemmet som inneholder en orientering om vedkommendes rettigheter. Det er utarbeidet et standardbrev til bruk ved friskmelding til arbeidsformidling .
Initiativet til friskmelding til arbeidsformidling bør også tas av NAV i forbindelse med oppfølging av den sykmeldte. NAV kan ikke ensidig basere seg på legens initiativ. NAVs initiativ kan innebære at saken tas opp med behandlende lege, eller at det vurderes arbeidsrettede tiltak . Rådgivende overlege vil kunne være en sentral samarbeidspartner og støtte ved vurderingen av friskmelding til arbeidsformidling. NAV-kontoret må gjennomføre en behovsvurdering, slik at bruker sikres riktig oppfølging .
Dersom maksimumstiden for sykepenger utløper i 12-ukers perioden ( tiltaksperioden ), jf. § 8-12 , stanses utbetalingen av sykepenger .
Hvis medlemmet starter i heltidsarbeid som varer kortere enn tiltaksperioden, kan man gå tilbake til sykepenger ut tiltaksperioden. Dette gjelder så lenge sykepengeretten er i behold, jf § 8-12. Hvis medlemmet starter i deltidsarbeid, kan man ha rett til sykepenger for den delen man ikke er i arbeid. Arbeider man mer enn 80 prosent, har man ikke rett til sykepenger, jf § 8-13.
Tiltaket egenetablering av egen virksomhet kan ikke kombineres med sykepenger. Tiltaket er kun aktuelt når man mottar dagpenger eller arbeidsavklaringspenger.
Dersom medlemmer som hever sykepenger etter denne bestemmelsen avslår tilbud om høvelig arbeid eller kvalifisering eller på annen måte ikke lenger anses som arbeidssøkende, må NAV-kontoret vurdere retten til sykepenger.
[Endret 11/11]
Etter andre ledd er det et vilkår at arbeidsforholdet har opphørt på ordinær måte i henhold til arbeidsmiljøloven. Videre må vedkommende stå tilmeldt NAV som reell arbeidssøker og sende meldekort. For å sikre korrekt ytelsesberegning skal NAV Forvaltning utbetale sykepenger i tiltaksperioden etterskuddsvis på bakgrunn av innsendte meldekort.