Sist endret 31.12.2014 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Ytelsesavdelingen, Regelverkskontoret:
Tekst er gjennomgått og begrepet"Uførepensjon" er endret til "Uføretrygd".
Innhold
1. Samordningsprinsipp
2. Pensjon fra offentlig tjenestepensjonsordning - folketrygdloven § 4-26 bokstav a
3. Alderspensjon fra privat tjenestepensjonsordning - folketrygdloven § 4-26 bokstav b
4. AFP fra privat pensjonsordning
5. Samordning med redusert uføretrygd fra offentlig pensjonsordning - folketrygdloven § 4-26 bokstav c
5.1 Hovedregel
5.2 Unntak
6. Etterlønn - folketrygdloven § 4-26 bokstav f
7. Ytelser fra arbeidsgiver ved opphør av arbeidsforhold – forskrift om dagpenger kap. 9
8. Eksempel på samordning av dagpenger med flere ytelser
9. Om saksbehandlingen
Samordning skal hindre at flere ytelser hver for seg gir full dekning for samme inntektstap.
Dagpenger reduseres med et beløp som tilsvarer den andre ytelsen krone for krone. Som en garantert minimumsytelse ved samordning med ytelser utenfor folketrygden, skal sum dagpenger og annen ytelse per uke minst tilsvare 3 prosent av folketrygdens grunnbeløp (G).
Samordningsbestemmelsene i folketrygdloven kap. 4 (§§ 4-24 – 4-27) er uttømmende. Det vil si at bare de ytelsene som er nevnt skal samordnes med dagpenger. Nevnte ytelser skal også samordnes når de er opptjent etter lovgivningen i et annet EØS-land eller inntekten er mottatt i en annen medlemsstat se forordning 883/2004 og Nordisk konvensjon.
Med offentlig tjenestepensjonsordning forstås tjenestepensjonsordning hjemlet i lov eller ved stortingsvedtak, samt tjenestepensjonsordning fastsatt ved vedtak av primær- eller fylkeskommune for kommunale tjenestemenn og arbeidstakere.
Med privat tjenestepensjonsordning menes kollektiv bedriftspensjonsordning. Vanligvis kan slik pensjon ytes først fra fylte 67 år, men visse yrker har fått godkjent en lavere pensjonsalder, for eksempel flygere.
Har en bedrift etablert en slik ordning som innebærer at arbeidstakerne vil kunne få utbetalt alderspensjon ved en viss oppnådd alder, skal eventuelle dagpenger samordnes.
Det er bare alderspensjon fra privat tjenestepensjonsordning som skal føre til samordning av dagpenger.
Individuell pensjonsforsikring skal ikke samordnes.
Dagpengene skal ikke samordnes når arbeidssøkeren mottar ugradert avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor, som er tatt ut etter 1.1.2011, se folketrygdloven § 4-24 siste ledd.
Det skal ikke foretas samordning mellom dagpenger og redusert uføretrygd fra offentlig pensjonsordning utenom folketrygden, når virkningstidspunktet er satt til før de to siste kalenderår før dagpenger tilstås.
Begrunnelse:
Redusert uføretrygd blir tilstått under forutsetning av at vedkommende skal utnytte sin gjenværende ervervsevne. En person som har 50 prosent uføretrygd forutsettes å kunne være i halv jobb ved siden av. Blir vedkommende arbeidsledig fra denne halve jobben, skal dagpenger kompensere inntektsbortfallet. Da uføretrygd og dagpenger skal dekke hver sin halvpart av det samlede inntektstapet, ville samordning ført til uforholdsmessig stor reduksjon i dagpengene.
Dagpenger skal fortsatt samordnes med redusert uføretrygd når uføretrygden er tilstått med virkningstidspunkt i inneværende år eller innenfor de to foregående år.
Begrunnelse:
Unnlates det å samordne i slike tilfeller, kunne vedkommende få dobbel dekning for inntektstapet fordi samme inntekt er med i grunnlaget både for dagpenger og uføretrygd.
Med etterlønn menes ytelse som helt eller delvis skal dekke bortfall av inntekt for en periode arbeidstakeren ikke er omfattet av arbeidsavtale, og som arbeidsgiver tidligere har forpliktet seg til ved skriftlig eller muntlig avtale.
Skal godtgjørelsen anses som etterlønn, må arbeidsgiveren ha forpliktet seg før arbeidsforholdet bringes til opphør. Følger kravet av avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, må dette være fastlagt i tariffavtale eller arbeidsavtale. Godtgjørelse som avtales i forbindelse med opphør av arbeidsforhold, regnes ikke som etterlønn.
Etterlønn vil som regel bli betalt etter oppsigelsestidens utløp.
Den som mottar etterlønn, vil kunne få dagpenger i den utstrekning dagpengene er større enn etterlønnen.
Erstatning for usaklig oppsigelse, som ikke innberettes som lønn, samt sluttvederlag etter tariffavtale, er ikke etterlønn.
Det er avgjørende om ytelsen skattlegges som lønn eller pensjon. Hvis ytelsen skattlegges som lønn, faller retten til dagpenger
bort, se folketrygdloven § 4-3 første ledd tredje punktum. Hvis ytelsen utbetales som pensjon, skal den samordnes etter ovennevnte
bestemmelse.
Trygdet som mottar dagpenger og en ytelse fra arbeidsgiver som var unntatt fra samordning på det tidspunkt denne søknaden
ble innvilget, kan fortsatt unntas fra samordning dersom vedkommende senere setter frem ny søknad om dagpenger.
Eksempler:
Alternativ a:
Fulle dagpenger (grunnsats) per uke
- Ytelse nevnt i folketrygdloven § 4-26 el. forskrift om dagpenger kap. 9 per uke
= Samordnede dagpenger per uke
Minst 3 prosent av folketrygdens grunnbeløp (G): Dersom det gir et mer gunstig resultat for stønadssøkeren, skal samordning skje på følgende måte:
Alternativ b:
3 prosent av G per uke
-Ytelse nevnt i folketrygdloven § 4-26 el. forskrift om dagpenger kap. 9 per uke
= Samordnede dagpenger per uke
Gir resultatet av samordning etter alternativ b et større dagpengebeløp enn fulle dagpenger (grunnsats) per uke, skal stønadssøkeren
beholde fulle dagpenger uten samordning.
Er ytelsen etter folketrygdloven § 4-26 eller forskrift om dagpenger kap. 9 større enn 3 prosent av grunnbeløpet og større
enn fulle dagpenger (grunnsats), faller dagpenger helt bort.
Søkeren har ytelse nevnt i folketrygdloven §§ 4-25 og 4-26 eller forskrift om dagpenger kap. 9:
Dagpenger samordnes først med ytelsen nevnt i folketrygdloven § 4-26 eller forskrift om dagpenger kap. 9:
Fulle dagpenger per uke, evt. 3 prosent av G per uke
- Ytelse nevnt i folketrygdloven § 4-26 el. forskrift om dagpenger kap. 9 per uke
= Samordnede dagpenger I per uke
Deretter samordnes dagpengene med ytelsen nevnt i folketrygdloven § 4-25:
Samordnede dagpenger I eller full ytelse nevnt i folketrygdloven § 4-25 (det alternativ som gir mest gunstig resultat) per uke
- Redusert ytelse nevnt i § 4-25 per uke
= Samordnede dagpenger II per uke
Gir samordnede dagpenger II et større beløp enn samordnede dagpenger I, skal stønadssøkeren beholde samordnede dagpenger I.
Summen av samordnede dagpenger og øvrige ytelser kan ikke være større enn fulle dagpenger eller mindre enn 3 prosent av G
per uke.
I søknadsskjemaet for dagpenger er det stilt spørsmål om stønadssøker får eller har søkt om samordningspliktige ytelser. Alle spørsmål i dette feltet skal være besvart før søknaden behandles. Hvis det er krysset av i en eller flere "ja"-rubrikker, må det klargjøres om ytelsene er innvilget og hvilket omfang de har.
Er det søkt om eller innvilget ytelser fra en annn enhet i NAV, må opplysninger innhentes derfra hvis de ikke allerede er registrert.
Ved etterbetaling eller endring av samordningspliktige ytelser må dagpengene straks samordnes i samsvar med forskriften.
Stønadsmottaker som med tilbakevirkning blir tilstått pensjon eller annen økonomisk ytelse som ikke utbetales av Arbeids- og velferdsetaten, plikter å informere det NAV om forholdet.
Når stønadsmottaker har en redusert ytelse fra folketrygden, skal vanlig arbeidstid reduseres tilsvarende.
Unntak:
Personer med redusert uføretrygd skal beholde sin vanlige arbeidstid ved samordning.