Utarbeidet av Rikstrygdeverket, Juridisk kontor 01.05.97.
Sist endret 06.04.2005, jf. overskriftene:
Godtgjørelse til sosialtjenesten for arbeid i forbindelse med folketrygden
Utbetaling av godtgjørelse
[Endret 11/97]
Bestemmelsen pålegger barnevernstjenesten eller sosialtjenesten en plikt til å innhente opplysninger og avgi uttalelser til trygdeetaten, herunder avgi sosialrapport.
Når det gjelder forholdet til taushetsplikten, følger det av § 21-4 at offentlig myndigheter kan gi opplysninger uten hinder av taushetsplikt.
Departementet gir forskrifter om trygdeetatens samarbeid med barnevernstjenesten og sosialtjenesten.
Sosial- og helsedepartementet har den 11. mars 1997 gitt “Forskrift om samarbeid mellom trygdekontor og sosialkontor når det gjelder ytelser til enslig mor eller far etter kapitlene 15 og 17 i folketrygdloven”.
Det vises for øvrig til rundskriv til kapittel 15, Generell del punkt 2.3 om oppfølging av forsørgere som mottar stønad til enslig mor eller far.
[Tilføyet 1/98. Endret 4/05]
Sosialtjenesten yter godtgjørelse for arbeid i forbindelse med sosialrapport. En full sosialrapport godtgjøres med kr. 585,- .
Skyssutgifter i forbindelse med nødvendige hjemmebesøk dekkes særskilt dersom reisen overstiger 30 km (tur-retur).
Ved nødvendig bruk av annet enn rutegående transportmiddel ved reise som er kortere enn 30 km (tur-retur), dekkes den del av utgiftene som overstiger kr. 10,-.
Rikstrygdeverket har bestemt at sosialrapporter i krigspensjoneringssaker avgitt av sosialkontor honoreres etter de satser som gjelder i folketrygdsaker og utgiftene belastes krigspensjoneringen.
Med “full sosialrapport” menes en sosialrapport som - etter anmodning fra trygdekontoret - settes opp for å belyse søkerens sosiale, økonomiske og ervervsmessige situasjon. Rapporten må inneholde en beskrivelse av denne situasjon med særlig henblikk på de kriterier som har betydning i forhold til søkerens krav om stønad etter lov om folketrygd (evt. etter lovene om krigspensjonering).
Enn videre antar Rikstrygdeverket at en rapport som bare gir enkelte nærmere spesifiserte opplysninger som et trygdekontor ber om, ikke kan anses som “full sosialrapport”. Det samme antas å gjelde for tilleggsrapport som et trygdekontor ber om i forbindelse med en tidligere avgitt sosialrapport.
Rikstrygdeverket antar at det i tillegg til det som er nevnt ovenfor, som hovedregel må settes som vilkår for godtgjørelsen at sosialrapporten er utarbeidet av sosialtjenestens personell. Til kommuner, hvor det foreløpig ikke er mulig å oppfylle disse krav, kan det inntil videre gis betaling for sosialrapport som er utferdiget av tjenestemann uten sosionomeksamen. Forutsetningen er da at vedkommende tjenestemann er knyttet til det sosiale arbeid i kommunen, og at rapporten faglig sett fyller kravet til “full sosialrapport”. Likeledes kan det inntil videre gis godtgjøring for sosialrapport utferdiget av sosionom som kommunen spesielt har engasjert til å utferdige slik rapport. Godtgjørelse til spesielt engasjert sosionom settes til 150 % av gjeldende sats for rapport rekvirert fra sosialtjenesten.
Rikstrygdeverket antar at det i alminnelighet vil være tilstrekkelig å innhente “full sosialrapport” bare én gang i den enkelte sak. En kan imidlertid ikke utelukke tilfeller hvor situasjonen endrer seg så vesentlig - eller tilfeller hvor trygdeadministrasjonen senere har behov for å vurdere søkeren i relasjon til helt andre vilkår i trygdelovgivningen - at ny “full sosialrapport” er nødvendig.
[Endret 4/05]
Sosialtjenesten/sosialkontoret utarbeider årsregning som sendes trygdekontoret for refusjon.
Utgiftene belastes konto 199 7000 i trygdekontorenes kontoplan.
Eventuelle reiseregninger - som sendes trygdekontoret som bilag til årsregningen - skal være revidert av den kommunale revisjon. Utgiftene refunderes etter reglene i Statens regulativ for reiser innenlands, jf. Statens Personalhåndbok pkt. 241.1 § 9 og RTV/T- nr. 14/91 - samtykke for enkelte reiser. Statens blankett skal benyttes. Postgironummer hvortil beløpene ønskes overført, bes oppgitt.