Utarbeidet 08.07.2013 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Ytelsesavdelingen, Kvalitetskontoret
Masseinnhenting av opplysninger i kontrolløyemed har hjemmel i § 21-4 første og sjette ledd. Bestemmelsen er i utgangspunktet innrettet mot informasjonsinnhenting i enkeltsaker, men er også regnet for å hjemle masseinnhenting av opplysninger til bruk ved elektronisk registerkontroll. Det er gitt nærmere regler for masseinnhenting av opplysninger i § 21-4 d. § 21-4 gjelder så langt § 21-4 d ikke gir anvisning på noe annet. Se også rundskrivet til § 21-4.
Bakgrunn og formål
Samkjøring av registre er en viktig kilde for utvelgelse av saker til kontroll. Ved å samkjøre populasjonen i ett register med populasjonen i et annet register etter angitte kriterier, vil man kunne få ut en liste av tilfeller som kan kontrolleres nærmere. Registersamkjøring med masseinnhenting av opplysninger er først og fremst et virkemiddel ved rutinemessig kontroll. Samkjøringen kan avdekke at ytelser kan være utbetalt eller utbetales i strid med vilkårene. Masseinnhenting av opplysninger skal så langt som mulig gjennomføres med bruk av kriterier som kjennetegner risikogrupper blant stønadsmottakerne. Registersamkjøring kan også iverksettes på et generelt grunnlag for å identifisere tilfeller der trygdemisbruk fremstår som en reell mulighet. Hva det er hjemmel for og hva som vil være hensiktsmessig vil variere med hvilken type opplysninger og hvilken type ytelse det dreier seg om.
Opplysninger som innhentes om den enkelte stønadsmottaker ved registersamkjøring kan videreformidles med sikte på å korrigere eller stanse feilaktige utbetalinger, kreve tilbakebetaling av for mye utbetalt beløp og straffeforfølgning. For øvrig kan videreformidling skje når dette følger av lov eller bestemmelse gitt i medhold av lov.
Første ledd – Masseinnhenting av opplysninger
Med masseinnhenting av opplysninger mener loven innhenting av registrerte opplysninger om et større antall navngitte stønadstakere (stønadsmottakere) i medhold av § 21-4 første og sjette ledd for elektronisk sammenligning med opplysninger i et annet register. Med navngitte personer mener lovgiver konkrete personer. Elektronisk masseinnhenting av opplysninger foregår maskinelt, og det skjer ingen saksbehandling ved selve samkjøringen av registrene. Fakta som er registrert i Arbeids- og velferdsetaten og som er lagt til grunn ved tilståelse og beregning av ytelser etter folketrygdloven sjekkes elektronisk mot de tilsvarende fakta som er registrert i det andre registeret. Saksbehandling og bruk av opplysningene er bare aktuelt for de stønadssakene som tas opp til nærmere vurdering etter samkjøringen. Masseinnhenting av opplysninger ved elektronisk registerkontroll forutsetter at samkjøringen av registre kan skje ut fra kriterier som gjør det enkelt å sammenlikne opplysningene i de to registrene, slik at kontrollen ikke fører til en utlisting av avvik som i stor grad må tolkes og vurderes nærmere før det avgjøres om saken bør følges opp manuelt.
Registersamkjøringen skjer i praksis ved samkjøring av fødselsnummer fra et stønadsregister med fødselsnummer/organisasjonsnummer i egne registre eller registre hos andre offentlige myndigheter. Kontrollen kan ikke gjennomføres med mindre forespørselen gjelder konkrete personer. Dette for at det skal være klart hvem kontrollen omfatter. Når forespørselen kommer fra Arbeids- og velferdsetaten røpes det uunngåelig at de aktuelle personene har, eller har satt fram krav om, en ytelse. Disse opplysningene er i utgangspunktet taushetsbelagte etter NAV-loven § 7 første ledd, men Arbeids- og velferdsetaten kan etter tredje ledd i bestemmelsen likevel gi slike opplysninger til andre forvaltningsorganer når det er nødvendig for å fremme etatens oppgaver eller for å hindre at noen urettmessig får utbetalt offentlige midler. Masseinnhenting av opplysninger i kontrolløyemed omfattes av unntaket fra taushetsplikten.
Det er ikke et vilkår at det skal foreligge mistanke om feil i faktagrunnlaget i sakene som registersamkjøres. Masseinnhenting av opplysninger skal imidlertid så langt mulig gjennomføres med bruk av kriterier som kjennetegner personer som tilhører risikogrupper. Registersamkjøring kan også foretas som stikkprøvekontroll eller som kontroll av hele populasjonen av stønadsmottakere. Hva det er hjemmel for og hva som vil være hensiktsmessig vil variere med hvilken type opplysninger og hvilken type ytelse det dreier seg om.
Opplysninger om den enkelte stønadsmottaker kan videreformidles med sikte på å korrigere eller stanse feilaktige utbetalinger, kreve tilbakebetaling av for mye utbetalt beløp og straffeforfølgning. Dette vil typisk være videreformidling av opplysninger til NAV Forvaltning for korrigering eller stans av feilaktige utbetalinger og tilbakekreving, der dette er aktuelt. Tilsvarende vil gjelde for videreformidling av opplysninger til påtalemyndighetene ved straffeforfølgning. For øvrig kan videreformidling skje når dette følger av lov eller bestemmelse gitt i medhold av lov.
Med stønadstakere menes stønadsmottakere. Rundskrivet vil heretter bruke begrepet stønadsmottaker og ikke stønadstaker.
Nødvendighetsvilkåret i § 21-4 første ledd i relasjon til masseinnhenting av opplysninger
Om Arbeids- og velferdsetaten kan masseinnhente opplysninger fra et annet offentlige register beror på grunnvilkåret i § 21-4 første ledd om opplysningene er nødvendige for å kontrollere vedkommendes trygdeytelse. Dette vil avhenge av innholdet i registeret det ønskes samkjørt mot. Samkjøring mot ett register kan derfor ligge innenfor hjemmelen for en` trygdeytelse, men ikke for en annen.
Adgang til å innhente opplysninger om andre enn stønadsmottakeren ved elektronisk registerkontroll
Det følger av § 21-4 første ledd tredje punktum at innhenting av opplysninger etter første og andre punktum også omfatter innhenting av opplysninger om andre enn stønadsmottakeren. Denne bestemmelsen gjelder også for elektronisk registersamkjøring, og nødvendighetsvilkåret gjelder der som ellers.
Bokstavene a-f
I bokstavene a-f har lovgiver gitt bestemmelser om hvordan masseinnhenting av opplysninger etter § 21-4 første og sjette ledd nærmere skal skje.
Bokstav a) Fra hvilke registre Arbeids- og velferdsetaten kan innhente registrerte opplysninger om et større antall konkrete stønadsmottakere
Masseinnhenting av opplysninger kan skje fra Arbeids- og velferdsetatens egne registre eller registre fra andre offentlige myndigheter. De registrene det er aktuelt å samkjøre mot i dag er Skatteetatens registre, Brønnøysundregistrene, registrene i Statens lånekasse for utdanning og Utlendingsdirektoratet, Posten Norges adresseregister og valutaregisteret, i tillegg til etatens egne registre.
Registeret det samkjøres mot må i tillegg inneholde opplysninger som har betydning for retten til en trygdeytelse og det må være nødvendig å innhente disse opplysningene for å kontrollere om vilkårene for ytelsen er oppfylt. Adgangen til registersamkjøring må vurderes separat for det enkelte register og den enkelte ytelse.
Det er foreløpig ikke praktisk mulig med elektronisk registersamkjøring mot alle de nevnte registrene.
Bokstav b) Hvilke opplysninger som kan innhentes gjennom samkjøring av registre
Masseinnhentingen kan gjelde opplysninger om inntekt eller andre økonomiske forhold, yrkesmessig status, bosted eller adresse, lovlig adgang til opphold eller arbeid i riket og valutatransaksjoner i utlandet. Opplysninger av tilsvarende art kan innhentes dersom dette nedfelles i forskriftsform, se bestemmelsens andre ledd. Det er under vurdering om IP-adresse er omfattet av «adresse», eller om det er nødvendig å nedfelle en eventuell rett til å innhente opplysninger om IP-adresse i en forskrift. Inntil dette er avklart kan IP-adresse ikke innhentes ved masseinnhenting av opplysninger.
Helseopplysninger og andre opplysninger som regnes som sensitive etter personopplysningsloven § 2 nr. 8, kan ikke innhentes ved masseinnhenting. Med «andre opplysninger» menes rasemessig eller etnisk bakgrunn, politisk, filosofisk eller religiøs oppfatning, mistanke, siktelse, tiltale eller domfellelse for en straffbar handling, medlemskap i fagforeninger eller seksuelle forhold.
Bokstav c) Hvem som kan innhente opplysninger gjennom masseinnhenting
Masseinnhentingen skal foretas av en særskilt utpekt enhet. Arbeidet omfatter også for- og etterarbeid, som fastsettelse av kriterier for hvilke stønadsmottakere som skal omfattes og tolking av resultatene fra kjøringen med nærmere utredning av sakene som det blir funnet mulige feil i. Enheten kan innhente, registrere, sammenstille og lagre opplysninger så langt det er nødvendig for å avgjøre om en ytelse utbetales eller er utbetalt i strid med vilkårene for å motta ytelsen. Dersom oppfølgingen av saker med mulige feil legges til de ordinære enhetene i etaten, må det sikres at opplysningene som er innhentet bare gis videre til dem som skal foreta oppfølgingen.
I tillegg til Arbeids- og velferdsdirektoratet er NAV Kontroll utpekt som enhet for elektronisk masseinnhenting av opplysninger gjennom registersamkjøring.
Bokstav d) Sletting av masseinnhentede opplysninger
Opplysninger innhentet ved masseinnhenting skal slettes så snart hensynet til kontroll og oppfølgning tillater det.
Bokstav e) Opplysninger som er uten betydning for retten til trygdeytelsen
Dersom registeret til det andre offentlige organet også inneholder opplysninger som ikke er nødvendig å innhente for å kontrollere retten til vedkommende trygdeytelse, skal masseinnhenting gjennomføres slik at disse opplysningene ikke omfattes eller utleveres. Innhentingen skal heller ikke medføre at det utleveres opplysninger om personer som det ikke er nødvendig å innhente opplysninger om. Dersom slike opplysninger likevel skulle bli utlevert, skal de umiddelbart slettes hos Arbeids- og velferdsetaten.
Bokstav f) Offentlige myndigheters plikt til å legge til rette for at opplysningene de besitter gjøres elektronisk tilgjengelig uten godtgjørelse
Offentlige myndigheter skal legge til rette for at opplysningene de besitter, på forespørsel gjøres elektronisk tilgjengelig for Arbeids- og velferdsdirektoratet eller andre særskilte utpekte enheter i Arbeids- og velferdsetaten. Det kan ikke kreves godtgjørelse for slik tilgjengeliggjøring og utlevering av opplysninger.
Varsling av stønadsmottakere
Personopplysningsloven krever ikke varsling ved masseinnhenting av opplysninger etter folketrygdloven § 21-4 første og sjette ledd. Unntaket fra varslingsplikten følger av personopplysningsloven § 20 andre ledd bokstav a. Problemstillingen er drøftet i forarbeidene til bestemmelsen, Prop. 7 L (2012-2013).
Stønadsmottakere som etter masseinnhenting av opplysninger får sine vedtak revurdert skal forhåndsvarsles på vanlig måte etter forvaltningslovens regler, slik at de får uttale seg om saken før vedtak treffes. Vedtakene som treffes er gjenstand for alminnelig klage- og ankeadgang etter § 21-12.
Arbeids- og velferdsdirektoratet vil påse at den generelle informasjonen til stønadsmottakere inneholder opplysninger om at det vil bli gjennomført rutinemessige kontroller, også i form av elektronisk registerkontroll.
Forskriftshjemmel
Departementet kan gi forskrift om gjennomføringen av masseinnhenting, herunder bestemme at masseinnhentingen skal kunne omfatte andre opplysninger enn dem som er nevnt i første ledd bokstav b, forutsatt at opplysningene er av tilsvarende art. Det kan også fastsettes i forskrift hvilke registre opplysninger kan innhentes fra.
Det er foreløpig ikke utarbeidet noen forskrift på området.