Utarbeidet av Rikstrygdeverket, Pensjonskontoret
Endret 01.01.2011 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Fagstab Ytelser
Alderspensjon sikrer inntekt til livsopphold fra fylte 67 år. Fra 1. januar 2011 ble fleksibel alderspensjon innført. Det innebærer blant annet at alderspensjon kan tas ut i perioden fra fylte 62 til fylte 75 år.
Innføring av fleksibel alderspensjon innebærer at formålsbestemmelsen for alderspensjon er utvidet. I tillegg til å sikre inntekt til livsopphold i alderdommen, skal alderspensjonen gi mulighet for gradvis overgang fra arbeid til pensjon. Dermed er det lagt til rette for individuell tilpasning slik at den enkelte kan velge å trappe ned arbeidsinnsatsen tidligere, eller gradvis over lengre tid. I henhold til arbeidsmiljøloven § 10-2 fjerde ledd har arbeidstaker som har fylt 62 år rett til å få redusert sin arbeidstid dersom arbeidstidsreduksjonen kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for virksomheten.
Gjeldende regler i folketrygdloven kapittel 3 og 19 for opptjening og beregning av alderspensjon skal fases gradvis ut for årskullene fra og med 1954 til og med 1962, se folketrygdloven § 19-15. Hvert årskull får en stadig større andel av sin pensjon beregnet etter de nye opptjeningsreglene i folketrygdloven kapittel 20. Av § 19-1 andre ledd framgår derfor at kapittel 19 ikke gjelder for personer som er født etter 1962. (Disse vil få hele sin pensjon beregnet etter reglene i kapittel 20). For personer født i årene fra og med 1954 til og med 1962 skal pensjonen bestå av en forholdsmessig andel etter henholdsvis kapittel 19 og kapittel 20. Beregningen av den pensjonen som gis i medhold av kapittel 19 følger opptjeningsreglene i folketrygdloven kapittel 3.