Utarbeidet av Rikstrygdeverket, Pensjonskontoret
Sist endret 18.12.2015 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Ytelsesavdelingen, Regelverkskontoret, jf overskriftene:
Generell kommentar
§ 17-11 Første ledd bokstav b - Gjenlevende mottar uføretrygd
§ 17-11 Tredje og femte ledd - Det nye forholdet oppløses/"gjenoppliving" av tidligere ytelser
[Endret 10/02, 1/11, 12/15]
Bestemmelsene om bortfall og “gjenoppliving” av gjenlevendeytelser gjelder alle gjenlevende som er omfattet av kapittel 17, jf. beskrivelsen av persongruppene gitt i § 17-2 og kommentarene til den paragrafen.
Retten til ytelser etter kapittel 17 faller bort når den gjenlevende fyller 67 år eller mottar alderspensjon eller får rett til uføretrygd, eller avtalefestet pensjon fra offentlig tjenestepensjonsordning eller fra privat tjenestepensjonsordning som er tilstått med virkning før 1. januar 2011. Den gjenlevende kan imidlertid få beregnet sin uføretrygd eller sin alderspensjon med såkalte “ gjenlevendefordeler”, slik at ytelsen kan utgjøre et større beløp enn det vedkommende har rett til kun på egen opptjening. Tilsvarende kan en person som allerede mottar uføretrygd eller er alderspensjonist når ektefellen/partneren/samboeren dør, få rett til beregning med “gjenlevendefordeler”.
For dødsfall som inntraff før 1. januar 2011 falt retten til ytelser etter kapittel 17 bort dersom den gjenlevende fikk rett til alderspensjon (dvs. fylte 67 år).
Bortfallsbestemmelsene omfatter alle typer gjenlevendeytelser (stønad til barnetilsyn, utdanningsstønad, overgangsstønad og pensjon).
Retten til ytelser etter kapittel 17 faller alltid bort når den gjenlevende inngår nytt ekteskap eller partnerskap. Det samme gjelder dersom den gjenlevende inngår samboerforhold og har, har hatt eller får barn med samboeren. Det gjelder også dersom den gjenlevende inngår samboerforhold med en person han eller hun tidligere har vært gift med. Jf. § 1-5 .
I de tre siste leddene i § 17-11 er det gitt bestemmelser som åpner for en viss mulighet for å få tilbake tidligere gjenlevendeytelser dersom det nye forholdet blir svært kortvarig.
[Endret 10/02, 1/11]
Dersom gjenlevende har fylt 67 år har vedkommende ikke rett til ytelser etter kapittel 17. Det samme gjelder dersom den gjenlevende mottar alderspensjon.
Dersom den gjenlevende har tatt ut egen alderspensjon før fylte 67 år foreligger det ikke rett til gjenlevendepensjon etter kapittel 17 dersom vedkommende mottar alderspensjon på dødsfallstidspunktet. Gjenlevende kan da ikke si fra seg alderspensjonen til fordel for gjenlevendepensjon. Det vil imidlertid kunne gis gjenlevendefordeler i alderspensjonen. Dersom den gjenlevende har tatt ut egen alderspensjon før fylte 67 år for så å stanse den, dvs. sette graden til 0 før dødsfallet, kan vedkommende velge mellom gjenlevendepensjon etter kapittel 17 og alderspensjon etter kapittel 19. Den gjenlevende kan velge gjenlevendepensjon selv om vedkommende fortsatt mottar ny AFP i privat sektor etter at alderspensjonsgraden ble satt til 0.
Dersom en gjenlevende har fylt 67 år og ikke har opptjent rett til egen alderspensjon fra folketrygden får vedkommende likevel rett til alderspensjon med grunnpensjon og tilleggspensjon på grunnlag av avdødes opptjening, jf. § 19-16. Forutsetningen er at vilkårene i § 17-3 og § 17-4 og § 17-5 eller § 17-10 er oppfylt.
Har den gjenlevende også rett til egen alderspensjon, foretas det en alternativ beregning av alderspensjon med “ gjenlevendefordeler” og alderspensjon bare etter egen opptjening. Det beste alternativet velges.
[Endret 10/02, 1/11, 12/15]
Retten til ytelse som gjenlevende ektefelle faller bort fra det tidspunktet den gjenlevende ektefellen får rett til uføretrygd, jf. § 17-11 første ledd bokstav b).
Etter bestemmelsen i § 12-18 kan det gis det et tillegg til uføretrygden for gjenlevende ektefelle (gjenlevendetillegg).
Uføretrygd med gjenlevendetillegg vil ikke alltid være like gunstig som å motta gjenlevendepensjon og det er den gjenlevende som selv må velge ytelse, dersom det foreligger rett til begge.
Dersom det blir tilstått gradert uføretrygd til en gjenlevende som mottar overgangsstønad etter § 17-6 (dvs. ikke har rett til pensjon etter § 17-5 ), skal uføretrygden beregnes etter § 12-18 så lenge retten til overgangsstønad etter § 17-6 foreligger. NAV må sørge for at uføretrygden blir omregnet når retten til overgangsstønad opphører.
Før overgangen fra uførepensjon til uføretrygd var reglene slik at dersom den som hadde rett til overgangsstønad/pensjon etter kapittel 17 fikk rett til uførepensjon etter kapittel 12,ble gjenlevendeytelsen erstattet av uførepensjon med gjenlevendefordel etter bestemmelsene i § 12-15 som gjaldt fram til 1. januar 2015. Det samme gjaldt når en uførepensjonist ble etterlatt.
[Endret 10/97, 08/99, 10/02, 1/11]
Det kan ikke ytes pensjon eller overgangsstønad etter kapittel 17 for tidsrom hvor vedkommende får avtalefestet pensjon (AFP) fra offentlig tjenestepensjonsordning eller fra privat tjenestepensjonsordning som er tilstått med virkning før 1. januar 2011. Hvis det samtidig foreligger rett til AFP og pensjon/overgangsstønad etter folketrygdlovens kapittel 17, må søkeren melde fra om hvilken ytelse som velges.
Tidligere var det mulig å ha samtidig rett til pensjon som gjenlevende ektefelle fra folketrygden og avtalefestet pensjon etter tjenestepensjonsregler i offentlig sektor. Dette ble endret fra 1. mai 1999. Endringen gjaldt imidlertid ikke for pensjonister som før 1. mai 1999 hadde fylt 65 år, og dessuten hadde framsatt krav og fylte vilkårene både for avtalefestet pensjon (offentlig sektor) og pensjon til gjenlevende ektefelle fra folketrygden dersom begge pensjonene ble utbetalt for mai 1999.
Bestemmelsen omfatter kun avtalefestet pensjon og er ikke ment å gis tilsvarende virkning for andre tjenestepensjoner. Dette følger av Ot. Prp. nr. 4 (1998-99) og er også stadfestet i Trygderettens kjennelse av 21. juni 2002 (ankenr. 02/00360).
[Endret 10/02]
I følge lovteksten faller ytelser til gjenlevende ektefelle etter kapittel 17 bort når vedkommende inngår nytt ekteskap. Inngåelse av registrert partnerskap er likestilt med inngåelse av ekteskap og fører også til at retten til ytelser etter kapittel 17 bortfaller, jf. § 3 i partnerskapsloven og § 1-5 i folketrygdloven. Etter § 1-5 er også samboerforhold med en person man har eller har hatt felles barn med eller tidligere har vært gift med likestilt med ekteskap.
Bestemmelsene i folketrygdloven om samboere gjelder med virkning fra 1. januar 1994. Lovendringen er behandlet i Ot prp nr 4 (1993-94). Dette medfører at retten til gjenlevende ytelser opphører når slikt samboerforhold inngås etter 31. desember 1993 og når samboere får felles barn etter denne datoen. Nedenfor er det gitt eksempler på den virkningen disse bestemmelsene og overgangsbestemmelsene får med hensyn til bortfallsregelen i § 17-11 andre ledd:
a. Felles barn født etter 31.12.93
Person med gjenlevendepensjon inngår samboerforhold uten felles barn med samboeren. Samboerne har ikke tidligere vært gift med hverandre. Etter 31.12.93 får samboerne et felles barn. Retten til gjenlevendepensjon faller bort fra måneden etter at barnet er født.
b. Felles barn født før 1.1.94
Person med gjenlevendepensjon inngår samboerforhold og får barn med samboeren før 1.1.94. Dette har ingen innvirkning på gjenlevendepensjonen. Annerledes blir det dersom samboerforholdet tar til først etter lovendringen 1.1.94. Da faller retten til gjenlevendepensjon bort, selv om det felles barnet er født før 1.1.94.
c. Felles barn født både før og etter 31.12.93
Person med gjenlevendepensjon lever i et samboerforhold med felles barn født før 1.1.94. Dette har ingen innvirkning på retten til gjenlevende pensjon. Samboerne får så et barn til, født etter 31.12.93. Dette fører heller ikke til bortfall av gjenlevendepensjonen, idet samboerne levde sammen og hadde felles barn allerede før 1.1.94. Samboerforholdet var da ikke likestilt med ekteskap.
d. Samboerforhold brutt og deretter gjenopptatt
Person med gjenlevendepensjon inngår samboerforhold og får barn med samboeren før 1.1.94. Det skjer så et samlivsbrudd før eller etter 1.1.94. Gjenlevendepensjonen løper uendret. Etter 1.1.94 flytter de tidligere samboerne igjen sammen. Dette fører til bortfall av gjenlevendepensjonen, ettersom samboerforholdet da er omfattet av § 1-5 .
e. “Gammel” gjenlevendepensjon løper fortsatt - samboeren dør
Person med gjenlevendepensjon har inngått samboerforhold og har barn med samboeren før 1.1.94. Gjenlevendepensjonen fortsetter å løpe etter 31.12.93. Deretter dør samboeren. Dette medfører ingen endring i gjenlevendepensjonen. Rikstrygdeverket legger til grunn at et samboerforhold som ikke har ført til opphør av en løpende gjenlevendepensjon heller ikke skal utløse ny rett til gjenlevendepensjon.
[Endret 12/15]
Dersom retten til ytelser etter kapittel 17 er falt bort fordi vedkommende har inngått nytt ekteskap/partnerskap/samboerforhold, kan retten til ytelser i visse tilfeller oppstå på nytt når det siste ekteskapet/partnerskapet blir oppløst ved skilsmisse eller samboerforholdet opphører ved samlivsbrudd.
Er det siste ekteskapet/partnerskapet oppløst ved skilsmisse eller samboerforholdet oppløst ved samlivsbrudd, gjenoppstår retten til ytelser på grunn av det forrige ekteskapet/partnerskapet/samboerforholdet, dersom oppløsningen inntrer før det siste forholdet har vart i to år. Denne tidsgrensen er absolutt, og kan ikke fravikes selv om det aktuelle tidsrommet er ubetydelig lengre. Dette innebærer at vilkåret ikke er oppfylt dersom ekteskapet/partnerskapet/samboerforholdet har vart i nøyaktig to år. Det presiseres at separasjon ikke teller i denne sammenheng. Det er tidspunktet for skilsmissen som er avgjørende. For samboere er det tidspunktet for det faktiske samlivsbruddet som legges til grunn.
Det er en betingelse for retten til tidligere gjenlevendeytelser skal oppstå på nytt at vilkårene for rett til pensjon var oppfylt ved den forrige ektefellens/partnerens/samboerens død, jf. § § 17-3 til 17-5. Det kreves imidlertid ikke at vedkommende faktisk mottok pensjon.
[Endret 10/02]
Dersom gjenlevendeytelsene er bortfalt etter § 17-11 andre ledd, og den nye ektefellen/partneren/samboeren dør, får gjenlevende rett til pensjon etter den siste ektefellen/partneren/samboeren uten hensyn til varigheten av det siste ekteskapet/partnerskapet/samboerforholdet, jf. fjerde ledd. Rett til pensjon foreligger likevel bare dersom vilkårene for rett til pensjon var oppfylt ved den forrige ektefellens/partnerens/samboerens død, jf. femte ledd. Det kreves imidlertid ikke at søkeren faktisk har mottatt gjenlevendepensjon etter den første ektefellen/partneren/ samboeren.
Bestemmelsen får en noe begrenset betydning for samboere, ettersom retten til gjenlevendeytelser ikke alltid faller bort ved samboerforhold, se eksempel E foran.