Utarbeidet av NAV Drift og utvikling, Fag drift og utvikling, Pensjon og ytelser 18.12.2006
Gjelder fra 01.01.2007
Sist endret 19.05.2016 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Ytelsesavdelingen, Seksjon for arbeids- og inntektssikring, Kontor for inntektssikring, jf. overskrifter med endringsmerking 5/16.
[Endret 5/16]
Gradert uttak av foreldrepenger er delvis uttak av foreldrepenger i kombinasjon med delvis arbeid. Stønadsperioden blir på denne måten forlenget, ved at beregningsgrunnlaget utbetales mot den prosent vedkommende arbeider.
Graderte foreldrepenger utgjør differansen mellom 100 prosent stilling og deltidsarbeid etter fødselen eller omsorgsovertakelsen. Stønadsmottakerens stillingsprosent før fødsel eller adopsjon har ingen betydning i denne sammenhengen. Rett til gradert uttak foreligger derfor også i de tilfeller der stønadsmottaker gjenopptar en tidligere deltidsstilling fullt ut.
Det er ingen øvre eller nedre grense for gradert uttak av foreldrepenger. Stønadsmottaker står fritt til å avtale med arbeidsgiver det som er mest hensiktsmessig for familien.
Gradert uttak gjelder både ved fødsel og adopsjon og kan benyttes både av far og mor. Foreldrene kan ta gradert uttak samtidig eller hver for seg.
Eksempler:
Refusjon til arbeidsgiver ved gradert uttak
2.1. I tilfeller hvor det tidligere er refundert foreldrepenger til arbeidsgiver og stønadsmottakeren gjenopptar hele sin deltidsstilling, skal det ikke utbetales refusjon til arbeidsgiver. De graderte foreldrepengene skal altså i eksempel 2 utbetales til mor.
2.2. I tilfeller hvor det tidligere er refundert foreldrepenger til arbeidsgiver og stønadsmottakeren gjenopptar deler av sin deltidsstilling, må det regnes ut hvor mye som skal refunderes til arbeidsgiver og hvor mye som skal utbetales til bruker. Hvis mor i eksempel 2 har 10.000 kroner i lønn i sin 50 prosent stilling og ønsker å gjenoppta arbeid i 40 prosent, vil hun arbeide for 8.000 kroner. Ved 60 prosent gradert uttak vil utbetalingen av grunnlaget bli utbetalt med 6.000 kroner. Så fremt arbeidsgiver fortsetter å utbetale 10.000 kroner i lønn til bruker, vil imidlertid arbeidsgiver ha rett til refusjon på 2.000 kroner i graderingsperioden. Bruker vil da ha rett på utbetaling med 4.000 kroner i graderingsperioden.
[Tilføyd 7/12. Endret 5/16]
Det vil være tilfeller der mor eller far har flere arbeidsforhold og søker gradert uttak fra ett av arbeidsforholdene. Dersom vedkommende har mer enn én arbeidsgiver og tar ut foreldrepenger i gradert uttak, vil det føre til flere maksdatoer for foreldrepengene.
Dersom man er i arbeid som utgjør 100 prosent stilling, kan det ikke gis foreldrepenger.
Eksempler:
1. Mor har opptjent seg retten til foreldrepenger i en 100 prosent stilling. Hun mottar fulle foreldrepenger. Når det gjenstår 70 dager med fulle foreldrepenger, ønsker mor å begynne å arbeide deltid hos tidligere arbeidsgiver. Hun ønsker å arbeide deltid i 80 prosent. I tillegg vil hun ha fast overtid som utgjør 20 prosent. Det kan ikke gis graderte foreldrepenger i et slikt tilfelle. Dette anses som 100 prosent stilling. Hun bør gjøres oppmerksom på at hun kan søke om utsettelse. Hvis ikke mister hun dager.
2. Far har to arbeidsforhold før fødselen, en 100 prosent stilling hos A1 og en 30 prosent stilling hos A2. Mor har ikke rett til foreldrepenger. Seks uker etter fødselen begynner mor å arbeide fulltid. Far ønsker å ta ut hele perioden som gradert uttak ved å inngå en avtale om å arbeide 10 prosent hos A2 samtidig som han fortsetter hos A1. Det kan ikke gis foreldrepenger når far (eller mor) arbeider 100 prosent eller mer. Far må redusere sin arbeidsmengde til mindre enn en 100 prosent stilling for å ta gradert uttak. Han kan først søke om utsettelse etter å ha tatt gradert uttak over en periode på 30 dager.
3. Mor har opparbeidet seg retten til foreldrepenger i en 100 prosent stilling A1og en 20 prosent stilling A2. Hun søker permisjon fra 100 prosent stillingen. Hun søker gradert uttak fra A2 og skal arbeide 20 prosent. I et slikt tilfelle kan mor få gradert uttak. Hun får med seg inntektene fra begge stillingene i grunnlaget. Hun får graderte foreldrepenger med 80 prosent fra A2. Stillingen A1 vil løpe til ordinær maksdato, mens stillingen A2 vil graderes med 80 prosent foreldrepenger og 20 prosent arbeid og forskyves tilsvarende.
3.1 Hvis mor gjenopptar sin 100 prosent stilling A1 ved utløp av ordinær maksdato, kan hun ikke lenger få foreldrepenger. Det vil imidlertid fortsatt gjenstå foreldrepengedager fra stillingen på 20 prosent A2. I slike tilfeller må hun søke utsettelse for de gjenstående foreldrepengedagene, fordi hun har gjenopptatt arbeid som utgjør 100 prosent. Disse dagene må tas ut i en periode der hun jobber mindre enn 100 prosent.
4. Mor har opparbeidet seg rett til foreldrepenger i en 60 prosent stilling A1 og en 20 prosent stilling A2. Hun søker permisjon fra 60 prosent stillingen. Hun vil fortsette å arbeide i 20 prosent stillingen. I et slikt tilfelle kan mor få gradert uttak fra A2. Hun får graderte foreldrepenger med 80 prosent fra A2. Her blir det to maksdatoer. Stillingen A1 vil løpe til ordinær maksdato, mens stillingen A2 vil graderes med 80 prosent foreldrepenger og 20 prosent arbeid og forskyves tilsvarende.
4.1 Hvis mor gjenopptar sin 60 prosent stilling A1 ved utløp av maksdatoen for dette arbeidsforholdet, vil det fortsatt gjenstå stønadsdager for stillingen A2. Mor vil da arbeide i 80 prosent stilling. Det skal da ikke gjøres en ny beregning av det graderte uttaket i A2. Uttaket skal løpe uendret i henhold til den tidligere inngåtte avtalen om gradert uttak. Det er imidlertid en forutsetning at hun arbeider mindre enn en 100 prosent stilling.
4.2 I tilfeller hvor det tidligere er refundert foreldrepenger til arbeidsgiver og stønadsmottakeren gjenopptar hele sin deltidsstilling, skal det ikke utbetales refusjon til arbeidsgiver. De graderte foreldrepengene fra A2 skal altså i eksempel 4 utbetales til mor.
[Endret 6/09, 6/11, 6/13, 5/14, 5/16]
Med unntak av de tre ukene før fødsel og de første seks ukene etter fødselen som er forbeholdt mor, kan hele stønadsperioden, fedrekvoten og den resterende delen av mødrekvoten benyttes til gradert uttak. Ved adopsjon kan hele stønadsperioden på 46/56 uker benyttes til gradert uttak.
Hvis bare far har rett til foreldrepenger kan hele stønadsperioden hans benyttes til gradert uttak.
Hvis far har rett til foreldrepenger fordi mor mottar uføretrygd, kan disse ukene tas ut gradert.
Forlengelsen ved flerbarnsfødsler og flerbarnsadopsjoner kan i tillegg benyttes til gradert uttak.
Det er ikke anledning til å strekke uttaket av foreldrepenger lenger enn til tre år etter barnets fødsel eller tre år etter omsorgsovertakelsen ved adopsjon, jf. § 14-10 tredje ledd.
Det er ingen nedre grense for varigheten av det graderte uttaket.
Når det gjelder fremgangsmåten for beregningen av gradert uttak vises det til kommentarene til § 14‑16 fjerde ledd.
[Endret 5/16]
Foreldrene kan som hovedregel ikke ta ut mer enn 100 prosent foreldrepenger samtidig, § 14‑10 sjette ledd. Unntaket er dersom en av foreldrene tar ut kvote samtidig med at den andre har foreldrepenger eller at foreldrene velger samtidig uttak ved flerbarnsfødsler. Da blir uttaket større enn 100 prosent. I slike tilfeller kan det også tas ut graderte foreldrepenger slik at perioden også forlenges ved større samlet uttak enn 100 prosent.
I de tilfellene der foreldrene tar samtidig uttak som i sum gir 100 prosent foreldrepenger, blir ikke stønadsperioden forlenget. I tilfeller med uttak som i sum gir mindre enn 100 prosent foreldrepenger, blir stønadsperioden forlenget.
I de tilfeller der foreldrene har samtidig uttak men har ulik uttaksprosent kan de velge om de vil avslutte perioden med gradert uttak likt eller ved forskjellig dato. Ved lik sluttdato legges uttak av foreldrepengeprosentene sammen. Ved ulik sluttdato deles antall uker avsatt til gradering på mor og far og det må regnes ut sluttdatoen for hver av dem.
Eksempel der foreldrene ønsker lik sluttdato:
Mor ønsker å arbeide 60 prosent og motta 40 prosent foreldrepenger. Far ønsker å jobbe 70 prosent og motta 30 prosent foreldrepenger. De har til sammen avsatt 50 dager til gradering.
Regnestykket blir:
70%FP x X = 100%FP x 50 dager
70%FP 70%FP
X = 71.2 dager (som forhøyes til 72 dager). Foreldrene får foreldrepenger etter sine respektive beregningsgrunnlag
Eksempel der foreldrene ønsker ulik sluttdato:
Mor ønsker å arbeide 40 prosent og motta 60 prosent foreldrepenger. Far ønsker å arbeide 80 prosent og motta 20 prosent foreldrepenger. De har til sammen avsatt 50 fulle dager til gradering.
Regnestykket blir:
Mor:
60%FP x X = 100%FP x 25 dager
60%FP 60%FP
X blir 41.6 dager som forhøyes til 42 dager.
Far:
20%FP x X = 100%FP x 25 dager
20%FP 20%FP
X = 125 dager. Det er en forutsetning at mor er i aktivitet i denne perioden
Graderte foreldrepenger i et bestemt antall dager tilsvarer fulle foreldrepenger i antall dager som disponeres til gradering. Summen av prosent med foreldrepenger og prosent med arbeid skal utgjøre 100 prosent. Dette kan formuleres som regneformel som skal brukes i alle tilfeller ved graderte foreldrepenger.
Formelen ser slik ut:
% foreldrepenger x graderte dager = 100 % foreldrepenger x dager til disposisjon.
Denne formelen har to størrelser på hver side av likhetstegnet: %FP” og ”graderte dager” på venstre siden og ”100%FP” og ”dager til disposisjon” på høyre siden. Størrelsen ”100% FP” er alltid konstant. De andre størrelsene er variable. Når to av de tre størrelsene er kjente, kan vi regne ut den ukjente variabelen. Dvs at dette blir en ligning med en ukjent (X). For at det bare er X som skal stå igjen på den ene siden av likhetstegnet, må det på begge sider av likhetstegnet divideres med den størrelsen som står på samme side som den ukjente størrelsen (X).
Verdien vi får på X skal alltid forhøyes oppover, slik at for eksempel 41.1 dager blir til 42 dager.
Eksempel:
Mor ønsker å jobbe 40 prosent og motta foreldrepenger med 60 prosent. Hun ønsker å bruke 25 dager med fulle foreldrepenger til gradert uttak. Da blir det antall dager med graderte foreldrepenger som blir den ukjente størrelsen.
Formelen blir slik:
60%FP x X = 100%FP x 25 dager
60%FP x X = 100%FP x 25 dager
60%FP 60%FP
X = 100%FP x 25 dager = 41.66 dager
60%FP
Det forhøyes alltid oppover slik at mor i dette eksemplet får graderte foreldrepenger i 42 dager.
Infotrygd beregner perioden på grunnlag av registreringer i rutinens serviceberegningsbilde (FA GR).
Reglene om gradert uttak kommer til anvendelse hvis far ønsker å fordele stønadsperioden ut over en lengre periode som følge av deltidsarbeid.
Omfanget av fars uttak bestemmes både av hans stillingsandel under uttaket og av mors stillingsandel. Dersom mor arbeider deltid blir farens foreldrepenger redusert tilsvarende reduksjonen i mors arbeidstid. Dette gjelder ikke når mors stillingsandel utgjør minst 75 prosent av full arbeidstid jf. § 14‑13 annet ledd. Dette gjelder heller ikke hvis mor samtidig tar ut foreldrepenger ut fra sin egen stillingsandel. (Jf. samtidig uttak ovenfor). Unntak fra hovedregelen om at mors stillingsandel gir en øvre grense for fars uttak gjelder også ved uttak av fedrekvoten og ekstraukene ved flerbarnsfødsel jf.§ 14‑13 sjette ledd.
Eksempel
Mor har ikke rett til foreldrepenger og startet to måneder etter fødselen i en 50 prosent stilling. Far ønsker fra samme tidspunkt å jobbe 30 prosent og motta 70 prosent foreldrepenger. Fars uttak av graderte foreldrepenger kan ikke være mer enn mors stillingsprosent. Dette betyr at far ikke kan ta ut foreldrepenger med ønsket 70 prosent. Han kan maksimalt ta ut 50 prosent foreldrepenger.
Arbeidstakere
[Endret 6/09, 6/11, 5/16]
Det er et vilkår for graderte foreldrepenger at det foreligger en skriftlig arbeidsavtale mellom arbeidstaker og arbeidsgiver (blankett NAV 14-16.05). Avtalen skal inneholde:
• stillingsprosent og lønn
• hvilken periode vedkommende skal jobbe
Begge parter skal underskrive avtalen. Den originale avtalen leveres NAV. Partene beholder hver sin kopi.
Avtalen leveres med NAV i god tid før stønadsmottakeren skal begynne i arbeid. I de tilfeller der avtalen blir levert etter at arbeidsforholdet har startet, må NAV på vanlig måte vurdere om det er feilutbetalt stønad.
Hver av foreldrene kan inngå avtale med kun en arbeidsgiver av gangen. Dersom foreldrene skal ha samtidig gradert uttak, må foreldrene levere hver sin avtale.
I de tilfeller der stønadsmottakeren etter fødsel/adopsjon går tilbake til en deltidsstilling som tilsvarer vedkommendes faste stilling, skal det ikke skrives arbeidsavtale. I slike tilfeller er det tilstrekkelig med bekreftelse fra arbeidsgiver på forholdet.
Stønadsmottakeren kan inngå avtale om grader uttak etter at stønadsperioden er startet. Stønadsmottakeren kan også avslutte avtalen tidligere enn planlagt, dersom arbeidsgiver er enig. Det kan også inngås flere avtaler i løpet av en stønadsperiode.
Tilkallingsvakter
For personer som blir tilkalt til arbeidsstedet på kort varsel, vil det være vanskelig på forhånd å forutse hvor mye og hvor lenge vedkommende skal arbeide. Så fremt bruker har varslet NAV i forkant at han skal arbeide, må det godtas at selve søknaden om gradert uttak kommer i noe tid i etterkant. Det er et absolutt krav til at en slik søknad kan innvilges, at bruker i forkant av arbeidet har varslet NAV om at han er tilkalt til arbeid og at det er avtalt med NAV at søknaden kan ettersendes. NAV må i slike tilfeller gi en konkret frist for når søknaden om gradert uttak må være ettersendt.
Foreldrepengene stanses og utbetaling gjenopptas først når vedkommende har fremmet søknad om gradert uttak.
[Tilføyd 3/16]
Av bestemmelsens femte ledd andre punktum fremgår at det kun kan tas gradert uttak fra én arbeidsgiver om gangen. Det vil imidlertid kunne føre til urimelige resultater hvis ordlyden tolkes så strengt at foreldrene mister opptjente rettigheter i sin helhet, ved delvis arbeid hos flere arbeidsgivere som til sammen utgjør mindre enn 100 prosent stilling. Reelle hensyn taler for en utvidende tolkning av ordlyden, slik at når det er avtalt deltidsarbeid hos mer enn én arbeidsgiver, vil utbetalingen av foreldrepenger reduseres med arbeidsprosenten i det/de arbeidsforholdene som ikke kan graderes etter § 14-16. Det vil i slike tilfeller foreligge gradering kun hos én arbeidsgiver.
Vedkommende må veiledes og gis anledning til å velge hvilken av arbeidsforholdene som skal graderes.
For arbeidsforholdet som ikke kan graderes etter § 14-16, vil utbetalingen av beregningsgrunnlaget for det aktuelle arbeidsforholdet reduseres i henhold til denne formelen:
(Arbeidsprosent/Stillingsprosent) x beregningsgrunnlaget i stillingen = reduksjon av utbetaling
Eksempler:
1. Mor har opptjent rett til foreldrepenger i to arbeidsforhold – en 50 prosent stilling A1 og en 30 prosent stilling A2. Når det gjenstår 50 dager av stønadsperioden gjenopptar hun delvis arbeid i begge stillingene. Hun gjenopptar 50 prosent stilling i A1 og 15 prosent stilling i A2. Hun vil få graderte foreldrepenger fra A1 og stønadsperioden for dette arbeidsforholdet forskyves. Hun vil ikke få graderte foreldrepenger fra A2 og dette arbeidsforholdet utbetales redusert til ordinær maksdato.
1.1. Stilling A1 vil bli gradert over en graderingsperiode på 100 dager med 50 prosent gradert uttak. Stilling A2 vil ikke forskyves med gradert uttak og vil løpe til opprinnelig maksdato (50 dager). Utbetalingen for stilling A2 reduseres med det arbeidsprosenten utgjør av hennes normale stillingsprosent (15 prosent arbeid/30 prosent stilling)x grunnlaget for denne stillingen.
2. Far har opptjent rett til fedrekvote fra tre arbeidsforhold. Han har en 60 prosent stilling A1, en 20 prosent stilling A2 og en 10 prosent stilling A3. Han ønsker å ta sin fedrekvote på 50 dager ved å arbeide 40 prosent hos A1, arbeide 10 prosent hos A2 og ha fullt uttak hos A3. Han kan få gradert fedrekvote med 60 prosent gradert uttak hos A1 og maksdatoen for dette arbeidsforholdet vil forskyves tilsvarende. Han vil ikke få gradert fedrekvote fra A2 og dette arbeidsforholdet utbetales redusert til ordinær maksdato. Han har fullt uttak fra A3 og vil få uredusert utbetaling til ordinær maksdato.
2.1. Stilling A1 vil bli gradert over en graderingsperiode på 84 dager med 60 prosent gradert uttak. Stilling A2 vil ikke forskyves med gradert uttak og vil løpe til opprinnelig maksdato (50 dager). Utbetalingen for stilling A2 reduseres med det arbeidsprosenten utgjør av hennes normale stillingsprosent (10 prosent arbeid/20 prosent stilling)x grunnlaget for denne stillingen. Stilling A3 vil bli utbetalt uredusert til ordinær maksdato (50 dager).
Ved inngåelse av avtale benyttes fastsatt blankett. Kravet, vedlagt avtalen, skal foreligge hos NAV før det graderte uttaket skal starte. Krav om foreldrepenger må ellers være fremsatt på vanlig måte, vi viser til § 14‑5 første ledd med merknader.
Avtalen skal inneholde varigheten av deltidsarbeidet og stillingsandel ut fra full stilling. Arbeidstakerens ønske skal oppfylles så langt det er mulig uten at det fører til “vesentlige ulemper” for virksomheten. I dette ligger en sikkerhetsventil for de tilfeller der det er vanskelig for arbeidsgiveren å etterkomme arbeidstakers ønske vedrørende valg av gradert uttak. Tvisteløsningsnemda vil kunne være tvisteløser ved en slik konflikt, se neste avsnitt. Dersom omstendighetene i virksomheten i unntakstilfeller umuliggjør gjennomføringen av gradert uttak, vil arbeidstakeren måtte henvises til å ta heltidspermisjon.
Det vil ikke være aktuelt å utbetale graderte foreldrepenger uten at det foreligger en skriftlig avtale om deltidsarbeid mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.
Selvstendig næringsdrivende og frilansere
[Endret , 5/16]
Selvstendig næringsdrivende og frilansere omfattes ikke av arbeidsmiljøloven. Disse gruppene regulerer selv sin arbeidsmengde og oppdrag.
For selvstendig næringsdrivende og frilansere innebærer gradert uttak at det inngås en utbetalingsavtale med NAV.
Ved inngåelsen av avtalen benyttes fastsatt blankett (NAV 14‑16.05). Avtalen skal inneholde:
• stillingsprosent og lønn
• arbeidsperioden
Krav om foreldrepenger må ellers være fremsatt på vanlig måte.
Avtale om gradert uttak må foreligge i god tid før det graderte uttaket starter. I de tilfeller der avtalen blir inngått etter at vedkommende har startet å arbeide, må NAV på vanlig måte vurdere om det er feilutbetalt stønad.
Stønadsmottakeren vil med underskrift på kravblanketten forplikte seg til å gi NAV beskjed om forhold som vil ha betydning for utbetaling av foreldrepenger. Det vil f.eks. være tilfelle dersom man arbeider mer i graderingsperioden enn det man har opplyst til NAV.