Utarbeidet av NAV Drift og utvikling, Fag drift og utvikling, Pensjon og ytelser 18.12.2006
Gjelder fra 01.01.2007
Sist endret 04.07.2015 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Ytelsesavdelingen, Kontor for inntektssikring, jf. overskriften:
§ 14-14 Tredje ledd- fars stønadsperiode hvis mor mottar uføretrygd, underoverskriften: "Mors uføretrygd"
[Endret 6/09, 6/11, 6/13, 2/15]
Når mor ikke har opptjent rett til foreldrepenger kan faren ta ut foreldrepenger i opptil 200 eller 250 dager (40 eller 50 uker). Departementet uttalte i Ot. prp nr. 56 (2008-2009):
”…Dersom det ikke gjøres noen endringer i loven, vil maksimalt antall foreldrepengeuker for denne gruppen fedre fortsatt være 29/39 uker. En slik løsning vil gjøre det vanskelig å gi en god begrunnelse for uketallet siden det ikke lenger tilsvarer maksimal stønadsperiode med fratrekk for de ni ukene til som er forbeholdt mor og fedrekvoten på ti uker.I en situasjon der man ønsker å øke fedrenes foreldrepengeuttak, ser departementet det som lite hensiktsmessig å redusere stønadsperioden der bare far har rett til foreldrepenger. Etter departementets syn er det dessuten vanskelig å begrunne hvorfor fedrekvoten trekkes fra når bare far har rett til foreldrepenger. Det fremstår som lite rimelig at fars maksimale uttak er kortere der mor ikke har opptjent rett til foreldrepenger enn der begge foreldrene har opptjent rett. Hensynet til barnet tilsier også at foreldrepengeperioden bør være tilnærmet lik uavhengig av hvem av foreldrene som har rett til foreldrepenger.
Når det gjelder de ni ukene som er forbehold mor, mener departementet at disse ikke bør overføres til far der bare han har rett til foreldrepenger. De tre ukene mor skal ta ut før fødselen, er begrunnet i helsemessige forhold for kvinnen og fosteret. De seks ukene som skal tas umiddelbart etter fødselen, er forbehold mor av helsemessige årsaker.
Departementet foreslår å styrke fedres rettigheter ved å gå bort fra prinsippet om at fedrekvoten trekkes fra der bare far har rett til foreldrepenger. Denne gruppen fedre vil da få rett til hele perioden med unntak av de ni ukene som er forbeholdt mor…”
Faren må avvikle sin stønadsperiode innenfor den ordinære stønadsperioden på 230 eller 280 dager (46 eller 56 uker) etter fødselen eller omsorgsovertakelsen. Dette medfører at faren må begynne sin stønadsperiode fra syvende uke etter fødselen, såfremt han ikke vil ”tape” stønadstid. Dersom faren påbegynner sin stønadsperiode senere enn fra syvende uke etter fødselen eller omsorgsovertakelsen, vil antall dager påløpt etter de seks ukene og fram til han starter sin periode, gå til fratrekk i hans maksimale stønadsperiode.
Dersom moren frasier seg retten til løpende foreldrepenger og i stedet velger engangsstønad, likestilles dette med tilfeller der moren ikke har rett til foreldrepenger.
Det er en forutsetning for farens uttak av foreldrepenger at vilkårene i § 14‑13 er oppfylt under hele farens stønadsperiode. Farens stønadsperiode reduseres dermed dersom vilkårene i § 14‑13 ikke er oppfylt.
Faren kan bare ta ut foreldrepenger dersom han fyller vilkårene for rett til foreldrepenger. Dette kommer ikke eksplisitt fram av bestemmelsen med er beskrevet under merknadene til § 14‑6. I tillegg kan faren bare ta ut foreldrepenger når vilkårene i § 14‑13 er oppfylt. Se merknadene til denne bestemmelsen.
[Endret 6/09, 6/11, 11/11, 12/14]
[Tilføyd 12/13]
Faren kan ta ut foreldrepenger i samme uketall som fedrekvoten i tilfeller der mor mottar uføretrygd fra folketrygdloven. Det er ikke aktivitetskrav til mor i slike tilfeller. Dersom foreldrene ikke bor sammen, kan far ta ut disse ukene dersom mor bekrefter at han har omsorg for barnet samme periode som han søker om foreldrepenger.
I Prop.92 L(2010-2011) uttaler Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet:
"Bortsett fra under fedrekvoten er fars uttak av foreldrepenger avhengig av at mor går ut i arbeid eller studier eller er for syk til å ta seg av barnet. Dette kravet til aktivitet hos mor er begrunnet i at man ikke ønsker å gi far rett til foreldrepenger når mor likevel er hjemme og kan ta seg av barnet (dobbeltomsorgsprinsippet).
En del fedre er forhindret fra å ta ut foreldrepenger fordi mor ikke har opptjent seg rett til foreldrepenger og heller ikke oppfyller aktivitetskravet etter fødselen. Hvis mor er ufør, har hun ikke mulighet til å velge aktivitet, verken før eller etter fødselen. Uførepensjon gir ikke rett til opptjening til foreldrepenger. Familien har heller ikke mulighet til å tilpasse seg foreldrepengeregelverket ved at mor begynner å arbeide eller studere etter fødselen. Det betyr at far i disse tilfellene er avskåret fra å ta ut foreldrepenger, selv om han har egen opptjening."
Mors uføretrygd
[Endret 7/16]
Det er ikke et vilkår at mor var innvilget uføretrygd før fødsel. Dersom mor får innvilget uføretrygd mens stønadsperioden løper, kan far ta ut foreldrepenger tilsvarende fedrekvotens lengde, så lenge den ordinære stønadsperioden ikke er utløpt.
Far vil ha rett til fulle foreldrepenger, selv om mor har en uføregrad lavere enn 100 prosent. Fars foreldrepenger skal ikke reduseres når han tar ut etter dette leddet.
Dersom mor mottar pensjon eller uføreforsikring fra annen ordning enn folketrygden, gir dette ikke far rett til foreldrepenger etter bestemmelsen.
En ufør kvinne har anledning til å arbeide ved siden av å motta uførepensjon. I slike tilfeller kan hun ha opptjent seg retten til foreldrepenger. I så fall vil de generelle reglene i folketrygdloven kapitel 14 komme til anvendelse. Mor vil ha rett til foreldrepenger og far vil blant annet ha rett til fedrekvote.
Fars rett etter bestemmelsen endrer ikke mors rett til engangsstønad etter folketrygdloven.
Fars uttak
[Endret 11/11, 6/13, 10/13, 5/14, 12/14]
De ukene far gis rett til etter denne bestemmelsen, skal behandles som foreldrepenger som ikke er fedrekvote. Det er likevel ikke aktivitetskrav for mor. For øvrig behandles perioden som foreldrepenger etter § 14-14 første ledd.
Far kan ikke ta ut disse ukene i de første seks ukene etter fødselen og de må tas ut innen 46 eller 56 uker etter fødselen eller omsorgsovertakelsen.
Far gis rett til det samme antall uker uavhengig av valgt dekningsgrad. Perioden forlenges ikke hvis far velger 80 prosent dekningsgrad. Bare hvis far ønsker å ta ut foreldrepenger så sent som mulig i perioden kan det være en fordel å velge 80 prosent dekningsgrad, slik at foreldrepengene kan tas ut innen det er gått 56 uker etter fødselen eller adopsjonen. Utbetalingen vil imidlertid bli mindre.
Disse ukene kan graderes eller utsettes etter reglene i §§ 14-11 og 14-16.
Hvis mor har rett til foreldrepenger, men mottar uføretrygd etter fødselen eller adopsjonen kan hun si fra seg retten til foreldrepenger og motta engangsstønad. Far kan da ta ut foreldrepenger i samme antall stønadsdager som fedrekvoten .
Bestemmelsen innskrenker ikke fars rett til å ta ut foreldrepenger på selvstendig grunnlag etter § 14-13. Dersom mor er innlagt i helseinstitusjon eller på grunn av sykdom eller skade er helt avhengig av hjelp til å ta seg av barnet, jf § 14-13 første ledd bokstav d) og e), kan far ta ut foreldrepenger inntil 40/50 uker. I slike tilfeller kan også far ta ut foreldrepenger i de første seks ukene etter fødsel.
Dersom far tar ut foreldrepenger i samme antall stønadsdager som fedrekvoten kan han likevel på et senere tidspunkt ta ut foreldrepenger hvis mor fyller aktivitetskravet fordi hun på grunn av sykdom er helt avhengig av hjelp for å ta seg av barnet eller er innlagt i institusjon (jf § 14-13 første ledd). Tilsvarende gjelder dersom far først har mottatt foreldrepenger fordi mor fyller aktivitetskravet fordi hun på grunn av sykdom er helt avhengig av hjelp for å ta seg av barnet eller er innlagt i institusjon (jf § 14-13 første ledd). Hvis mor blir frisk eller utskrevet og så mottar uføretrygd, kan far da likevel ta ut foreldrepenger i samme antall stønadsdager som fedrekvoten etter denne bestemmelsen. Uansett kan far totalt ikke ta ut mer enn 40/50 uker og de må tas innenfor den ordinære stønadsperioden på 46/56 uker. Disse ukene kan også tas ut gradert eller utsettes.
Eksempel:
Mor mottar uføretrygd og er for syk til å ta seg av barnet. Far mottar foreldrepenger fra fødselen av. Når det er gått 24 uker er mor bedre slik at hun kan ta seg av barnet. Hun mottar fremdeles uføretrygd. Far kan da ta ut foreldrepenger i samme antall stønadsdager som fedrekvoten etter § 14-14 tredje ledd.
Eksempel:
Mor mottar uførestønad og er for syk til å ta seg av barnet. Far mottar foreldrepenger sammenhengende fra fødselen av. Når det er gått 40 uker er mor bedre slik at hun kan ta seg av barnet. Hun mottar fremdeles uførestønad. Dersom far har valgt 100% dekningsgrad, vil den maksimale stønadsperioden på 40 uker være brukt opp. Har far imidlertid valgt 80% dekningsgrad, vil det gjenstå 10 uker av stønadsperioden.