Utarbeidet 01.03.2010 av NAV Drift og utvikling. Fag Drift og utvikling. Seksjon for Arbeid og aktivitet
Sist endret 14.01.2013 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Ytelsesavdelingen, Regelverkskontoret jf. overskriften:
Særlig om arbeidsavklaringspenger under utdanning
Nedre aldersgrense for rett til tilleggsstønader er 16 år. Tilleggstønader kan tidligst innvilges fra og med den dagen brukeren fyller 16 år. Retten til tilleggsstønader faller bort når brukeren fyller 67 år. Tilleggsstønader tilstås ut den måned brukeren fyller 67 år.
Folketrygden har en generell nedre aldersgrense på 18 år, men for tilleggsstønadene etter kapittel 11 er nedre aldersgrense 16 år. Dette skyldes at tilleggsstønadene er kompensasjon for bestemte utgifter brukere pådrar seg under deltakelse i arbeidsrettede tiltak, og nedre aldersgrense for deltakelse på tiltak er 16 år.
Nedre aldersgrense for å ha rett til arbeidsavklaringspenger er 18 år. Arbeidsavklaringspenger kan tidligst innvilges fra og med den dagen brukeren fyller 18 år. Retten til arbeidsavklaringspenger faller bort når brukeren fyller 67 år. Arbeidsavklaringspenger tilstås ut den måned brukeren fyller 67 år.
[Tilføyd 6/12, endret 1/13]
Det følger av forskrift om arbeidsrettede tiltak § 7-2 at deltakere på opplæringstiltak skal være over 19 år. For å få tildelt opplæringstiltak i form av ordinær utdanning må deltaker være over 26 år. Opplæring i form av ordinær utdanning for tiltaksdeltakere under 26 år kan likevel gis dersom deltaker på grunn av sykdom, skade eller lyte er i en utdanningssituasjon som avviker vesentlig fra den som gjelder for annen ungdom. Se utfyllende regler til forskrift om arbeidsrettede tiltak kap. 7.
Dersom andre tiltak enn utdanning ikke er aktuelt, men bruker ikke fyller vilkårene for unntak etter forskrift om arbeidsrettede tiltak § 7-2, kan bruker ikke få tildelt utdanning som tiltak. Bruker vil ikke ha rett til arbeidsavklaringspenger, da vilkåret i § 11-6 bokstav b) ikke kan anses som oppfylt i slike tilfeller
[Tilføyd 1/11]
Fra 1. januar 2011 kan de fleste ta ut alderspensjon når de fyller 62 år. Det er ikke lenger en fast aldersgrense for når en går over på alderspensjon. For å unngå uheldige tilpasninger i forhold til tidlig uttak av alderspensjon, er det innført et krav om inntektsbortfall for å kunne tilstå arbeidsavklaringspenger til personer som har fylt 62 år. Dette for å sikre at bruker har hatt en viss tilknytning til arbeidslivet i tiden før arbeidsevnen ble nedsatt.
Vilkåret i § 11-4 tredje ledd er at bruker har hatt en pensjonsgivende inntekt på minimum 1G i årene før arbeidsevnen ble nedsatt med minst halvparten (beregningstidspunktet) eller til sammen minst 3G i løpet av de siste tre årene før samme tidspunkt, jf. § 11-15 første ledd.
Dersom vilkåret om inntektsbortfall ikke er oppfylt, må man vurdere om unntaksregelen i § 11-4 fjerde ledd kommer til anvendelse. Formålet bak unntaksregelen er å ivareta personer som ikke har mulighet til å ta ut alderspensjon før de fyller 67 år.
Vilkåret om inntektsbortfall før beregningstidspunktet skal ikke gjelde for:
NAV Forvaltning må kontakte NAV Pensjon for å avklare hvorvidt unntaksregelen i fjerde ledd kommer til anvendelse.
Endringen trer i kraft fra 1. januar 2011, og gjelder bare nye søknader om arbeidsavklaringspenger.