Utarbeidet av Rikstrygdeverket Pensjonskontoret 15.02.01
Sist endret 01.01.2011 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Fagstab Ytelser
Inntil 1.9.99 ble barnepensjon etter EØS - reglene ansett som en"familieytelse" og ble beregnet etter kapittel 8 i forordning 1408/71.
EØS - reglene om beregning av barnepensjon ble endret fra 1.9.99 ved rådsforordning (EØF) nr. 1399/99. Etter denne endringen skal barnepensjon beregnes etter kapittel 3 i forordning 1408/71, slik som andre pensjoner, dersom alle avdødes opptjeningsland beregner barnepensjon etter opptjening. Man kan da ikke velge å beregne ytelsene etter kapittel 8 i forordningen, selv om dette skulle gi et høyere samlet beløp. Beregningsreglene for pensjon etter kapittel 3 i forordningen er beskrevet i punktene 3.3.1 og 3.3.2 i dette rundskrivet. De nye reglene for barnepensjon gjelder saker der dødsfallet er inntruffet 1.9.99 eller senere, se punkt 18.2.
I de tilfellene der minst ett av de landene der avdøde hadde opptjent pensjonsrett beregner barnepensjon uten hensyn til opptjeningstidens lengde, skal barnepensjon fortsatt beregnes etter reglene i kapittel 8 i forordning 1408/71, se punkt 18.3. Det vil si at barnepensjonen primært skal utbetales av barnets bostedsland, beregnet på grunnlag av samlet opptjeningstid innenfor EØS - området. Dette gjelder dersom et av opptjeningslandene er Danmark, Belgia, Storbritannia, Irland eller Frankrike.
[Endret 1/11]
Når dødsfallet er inntruffet før 1.9.99, er barnepensjonen blitt beregnet etter de tidligere reglene, dvs. etter kapittel 8 i forordning 1408/71. Dersom vilkårene for beregning etter kapittel 3 i forordningen er til stede, kan løpende barnepensjoner omregnes etter søknad. Dersom kravet om omregning settes fram innen 1.9.01 (dvs. senest to år etter at endringen trådte i kraft), kan det gis etterbetaling med virkning fra 1.9.99. Det er vanskelig å fastslå på forhånd om en omregning vil lønne seg. Vi antar at omregning i mange tilfelle vil være lønnsomt. Omregning kan også få konsekvenser for beregningen av barnetrygd (familieytelser). Krav om omregning av barnepensjon skal sendes NAV Pensjon Oslo. Dersom det viser seg at omregning ikke vil lønne seg, får barnepensjonisten (vergen) mulighet til å trekke tilbake kravet om omregning. Når et omregningskrav er trukket tilbake, skal det ikke gjøres noe vedtak, og barnepensjonen skal løpe uendret.
Reglene i kapittel 3 om beregning av pensjoner skal anvendes når dødsfallet er inntruffet 1.9.99 eller senere og avdøde bare hadde vært medlem i trygden i land som beregner barnepensjon etter opptjeningstidens lengde, dvs. Norge, Sverige, Finland, Island, Tyskland, Nederland, Luxembourg, Liechtenstein, Østerrike, Italia, Hellas, Spania og Portugal,
eller
omregning lønner seg for saker der dødsfallet er inntruffet før 1.9.99 og avdøde bare hadde opptjening i landene som er nevnt ovenfor.
[Endret 1/11]
Barnepensjon etter forordningen kapittel 3 skal beregnes på samme måte som pensjon til gjenlevende ektefelle. Se omtalen av disse reglene i kapittel 17 i dette rundskrivet.
Når barnepensjonen beregnes etter kapittel 3, skal også vilkåret om at avdøde hadde minst ett års medlemskap i folketrygden gjøres gjeldende, se punkt 17.3. Dette følger av at bestemmelsen i artikkel 44 nr. 3 bare gjør unntak for barnepensjoner som gis etter kapittel 8, se punkt 18.3.2 andre avsnitt.
[Endret 1/11]
Dersom dødsfallet er inntruffet før 1.9.99, og avdøde bare har vært medlem i EØS - land som beregner barnepensjon etter opptjeningstidens lengde (dvs. ikke har vært medlem i Danmark, Belgia, Storbritannia, Irland eller Frankrike), kan barnepensjonen omregnes etter kapittel 3 i forordningen fra 1.9.99, dersom dette lønner seg. Folketrygdlovens foreldelsesregler for barnepensjon gjelder når det er gått to år fra 1.9.99.
Reglene i kapittel 8 om familieytelser til barn som har mistet en eller begge foreldre, skal anvendes når
et av de landene der avdøde hadde vært medlem i trygden er et land som beregner barnepensjon uavhengig av opptjeningstidens lengde, det vil si Danmark, Belgia, Storbritannia, Irland og Frankrike,
eller
dødsfallet er inntruffet før 1.9.99.
[Endret 1/11]
Reglene står i artikkel 78 og 79 i forordning 1408/71. Se også Beslutning nr. 119 av 24.2.83 om anvendelse av artikkel 76 og 79 nr. 3 i forordning 1408/71, artikkel 10 nr. 1 i forordning 574/72, Beslutning nr. 150 av 29.6.92 om anvendelsen av artikkel 77, 78 og 79 nr. 3 i forordning 1408/71 og artikkel 10 nr. 1 bokstav b i forordning 574/72.
Ved avgjørelse av om det foreligger rett til barnepensjon, skal sammenleggingsbestemmelsene i artikkel 45 i forordning 1408/71 anvendes tilsvarende, se nærmere om sammenleggingsbestemmelsene i punkt 17.2 i dette rundskrivet. Ettårsregelen i artikkel 48 nr. 1 som gjelder for pensjon til gjenlevende ektefelle, jf. punkt 17.3 i dette rundskrivet, gjelder ikke for barnepensjon som ytes etter forordningen kapittel 8. Dette følger av artikkel 44 nr. 3 hvor det står at bestemmelsene i kapittel 3 i forordningen ikke får anvendelse på barnepensjoner etter kapittel 8. Det vil si at det ikke kreves at avdøde hadde minst ett års medlemskap i folketrygden når barnepensjon gis etter kapittel 8 i forordningen. Tolkningen vedrørende barnepensjon etter kapittel 8 er bekreftet i EF - domstolens dom av 14.12.88 i sak C - 269/87 Ventura.
Beregning av barnepensjon etter kapittel 8 skal gjøres etter regler tilsvarende de som gjelder for barnetillegg, jf. § 12 i forskrift om pensjonsberegning m.v. gitt av Sosial - og helsedepartementet 23.12.93.
Barnepensjon etter kapittel 8 er i følge forordningens terminologi en type "familieytelse" og er omhandlet i artikkel 78 i forordning 1408/71.
Barnepensjon etter kapittel 8 skal som hovedregel bare utbetales fra ett land og beregnes som om all trygdetid var opptjent i dette landet. Se prioriteringsreglene som er beskrevet i punkt 18.3.3 i dette rundskrivet om reglene for hvilket land som skal være primært ansvarlig for barnepensjon.
Trygdetid i andre EØS - land må være dokumentert fra vedkommende land. Normalt gjøres dette på blankett E 205.
Det kan forekomme at barnepensjonen ville blitt høyere dersom den var blitt beregnet fra et annet av de EØS - land der avdøde hadde pensjonsopptjening. Det kan da bli aktuelt med differanseberegning. Etter en prejudisiell dom av 27.2.97 i sak C - 59/95 Bastos Moriane m.fl., er det klart at det bare foreligger plikt til å gi differanseytelser når differanselandets nasjonale vilkår for rett til ytelsen er oppfylt. Det vil si at det ikke foreligger noen plikt til å yte differansebeløp når retten til ytelsen bare foreligger gjennom sammenlegging av medlemstid i flere land. Differanseberegning baseres bare på de ytelsene et land kan gi. Formålet med differanseberegning er at mottakerne skal sikres de høyeste av de familieytelsene det foreligger rett til.
Bestemmelsene i artikkel 78 i forordning 1408/71 gjelder familieytelser og omfatter også barnetrygd for barn som har mistet en eller begge foreldre. Det er under kapittel 27 om barnetrygd i dette rundskrivet gitt en rekke eksempler på differanseberegninger av familieytelser i ulike tilfeller. Se spesielt eksemplene 4 til 9 i punkt 27.4.4.
• Var avdøde pensjonist med barnetillegg, skal barnepensjon utbetales fra det land som utbetalte barnetillegg, jf. artikkel 78 nr. 2 andre ledd i forordning 1408/71.
• Hvis avdøde bare har pensjonsopptjening i ett land, skal barnepensjon utbetales fra dette landet, jf. artikkel 78 nr. 2 bokstav a i forordning 1408/71.
• Hvis avdøde har pensjonsopptjening i flere land, skal barnepensjon utbetales fra det opptjeningslandet som er barnets bostedsland, jf. artikkel 78 nr. 2 bokstav b punkt i) i forordning 1408/71.
• Hvis avdøde ikke har pensjonsopptjening i barnets bostedsland, skal det utbetales barnepensjon fra det pensjonslandet der avdøde hadde lengst opptjening. Fyller flere land samme vilkår (trygdetiden er like lang), skal barnepensjon utbetales fra det landet der avdøde var medlem sist, jf. artikkel 78 nr. 2 bokstav b punkt ii) i forordning 1408/71.
[Endret 1/11]
Barnepensjon beregnes som teoretisk beløp , dvs. som om all avdødes opptjeningstid i EØS - land hadde vært i Norge. Jf. artikkel 79 nr. 1 i forordning 1408/71 og § 12 i forskrift om pensjonsberegning m.v. gitt av Sosial - og helsedepartementet 23.12.93.
Barnepensjon som beregnes som en prosent av grunnbeløpet beregnes på følgende måte:
Barnepensjon til foreldreløst barn (første barn i kullet) beregnes som pensjon til gjenlevende ektefelle etter teoretisk trygdetid (altså ikke pro rata, men som om all avdødes trygdetid i EØS - land hadde vært i Norge).
Ved opphør av barnepensjon fra Norge kan det foreligge en "hvilende" rett til barnepensjon fra et annet EØS - land, hvis aldersgrensen for barnepensjon er høyere der. Det må derfor sendes melding gjennom NAV Pensjon Oslo til det/de andre aktuelle land når barnepensjonen opphører i Norge. Barnepensjon fra andre land kan da komme til utbetaling.
[Endret 1/11]
Etter artikkel 10 nr. 1 i forordning 574/72 og § 12 jf. § 11 i forskrift om pensjonsberegning m.v. gitt av Sosial - og helsedepartementet 23.12.93, skal det utbetales en differanse - barnepensjon dersom primært land for barnepensjon er et annet EØS - land og den barnepensjonen dette landet utbetaler er lavere enn den barnepensjonen som kunne utbetales fra Norge. Det er en forutsetning at vilkårene i folketrygdloven § 18 - 2 om forutgående medlemskap er oppfylt. Etter prejudisiell dom av 27.2.97 i sak C - 59/95 Bastos Moriane m.fl., er det klart at det ikke foreligger plikt til å gi differanseytelser når retten til ytelsen bare foreligger gjennom sammenlegging av medlemstid i flere land.
Grunnlaget for sammenlikningen mellom barnepensjon fra annet EØS - land og barnepensjon fra Norge skal være teoretisk beregnet norsk barnepensjon, jf. §§ 11 og 12 i forskrift om pensjonsberegning mv. gitt av Sosial - og helsedepartementet 23.12.93. Vi gjør oppmerksom på at paragrafhenvisningene i forskriften gjelder den tidligere folketrygdloven av 1966.
Etter forskriften § 13 skal barnepensjon stilles i bero dersom det oppstår rett til tilsvarende ytelser fra et annet EØS - land på grunn av yrkesaktivitet der. Dette får først og fremst betydning for barnetrygden, men kan også få betydning for barnepensjon dersom arbeidslandet er et land der avdøde har hatt pensjonsopptjening. Bestemmelsen i § 13 i forskriften tilsvarer artikkel 10 nr. 1 bokstav b i forordning 574/72.
Differansepensjoner er først og fremst aktuelle for barn bosatt i utlandet, og det vil da være NAV Pensjon Oslo som skal foreta beregning og utbetaling av disse barnepensjonene, samt være ansvarlige for den videre oppfølging av sakene.
Differansebeløpet må beregnes manuelt. Stønadsmottakeren må i det første differansevedtaket orienteres om at fastsettelsen av det løpende differansebeløpet er å anse som foreløpig og vil bli justert en gang pr. år, på samme måte som differanseutbetaling av barnetrygd, se punktene 27.4.5 og 27.4.6 i dette rundskrivet. Ettersom både barnepensjon og barnetrygd inngår i begrepet "familieytelser" i forordningen kapittel 8, ser vi disse ytelsene i sammenheng i forbindelse med omregning av differansebeløp. Valuta - og satsendringer kan føre til at det løpende differansebeløpet skulle vært endret, og at det over året er blitt utbetalt litt for mye eller litt for lite. For mye utbetalt i løpet av det tilbakelagte året vil bli trukket i fremtidig ytelse, mens eventuelt for lite utbetalt vil bli etterbetalt i forbindelse med den årlige omregningen.
Eksempler på differanseberegning er gitt under punkt 27.4.4 i dette rundskrivet. Se spesielt eksemplene 4 til 9.
[Endret 1/11]
Dersom dødsfallet er inntruffet før 1.9.99, og avdøde bare har vært medlem i EØS - land som beregner barnepensjon etter opptjeningstidens lengde (se punkt 18.2.1), kan barnepensjonen omregnes etter kapittel 3 i forordningen fra 1.9.99, dersom dette lønner seg. Folketrygdlovens foreldelsesregler for barnepensjon gjelder når det er gått to år fra 1.9.99.
[Endret 1/11]
Følgende blanketter i E 200 - serien er aktuelle på barnepensjonsområdet:
E 203 - Behandling av krav om stønad til gjenlevende ektefelle
E 205 - Attest om trygdetid
E 207 - Opplysninger om medlemmets trygdetid
E 210 - Melding om vedtak i sak som gjelder krav om alderspensjon/
uførepensjon/pensjon til gjenlevende ektefelle
E 211 - Samlet melding om vedtakene
E 212 - Klage/ankeadgang og fristene for klage/anke
Veiledning til blankettene i E 200 - serien er gitt i vedlegg til dette rundskrivet.
Blankettene, med unntak av side 2 på E 207, skal fylles ut av NAV Pensjon Oslo. Side 2 på E 207 skal fylles ut av bruker, eventuelt med bistand fra NAV.
Se for øvrig punkt 0.7 i dette rundskrivet om E - blankettene generelt.
[Endret 1/11]
Et krav om pensjon i et EØS - land er samtidig et krav om pensjon i andre EØS land hvor den avdøde forelderen har opptjent pensjonsrettigheter. Kravet skal behandles i alle de aktuelle landene. Om kravfremsettelse, se punkt 21.2 i dette rundskrivet.
Behandlingen av kravet koordineres av trygdeinstitusjonen i det landet der søkeren bor, forutsatt at den avdøde forelderen har opptjent rettigheter i dette landet. I Norge er det NAV Pensjon Oslo som har denne koordineringsoppgaven. Krav fremsatt til NAV skal sendes videre til andre berørte EØS - land, slik at det kan bringes på det rene hvilke pensjonsrettigheter barnet har der. Andre land skal ha underretning om Norges vedtak i barnepensjonssaken både ved innvilgelse og ved avslag.
Når det gis barnepensjon fra Norge, kan det føre til at løpende ytelser fra andre land blir endret. Dette gjelder både når barnepensjonen beregnes etter forordningen kapittel 8 og når barnepensjonen beregnes etter forordningen kapittel 3. Jf. at det følger en rett til barnetrygd med retten til barnepensjon. Se nærmere om dette i kapittel 27 i dette rundskrivet.
Selv om barnepensjon fra Norge gis etter full opptjening (40 års trygdetid), kan barnet i tillegg ha rett til pensjon fra annet EØS - land der den avdøde forelderen har opptjent pensjonsrettigheter.
[Endret 1/11]
Krav fra en person som er bosatt i Norge skal settes fram for NAV. Dette kan skje ved henvendelse til NAV lokalt eller ved å sende kravet til NAV Pensjon. Krav om barnepensjon der avdøde har vært eller er bosatt i et avtaleland skal behandles av NAV Pensjon Oslo.
Når NAV mottar krav om pensjon etter en avdød som har bodd eller arbeidet i et eller flere andre EØS-land, skal kravet med de aktuelle EØS-blanketter og nødvendig dokumentasjon sendes berørte land så raskt som mulig, slik at saksbehandlingen kan starte og foregå parallelt med saksbehandlingen i Norge.
[Endret 1/11]
Oversendelsen skal inneholde:
• Blankett E 203 . Dato for mottatt krav skal være påført i felt 16.
• Blankett E 205 med avdødes trygdetid.
• Blankett E 207. Eventuelle attester vedrørende avdødes arbeidsforhold, trygdetider eller botider i andre EØS - land, innhentet fra søkeren, vedlegges.
• Blankett E001 hvis det er mangler ved oversendelsen eller andre spesielle forhold.
• Kopi av foreløpig vedtak om norsk pensjon oversendes
• Kopi av folketrygdens kravblankett dersom det er nødvendig å dokumentere en gammel kravdato.
Om utfylling av blankettene, se blankettveiledningen i vedlegg til dette rundskrivet.
Blankettene, med unntak av side 2 på E 207, skal fylles ut av NAV Pensjon Oslo. Side 2 på E 207 skal fylles ut av bruker, eventuelt med bistand fra NAV.
Andre land kan ha andre vilkår for rett til barnepensjon og andre krav til dokumentasjon enn vi har. I noen tilfeller ber derfor andre land om tilleggsopplysninger. Av hensyn til den samlede saksbehandlingstiden er det viktig at slike henvendelser besvares raskt av trygdekontoret.
[Endret 1/11]
Når barnet er bosatt i Norge , er vilkåret i folketrygdloven § 18 - 3 oppfylt. Det lokale trygdekontoret skal også vurdere om inngangsvilkårene i folketrygdloven § 18 - 2 om den avdøde forelderens forutgående medlemskap er oppfylt.
Foreløpig vedtak
[Endret 1/11]
Dersom vilkårene i folketrygdloven § 18 - 2 er oppfylt, skal NAV fatte et foreløpig vedtak om barnepensjon beregnet etter folketrygdlovens regler. Dette foreløpige vedtaket kan iverksettes straks, både dersom barnepensjonen etter EØS - reglene skal beregnes etter forordningen kapittel 8 (se punkt 18.3) og etter kapittel 3 (se punkt 18.2). Inntil alle landene som er involvert i en EØS-sak har behandlet saken og NAV har fattet endelig vedtak er NAVs vedtak foreløpig.
Endelig vedtak
[Endret 1/11]
Når NAV har mottatt vedtak fra alle berørte land fattes det endelige vedtaket. E 211 fylles ut og sendes berørte land og bruker.
I nordiske saker kan en barnepensjon beregnet etter folketrygdlovens regler og forordningens kapittel 3 bli avkortet etter bestemmelsene i den nordiske konvensjonen artikkel 10. Det er NAV Pensjon Oslo som fatter det endelige vedtaket om barnepensjon etter EØS - reglene og den nordiske konvensjonen.
Dersom vilkårene i folketrygdloven § 18 - 2 ikke er oppfylt, kan det bare gis barnepensjon gjennom anvendelse av EØS - reglene eller bestemmelsene i nordisk konvensjon om trygd. NAV fatter et foreløpig vedtak om avslag der det framgår hvorvidt de øvrige vilkår for pensjon er oppfylt.
Når NAV har mottatt vedtak fra alle berørte land fattes det endelige vedtaket. E 211 fylles ut og sendes berørte land og bruker.
[Tilføyd 1/11]
Krav fra personer bosatt i annet EØS-land skal behandles av NAV Pensjon Oslo. NAV Pensjon Oslo er berørt institusjon i saken. Disse kravene mottas fra institusjonen i det behandlende landet.
Når NAV har fattet vedtak om norsk pensjon skal følgende oversendes behandlende institusjon:
• Blankett E 205 N.
• Blankett E 210.
• Kopi av norsk vedtak.
Dersom NAV ser at det vil ta tid å behandle saken skal E 205 N sendes behandlende institusjon så snart som mulig og uavhengig av om norsk vedtak er fattet.