English summary here.
I grav ACQ ved Køstrup på Fyn er det funnet tekstiler som er datert til 900-tallet. Kvinnen som ble gravlagt i denne graven bar en serk i ufargetlerretsvevd lin innerst mot kroppen og en mørkeblå selekjole i lerretsvevd ull. [1]
Generelt om tekstilene i funnet
Fra de bevarte fragmentene av selekjolen, kan man se at den har vært lukket i front ved at den har vært sydd sammen loddrett med forsting mellom den ene skålspennen og armhulen.
Øverst er det en ca 5 mm vannrett bred søm med forsting. Ved den ene skålspennen finnes deler av en hempe i blåfarget linbånd som er tolket som rester av bærebånd til oppheng av nøkkel og kniv, samt fragmenter av en kraftig tråd som kan ha vært brukt til å henge opp perlekjede mellom skålspennene.
Selekjolen ble holdt oppe ved hjelp av to par stropper festet henholdvis foran og bak på kjolen, som igjen ble holdt på plass av to fibulaer/skålspenner festet i serken. Stroppene er fremstilt av båndformede stoffstykker foldet på langs, i samme stoff som kjolen. En tredje stropp laget i foldet linlerret, rullet sammen og holdt sammen av kastesting. Den fjerde stroppen er fremstilt som de to første, men i grovere ull-lerret.
Det er særlig to ting som gjør dette funnet unikt: Mellom skålspennene er rester av et «gauffreret» stoffstykke, det vil si foldet eller rynket. I tillegg så finnes det et 14 mm bredt og ca 20 cm langt mønstret brikkevevd bånd i ullbrokade som ikke er sydd fast i selve kjolestoffet, men i stroppene mellom skålspennene i overkant av kjolestoffet. Langs begge sider av brikkebåndet finnes to ullsnorer som er sydd fast til stroppene.
Det er også funnet fragmenter i graven som kan tyde på at kvinnen hadde en kappe eller dyne over seg.
Om brikkebåndet på selekjolen
Brikkevevingen er utført som tohullsbrikkevev med renning av mørkeblå totrådet ulltråd og innslag som trolig har vært av lin. Bunnveven ser ut til å ha S-vridning på alle kort. Mønstrene, som går opp i 14 uten kanter, er i følge Lønborg og Rasmussen fremstilt ved hjelp av brosjeringsteknikk. I motsetning til andre senere og mer kjente funn hvor det er brukt metalltråd i brosjeringen er mønsteret laget med ulltråd i ulike farger. Disse fremstår i dag som rødlige, brunlige og gullige nyanser, men det er usikkert om dette er de opprinnelige fargene. Det er dessuten kun er ett innslag (trolig i bunnveven, men her er litteraturen upresis) pr to rekker med mønstertråder. Båndet har vært festet med kastesting til selekjolens forreste stropper.
Foto: Odense Bys Museer og Hilde Thunem[2].
Mønstrene i båndet er som følger nedenfor. Inndeling i ulike mønstre og de ulike fargene (som ellers er tilfeldige) tilsvarer ulik symbolbruk i mønsteret oppgitt hos Rasmussen & Lønborg (1993). Takk til Tor som gjorde meg oppmerksom på en feil i figuren lengst til høyre som nå er rettet opp (26.3.2013). Nytt er også at mønsteret viser hvor mange snorer hvert av mønstertrådene går over (mursteinseffekten).
Rekonstruksjoner og tolkninger av kjole og brikkevevd bånd
I Hilde Thunems artikler «“The aprondress from Køstrup (grave ACQ)» [2] og «Viking women: Apron dress» [3] kan man lese mer om både selekjolen fra Køstrup og andre selekjoler fra vikingtiden og se bilder av ulike rekonstruksjoner/tolkninger av tekstilene i funnet, inklusive flere detaljerte bilder av tekstilfragmentene fra grav ACQ.
Tolkninger, rekonstruksjoner og andre versjoner inspirert av kjolefragmentene:
- Ingrid Galadriel har laget to ulike tolkninger av selekjolen: brun, sydd i 2 stykker og blå, sydd i 4 stykker på smalere stoff.
- Hilde Thunems fotografier av rekonstruksjoner på Køge, Ladby og Trelleborg museer og egen rekonstruksjon.
- Shelagh Lewins‘ rekonstruksjon viser en annen måte å rekonstruere plagget på.
Tolkninger, rekonstruksjoner og andre versjoner inspirert av båndet:
- Irene Lyng har laget en tolkning av båndet og nevner at bunnteksturen i brikkevevsbåndet skal være lerretsvevd.
- Bilde av rekonstruert bånd på Danmarks museum på Shelagh Lewins side fra en utstilling som ikke lengre er tilgjengelig.
- Hilde Thunems tolkning av mønsteret utført av Hanna Johansson.
Litteratur og andre referanser
[1] Rasmussen, Lisa og Lønborg, Bjarne (1993) «Dragtresteri grav ACQ, Køstrup» Fyndske minder, Odense Bys Museer, Årbog 1993, ISBN 87 87162 49 0, s. 175-181.
[2]Hilde Thunem (2012) «The aprondress from Køstrup (grave ACQ)» urd.priv.no/viking/kostrup.html
[3]Hilde Thunem (2012) «Viking women: Apron dress» urd.priv.no/viking/smokkr.html
Jeg fant akkurat et fotografi av en rekonstruksjon av Køstrupkjolen, hvor også brikkebåndet er forsøkt rekonstruert. Bildet er visstnok fra en utstilling i nasjonalmuseet i Danmark, og kjolen er ikke lengre utstilt (argh!).
– Hilde
Takk Hilde! Jeg har også sett bildet tidligere på Shelagh Lewins side. Skulle ønske jeg hadde bildet i en enda større oppløsning, og også av brikkevevsbåndet for å se strukturen i det.
Enig i ønsket om større oppløsning. Men aller helst vil jeg at museet ikke hadde fjernet utstillingen…
Steike! imponert jenter!!!=) *lykke*
Takk! 🙂