Sist endret 01.07.2014 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Tjenesteavdelingen, Sykefraværskontoret, jf. overskriftene:
§ 25-2 Andre ledd - plikt for arbeidsgiveren til å utarbeide oppfølgingsplan og gjennomføre dialogmøte etter arbeidsmiljøloven § 4-6 tredje og fjerde ledd og delta i dialogmøte etter folketrygdloven § 8-7 a andre og tredje ledd (omarbeidet i sin helhet)
§ 25-2 Tredje ledd - Arbeidsgiver skal sende oppdatert oppfølgingsplan til Arbeids- og velferdsetaten senest en uke før det avholdes dialogmøter etter folketrygdloven (tidligere § 25-2 tredje ledd ble opphevet 1. juli 2014. Fjerde og femte ledd ble nytt tredje og fjerde ledd)
§ 25-2 Fjerde ledd - Etter krav fra Arbeids- og velferdsetaten skal arbeidsgiver utlevere oppfølgingsplan som eventuelt er revidert etter lovbestemte dialogmøter
Som følge av Sykelønnsutvalgets innstilling i NOU 1990: 23 ble bestemmelsen i § 25-2 første ledd om arbeidsgivers plikt til å føre sykefraværsstatistikk, tatt inn i den tidligere folketrygdloven for å få en bedre sykefraværsstatistikk. Sykelønnsutvalget uttalte at for å få en fullstendig/løpende analyse av utviklingen i sykefraværet i Norge, var man avhengig av en bedre sykefraværsstatistikk enn den eksisterende. Det ble påpekt at statistikken var spesielt mangelfull med tanke på å beskrive korttidsfraværet. Utvalget presiserte at siden organisasjonene i arbeidslivet hadde inngått avtaler om å redusere sykefraværet, ville det være behov for en bedre og mer differensiert statistikk for å kunne måle effekten av de tiltak som ble iverksatt på den enkelte arbeidsplass.
Statistikken skal inntil videre ikke innrapportes til noen instans, men kan brukes som grunnlag for utvalgsundersøkelser og kan etterspørres av Arbeidstilsynet i deres arbeid. Også Arbeidslivstjenesten kan kreve innsyn i sykefraværsstatistikken.
[Endret 10/11, omarbeidet i sin helhet 7/14]
Bestemmelsen viser til plikter som en arbeidsgiver skal ivareta i oppfølgingen av sykmeldte arbeidstakere i henhold til arbeidsmiljøloven § 4-6 og folketrygdloven § 8-7 a.
Plikt til å utarbeide oppfølgingsplan gjelder alle sykmeldte, også de med gradert sykmelding. Planen skal være utarbeidet senest innen sykmeldingen har vart i fire uker. Loven gir anledning til å gjøre unntak der det er åpenbart unødvendig med en slik plan. Dette vil for eksempel kunne være:
I Prop. 102 L (2013-2014) presiseres det at formålet med unntaket er at partene ikke skal lage oppfølgingsplan for planens skyld. Planen må med andre ord tjene en hensikt i sykefraværsarbeidet, og det må gjøres en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle om hvorvidt en formalisert oppfølgingsplan vil kunne ha en hensikt i sykefraværsoppfølgingen. Dersom arbeidsgiver, arbeidstaker eller eventuelt sykmelder mener det er behov for å ha en oppfølgingsplan, vil det neppe kunne anses som åpenbart unødvendig å utarbeide en slik plan. Det er arbeidsgivers ansvar å sørge for kontakt med den sykmeldte for å bringe på det rene om det faktisk dreier seg om unntak.
I henhold til arbeidsmiljøloven skal arbeidsgiver sørge for å formidle oppfølgingsplanen til arbeidstakers sykmelder så snart den er utarbeidet, og senest innen fire uker. Ved lovendring 1. juli 2014 ble det synliggjort i arbeidsmiljøloven § 4-6 tredje ledd at arbeidsgiver skal sende oppdatert plan til NAV senest en uke før dialogmøte 2 eller 3. Arbeidsgiver skal også sende oppfølgingsplan til NAV når NAV etterspør dette, jf. § 25-2 fjerde ledd.
Ved lovendring 1. juli 2014 ble ordlyden i arbeidsmiljøloven § 4-6 fjerde ledd endret. Krav om at det skal avholdes dialogmøte 1 på arbeidsplassen, senest innen sykefraværet har vart i sju uker, gjelder i utgangspunktet for arbeidstakere som er 100% sykmeldt. Møtet skal avholdes med mindre det er åpenbart unødvendig. Dette vil for eksempel kunne være:
Det er arbeidsgivers ansvar å sørge for kontakt med den sykmeldte for å bringe på det rene om det faktisk dreier seg om unntak. Det understrekes at unntaksadgangen skal være snever.
Selv om det i utgangspunktet kun er plikt til å avholde dialogmøte 1 hvor arbeidstaker er helt borte fra arbeidet kan det være gode grunner til å avholde møte også i tilfeller hvor arbeidstaker er delvis borte fra arbeidet. Dialogmøte 1 skal derfor likevel avholdes for arbeidstakere som har en gradert sykmelding når arbeidsgiver, arbeidstaker eller sykmelder, etter en konkret vurdering, anser det hensiktsmessig, jf. arbeidsmiljøloven § 4-6 fjerde ledd.
Sykmelder har plikt til å delta i dialogmøtet hvis han/hun har mottatt innkalling.
Arbeidsgiver har plikt til å delta i dialogmøter i regi av Arbeids- og velferdsetaten etter innkalling som skal skje senest tre uker før møtet. Arbeidsgivers deltakelse i dialogmøter er avgjørende, og møtet skal som hovedregel flyttes hvis tidspunktet ikke passer.
[Tilføyd 10/11, endret 7/14]
Arbeidsgiver skal sende oppdatert oppfølgingsplan til Arbeids- og velferdsetaten senest en uke før det avholdes dialogmøte 2 eller 3. I etatens innkallingsbrev til dialogmøte informeres det om dette.
[Tilføyd 10/11, endret 7/14]
NAV vil kunne ha behov for å innhente oppfølgingsplan fra arbeidsgiver, for eksempel ved vurderingen av aktivitetskravet etter åtte ukers sykmelding.