Revidert av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Stab for overordnet styring, Juridisk seksjon.
Sist endret 02/2012.
I folketrygdloven § 21-12 er den overprøving som gjøres i Arbeids- og velferdsetaten kalt klage. Ved klage innenfor etaten gjelder fortsatt trygderettsloven § 10, § 11 andre, tredje og fjerde ledd, § 13 første ledd første og andre punktum og § 14. Fristen for klage og anke er seks uker. Dette innebærer at klagefristen for vedtak i trygdesaker som ikke kan påankes til Trygderetten, men som kan påklages til overordnet forvaltningsorgan blir like lang. Klagefristen for andre vedtak enn trygdeklager f.eks. over et vedtak om saksomkostninger etter forvaltningsloven, er tre uker. Disse følger den vanlige klagefristen i forvaltningsloven § 29.
Ankebegrepet er nå forbeholdt tilfeller hvor Trygderetten skal foreta en overprøvelse av Arbeids- og velferdsetatens vedtak. Ved overprøvelser innen Arbeids- og velferdsetaten opererer en nå med begrepene klage, klagefrist osv.
Overordnet organ eller det organ Arbeids- og velferdsdirektoratet bestemmer er klageorgan i trygdesaker. Dette er per i dag for de fleste saken, NAV Klageinstans. Etter at klagemulighetene er utnyttet, kan saken ankes inn for Trygderetten.
Departementet kan bestemme at visse vedtak kan bringes direkte inn for Trygderetten. Det er ikke bestemt slike saker per i dag.
Dersom helheten i en sak tilsier det, f.eks at en stønadssak skal behandles i Trygderetten og feilutbetalingssaken skal klagebehandles i NAV, kan begge saker i sin helhet behandles sammen i Trygderetten.
Denne bestemmelsen angir at en klage og anke skal fremmes for NAV-kontoret der vedkommende er bosatt. Dette er på samme måte som reglene for kravfremsettelse, se. § 21-2.
Det nevnes videre de saksbehandlingsregler i trygderettsloven som også skal gjelde ved klage innen Arbeids- og velferdsetaten. Dette er trygderettsloven § 10, § 11 andre, tredje og fjerde ledd, § 13 første ledd første og andre punktum og § 14. Nærmere redegjørelse for disse bestemmelsene er gitt i Ankerundskrivet.
Visse vedtak kan unntas fra anke til Trygderetten. Hvilke saker det gjelder fremkommer av forskrift av 15. april 1997 nr. 324, 25. mars 1997 nr. 268 og 19. februar 2003 nr. 1671. Se nærmere om hvilke saker dette gjelder i Ankerundskrivet (Hovednummer 90).
Vedtak som ikke kan påklages etter første til tredje ledd og som er unntatt fra anke til Trygderetten, kan påklages til overordnet organ, eller til eventuelt særskilt klageorgan etter reglene i forvaltningsloven kap. VI.
I femte ledd fastslås at fristen for klage og anke er seks uker.
Klagefristen i henhold til forvaltningsloven § 29 er tre uker.
Vedtak etter folketrygdloven kan ikke bringes inn for de alminnelige domstoler før muligheten til å klage og anke er nyttet fullt ut.