F25.03.1997 nr 268
Forskrift om behandling av tvister i arbeidsgiverperioden
Forskrift om behandling av tvister i arbeidsgiverperioden
I. Saklig myndighetsområde
§ 1.
Endring Ankenemnda for sykepenger i arbeidsgiverperioden, jf. folketrygdloven § 21-13, avgjør alle tvister om rettigheter og plikter etter bestemmelsene om arbeidsgiverperiode i folketrygdloven kapittel 8 og 9, med de unntak og presiseringer som er gitt i denne forskriften.
Endring Ankenemnda kan bringe spørsmål av prinsipiell art som gjelder fortolkning av bestemmelser i folketrygdloven eller forskrifter fastsatt i medhold av denne, inn for Arbeids- og velferdsdirektoratet til uttalelse.
§ 2.
Nemndas myndighet er begrenset til å gjelde spørsmål om rettigheter og plikter som arbeidsgiveren har i arbeidsgiverperioden og ved arbeidstakerens fravær på grunn av barns eller barnepassers sykdom. Nemnda kan ikke avgjøre om et medlem har rett til sykepenger fra trygden i de første to uker i en fraværsperiode eller om han har krav på forskott.
§ 3.
Nemnda kan ikke avgjøre, heller ikke prejudisielt, om en skade eller sykdom kan godkjennes som yrkesskade, jf folketrygdloven § 8-55 bokstav a. Trygderetten er ankeinstans i slike spørsmål.
II. Organisasjon
§ 5.
Lederen skal sørge for forsvarlig gjennomføring av nemndas oppgaver og føre tilsyn med sekretariatet.
§ 6.
Arbeids- og velferdsdirektoratet, eller den enhet i trygdeetaten som Arbeids- og velferdsetaten bestemmer, fungerer som sekretariat for nemnda. Sekretariatet forbereder sakene og innkaller i samråd med lederen til møte så ofte det finnes nødvendig. Nemnda kan fastsette nærmere instruks for hvordan sakene skal behandles og framlegges for nemnda.
§ 7.
Forvaltningslovens bestemmelser om ugildhet og taushetsplikt gjelder tilsvarende for nemndas medlemmer, jf folketrygdloven § 21-1.
III. Anke og saksforberedelse
§ 8.
Endring En anke skal behandles etter bestemmelsene i folketrygdloven § 21-12, dersom både arbeidsgiveren og Arbeids- og velferdsetaten helt har avslått å utbetale sykepenger i arbeidsgiverperioden.
Vedtak om rettigheter og plikter i arbeidsgiverperioden som ikke går inn under første ledd, kan ankes inn for Ankenemnda.
En anke skal behandles av Ankenemnda uten hensyn til bestemmelsene i første ledd, dersom retten til sykepenger i arbeidsgiverperioden beror på om arbeidsuførhet anses dokumentert i samsvar med reglene i folketrygdloven § 8-7, jf § 8-18tredje ledd.
Fristen for anke er tre uker fra det tidspunkt melding om vedtaket er mottatt. Nemnda kan i særlige tilfeller forlenge fristen eller se bort fra at den er oversittet.
§ 9.
Anke til Ankenemnda skal settes fram skriftlig eller muntlig for det felles lokale kontoret i arbeids- og velferdsforvaltningen, med mindre Arbeids- og velferdsdirektoratet bestemmer noe annet. Det felles lokale kontoret eller vedkommende annen institusjon som mottar muntlig anke, skal sørge for å sette den opp skriftlig og underskrive den sammen med den ankende part.
§ 10.
trygdekontoret skal innhente mulige merknader fra motparten, gi en kort redegjørelse for saken og snarest sende den til Ankenemndas sekretariat. trygdekontoret plikter eventuelt å bistå med innhenting av ytterligere opplysninger i saken. Nemnda skal påse at de forhold som har betydning for behandlingen av vedkommende sak blir klarlagt så godt som mulig før vedtak fattes.
IV. Ankebehandling
§ 12.
Nemnda behandler tvisten på grunnlag av den skriftlige framstilling som partene har gitt og sakens øvrige opplysninger. Til bruk for nemnda skal sekretariatet gi en kort framstilling av saken med innstilling og begrunnelse.
§ 13.
Nemnda er bare vedtaksfør når alle tre medlemmer eller deres vararepresentanter er tilstede. Nemndas vedtak gjøres med flertall og skal begrunnes. Det skal føres møtebok.
V. Forskjellige bestemmelser
§ 14.
Nemndas vedtak kan ikke bringes inn for Trygderetten eller annet forvaltningsorgan. Søksmål for domstolene må i tilfelle reises mot den som var ankemotpart ved ankens behandling for Ankenemnda. Dersom ankemotparten var Arbeids- og velferdsetaten, må søksmål i tilfelle reises mot Arbeids- og velferdsdirektoratet.
§ 15.
Nemnda kan bestemme at den ankende part helt eller delvis skal få dekket nødvendige utgifter i anledning ankesaken.
Nemnda kan oppnevne prosessfullmektig for den ankende part, dersom den finner det nødvendig. Nemnda fastsetter og utreder prosessfullmektigens godtgjørelse i disse tilfellene.
§ 16.
Nemnda kan bestemme at den ankende part helt eller delvis skal bære de utgiftene anken har medført for nemnda og motparten, dersom vedkommende åpenbart uten grunn har satt fram eller opprettholdt anke.
§ 17.
Behandlingen for nemnda er gebyrfri. Utgiftene ved nemndas virksomhet dekkes av folketrygden.
§ 18.
Forvaltningslovens bestemmelser om partsoffentlighet gjelder tilsvarende for ankebehandlingen, jf folketrygdloven § 21-1.
§ 19.
Forskriften trer i kraft den 1. mai 1997.
F30.06.2006 nr 790 i kraft 01.07.2006. § 1 første ledd er endret. Før endring:
Ankenemnda for sykepenger i arbeidsgiverperioden, jf folketrygdloven § 20-6, avgjør alle tvister om rettigheter og plikter etter bestemmelsene om arbeidsgiverperiode i folketrygdloven kapittel 8 og 9, med de unntak og presiseringer som er gitt i denne forskriften.
F30.06.2006 nr 790 i kraft 01.07.2006. I § 1 andre ledd er ordet "Rikstrygdeverket" endret til "Arbeids- og velferdsdirektoratet" .
F30.06.2006 nr 790 i kraft 01.07.2006. § 4 andre punktum er endret. Før endring:
For dette spørsmål er Rikstrygdeverket ankeinstans.
F30.06.2006 nr 790 i kraft 01.07.2006. I § 6 første punktum er ordene "trygdeetaten" og "Rikstrygdeverket" endret til "Arbeids- og velferdsetaten" og "Arbeids- og velferdsdirektoratet".
F28.05.2003 nr 659 i kraft straks. § 6 er endret. Før endring:
§ 6
Rikstrygdeverket fungerer som sekretariat for nemnda. Sekretariatet forbereder sakene og innkaller i samråd med lederen til møte så ofte det finnes nødvendig. Nemnda kan fastsette nærmere instruks for hvordan sakene skal behandles og framlegges for nemnda.
F30.06.2006 nr 790 i kraft 01.07.2006. I § 8 første ledd er ordet "trygdekontoret" endret til "Arbeids- og velferdsetaten".
F30.06.2006 nr 790 i kraft 01.07.2006. § 9 er endret. Før endring:
Anke til Ankenemnda skal settes fram skriftlig eller muntlig til vedkommende trygdekontor. Dersom anken er satt fram muntlig skal trygdekontoret sørge for å sette den opp skriftlig og undertegne den sammen med den ankende part.
F30.06.2006 nr 790 i kraft 01.07.2006. I § 10 første og andre punktum er ordet "trygdekontoret" endret til "Arbeids- og velferdsetaten".
F30.06.2006 nr 790 i kraft 01.07.2006. I § 11 første punktum er ordet "trygdekontorets" endret til "Arbeids- og velferdsetatens".
F30.06.2006 nr 790 i kraft 01.07.2006. § 14 tredje punktum er endret. Før endring:
Dersom ankemotparten var et trygdekontor, må søksmål i tilfelle reises mot Rikstrygdeverket.