[Endret 2/98, 3/98.]
Når gjenlevende ikke har rett til pensjon (se § 17-5 ), kan det være aktuelt å gi overgangsstønad. Dette er en midlertidig ytelse som først og fremst skal være en økonomisk hjelp i en vanskelig situasjon etter dødsfallet. Overgangsstønad gis bare i en begrenset periode og opphører når vilkårene i første ledd bokstavene a - c eller i andre ledd ikke lenger er til stede.
Vilkårene i første ledd bokstavene a - c og i andre ledd er alternative vilkår, dvs. at det er tilstrekkelig at ett av dem er oppfylt.
Bestemmelsen i første ledd bokstav c om rett til overgangsstønad i en omstillingsperiode etter dødsfallet har funksjon som en “minstegaranti-regel” ved at en gjenlevende ektefelle alltid vil ha en selvstendig rett til overgangsstønad i en omstillingstid etter dødsfallet. Dette medfører at aktivitetskravet som stilles i § 15-8 i praksis ikke vil være aktuelt for gjenlevende ektefeller før etter at omstillingstiden etter dødsfallet er over. Gjenlevende ektefeller som får ytelser etter § 17-6 bokstav a skal i tillegg kunne få stønadstid tilsvarende det som følger av kapittel 15.
[Endret 2/98, 3/98.]
Med omsorg for barn menes omsorg for andre barn enn avdødes. Dette vil i praksis normalt dreie seg om gjenlevende som har særkullsbarn født før inngåelsen av ekteskapet. Det at vedkommende har omsorg for barn vil kunne medføre at overgangsstønad etter lovens § 17-6 kan ytes for lengre tid enn en “vanlig omstillingstid” på 6 - 12 måneder, jf. § 17-6 første ledd bokstav c.
Hensikten med bestemmelsen i bokstav a er å sikre at en gjenlevende ektefelle som ikke har pensjonsrett, men som har omsorg for barn, kan få overgangsstønad i like lang tid som en enslig mor eller far som er omfattet av kapittel 15, etter at omstillingstiden etter dødsfallet er over.
Det er bestemmelsene i § 15-6 og § 15-8 som avgjør retten til overgangsstønad etter at omstillingperioden etter dødsfallet er over. Som følge av bestemmelsen i § 17-6 første ledd bokstav c, har en gjenlevende ektefelle alltid rett til overgangsstønad i en omstillingstid etter dødsfallet. I denne omstillingstiden skal det ikke stilles noe aktivitetskrav til gjenlevende. Samlet stønadsperiode blir således forlenget med omstillingstiden etter bokstav c.
Dersom gjenlevende som ikke har rett til pensjon etter kapittel 17, etter dødsfallet får barn som avdøde ikke er far til, gir dette ikke rett til overgangsstønad etter § 17-6 . Det er ikke lenger hennes situasjon som gjenlevende som er stønadsgrunnlaget, men at hun eventuelt er ugift mor. Det må da vurderes om hun fyller vilkårene for rett til overgangsstønad m.v. i lovens kapittel 15.
[Endret 2/98.]
Overgangsstønad kan gis i nødvendig utdanningstid dersom det er gitt utdanningsstønad og utdanningen er påbegynt innen to år etter dødsfallet. Bestemmelsen medfører at overgangsstønad kan gis ut over omstillingstiden etter dødsfallet, jf. § 17-6 første ledd bokstav c.
Utdanningsstønaden gis etter de samme regler som gjelder i kapittel 15 for overgangsstønad i utdanningstid. Bestemmelsen gjelder gjenlevende som
ikke har omsorg for barn og gjenlevende som på grunn av barns alder ikke omfattes av bestemmelsene i kapittel 15 for rett til overgangsstønad.
[Endret 2/98.]
Denne bestemmelsen garanterer en gjenlevende ektefelle å få overgangsstønad i en omstillingstid etter dødsfallet, uten krav til yrkesaktivitet eller utdanning.
Som hovedregel anses gjenlevende for å være i omstillingstid i de første 12 månedene etter dødsfallet. Overgangsstønad i omstillingstid gis derfor vanligvis i 12 måneder regnet fra og med måneden etter dødsfallet. Har den gjenlevendes ekteskap/partnerskap/samboerforhold med avdøde vart kortere enn 12 måneder, ytes overgangsstønad for inntil 6 måneder.
Foreligger det helt spesielle omstendigheter, kan overgangsstønaden forlenges, men ikke ut over en relativt begrenset periode. De faktiske omstendigheter som kan gjøre en forlengelse rimelig må være av midlertidig art og begrenset til et forholdsvis kortvarig tidsrom.
[Endret 2/98.]
Foreligger det helt spesielle omstendigheter, kan overgangsstønaden forlenges, men ikke utover 12 måneder.
Ved vurderingen av spørsmålet om overgangsstønad skal gis utover det tidsrom hovedregelen sier, vil det kunne legges vekt på at gjenlevende har planer om å ta utdanning.
Det kan også legges vekt på at gjenlevende midlertidig kan være i en vanskelig ervervsmessig og inntektsmessig situasjon som følge av ekteskapet, men dette må da vurderes opp mot hvilke ervervsmuligheter vedkommende hadde før ekteskapet og under ekteskapet. Dersom ervervsmulighetene var små også før ekteskapet, kan ikke ervervsmessige vanskeligheter gi grunnlag for å forlenge overgangsstønaden.
Overgangsstønad kan gis når gjenlevende har omsorgen for avdødes barn under 18 år. Som “avdødes barn” regnes biologiske barn og adoptivbarn.
Det er videre en forutsetning at omsorgsforholdet oppstod før dødsfallet og siden har fortsatt uavbrutt.
Tidsrom hvor den gjenlevende eller barnet er borte fra hjemmet på grunn av utdannelse, arbeid, sykehusopphold o.l., regnes med i omsorgstiden forutsatt at det kan sies å bestå en familiesituasjon.
Overgangsstønaden opphører fra måneden etter at omsorgen overtas av andre, barnet fyller 18 år, eller fra det oppstår rett til pensjon. Pensjonsrett oppstår når omsorgen for avdødes barn etter dødsfallet sammenlagt med ekteskapets varighet utgjør minst fem år, jf. § 17-5 bokstav c. Som omsorgsperiode regnes bare tidsrom før barnet fyller 18 år, jf. § 1-6 .