Utarbeidet av Rikstrygdeverket, Pensjonskontoret
Sist endret 28.10.2002, jf. følgende overskrifter: Generell kommentar, Flere gjenlevende med rett til gjenlevendepensjon, § 17-5 Bokstav a — Ekteskapets varighet, Samboerforholdets varighet når samboerne har/har hatt fellesbarn, Samboerholdets varighet når samboerne tidligere har vært gift med hverandre, § 17-5 Bokstav c — Omsorg for avdødes barn, Samboere, Partnere
[Endret 10/02]
Paragrafen gir regler om når en gjenlevende har rett til gjenlevende pensjon.
Vilkårene i bokstavene a - c er alternative vilkår, dvs at det er tilstrekkelig at ett av vilkårene er oppfylt.
[Endret 10/02]
Den avdøde kan etterlate seg flere gjenlevende som kan ha rett til gjenlevendepensjon. Dersom avdøde f.eks. etterlater seg både ektefelle og skilt ektefelle, er dette uten betydning for den enkelte gjenlevendes rettigheter etter § 17-5 / § 17-6 eller § 17-10 . Det skal altså kunne tilstås ytelser både til en gjenlevende ektefelle og til en gjenlevende skilt ektefelle. Det skal ikke foretas noen deling av ytelsene. Hver av de gjenlevende vurderes separat etter de aktuelle lovbestemmelsene, uavhengig av hvilke rettigheter den andre gjenlevende måtte ha. Dersom trygdekontoret finner at den gjenlevende fyller vilkårene for rett til pensjon etter § 17-5 og den gjenlevende skilte ektefellen fyller vilkårene for rett til pensjon etter § 17-10 , ytes det en hel gjenlevende pensjon til hver av dem.
Det samme gjelder ikke når avdøde etterlater seg både en gjenlevende separert ektefelle og en gjenlevende samboer. Dersom den gjenlevende separerte ektefellen ikke har inngått samboerforhold som omfattes av § 1-5 tredje og fjerde ledd, anses han/hun som gjenlevende ektefelle gift med avdøde på dødsfallstidspunktet (jf. § 1-5 første ledd) og vil kunne ha rett til gjenlevende pensjon.
Gjenlevende samboer som har vært samboer med en separert person er ikke likestilt med gjenlevende ektefelle. En separert person er ikke “ugift” som nevnt i § 1-5 tredje ledd, og gjenlevende samboer vil i et slikt tilfelle ikke ha rett til gjenlevende pensjon eller andre ytelser etter kapittel 17.
[Endret 10/02]
Vilkåret om minst fem års ekteskap er absolutt. Det betyr at det ikke er adgang til å fravike dette vilkåret selv om det mangler meget kort tid på at ekteskapet har vart i fem år.
Det er bare det ekteskapet som opphørte ved det aktuelle dødsfallet som kan legges til grunn. At gjenlevende også har vært gift med avdøde eller med andre i tidligere ekteskap er uten betydning i forhold til femårsregelen.
Er ektefellene separert anses de fortsatt som gift, fordi ekteskapet består frem til de er skilt, jf. § 1-5 første ledd.
Dersom dødsfallet skyldes yrkesskade stilles det ikke noe krav til ekteskapets varighet eller barn i ekteskapet. Det kan i disse tilfellene også gis gjenlevende pensjon til person som ble underholdt av den avdøde og som har omsorg for avdødes barn, selv om denne personen hverken var samboer, partner eller gift med avdøde. Jf. § 17-12 .
[Endret 10/02]
Samboerforhold som nevnt i § 1-5 tredje og fjerde ledd likestilles med ekteskap. Varigheten av samboerforhold kan regnes først fra 1. januar 1994, selv om forholdet ble etablert før denne dato. Dersom samboerne har/har hatt felles barn er samboerskapets varighet uten betydning for retten til gjenlevendepensjon.
[Endret 10/02]
Samboerforhold som nevnt i § 1-5 tredje og fjerde ledd likestilles med ekteskap. Varigheten av samboerforhold kan regnes først fra 1. januar 1994, selv om forholdet ble etablert før denne dato. Dette fører til at vilkåret om minst fem års samboerforhold ikke i noe tilfelle kan være oppfylt før 1. januar 1999. Dette kravet er aktuelt når samboerne tidligere har vært gift med hverandre. Det er bare det samboerforholdet som opphørte ved det aktuelle dødsfallet som kan legges til grunn. At gjenlevende også har vært gift med avdøde tidligere er uten betydning i forhold til femårsregelen.
Registrert partnerskap likestilles med ekteskap, jf. § 1-5 andre ledd. Slikt partnerskap kan tidligst være inngått 1. august 1993 da partnerskapsloven trådte i kraft. Vilkåret om minst fem års partnerskap kan derfor tidligst være oppfylt 1. august 1998.
[Endret 8/99.]
Hvis gjenlevende ektefelle har eller har hatt barn med avdøde, foreligger det rett til pensjon selv om varigheten av ekteskapet var kortere enn fem år. Tilsvarende gjelder for samboerforhold etter 31. desember 1993. Dette gjelder uten hensyn til om gjenlevende har omsorgen for barn etter dødsfallet. Det er derfor uten betydning om “barnet” har nådd myndighetsalderen. Videre vil gjenlevende ha rett til pensjon selv om barnet er avgått ved døden, eller om det er født før ekteskapet ble inngått eller etter dødsfallet. Dersom barnet er født etter dødsfallet, tilstås pensjon fra måneden etter fødselsmåneden. Det kan ikke gis pensjon fra måneden etter dødsfallet, fordi de materielle vilkårene ikke er oppfylt på dette tidspunktet.
Uttrykket “barn med avdøde” omfatter avdødes biologiske barn og adoptivbarn. Fosterbarn eller pleiebarn omfattes ikke.
Som avdødes barn regnes alle barn som er født eller unnfanget i løpet av ekteskapet (den såkalte “pater est”-regelen), med mindre det ved dom eller annen avgjørelse er fastsatt at ektemannen ikke er far til barnet. Dette er regulert i lov av 8. april 1981 om barn og foreldre (barneloven).
Når det gjelder adoptivbarn, gjelder dette både barn som begge har adoptert og når den ene har adoptert den andres barn.
Når det gjelder samboerforhold må det alltid være fastslått ved erkjennelse, forelegg eller dom at samboeren er barnets biologiske far. Dette er regulert i lov av 8. april 1981 om barn og foreldre (barneloven).
Loven om registrert partnerskap for homofile par likestiller registrerte partnere med ektefeller i relasjon til alle lover med unntak av adopsjonsloven, jf. lovens §§ 3 og 4. Partnere kan således ikke oppfylle vilkåret om barn med avdøde.
[Endret 10/02]
Denne bestemmelsen gjelder gjenlevende som har omsorg for barn som ikke er egne, men bare avdødes (dvs. avdødes særkullsbarn). Dersom ekteskapet og gjenlevendes omsorg for avdødes barn etter dødsfallet har vart i til sammen minst fem år, har den gjenlevende rett til gjenlevende pensjon. Det er en forutsetning at omsorgsforholdet oppstod før dødsfallet og har fortsatt uavbrutt siden.
Tidsrom hvor gjenlevende eller barnet er borte fra hjemmet på grunn av utdannelse, arbeid, sykehusopphold e.l., regnes med i omsorgstiden, forutsatt at det kan sies å bestå en familiesituasjon.
Med avdødes barn menes biologiske barn og adoptivbarn. Omsorg for barn som fyller eller har fylt 18 år på dødsfallstidspunktet, regnes ikke med i omsorgstiden. Det vil si at det bare er tiden frem til den datoen barnet fyller 18 år som kan medregnes i omsorgstiden. Jf. definisjonen av “barn” i § 1-6 .
Når vilkårene for rett til gjenlevende pensjon er oppfylt, opphører ikke denne retten selv om barnet når myndighetsalderen, dør eller omsorgsforholdet opphører.
[Endret 10/02]
Gjenlevende samboer som tidligere har vært gift med avdøde og som har omsorg for avdødes særkullsbarn på tidspunktet for dødsfallet, kan få rett til gjenlevende pensjon når samboerforholdet etter 31. desember 1993 og omsorgen for avdødes barn etter dødsfallet har vart i til sammen minst fem år. Dette er aktuelt i tilfeller der samboerne ikke hadde/hadde hatt felles barn og kan tidligst være oppfylt 1. januar 1999.
[Endret 10/02]
Gjenlevende partner som har omsorg for avdødes særkullsbarn på dødsfallstidspunktet, kan få rett til gjenlevende pensjon når partnerskapet og omsorgen for avdødes barn etter dødsfallet har vart i til sammen minst fem år. Dette vilkåret kan tidligst være oppfylt 1. august 1998, fem år etter at partnerskapsloven trådte i kraft.