Paragrafens første ledd angir at det kan gis overgangsstønad eller pensjon til en tidligere familiepleier som fyller vilkårene om medlemskap (§ § 16-2 og 16-3), om å være enslig person ( § 16-4 ), om pleieforholdets varighet og art ( § 16-5 ) og om nedsatt inntektsevne og manglende midler til livsopphold ( § 16-6 ).
I andre ledd angis at det bare kan gis overgangsstønad dersom det at vedkommende ikke kan forsørge seg selv bare gjelder i en overgangsperiode.
Dette kan være aktuelt når søkeren er i stand til å skaffe seg arbeid (se kommentarene til § 16-6 ) og bare trenger en omstillingstid etter at pleieforholdet er opphørt, og når søkeren trenger utdanning for å bli i stand til å få inntektsgivende arbeid (se § 16-9 ).
Tredje ledd gir bestemmelser om hvordan stønaden beregnes. Pensjon eller overgangsstønad består av grunnpensjon og særtillegg. Det ytes ikke tilleggspensjon til tidligere familiepleier.
Selve beregningsbestemmelsene står i § § 3-2 og 3-3. Etter § 3-2 skal grunnpensjonen fastsettes på grunnlag av trygdetid. Det er familiepleierens egen trygdetid som skal legges til grunn.
Selv om en familiepleier ikke kan få noen “flyktningefordel” i forbindelse med inngangsvilkåret i § 16-2 (jf. tredje avsnitt i kommentaren til § 16-2 andre ledd), forhindrer ikke dette at en familiepleier som er kommet til landet som flyktning ( § 1-7 ) kan opparbeide rett til ytelser etter kapittel 16 etter ankomsten til Norge. Dersom en slik person er medlem i trygden og fyller de øvrige vilkårene for rett til pensjon eller overgangsstønad etter kapittel 16, skal grunnpensjonen beregnes med “flyktningefordeler” som angitt i § 3-2 siste ledd, dvs. etter full trygdetid.
Fjerde ledd gjelder beregning av pensjon og overgangsstønad når en tidligere familiepleier blir innlagt i institusjon eller sitter i fengsel. Bestemmelsene er de samme som de som gjelder for andre pensjonsytelser og står i § § 3-27 til 3-29.