Bestemmelsene om bortfall av ytelser til tidligere familiepleier er de samme som for gjenlevende ektefeller m.v. som er omfattet av kapittel 17, jf. bortfallsbestemmelsene i § 17-11 og kommentarene til denne. Ytelsene faller bort ved inngåelse av ekteskap, partnerskap eller samboerforhold som omfattes av § 1-5 .
I tredje ledd i § 16-10 er det gitt bestemmelser som åpner for en viss mulighet for “gjenoppliving” av tidligere ytelser som familiepleier dersom det nye forholdet blir svært kortvarig.
I fjerde ledd åpnes det for rett til pensjon etter kapittel 17 dersom ektefellen (eller partneren eller samboeren) dør.
[Endret 10/97.]
Retten til ytelser etter kapittel 16 faller bort når familiepleieren får rett til alderspensjon (dvs. fyller 67 år) eller får rett til uførepensjon, foreløpig uførestønad eller “førtidspensjon” i form av avtalefestet pensjon. Disse ytelsene vil aldri være lavere enn den ytelsen som ble gitt etter kapittel 16, jf. beregningsreglene i kapittel 3.
Retten til ytelser etter kapittel 16 faller alltid bort når familiepleieren inngår ekteskap eller inngår partnerskap etter partnerskapsloven. Det samme gjelder dersom familiepleieren inngår samboerforhold og har, har hatt eller får barn med samboeren. Dette gjelder også dersom familiepleieren inngår samboerforhold med en person han eller hun tidligere har vært gift med. Jf. § 1-5 .
Bestemmelsene i folketrygdloven om samboere gjelder med virkning fra 1. januar 1994. Lovendringen er behandlet i Ot. prp. Nr. 4 (1993-94). Dette medfører at retten til ytelser som tidligere familiepleier opphører når slikt samboerforhold inngås etter 31. desember 1993 eller når samboere som ikke tidligere har hatt barn sammen får felles barn etter denne datoen. I kommentaren til § 17-12 er det gitt eksempler på den virkningen disse bestemmelsene og overgangsbestemmelsene får med hensyn til bortfallsreglene.
Dersom ytelsene til en familiepleier er opphørt på grunn av inngåelse av ekteskap, kan ytelsene “gjenopplives” dersom vedkommende blir skilt før ekteskapet har vart i to år. Eventuell separasjonstid må medregnes, ettersom ekteskap anses å bestå helt til det foreligger skilsmisse.
Bestemmelsen gjelder tilsvarende ved inngåelse og oppløsning av partnerskap og samboerforhold som er omfattet av § 1-5 .
Det er alltid en forutsetning at vilkårene for ytelser etter kapittel 16 var til stede da pleieforholdet opphørte, jf. femte ledd i denne paragrafen.
Dersom ytelsene til en familiepleier er opphørt på grunn av giftermål og ektefellen dør, får den tidligere familiepleieren rett til pensjon etter kapittel 17 som gjenlevende ektefelle, selv om ekteskapet var barnløst og har vart i kortere tid enn fem år. Det er imidlertid en forutsetning at vilkårene for ytelser etter kapittel 16 var til stede da pleieforholdet opphørte, jf. femte ledd i denne paragrafen.
Bestemmelsen gjelder tilsvarende etter inngåelse av partnerskap og samboerforhold som er omfattet av § 1-5 , dersom partneren eller samboeren dør.
Det kreves at vilkårene for rett til ytelser som tidligere familiepleier (se § § 16-2 til 16-6) var oppfylt da pleieforholdet opphørte. Dette er en forutsetning for å kunne tilstå ytelser etter § 16-10 tredje og fjerde ledd.
På samme måte som for andre ytelser er det her tatt inn en samordningsbestemmelse som innebærer at vedkommende får beholde den største av ytelsene når det eventuelt foreligger rett til overgangsstønad/pensjon både etter kapitlene 16 og 17.