Utarbeidet 01.03.2010 av NAV Drift og utvikling, Fag Drift og utvikling, Seksjon for Arbeid og aktivitet.
Sist endret 14.01.2013 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Ytelsesavdelingen, Regelverkskontoret jf. overskriftene:
Innledning – bakgrunn for bestemmelsen
Aktivitet er et vilkår for rett til ytelser
Andre perioder uten behandling eller tiltak
Aktivitetskrav tilpasset den enkeltes funksjonsnivå
Aktivitetskrav for rusmiddelavhengige
§ 11-8 som hjemmel for avslag
[Endret 5/11, 1/13]
Det er et vilkår for rett til arbeidsavklaringspenger at bruker får bistand og/eller oppfølging fra NAV. Formålet med bistanden og oppfølgingen som tilbys bruker, skal være å sette bruker i stand til å skaffe seg eller beholde et arbeid som bruker kan utføre, med andre ord å bedre evnen til å utføre et ordinært inntektsgivende arbeid.
Alle som henvender seg til et NAV-kontor og som ønsker eller har behov for bistand til å komme i arbeid, har en lovfestet rett til å få vurdert sitt bistandsbehov, jf. NAV-lovens § 14a. Brukere som har et bistandsbehov, har rett til å delta i utarbeidelsen av en konkret og gjensidig forpliktende plan for hvordan de skal komme i arbeid (aktivitetsplan). NAV skal i samråd med bruker vurdere om det finnes virkemidler eller tiltak (aktiviteter), som er nødvendige og hensiktsmessige for at bruker skal komme i arbeid, og om brukeren kan prioriteres til disse. Bistanden, oppfølgingen og kravene til egenaktivitet utover plikten til å ta imot tilbud om tiltak eller behandling skal tilpasses den enkeltes forutsetninger og funksjonsnivå. Aktiviteten bør være av et slikt omfang at det tilsvarer 100 % såframt ikke brukers helsesituasjon er til hinder for dette.
For å nå målet om arbeid er det avgjørende at bruker medvirker aktivt i prosessen med å komme i arbeid. Brukerens plikt til å bidra aktivt reguleres nærmere i § 11-8. Folketrygdlovens krav om aktivitet har nær sammenheng med NAV-loven § 14a om utarbeidelse av en aktivitetsplan.
Departementet foreslo i prop. 118L (2011-2012) å framheve denne sammenhengen. Fra 1. januar 2013 ble det tatt inn en henvisning
til NAV-lovens § 14a i folketrygdloven § 11-8. Samtidig ble bestemmelsen om at kravene skal fastsettes ved innvilgelsen av
ytelsen, endret til at det skal stilles hensiktsmessige krav som må justeres hvis brukerens situasjon endrer seg. I tillegg
ble det i loven presisert at bruker har en plikt medvirke ved utarbeidelsen av aktivitetsplanen. I forarbeidene ble det understreket
at lovendringen ikke skulle regnes som en materiell endring, men derimot som en presisering av gjeldende rett.
I praksis vil det hovedsakelig være to typer tilfeller hvor man sier at aktivitetsplikten etter § 11-8 ikke er oppfylt. Det
ene er brukere som forholder seg passive ved innvilgelsen av arbeidsavklaringspenger ved å ikke møte etter innkalling eller
som ikke medvirker til utarbeidelsen av aktivitetsplanen. Det andre vil være personer som ikke opprettholder ønsket fremdrift
i prosessen med det å komme i arbeid.
[Endret 5/11, 1/13]
§ 11-8 fastslår at det er et vilkår for rett til ytelser etter kapittel 11 at brukeren deltar aktivt i prosessen med å komme i arbeid. Det betyr at arbeidsavklaringspenger kan stanses hvis aktivitetsplikten ikke overholdes. Eventuelt kan videre ytelse avslås hvis bruddet på aktivitetsplikten er omfattende. Hovedformålet med § 11-8 er ikke å stanse/avslå ytelsen, men bestemmelsen skal virke preventivt som en sanksjonshjemmel dersom bruker bryter aktivitetsplikten.
For de fleste vil hovedaktiviteten bestå av behandling eller arbeidsrettede tiltak. Hvilke aktivitetskrav som stilles til den enkelte bruker, skal fremkomme av brukers aktivitetsplan , jf. NAV-lovens § 14a. Planen skal være et levende dokument som skal evalueres løpende. Den skal til enhver tid være oppdatert med de aktiviteter som er avtalt/fastsatt mellom bruker og NAV.
Så lenge bruker på avtalt måte gjennomfører aktiv behandling eller arbeidsrettet tiltak som er nedfelt i aktivitetsplanen, anses aktivitetsplikten etter § 11-8 som oppfylt.
Det er et vilkår for rett til arbeidsavklaringspenger at bruker bidrar aktivt i prosessen med å komme i arbeid. Hvorvidt bruker har utført avtalt aktivitet og overholdt sin aktivitetsplikt etter § 11-8 må vurderes ved den jevnlige oppfølgingen av bruker. Oppfølging reguleres i § 11-11. I tillegg til de obligatoriske oppfølgingspunktene skal det skje en fortløpende oppfølging av bruker, herunder en vurdering av hvorvidt vilkårene for ytelsen fortsatt er oppfylt og om bruker har den ønskede fremdriften mot målet om å komme i arbeid.
Når bruker ikke gjennomfører avtalt aktivitet i henhold til plan, må bruker innkalles. I slike tilfeller må det sendes ut innkalling med forhåndsvarsel om stans. Det må klart fremgå at dersom bruker ikke møter til innkalt samtale vil konsekvensen være at ytelsen stanses.
Når bruker møter til innkalt møte, etter å ha unnlatt å møte, må årsaken til at bruker ikke møtte eller avbrøt avtalt aktivitet avklares. Man må gjøre en vurdering av om bruker vil kunne gjenoppta aktiviteten eller vurdere hvilke andre aktiviteter som vil være nødvendig og hensiktsmessige for å bedre brukers arbeidsevne. I de tilfeller aktiviteten er behandling bør vurderingene skje i samråd med lege. Det må utarbeides en ny aktivitetsplan.
[Endret 5/11]
Perioder uten aktivitet skal være så korte som mulig. Selv om det ikke er avtalt aktivitet skal NAV ha ordinær oppfølging også i disse periodene. Det betyr at det skal være tett kontakt mellom brukeren og NAV også i perioder uten behandling/tiltak og det forutsettes en jevnlig evaluering av aktivitetsplanen.
[Endret 5/11]
Perioder uten behandling eller tiltak kan skyldes naturlige avbrudd i aktivitetskjeden. Dette vil i hovedsak være i ventetid på og mellom ulike aktiviteter. For en bruker som gjennomfører et treårig utdanningsløp kan sommerferien anses som et naturlig avbrudd i aktivitetskjeden.
Også i disse periodene har brukeren plikt til å bidra aktivt i prosessen ved innhenting av nødvendig dokumentasjon, ved å
møte til innkalling og så videre. Det kan også være aktuelt at NAV tilbyr andre aktiviteter, f.eks sommerjobb/praksisplass.
[Endret 5/11, 1/13]
Det kan også forekomme andre situasjoner der det ikke foregår aktiv behandling eller arbeidsrettede tiltak, for eksempel perioder med annen oppfølging jfr. § 11-6 c). Også i slike perioder skal det foreligge en aktivitetsplan, hvor innhold og hyppighet i brukers oppfølging skal fremgå.
Bruker kan også motta arbeidsavklaringspenger i perioden mens man utarbeider en aktivitetsplan. Bruker har etter andre punkum en plikt til å medvirke ved utarbeidelsen av den konkrete planen for hvordan han eller hun skal komme i arbeid. Det samme gjelder i perioder mellom ulike aktiviteter og ved behov for endring av planen som er lagt.
Målgruppen for arbeidsavklaringspenger er uensartet. Det er derfor viktig at kravene til aktivitet tilpasses den enkeltes funksjonsnivå og forutsetninger. Dette fremkommer i § 11-8 tredje punktum.
Aktivitetsplanen utarbeides på grunnlag av arbeidsevnevurderingen, og tar således hensyn til brukers funksjonsnivå og forutsetninger.
Hvorvidt bruker overholder aktivitetsplikten vil i hovedsak være avhengig av om bruker følger aktivitetsplanen. Som det fremgår
ovenfor vil det også for noen brukere være mulig å motta arbeidsavklaringspenger i begrensede perioder uten behandling eller aktivitet når dette fremgår av aktivitetsplanen.
[Tilføyd 5/11, endret 1/13]
Når rusmiddelavhengige er innvilget arbeidsavklaringspenger må behandling som fremgår av aktivitetsplanen/behandlingsplanen ha oppstart nært frem i tid for at aktivitetsplikten skal anses som oppfylt. Hvilken behandling som anses som aktiv behandling fremgår av rundskrivet til § 11-6.
Når oppstart av behandlingen/avrusningen er lengre frem i tid, skal det stilles krav til konkret aktivitet i ventetiden på institusjonsoppholdet. Aktivitetsplikten anses som oppfylt dersom bruker gjennomfører aktivitet som for eksempel mentalt forbereder/motiverer på avrusningen, jf. § 11-6.
NAV må ha en tett oppfølging av rusmiddelavhengige, da faren for å falle ut av avtalt aktivitet vanligvis vil være stor. NAV må sørge for gode rutiner for oppfølging av bruker og for samhandling og rapportering med behandler/behandlingsinstitusjon. Dette for at NAV raskt skal kunne avklare om bruker fortsatt fyller vilkårene for arbeidsavklaringspenger.
For brukere som har gjennomført ca et halvt til ett år med substitusjonsbehandling bør det stilles krav til arbeidsrettet tiltak for at aktivitetskravet skal anses som oppfylt. Arbeidsrettede tiltak kan i slike tilfeller kombineres med medisinsk behandling dersom det anses som nødvendig. Både arbeidsrettede tiltak og aktiv behandling må fremgå av aktivitetsplan.
I de tilfeller hvor bruker ikke møter etter innkalling, anses ikke aktivitetsplikten etter § 11-8 som oppfylt og arbeidsavklaringspengene skal stanses.
Ved gjentatte brudd på aktivitetsplanen, kan arbeidsavklaringspenger avslås etter § 11-8. Se nærmere under avsnittet § 11-8 som hjemmel for avslag.
Ved gjenopptak av arbeidsavklaringspenger etter avbrudd, skal det utarbeides en ny aktivitetsplan. Det er også her krav om konkret aktivitet i ventetiden på behandling.
[Tilføyd 2/11]
Formålet med arbeidsavklaringspenger er å sikre inntekt for bruker mens vedkommende får aktiv behandling, deltar på et arbeidsrettet tiltak eller får annen oppfølging med sikte på å skaffe seg eller beholde arbeid. Det skal lages en forpliktende og gjensidig aktivitetsplan. I de tilfeller hvor det behov for arbeidsrettede tiltak, bør tiltaket gis i et slikt omfang at det tilsvarer 100% aktivitet. Unntaket er i de tilfeller hvor brukers helsesituasjon er til hinder for dette.
Dersom bruker ønsker å gjennomføre egeninitiert aktivitet i tillegg til de aktiviteter som er nedfelt i aktivitetsplanen, må det vurderes om slik aktivitet vil komme i konflikt med, forrykke eller forlenge det avtalte aktivitetsløpet. Det må videre gjøres en vurdering av om bruker kunne ha arbeidet i stedet for å gjennomføre egeninitiert aktivitet, jf. rundskrivet til § 11-18 tredje ledd(Lenke) Dersom omfanget og innholdet i den egeninitierte aktiviteten tyder på at brukeren også er i stand til å fungere i ordinært arbeid i et betydelig omfang, må det vurderes om videre arbeidsavklaringspenger kan avslås etter § 11-6. Dersom de arbeidsrettede tiltak/behandling som NAV anser er nødvendige ikke lar seg forene med den egeninitierte aktiviteten, må bruker avbryte den egeninitierte aktiviteten eller arbeidsavklaringspengene må avslås eller stanses.
Egeninitiert aktivitet skal ikke inn i aktivitetsplanen, men omfanget må vurderes i forhold til allerede avtalt aktivitet. Hvilke vurderinger som ligger til grunn må fremgå av notat i saken. Tilleggsstønader etter § 11-12 gis ikke til egeninitiert aktivitet i seg selv, da dette ikke er å anse som arbeidsrettet tiltak.
[Tilføyd 5/11, endret 1/13]
Dersom bruker ved innvilgelsen av arbeidsavklaringspenger ikke møter til innkalling, må det sendes ny innkalling med forhåndsvarsel om avslag. Dersom bruker ikke møter etter denne innkallingen må det fattes vedtak om avslag etter § 11-8.
Dersom det er åpenbart at bruker ikke kan opprettholde ønsket fremdrift fordi bruker gjentatte ganger har vist at han/hun ikke er i stand til å gjennomføre avtalt aktivitet, ikke har møtt etter innkallinger og/eller har fått stans av arbeidsavklaringspenger, må arbeidsavklaringspengene avslås. Før man fatter vedtak om avslag på videre arbeidsavklaringspenger, må det gis forhåndsvarsel, jf. forvaltningslovens § 16.
Det er kun ved gjentatte avbrudd at arbeidsavklaringspengene skal avslås. Ved avbrudd av mindre omfang bør arbeidsavklaringspengene stanses.