Utarbeidet av Rikstrygdeverket Pensjonskontoret 15.02.01
Pensjonstrygden er under avvikling over en periode på 9 år fra 1. januar 1996. Etter 1. januar 1996 er det ikke adgang til å opptjene pensjonsgivende uker i pensjonstrygden.
Ved avviklingen av pensjonstrygden skulle alle som hadde under 750 pensjonsgivende uker få innbetalt medlemspremie tilbakebetalt dersom tilbakebetalingsbeløpet ble minimum 100 kroner.
Personer som pr. 1. januar 1996 hadde inntil fem år igjen til pensjonsalderen 63 år, dvs. var født i årene 1934 - 38, og som har minst 750 pensjonsgivende uker, kan få pensjonen utbetalt i fire år fra fylte 63 år.
Personer som har tjenestetid som skogsarbeidere i andre EØS-land enn Norge, vil få beregnet ytelser fra det land hvor tjenesten er utført.
Fra 1. januar 1994 til 1. januar 1996 var det under visse forutsetninger adgang til å legge sammen tjenestetid i Norge og andre EØS-land for å fylle inngangsvilkåret i den norske pensjonstrygden. Fra 1. januar 1996 ble det ikke lenger adgang til å legge sammen tjenestetid etter samordningsloven § 6 for å fylle inngangsvilkåret.
Fra 1. juli 1996 har Elverum trygdekontor hatt det daglige arbeidet med pensjonstrygden, mens Rikstrygdeverket fortsatt skal ha det overordnede ansvar for praktisering av regelverket og administrasjon av ordningen.
Etter 1. januar 2001 vil det ikke bli utbetalt nye løpende pensjoner i pensjonstrygden. Den som har utført skogsarbeid i andre EØS-land enn Norge, må informere Elverum trygdekontor om dette før 1. januar 2001.
Det daglige ansvaret for praktisering av pensjonstrygden ble fra 1. januar 1996 overført fra Rikstrygdeverket til Garantikassen for fiskere i Trondheim. Rikstrygdeverket har fortsatt det overordnede ansvar for praktisering av regelverket og administrasjon av ordningen.
For EØS-borgere som ikke er bosatt i Norge er det ikke noe vilkår for utbetaling av fiskerpensjon etter lov om pensjonstrygd for fiskere av 28. juni 1957 nr. 12 at vedkommende har vært registrert på blad B i fiskermanntallet.
Personer som har drevet fiske i andre EØS-land enn Norge kan få denne tiden medregnet for å oppfylle inngangsvilkårene for rett til fiskerpensjon.
Forordningen kommer til anvendelse i forhold til lov av 3. desember 1948 nr. 7 om pensjonstrygd for sjømenn. I de tilfeller der forordningen fører til at sjøfolk fra andre EØS-land blir omfattet av norsk lovgivning, innebærer dette at de også tjener opp rettigheter i Pensjonstrygden for sjømenn på lik linje med norske sjøfolk.
Eventuelle spørsmål om forholdet til pensjonstrygden rettes direkte til
Pensjonstrygden for sjømenn
Postboks 8143 Dep
0033 Oslo
EØS-avtalen omfatter fra norsk side også Pensjonsordningen for sykepleiere.
Ordningen er regulert i lov 22. juni 1962 nr. 12 og administreres av KLP Forsikring.
Pensjonsordningen gjelder for offentlig godkjente sykepleiere som er ansatt ved helseinstitusjon som går inn under lov om psykisk helsevern og/eller lov om sykehus eller som er tilsatt i privat eller kommunal stilling knyttet til helsetjenesten i kommunene.
Sykepleiere ansatt i Oslo kommune og Akershus fylkeskommune er medlemmer i de respektive kommunenes egne pensjonskasser. Disse pensjonskassene er ikke omfattet av EØS-avtalens trygdebestemmelser.
Spørsmål om Pensjonsordningen for sykepleiere rettes direkte til KLP Forsikring.
Forordning 1408/71 og 574/72 er fra 25. oktober 1998 utvidet til også å omfatte særlige lovfestede trygdeordninger for tjenestemenn. For Norges del betyr dette at lov 28. juli 1949 nr. 2 om Statens pensjonskasse blir omfattet av forordningens koordineringsregler.
Dette innebærer at forordningens bestemmelser om likebehandling av EØS-lands statsborgere og reglene om pensjonisters rett til medisinsk behandling ved reiser eller flytting innen EØS får anvendelse i forhold til ytelser fra Statens pensjonskasse. I tillegg vil forordningens regler om beregning og utbetaling av pensjoner komme til anvendelse. Her er det imidlertid gjort noen unntak hva gjelder sammenlegging.
Det foreligger ikke rett til ytelser for tidsrom forut for 25. oktober 1998, men tjenestetid forut for denne datoen skal medregnes ved anvendelse av EØS-reglene. Jf. artikkel 95 c som ble tatt inn i forordning 1408/71 ved endringsforordning 1606/98.
Statens pensjonskasse er kontaktorgan for så vidt gjelder sine ytelser, og henvendelser om disse rettes til pensjonskassen.