F25.03.1997 nr 264
Forskrift om inngåelse av pris- og leveringsavtaler for førerhunder til synshemmede
Forskrift om inngåelse av pris- og leveringsavtaler for førerhunder til synshemmede
Kapittel I. Pris- og leveringsavtaler
§ 1.
Arbeids- og velferdsdirektoratet inngår pris- og leveringsavtaler med førerhundskoler om levering av førerhunder som det gis stønad til etter folketrygdloven kapittel 10. Avtalen om rett og plikt til å levere førerhunder gjelder for tre år. Arbeids- og velferdsdirektoratet fastsetter i samråd med Sosial- og helsedepartementet de nærmere kontraktsvilkår.
§ 2.
Det kan inngås avtaler med det antall førerhundskoler som anses nødvendig på grunnlag av det samlede forventede behov for førerhunder i avtaleperioden og etter de aktuelle førerhundskolers leveringskapasitet.
§ 3.
Ved vurderingen av om det skal inngås leveringsavtale, kan det tas hensyn til førerhundskolens beliggenhet slik at folketrygden ikke påføres unødig økte utgifter i forbindelse med reise for synshemmede til og fra førerhundskolen og transport av hundene til egnede treningssteder.
§ 4.
For tidligere leverte hunder som førerhundskolen tar inn til retrening, gis det stønad fra folketrygden med halvparten av den pris som er avtalt for det år den retrente hund leveres til ny bruker.
§ 5.
Førerhundskolen plikter å utarbeide budsjett og regnskap i samsvar med normer og retningslinjer utarbeidet av Arbeids- og velferdsdirektoratet.
Kapittel II. Førerhundskolens virksomhet
§ 6.
Førerhundskolen må tilfredsstille kravene i forskrift om dyrepensjonat o.l. fastsatt i medhold av lov 20. desember 1974 nr. 73 om dyrevern § 30.
§ 7.
Førerhundskolen må ha egnede lokaler for opphold og matservering for førerhundbrukerne. Skolen må dessuten fylle de ordinære kravene til helsemessige og hygieniske forhold fastsatt i lov eller forskrift.
§ 8.
Departementet kan fastsette nærmere krav til praktisk og teoretisk utdanning av trener ved førerhundskole.
Førerhundskolens leder bør ha gjennomgått fastsatt opplæring for førerhundtrener og ha arbeidet i minst to år etter endt utdanning som trener ved førerhundskole som leverer førerhunder for folketrygdens regning.
Lederen bør dessuten ha kyndighet i administrasjon og driftsøkonomi.
§ 9.
Førerhundskolen er ansvarlig for å skaffe de unghunder som skal trenes, og for en forsvarlig fôrvertsordning. Det kan skje ved egen avl eller i samarbeid med andre førerhundskoler, spesialklubber, kenneler, privatpersoner m.v.
Ferdigtrenede hunder skal godkjennes av det faglige utvalg for førerhundspørsmål for samtrening med en blind, jf bestemmelsene i forskrift om faglig utvalg for førerhundspørsmål, gitt med hjemmel i folketrygdloven § 20-8.
§ 10.
Førerhundskolen er ansvarlig for, enten alene eller i samarbeid med annen godkjent førerhundskole, å gjennomføre forkurs for brukerkandidater, jf bestemmelsene i forskrift om faglig utvalg for førerhundspørsmål. I løpet av forkurset må den synshemmede bli vurdert av det faglige utvalg for førerhundspørsmål. Gjennomføringen av forkurs er uforpliktende både for førerhundskolen og for kandidaten.
§ 11.
Førerhundskolen har ansvaret for samtrening av kandidat og førerhund. Samtreningskurset avsluttes med en prøve hvor bruker og hund skal vise om de mestrer de nødvendige ferdigheter og samarbeider på en tilfredsstillende måte, jf bestemmelser i forskrift om faglig utvalg for førerhundspørsmål.
Kapittel III. Ikrafttredelse
§ 12.
Forskriften trer i kraft den 1. mai 1997.
F30.06.2006 nr 790 i kraft 01.07.2006. I § 1 er ordet "Rikstrygdeverket" endret til "Arbeids- og velferdsdirektoratet".
F30.06.2006 nr 790 i kraft 01.07.2006. I § 5 er ordet "Rikstrygdeverket" endret til "Arbeids- og velferdsdirektoratet".