F20.03.1973 nr 9769
Forskrift om disponering av kontantytelser fra folketrygden til pasienter i privat forpleining etter spesialisthelsetjenesteloven
§ 8-3. [OPPHEVET]
2014-03-31
Fastsatt av Sosialdepartementet 20. mars 1973 med hjemmel i lov av 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) § 22-4, § 22-5 og § 25-15 og lov av 15. juni 2001 nr. 93 om helseforetak m.m. (helseforetaksloven) § 5.
Endret 01.09.1983, 06.05.1997 nr 434, F18.12.2001 nr 1577 i kraft 01.01.2002, F11.11.2002 nr 1267 i kraft 01.01.2003, F21.06.2006
nr 687 i kraft 01.07.2006, F16.12.2011 nr 1394 i kraft 01.01.2012, F17.01.2013 nr. 61 i kraft straks. Opphevet ved F14.02.2014 nr. 137 i kraft 01.04.2014.
Forskrift om disponering av kontantytelser fra folketrygden til trygdede i privat forpleiningssted hvor forpleiningsutgiftene dekkes på kontraktbasis etter lov om psykisk helsevern eller lov om sykehus.
Jfr. tilsvarende forskrifter for helseinstitusjoner.
§ 1. Omfang.
Endring Forskriften gjelder for privat forpleiningssted hvor forpleiningsutgiftene dekkes på kontraktsbasis etter spesialisthelsetjenesteloven § 8-3. Forskriften kommer ikke til anvendelse på tilfelle hvor en pasient forpleies av sine foreldre eller barn eller verge. Det regionale helseforetaket kan i særlige tilfeller bestemme at forskriften heller ikke skal gjelde når pasienten forpleies av annen nærstående slektning.
Med unntak for bestemmelsene i § 2 annet ledd kommer disse forskrifter ikke til anvendelse på eventuell del av kontantydelsen som er tillegg for forsørget ektefelle eller barn eller fraskilt ektefelle.
§ 2. Utbetaling av trygdeytelser. Innsetting på bankkonto.
Kontantytelser fra folketrygden til pasienter i privat forpleining som omfattes av forskriften her, og som ikke er i stand til å disponere ytelsen selv, skal av Arbeids- og velferdsetaten innbetales til bank på egen rentebærende konto for pasienten etter at vedtak etter § 3 er fattet. Det regionale helseforetaket skal i samråd med Arbeids- og velferdsetaten sørge for at det blir opprettet slik bankkonto for pasienten.
Såfremt pasienten kan og bør disponere egendelen av ytelsen selv, men ikke ansees i stand til å disponere forsørgingstillegg til ytelsen, skal det regionale helseforetaket avgjøre hvordan denne del av ytelsen skal utbetales. Hvis behovstiltak som her nevnt melder seg skal forpleieren snarest mulig underrette det regionale helseforetaket.
§ 3. Disponering av kontantytelser på vegne av en pasient.
1) Endring Den institusjon som har ansvaret for den faglige oppfølgingen av pasienten, jf. forskrift av 21. desember 2000 nr. 1407 § 8, treffer vedtak om hvilke pasienter dette skal gjelde. Vedtaket skal treffes i samråd med forpleieren.
Vedtaket skal være skriftlig og skal innføres i pasientens journal.
Underretning om vedtaket skal gis til pasienten og pasientens eventuelle verge. Underretning skal også gis til pasientens nærmeste, såfremt vedkommende har god personlig kontakt med pasienten.
2) Midlene skal disponeres slik at de kommer pasienten til gode med sikte på å dekke hans personlige behov, interesser og ønsker. De kan ikke nyttes til dekning av utgifter som inngår i forpleiningskontrakten.
Såfremt pasienten har pårørende eller verge som har god personlig kontakt med ham, bør vedkommende søkes tatt med på råd når det dreier seg om større disposisjoner.
3) Endring Forpleierens fullmakt etter bestemmelsene i nr. 1 og 2 til å disponere midler på pasientens bankkonto gjelder ikke eventuelle oppsparte midler som overstiger 3/4 av folketrygdens grunnbeløp, jf. folketrygdloven § 22-4. Hvis midler som overstiger denne ramme ikke kan overføres til overformynderiet, skal de settes inn på særskilt konto som ikke kan disponeres av forpleieren.
Forpleieren skal heller ikke disponere midler som åpenbart overstiger pasientens behov for disponibel reserve, såfremt fortsatt oppsparing må ventes. Ved vurdering av behov for disponible midler skal det blant annet tas omsyn til større utgifter som antas å kunne bli aktuelle, f.eks til feriereise. Forpleieren skal derfor, vanligvis ved utgangen av hvert kalenderår, vurdere om kontobeløpet er større enn nevnt. I så tilfelle skal den overskytende del overføres til overformynderiet eller til særskilt konto som nevnt i foregående ledd, dog slik at dette kan unnlates hvis kontobeløpet ikke overstiger 1/4 av folketrygdens grunnløp.
4) Endring Ved pasientens død skal det i meldingen til lensmann/tingrett gis opplysninger om avdødes formuesstilling, herunder om størrelsen av trygdemidler i bank eller overført til overformynderiet. Eventuelle bankbøker skal overlates til lensmannen/tingretten eller til person som kan legge frem skriftlig fullmakt fra tingretten.
5) Forpleieren skal føre regnskap for bruken av de midler som tas ut av den enkelte pasientkonto. Det skal føres særskilt regnskap for hver enkelt pasient. Regnskapet skal undergis vanlig revisjon. Utskrift av revidert regnskap og av bankkonto for pasienten skal sendes nærmeste pårørende eller verge en gang årlig.
§ 4. Felles trivselsordning.
§ 6. Ikrafttredelse.
Disse forskrifter trer i kraft straks.
Gjennomføring av bestemmelsene i forskriftene skal skje så snart som mulig.
Kommentarer til forskriftene.
Departementet har mottatt flere henvendelser vedr. praktiseringen av forskriftene. Pasienter og pårørende reagerer særlig på bestemmelsene omkring overføring av kontantydelser fra trygden til bank og på pårørendes rolle når institusjonen overtar disponeringen av kontantydelsene for pasienter som er ute av stand til å disponere midlene.
Departementet vil påpeke de muligheter til å komme frem til fleksible løsninger som ligger i regelverket.
Endring Hovedregelen i § 2 er at kontantytelser fra folketrygden skal fra og med den 2. md. etter innleggelsen innbetales av Arbeids- og velferdsetaten til bank etter institusjonens nærmere anvisning. Midlene skal anbringes på rentebærende konto for hver pasient. Kontoen skal stilles til pasientens disposisjon hvis det ikke er fattet vedtak om en annen løsning.
Endring Når det er institusjonen som skal avgjøre hvilken bank Arbeids- og velferdsetaten skal benytte, er dette gjort av praktiske grunner for å hindre at en institusjon må forholde seg til en rekke forskjellige banker. Bestemmelsen er ikke til hinder for at pasienter som ønsker å fortsette med en bestemt bankforbindelse kan gjøre dette. For pasienter som er i stand til å disponere sine midler selv bør alltid institusjonen imøtekomme et ønske om overføring til en bestemt angitt bank.
Enkelte pasienter ønsker fortsatt å få kontantydelsene utbetalt direkte. Gleden av helt ut å kunne disponere over sine penger ved å ha dem for hånden i kontanter bør det tas hensyn til. Enkelte institusjoner mener også at dette er et viktig terapeutisk virkemiddel for å kunne opprettholde pasientens selvfølelse og funksjonsevne.
I forskriftenes § 2, siste ledd kan institusjonen samtykke i at ydelsene utbetales direkte til pasienten uten å gå om bank. Institusjonen bør imøtekomme slike ønsker når disse er saklig begrunnet.
Institusjonen disponerer kontantydelsene for pasienter som ikke er istand til å disponere midler. Denne situasjonen skaper usikkerhet overfor enkelte pårørende som føler seg tilsidesatt og er engstelige for hvordan de praktiske rutiner for innkjøp til pasienten skal ordnes. Forskriftenes § 3 nr 1 siste ledd gir institusjonsledelsen adgang til å bestemme hvem som skal ha fullmakt til å utta midler på pasientens bankkonto. Denne bestemmelse er ikke til hinder for at institusjonene kan gi pårørende som har varig og god kontakt med pasienten fullmakt til å disponere midlene etter nærmere avtale. Institusjonens ledelse bør vurdere denne situasjonen for hver enkelt pasient og komme frem til praktiske løsninger som både vil være til glede for pasient/pårørende og til hjelp/avlastning for institusjonen. I hvilken grad man skal stille krav om regnskap og dokumentasjon av pårørendes forvaltning må vurderes i det enkelte tilfelle. Dersom det er ektefelle som gis fullmakt til å disponere midler finner departementet det rimelig at kravet til dokumentasjon og regnskapsførsel ikke stilles for strengt.
Departementet vil anbefale at de muligheter som ligger i regelverket til å komme frem til fleksible løsninger til beste for alle parter vil bli benyttet.
F21.06.2006 nr 687 i kraft 01.07.2006. Forskriftens tittel er endret. Før endring:
Forskrift om disponering av kontantytelser fra folketrygden til trygdede i privat forpleining etter spesialisthelsetjenesteloven § 8-3.
F18.12.2001 nr 1577 i kraft 01.01.2002. § 5 er endret. Før endring:
Vedtak som treffes i medhold av folketrygdlovens § 15-5 eller disse forskrifter, kan klages inn for departementet.
F21.06.2006 nr 687 i kraft 01.07.2006. Kommentarenes tredje ledd er endret. Før endring:
Hovedregelen i § 2 er at kontantydelser fra folketryden skal fra og med den 2. mnd. etter innleggelsen innbetales av vedkommende trygdekontor til bank etter institusjonens nærmere anvisning. Midlene skal anbringes på rentebærende konto for hver pasient. Kontoen skal stilles til pasientens disposisjon hvis det ikke er fattet vedtak om en annen løsning.
F21.06.2006 nr 687 i kraft 01.07.2006. Kommentarenes fjerde ledd er endret. Før endring:
Når det er institusjonen som skal avgjøre hvilken bank trygdekontorene skal benytte, er dette gjort av praktiske grunner for å hindre at en institusjon må forholde seg til en rekke forskjellige banker. Bestemmelsen er ikke til hinder for at pasienter som ønsker å fortsette med en bestemt bankforbindelse kan gjøre dette. For pasienter som er istand til å disponere sine midler selv bør alltid institusjonen imøtekomme et ønske om overføring til en bestemt angitt bank.
F17.01.2013 nr. 61 i kraft straks. "Sosial- og helsedirektoratet" er erstattet med "Helsedirektoratet".
F18.12.2001 nr 1577 i kraft 01.01.2002. Forskriftens tittel og hjemmel er endret. Før endring:
F20.03.1973 nr 9769
Forskrift om disponering av kontantytelser fra folketrygden til trygdede i privat forpleiningssted hvor forpleiningsutgiftene
dekkes på kontraktbasis etter lov om psykisk helsevern eller lov om sykehus
Fastsatt av Sosialdepartementet 20.03.1973 med hjemmel i lov om folketrygd § 22-4, § 22-5 og § 25-15.
F18.12.2001 nr 1577 i kraft 01.01.2002. § 1 første ledd er endret. Før endring:
Disse forskrifter gjelder for privat forpleiningssted hvor forpleiningsutgiftene dekkes på kontraktbasis etter lov om psykisk helsevern eller lov om sykehus. De kommer dog ikke til anvendelse på tilfelle hvor en pasient forpleies av sine foreldre eller barn eller av verge. Den myndighet som på det offentliges vegne oppretter forpleiningskontrakten, kan i særlige tilfelle bestemme at forskriftene heller ikke skal gjelde når pasienten forpleies av annen nærstående slektning.
F16.12.2011 nr 1394 i kraft 01.01.2012. § 2 er endret. Før endring:
Kontantytelser fra folketrygden til pasienter i privat forpleining som omfattes av forskriften her, skal av Arbeids- og velferdsetaten innbetales til bank på egen rentebærende konto for pasienten. Kontoen skal stilles til pasientens disposisjon, med mindre det i henhold til bestemmelsene i § 3 nr. 1 er truffet vedtak om at forpleieren skal disponere midlene på vegne av pasienten. Det regionale helseforetaket skal i samråd med Arbeids- og velferdsetaten sørge for at det blir opprettet slik bankkonto for pasienten.
For pasient som har full rådighet over sine trygdemidler og som får utbetalt forsørgingstillegg som nevnt i § 1 annet ledd, skal også tillegget innbetales på hans bankkonto. Såfremt pasienten kan og bør disponere egendelen av ytelsen selv, men ikke ansees i stand til å disponere forsørgingstillegg til ytelsen, skal det regionale helseforetaket avgjøre hvordan denne del av ytelsen skal utbetales. Hvis behovstiltak som her nevnt melder seg skal forpleieren snarest mulig underrette det regionale helseforetaket.
F21.06.2006 nr 687 i kraft 01.07.2006. § 2 første ledd er endret. Før endring:
Kontantytelser fra folketrygden til trygdet i privat forpleining som omfattes av forskriften her, skal av vedkommende trygdekontor innbetales til bank på egen rentebærende konto for pasienten. Kontoen skal stilles til pasientens disposisjon, med mindre det i henhold til bestemmelsene i § 3 nr. 1 er truffet vedtak om at forpleieren skal disponere midlene på vegne av pasienten. Det regionale helseforetaket skal i samråd med trygdekontoret sørge for at det blir opprettet slik bankkonto for pasienten. Kontoen skal stilles til pasientens disposisjon, med mindre det i henhold til bestemmelsene i § 3 nr 1 er truffet vedtak om at forpleieren skal disponere midlene på vegne av pasienten. Den myndighet som på det offentlig vegne oppretter forpleiningskontrakten, i samråd med trygdekontoret, sørge for at det samtidig blir opprettet slik bankkonto for pasienten.
F18.12.2001 nr 1577 i kraft 01.01.2002. § 2 første ledd første punktum er endret. Før endring:
Kontantytelser fra folketrygden til trygdet som er innlagt i privat forpleiningssted som omfattes av disse forskrifter, skal av vedkommende trygdekontor innbetales til bank på egen rentebærende konto for pasienten.
F18.12.2001 nr 1577 i kraft 01.01.2002. § 2 annet ledd andre og tredje punktum er endret. Før endring:
Såfremt pasienten kan og bør disponere egendelen av ydelsens selv, men ikke anses i stand til å disponere forsørgingstillegg til ytelsen, skal vedkommende myndighet samtidig med opprettelsen av forpleiningskontrakten, eller så snart forholdet blir brakt på det rene, avgjøre hvordan denne del av ytelsen skal utbetales. Hvis behov for tiltak som her nevnt, melder seg etter at pasienten er kommet i privat forpleining, skal forpleieren snarest mulig underrette den myndighet som har opprettet forpleiningskontrakten.
F21.06.2006 nr 687 i kraft 01.07.2006. § 2 første ledd er endret. Før endring:
Kontantytelser fra folketrygden til trygdet i privat forpleining som omfattes av forskriften her, skal av vedkommende trygdekontor innbetales til bank på egen rentebærende konto for pasienten. Kontoen skal stilles til pasientens disposisjon, med mindre det i henhold til bestemmelsene i § 3 nr. 1 er truffet vedtak om at forpleieren skal disponere midlene på vegne av pasienten. Det regionale helseforetaket skal i samråd med trygdekontoret sørge for at det blir opprettet slik bankkonto for pasienten. Kontoen skal stilles til pasientens disposisjon, med mindre det i henhold til bestemmelsene i § 3 nr 1 er truffet vedtak om at forpleieren skal disponere midlene på vegne av pasienten. Den myndighet som på det offentlig vegne oppretter forpleiningskontrakten, i samråd med trygdekontoret, sørge for at det samtidig blir opprettet slik bankkonto for pasienten.
F18.12.2001 nr 1577 i kraft 01.01.2002. § 2 første ledd første punktum er endret. Før endring:
Kontantytelser fra folketrygden til trygdet som er innlagt i privat forpleiningssted som omfattes av disse forskrifter, skal av vedkommende trygdekontor innbetales til bank på egen rentebærende konto for pasienten.
F18.12.2001 nr 1577 i kraft 01.01.2002. § 3 nr 1 er endret. Før endring:
1) Forpleieren skal disponere kontantytelsene for de pasienter som ikke selv er i stand til å disponere midler.
Innen helsevernet for psykisk utviklingshemmede avgjør områdeoverlegen hvilke pasienter dette skal gjelde. For pasienter under psykisk helsevern treffes avgjørelsen av overlegen ved vedkommende psykiatriske sykehus/avdeling, eller av den offentlige lege/tilsynslege i de tilfelle hvor forpleiningsstedet ikke er knyttet til psykiatrisk sykehus. For pasienter under helsevernet for epileptikere treffes avgjørelsen av overlegen ved Statens senter for epilepsi.
Avgjørelsen etter foregående ledd skal skje i samråd med forpleieren. Departementet bestemmer i hvilken utstrekning avgjørelsesmyndigheten skal kunne delegeres.
Legens vedtak skal være skriftlig og innføres i eller vedlegges pasientens journal.
Foruten underretning til pasienten og hans eventuelle verge i samsvar med forvaltningsloven, skal underretning gis til pasientens nærmeste pårørende såframt vedkommende har god personlig kontakt med ham.
F18.12.2001 nr 1577 i kraft 01.01.2002. § 3 nr 3 første punktum er endret. Før endring:
3) Forpleiernes fullmakt etter bestemmelsene i nr 1 og 2 til å disponere midler på pasientens bankkonto gjelder ikke eventuelle oppsparte midler som overstiger 3/4 av folketrygdens grunnbeløp, jfr. folketrygdlovens § 15-5 nr 1.
F11.11.2002 nr 1267 i kraft 01.01.2003. § 3 nr. 4 endres begrepet "skifterett" til "tingrett". Før endring:
4) Ved pasientens død skal det i meldingen til lensmann/skifterett gis opplysninger om avdødes formuesstilling, herunder om størrelsen av trygdemidler i bank eller overført til overformynderiet. Eventuelle bankbøker skal overlates til lensmannen/skifteretten eller til person som kan legge frem skriftlig fullmakt fra skifteretten.
F16.12.2011 nr 1394 i kraft 01.01.2012. § 4 er endret. Før endring:
Sosial- og helsedirektoratet kan samtykke i at det for to eller flere forpleiningssteder opprettes en felles trivselsordning. Reglene i § 4 og § 6 i forskrifter om disponering av kontantytelser til trygdede i helseinstitusjon for langtidspasienter får anvendelse så langt det passer.
F18.12.2001 nr 1577 i kraft 01.01.2002. § 4 første punktum er endret. Før endring:
Departementet kan samtykke i at det for to eller flere forpleiningssteder opprettes en felles trivselsordning.