Utarbeidet av Rikstrygdeverket, Oppfølgings- og sykestønadsavdelingen, Seksjon for fagutvikling
Sist endret 06.09.2012 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Fagstab Ytelser, Kontor for inntektssikring ved sykdom og arbeidsledighet, jf overskriften:
§ 9-8 Tredje ledd - Refusjon fra trygden
[Endret 1/04]
Det er som hovedregel arbeidsgiveren som skal yte omsorgspenger etter § 9-5 . Omsorgspengene betales fra første fraværsdag, forutsatt at fraværet er dokumentert i henhold til § 9-7 . Dette gjelder også delvis fravær.
For at det skal foreligge rett til omsorgspenger fra arbeidsgiveren må arbeidsforholdet ha vart i minst fire uker (opptjeningstid). Vi viser til den tilsvarende bestemmelsen for sykepenger i § 8-18 med merknader.
Av andre ledd følger det at omsorgspengene, på samme måte som for sykepenger, utgjør 100 % av sykepengegrunnlaget. Vi viser til § 8-16 med merknader.
Beregningen av omsorgspengenes størrelse foretas på samme måte som for sykepenger. Vi viser til § § 8-10 og 8-28 med merknader.
[Endret 3/03, 9/12]
Tredje ledd har bestemmelser om hvor mange stønadsdager arbeidsgiveren er forpliktet til å betale for, og når arbeidsgiveren kan kreve refusjon fra trygden.
Omsorgspenger utover 10 dager for barn under 12 år kan arbeidsgiveren kreve refundert av NAV . Dette gjelder også når arbeidsgiver har forskuttert omsorgspenger for lørdag og søndag. I Ankenemda for sykepengers kjennelse nr. 11/2007 uttalte ankenemda at folketrygdloven ikke gir begrensninger på hvilke ukedager refusjonskravet kan gjelde. Bestemmelsens første ledd sier at folketrygdloven §§ 8-18 og 8-22 skal gjelde tilsvarende. Bestemmelsen henviser ikke til § 8-11 som begrenser utbetaling av ytelse fra trygden til mandag til fredag .
Omsorgspenger etter et utvidet antall stønadsdager kommer til utbetaling uansett om det konkrete fraværet skyldes sykdom hos det kronisk syke eller funksjonshemmede barnet eller andre barn under 12 år.
[Endret 2/00, 8/02]
Omsorgspenger for kronisk syke eller funksjonshemmede barn fra 12 år til 18 årskal i sin helhet dekkes av trygden, men slik at arbeidsgiveren forskotterer ytelsen og får refusjon fra trygden. Dersom foreldrene har et friskt barn under 12 år og et funksjonshemmet barn over 12 år, skal arbeidsgiveren yte omsorgspenger de 10 første dagene uansett hvilket av barna som er syke. Har foreldrene derimot bare omsorg for et eller flere funksjonshemmede barn over 12 år, kan arbeidsgiveren kreve refusjon fra trygden for hele beløpet.
Når det gjelder omsorgspenger fra trygden viser vi for øvrig til bestemmelsen i § 9-9 første ledd med merknader.
Den tidligere bestemmelsen om full refusjon av omsorgspenger til arbeidsgiver når arbeidstakeren selv lider av kronisk sykdom som gir rett til unntak fra arbeidsgiveransvar etter § 8-20 , er med virkning for tilfeller som inntreffer etter 1. januar 2000, opphevet.