Utarbeidet av Rikstrygdeverket, Sykepengekontoret 01.01.98
Sist endret 07.07.2003, jf. overskriften
§ 9-7 Tredje ledd - Legeerklæring fra fjerde dag
Bestemmelsene om dokumentasjon er samlet i en bestemmelse fra 1. januar 1998. Det er ingen realitetsendring i dette.
Første ledd slår fast at det er et vilkår for rett til omsorgspenger at fraværet dokumenteres med egenmelding eller legeerklæring.
Andre ledd definerer hva som menes med egenmelding. Vi viser for øvrig til den tilsvarende bestemmelsen for sykepenger i § 8-23 med merknader.
Ved fravær i inntil tre kalenderdager har en arbeidstaker rett til omsorgspenger etter § 9-5 uten å fremlegge legeerklæring om barnets sykdom. Det er en forutsetning at de øvrige vilkår for ytelsen er oppfylt. Egenmelding må også i slike tilfeller gis første fraværsdag innen arbeidstidens slutt, jf. § 8‑7 nr. 1. Det stilles ikke krav om to måneders ansettelsesforhold før det foreligger rett til å benytte egenmelding, slik som ved egen sykdom.
En arbeidsgiver kan ikke avslå omsorgspenger med den begrunnelse at arbeidstakeren ikke har oppfylt arbeidsgiverens krav om en skriftlig egenerklæring om barnets sykdom når arbeidet gjenopptas, slik som ved egen sykdom. Dette følger bl.a. av kjennelse fra Ankenemnda for sykepenger i arbeidsgiverperioden i ankesak nr. 34/1984:
Arbeidstakeren gav muntlig beskjed om at hun var borte fra arbeidet på grunn av at hennes sønn var blitt syk. Samme dag var hun hos lege med barnet. Hun var borte i to dager. Arbeidsgiveren avslo å utbetale omsorgspenger (sykepenger etter gammel lov) med den begrunnelse at arbeidstakeren hadde glemt å levere skriftlig egenerklæring om at barnet hadde vært sykt da hun gjenopptok arbeidet. Arbeidsgiver fikk ikke medhold i saken. Ankenemnda viste til at forholdet ble regulert av lovens § 3‑22 og § 3‑6 nr. 4 (henvisningen gjelder gammel lov, aktuell bestemmelse i dag er § 9‑7). Bestemmelsen om skriftlig egenerklæring i § 5 i forskriftene gitt i medhold av lovens § 3‑12 nr. 1 (henvisningen gjelder gammel lov, aktuell bestemmelse i dag er § 8‑26) kom dermed ikke til anvendelse.
[Endret 7/03]
Tredje ledd har bestemmelser om fra hvilket tidspunkt arbeidsgiveren kan kreve fraværet dokumentert ved legeerklæring.
Vi viser til bestemmelsen om tap av retten til å nytte egenmelding ved egen sykdom i § 8‑27 med merknader.
Fra og med fjerde kalenderdag må barnets sykdom dokumenteres med en erklæring fra legen. Legen skal i slike tilfeller skrive en erklæring som bekrefter barnets sykdom. Legen bør ikke skrive ut sykmeldingsattest for foreldrene, i det dette kan medføre at antall fraværsdager medregnes i antall dager for foreldrenes egen sykdom .
Ankenemndas kjennelse nr. 19/82:
Spørsmålet var hvorvidt det var adgang til å bruke egenmelding for mer enn tre dager i løpet av en fjorten-dagers periode. Nemnda uttalte bl.a. følgende: "Nemnda finner at arbeidsgiveren ikke har adgang til å begrense retten til å bruke egenmelding ved barn sykdom til tre dager i løpet av en fjorten-dagers periode. Uttrykket "om gangen" må forståes slik at når arbeidstakeren gjenopptar arbeidet i mellomtiden, regnes et senere fravær som nytt selv om barnet skulle ha samme sykdom."
Ankenemndas kjennelse nr. 32/83:
Spørsmålet var hvorvidt arbeidstakerens fravær etter § 3-22 (henvisningen gjelder gammel lov, aktuell bestemmelse i dag er § 9-5) skulle medregnes ved bruk av egenmelding for egen sykdom. Nemnda uttalte følgende: "Etter flertallets oppfatning må bestemmelsene om arbeidsgiverens rett til å kreve legeerklæring fjerde fraværsdag ved barns sykdom og ved egen sykdom, anvendes uavhengig av hverandre. Det dreier seg om to forskjellige rettigheter som bygger på egne regelverk, og rettighetene tilståes på forskjellig grunnlag ‑ egen sykdom og barns sykdom."
Det foreligger rett til omsorgspenger for egenmeldingsdager selv om det ikke foreligger legeattest ved fortsatt fravær utover egenmeldingsperioden (retten faller bort ved egen sykdom i slike tilfelle) jf. Ankenemndskjennelse nr. 26/85.
Også foreldre som har utvidede rettigheter etter § 9-6 kan etter 10. fraværsdag dokumentere fravær ved egenmelding, etter reglene ovenfor. Det gjelder selv om omsorgspengene i slike tilfeller refunderes til arbeidsgiveren av folketrygden.
Når arbeidstakeren slutter, skal arbeidsgiveren gi en bekreftelse på hvor mange av stønadsdagene som er brukt i løpet av året. Denne bekreftelsen skal arbeidstakeren fremlegge for sin nye arbeidsgiver, eventuelt for trygdekontoret, dersom stønaden skal utbetales av trygdekontoret.
Når trygden yter omsorgspenger direkte til arbeidstakeren etter § 9‑9, kreves det legeerklæring. Egenmelding aksepteres ikke. Bestemmelsen er i samsvar med tidligere rett.
Dette gjelder ikke i tilfeller hvor arbeidsgiveren er forpliktet til å forskuttere omsorgspenger.
[Endret 12/98]
Når det gjelder tidspunkt for ytelsen, viser vi til den tilsvarende bestemmelsen for sykepenger i § 8-7 nr. 1 andre ledd med merknader.
Arbeidsgiveren kan kreve erklæring fra lege før det er gått tre dager, eventuelt fra og med første dag, dersom han har rimelig grunn til å tro at en arbeidstaker har krevet omsorgspenger uten at fraværet skyldtes barns sykdom. En slik beslutning gjelder bare fremtidige fravær og må tas opp til ny vurdering når det er gått 6 måneder, jf. § 8-27 .