Sist endret av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Ytelsesavdelingen, Regelverkskontoret: 01.09.2013 – Generell revisjon.
Innhold:
1. Beregning av ventetid
2. Ventetid for delvis sysselsatte
3. Innvilgningsdato
3.1 Hovedregel
3.2 Unntak
3.3 Innvilgning frem i tid
Når en ny stønadsperiode innvilges, påløper først en ventetid på tre dager for helt ledige før stønaden utbetales. Ventetiden er ment å være en form for egenandel, og skal blant annet motivere stønadssøkerne til raskt å komme ut i arbeid igjen. Ventetid skal bare opparbeides ved ny søknad om dagpenger.
Ventetiden skal utgjøre et tap i vanlig arbeidstid på 60 prosent av det som NAV har fastsatt som vanlig ukentlig arbeidstid, se rundskrivet til folketrygdloven § 4-3, og må opparbeides i løpet av 15 fortløpende hverdager (ventetid kan ikke opparbeides på lørdager og søndager) regnet fra den dagen vedkommende ble registrert som reell arbeidssøker. Ventedager kan altså begynne å løpe selv om arbeidssøker ikke formelt har søkt om dagpenger, f. eks. i forbindelse med et årsskifte. Opparbeides ventedagene helt eller delvis før et formelt krav foreligger, skal dette registreres i Arena. Hva som eventuelt gjenstår av ventedager som må opparbeides, må dessuten fremgå av vedtaksbrevet. Dagpenger utbetales imidlertid ikke fra et tidligere tidspunkt enn kravtidspunktet.
Alle vilkår for rett til dagpenger må være oppfylt i ventedagene. Det betyr at ventedager ikke kan opparbeides under sykdom, ferie eller dersom ordinære arbeidssøkere har arbeidet mer enn 50 prosent av sin vanlige ukentlige arbeidstid. For permitterte opparbeides ikke ventedager dersom de arbeider mer enn 60 prosent av sin fastsatte vanlige arbeidstid i meldeperioden.
Stønadssøker som er arbeidsledig fra og med en fredag og registrerer seg som arbeidssøker denne dagen, får fredagen regnet som ventedag. Lørdag og søndag regnes ikke som ventedager selv om vedkommende vanligvis arbeidet disse dagene. Bevegelige helligdager og høytidsdager som 1. og 17. mai beregnes som ventedager når de ikke faller på lørdag eller søndag.
Opparbeides ikke ventedagene i løpet av 15 fortløpende virkedager, utbetales ikke dagpenger. Informasjon om reglene gis i melding om vedtak. Stønadsforholdet opphører uten at det er nødvendig med nytt vedtak eller ytterligere informasjon til søkeren. Nytt krav om dagpenger må fremmes og nye ventedager må opparbeides.
Ventetiden løper bare i perioder vedkommende har rett til dagpenger. Bl.a. må vilkåret om tilstrekkelig reduksjon i arbeidstid være oppfylt. Ventetiden skal opptjenes i løpet av 15 fortløpende virkedager fra den første dag vedkommende har rett til dagpenger.
Ventetid for delvis sysselsatte utgjør 60 prosent tap i vanlig ukentlig arbeidstid. Den prosentvise arbeidstidsreduksjonen pr. dag legges sammen, og ventetiden er opptjent når 60 prosent reduksjon er nådd.
Folketrygdloven § 4-9 siste setning
Når alle vilkår er oppfylt, innvilges dagpenger fra og med den datoen stønadssøker satte fram krav, eller ga uttrykk for å ville sette fram krav, om dagpenger. Innvilgningsdato kan ikke fastsettes tidligere enn den første datoen vedkommende fyller vilkårene.
Første dato i trygdeforholdet fastsettes til den datoen ventedagene begynner å løpe. Fra denne datoen begynner vanligvis også dagpengeregnskapet å løpe.
For stønadssøkere som melder seg personlig, vil kravdato oftest være den datoen de fikk utlevert kravskjema.
For de som registrerer seg som arbeidssøkere på Internett, vil kravdato oftest være lik registreringsdato.
Stønadssøker må gis rimelig tid til å fremskaffe alle relevante vedlegg før komplett krav leveres inn til NAV. Som et utgangspunkt skal fire uker anses som rimelig tid. Lengre tid skal likevel godtas dersom forsinkelsen skyldes forhold stønadssøker ikke selv rår over eller kan klandres for. Slike forhold kan for eksempel være at vedkommende har vært syk, hatt ferie, vært bortreist i arbeid, eller at det har vært særlig vanskelig å skaffe til veie den nødvendige dokumentasjonen, for eksempel inntekt fra utlandet eller fra mange arbeidsgivere. Dersom forsinkelsen ikke skyldes slike forhold, settes kravdato lik innleveringsdato.
Dersom søkeren ber om at dagpenger først skal innvilges fra en senere dato, skal dette godtas. Dette er særlig aktuelt i forbindelse med et årsskifte der søkeren ber om at innvilgningsdato først settes til 1. januar for å få medregnet siste års inntekt i dagpengegrunnlaget.
Krav om dagpenger skal ikke avslås dersom vilkårene snart er oppfylt, f. eks. at krav på lønn opphører like etter at krav om dagpenger fremsettes. I slike tilfeller innvilges kravet fra første dag med rett til dagpenger. I vedtaket redegjøres det for hvorfor dagpenger ikke innvilges fra et tidligere tidspunkt.
Eksempel:
Dag P. Enger fremmer krav om dagpenger 18.03.2008. Han har imidlertid krav på lønn tom 31.03.2008. Ved behandling av kravet innvilges fra 01.04.2008 med redegjørelse i vedtaket som nevnt ovenfor.
.