Sist endret 12.06.2014 av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Ytelsesavdelingen, Regelverkskontoret, jf. overskriften :
2.3. Personer som oppholder seg på Svalbard
Innhold:
1. Medlemskap og opphold
2. Særlige grupper
2.1. Asylsøkere, deres ektefelle og barn under 18 år
2.2. Arbeidstakere i norsk utenrikstjeneste
2.3. Personer som oppholder seg på Svalbard
2.4. Frivillig medlemskap
Folketrygdloven § 4-2 oppstiller to hovedvilkår for dagpenger:
Vilkåret til medlemskap er nærmere omtalt i rundskrivet til kapittel 2.
Vilkåret til opphold i Norge er begrunnet med at man blant annet skal være disponibel for kontakt med NAV og kunne tiltre arbeid raskt. Det er gitt enkelte unntak i forskrift om dagpenger kapittel 1.
I det følgende behandles enkelte grupper hvor det er gitt særregler.
Asylsøkere, deres ektefelle og barn under 18 år er medlem i folketrygden med begrenset dekning fra de fremmer søknad om asyl, se forskrift til ftrl § 2-16.
Er det gitt endelig avslag på søknaden og vedkommende har vært helt arbeidsledig i mer enn fire uker, har vedkommende ikke rett til dagpenger, selv om det er gitt midlertidig arbeidstillatelse og vedkommende fortsatt oppholder seg i Norge. Vilkårene for medlemskap i folketrygden anses ikke for oppfylt. se folketrygdloven §§ 2-1 og 2-16 og forskrift om trygdedekning for asylsøkere og deres familiemedlemmer § 2 annet ledd.
Avslag på asylsøknad er ikke endelig avgjort før klagefristen er utløpt og/eller en eventuell klage er ferdigbehandlet.
Asylsøkere som har fått endelig avslag på asylsøknaden kan være pliktig medlem av folketrygden etter ftrl § 2-2, forutsatt at vedkommende faktisk arbeider i Norge og har lovlig adgang til å ta arbeid her. Begge vilkårene må være oppfylt, se folketrygdloven § 2-2.
Det er ikke noe krav til arbeidets omfang eller varighet. Etter praksis kan én time eller mer i lovlig lønnsarbeid utløse fire ukers medlemskap i folketrygden.
Flere av kapitlene i folketrygden har krav om at medlemskapet i trygden må ha hatt en viss varighet umiddelbart forut for at det søkes om stønad. Noe slikt krav finnes ikke i kap. 4. Det innebærer at personer som
kan ha rett til dagpenger i inntil 4 uker etter at de er blitt arbeidsledige, forutsatt at de øvrige vilkår for rett til dagpenger også er oppfylt.
Det må fremmes krav om dagpenger og meldeplikten må overholdes på vanlig måte.
Pliktig medlem etter ftrl § 2- 2, som fortsatt oppholder seg i Norge, skal være medlem i opptil en måned etter at arbeidsforholdet er avsluttet, Personer som sammenhengende er helt arbeidsledig eller helt permittert i mer enn fire uker, mister retten til dagpenger.
Rutiner i Arena
Vedtak om dagpenger fattes med fra - til dato for maksimalt fire uker inkludert ventetid, regnet fra og med første dag vedkommende er helt eller delvis arbeidsledig.
Vedtaket må informere om muligheten til å gjenoppta etter stans-dato.
Følgende tilleggstekst legges inn i standardvedtaket:
"Vedtaket er bl.a. fattet i henhold til bestemmelsene om medlemskap i folketrygden, se folketrygdloven § 2-2. Har du hatt lønnet arbeid i løpet av de fire ukene som vedtaket gjelder for, kan du søke om gjenopptak av dagpenger når datoen for dette vedtaket utløper. Du må selv ta kontakt med NAV for å søke om gjenopptak."
Utbetaling av stønad stanses maskinelt etter til og med dato for vedtaket. Det er ikke nødvendig å lage oppfølgingsoppgave da stønadsmottaker ble informert om vedtakets varighet i vedtaksbrevet.
Gjenopptak (gjelder asylsøkere)
Stønadssøkeren må selv ta initiativ til å søke om gjenopptak. En slik løsning vil føre til at aktuelle stønadsmottakere vil få en tett oppfølging av NAV og et sterkt incentiv til å skaffe seg arbeid.
Arbeidsvilkåret og de alminnelige vilkårene for rett til dagpenger må prøves på nytt. Arbeidsforholdet må dokumenteres, for eksempel ved lønnsslipp eller annen dokumentasjon fra arbeidsgiver. Er vilkårene oppfylt, kan dagpenger innvilges/gjenopptas for inntil fire nye uker regnet fra siste arbeidsdag.
Dagpenger kan aldri innvilges utover dato for utløpet av den midlertidige arbeidstillatelsen.
Arbeidstakere som er pliktige medlemmer mens de oppholder seg utenfor Norge har rett til dagpenger dersom de blir arbeidsledige når de kommer hjem til Norge.
Se nærmere i rundskrivet til folketrygdloven § 2-5.
[Endret 6/14]
Dagpenger ytes ikke ved opphold utenfor Norge. Opphold på Svalbard anses etter folketrygdloven ikke som opphold utenfor Norge. I forskrift om dagpenger § 1-1 fremgår det klart at det kan ytes dagpenger under opphold på Svalbard.
Følgende begrensninger fremgår av forskrift om dagpenger § 1-1:
Arbeids- og stønadssøker som har blitt ledig fra åremålsstilling på Svalbard, har ikke rett til dagpenger på Svalbard når
åremålstiden har utløpt. Etter langvarig forvaltningspraksis gjelder tilsvarende for arbeids- og stønadssøkere som har som
har vært ansatt i vikariater og andre tidsbegrensede engasjementer på Svalbard. Ledigheten må ha oppstått på Svalbard og ut
fra en fast tilsetting der.
Det foreligger derfor ikke rett til dagpenger når ledigheten er oppstått utenfor Svalbard med påfølgende opphold på Svalbard. Man har altså ikke rett til dagpenger under opphold på Svalbard dersom man har reist dit som arbeidsledig. Dette gjelder også i tilfeller der man på forhånd var innvilget dagpenger på fastlandet.
Dersom en stønadsmottaker opprinnelig har fått innvilget dagpenger under opphold på Svalbard etter å ha blitt arbeidsledig fra fast arbeid der, vil stønadsperioden kunne gjenopptas etter stønadsavbrudd som skyldes midlertidig arbeid.
Fast ansatte arbeidstakere som blir permittert, kan ha rett til dagpenger.
Retten til dagpenger på Svalbard avhenger av at arbeidssøkeren er villig til å ta arbeid på fastlandet.
Folketrygdloven §§ 2-7 og 2-8
De som ikke er pliktig medlem av folketrygden, kan søke om frivillig medlemskap.
Frivillig medlemskap kan gjelde bare helsedelen, eller full dekning i folketrygdens pensjonsdel. For å ha rett til dagpenger må vedkommende ha vært medlem med full dekning.
En person som har vært frivillig medlem med full dekning under arbeid i utlandet, kan få den delen av inntekten som det er innbetalt medlemsavgift av, medregnet ved beregning av både minstekravet og dagpengegrunnlaget. Dette gjelder selv om vedkommende ikke har vært skattepliktig til Norge.
NAV Internasjonalt gir opplysninger om personer som er frivillig trygdet under arbeid i utlandet, og om inntekten som det er betalt trygdeavgift av.