Sist endret av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Ytelsesavdelingen, Regelverkskontoret 01.09.2013 – Generell revisjon
Innhold
1. Om gradering
2. Beregning av reduksjon
2.1 Hovedregel
2.2 Unntak ved regelmessig varierende arbeidstid i perioder utover en meldeperiode
Graderte (reduserte) dagpenger skal kompensere for arbeidsinntekt som faller bort på grunn av delvis arbeidsledighet. Delvis arbeidsledige er på denne måten sikret inntekt i den tid det tar å skaffe nytt arbeid. Ordningen skal samtidig motivere til aktiv jobbsøking. Stønadsnivået er derfor lavere enn bortfalt inntekt, se for øvrig rundskrivet til § 4-1 om formålet med dagpengeordningen..,
Det ytes graderte dagpenger til medlem som er:
Vilkårene for å motta dagpenger, herunder kravet til reduksjon i arbeidstid, må være oppfylt dersom det skal utbetales graderte dagpenger, se folketrygdloven §§ 4-1, 4-2, 4-3, 4-4, 4-5 og 4-8. For å ha rett til ordinære dagpenger må vanlig arbeidstid være redusert med minst 50 prosent, se folketrygdloven § 4-3 andre ledd. For å ha rett til dagpenger under permittering må vanlig arbeidstid være redusert med minst 50 prosent, se folketrygdloven § 4-3.
Dagpenger beregnes i utgangspunktet som om stønadsmottakeren var helt arbeidsledig. Når stønadsmottakeren delvis er i arbeid må dagpengene reduseres for å unngå at stønadsmottaker får dagpenger for den tiden han er i arbeid, og reduksjonen beregnes etter graderingsreglene.
I utgangspunktet skal ethvert arbeid medfører gradering, se folketrygdloven § 4-6 første punktum, men det er gjort en rekke viktige unntak og presiseringer, se rundskrivene til folketrygdloven§ § 4-6 (ulønnet arbeid) og 4-3 (punkt 2.2 flg).
Arbeidstidsreduksjonen beregnes for hver meldeperiode på grunnlag av fastsatt vanlig arbeidstid og oppført arbeidet tid på meldekortet.
For stønadsmottakere som har regelmessig varierende arbeidstid over perioder som strekker seg ut over en meldeperiode, beregnes arbeidstidsreduksjonen på grunnlag av gjennomsnittlig tap i hele perioden, jf. ftrl § 4-13 fjerde ledd.
For personer som arbeider skift/turnus må arbeidstiden og reduksjonen dermed ses i gjennomsnitt for hele skift-/turnusperioden.
Om føring på meldekort, se rundskriv til § 4-8 Meldeplikt og møteplikt