Sist endret av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Ytelsesavdelingen, Regelverkskontoret: 01.09.2013 – Generell revisjon.
Innhold:
1. Dagpengenes størrelse
2. Barnetillegg
3. Begrensning – 90 % -regelen
4. Oppjustering av dagpengegrunnlaget
Dagsats utgjør 2,4 promille av dagpengegrunnlaget og utbetales for 5 dager pr uke.
Dagpengene er skattepliktige.
Kompensasjonsgraden utgjør 62,4 prosent av inntektsgrunnlaget før skatt.
Folketrygdloven § 4-12 annet ledd og forskrift om dagpenger § 7-1
Til barn under 18 år som stønadssøker er biologisk far/mor til eller har adoptert, samt barn som retten har tilkjent stønadsmottaker foreldreansvar for, ytes det et tillegg til grunnsatsen på kr. 17 per barn per stønadsdag.
Det ytes bare barnetillegg for barn som stønadsmottaker forsørger eller har bidragsplikt for. Det ytes ikke barnetillegg for barn som har en egen årsinntekt på minst 1G.
Det ytes bare barnetillegg til den som først fikk innvilget dagpenger hvis begge forsørgerne mottar dagpenger og bor sammen.
Lever forsørgerne atskilt, skal tillegget gis til den som er hovedansvarlig for barnets daglige omsorg. Er omsorgsansvaret likt fordelt, slik at barnet bor like mye hos hver av forsørgerne, må de selv bli enige om hvem som skal ha tillegget.
Navn og fødselsdato eller fullt fødselsnummer til den andre forsørger, skal føres opp på søknaden om dagpenger.
Det er ikke i strid med taushetsplikten å informere brukeren om at barnetillegg ikke kan innvilges på grunn av at den andre forsørgeren mottar dette.
For å yte barnetillegg til barn som midlertidig oppholder seg i utlandet, må barnet være medlem av folketrygden, se rundskriv til folketrygdloven § 2-1.
Etter EØS-forskriften ytes barnetillegg også for barn som er bosatt i et annet EØS-land. Barnetillegget er betinget av at den av foreldrene som bor sammen med barnet ikke mottar forsørgertillegg til ytelser ved arbeidsløshet. ( SED U006). Se rundskriv til hovednummer 45 – kapittel 4 – Dagpenger og EØS..
Folketrygdloven § 4-12, siste ledd
Summen av utbetalte dagpenger med barnetillegg kan ikke overstige 90 prosent av dagpengegrunnlaget.
Dagpengegrunnlaget justeres etter nærmere fastsatte forholdstall. Forholdstallene beregnes når Stortinget har fastsatt folketrygdens grunnbeløp per 1. mai hvert år samt ved hvert årsskifte.
Justeringen beregnes som regel maskinelt. Ved manuell beregning av dagpengegrunnlaget blir regnestykket slik:
Dagpengegrunnlag x forholdstall = justert dagpengegrunnlag
Grunnbeløpet på kravtidspunktet har betydning for dagpengerettighetene i forhold til maksimalt dagpengegrunnlag og kravet til minsteinntekt. Grunnbeløpet får også betydning for størrelsen på det garanterte minstegrunnlaget etter avtjent verneplikt. Grunnbeløpet justeres hvert år for å kompensere for prisstigning.
Dagpengegrunnlaget regnes ut maskinelt. Den beregningsregel som gir best grunnlag (siste års inntekt eller gjennomsnittet av de tre siste års inntekt) velges automatisk.
Grunnlaget i de aktuelle kalenderår justeres opp i forhold til dagens grunnbeløp. Dagpengegrunnlaget avrundes til nærmeste hele krone, se folketrygdloven § 4-11 tredje ledd.