Sist endret av Arbeids- og velferdsdirektoratet, Ytelsesavdelingen, Regelverkskontoret: 01.09.2013 – Generell revisjon.
Målet er å forebygge og dempe skadevirkningene for individ og samfunn ved ufrivillig arbeidsløshet, og å motivere til arbeid.
På den ene siden er ordningen sosial- og velferdspolitisk som kompenserer for bortfall av arbeidsinntekt og bidrar til at arbeidsledige kan opprettholde en rimelig levestandard i den tiden det tar å skaffe nytt arbeid.
På den annen siden er ordningen et viktig arbeidsmarkedspolitisk virkemiddel som skal bidra til full sysselsetting. Den skal motivere arbeidstakere til å stå i arbeidsforholdet inntil de har skaffet seg noe nytt, og arbeidsledige til aktiv jobbsøking, deltakelse i tiltak og til å ta imot tilbud om arbeid. Derfor er stønadsnivået lavere enn bortfalt inntekt, stønadstiden begrenset samtidig som retten til dagpenger faller midlertidig bort når stønadsmottakeren uten rimelig grunn nekter å motta tilbud om arbeid eller tiltak. Ordningen skal dessuten bidra til å forhindre at arbeidstakere og arbeidsgivere velter store deler av sine kostnader over på det offentlige ved å tilpasse seg og arbeidsforholdet til regelverket.
For å støtte opp under en aktiv arbeidsmarkedspolitikk og øke overgangen til ordinært arbeid, er det viktig at dagpengeordningen inngår som en integrert del av formidlingsprosessen og tiltaksbruken i NAV.
Lovverk og retningslinjer er utformet slik at de skal støtte opp om de skisserte målsettingene. NAV plikter å forvalte dagpengeordningen i tråd med disse målsetningene.