En av de syslene jeg driver med er brikkevev – en gammel, men fiffig teknikk hvor veven kan være både stor nok til å settes opp i en vevstol og liten nok til å få plass i ei bukselomme.
Teknikken er gammel og var kjent og godt utviklet alt i bronsealderen i Norge. Båndene har blitt brukt til alt som bånd kan brukes til, både dekor- og bruksformål og kan de brukes til alt man trenger bånd til, fra pyntebånd og kanter på tekstiler til belter og bærestropper. Et bruksområde hvor tradisjonen har overlevd er bruk av båndene til både hårvipper og brede belter til beltestakken fra Øst-Telemark og kvinnebunad fra Tinn. For moderne bruk er det bare fantasien som setter grenser. Vevteknikken finnes over store deler av verden, men utøves noe ulikt fra sted til sted.
Jeg vever stort sett bånd til eget bruk. De båndene jeg ikke har bruk for selv legges ut til salg (de nedenfor som er merket med *) og tas med på viking- og middelaldermarkeder og arrangementer hvor jeg demonstrerer brikkevev gjennom Trondheim vikinglag eller Strinda Husflidslag. En sjelden gang tar jeg også på meg bestillingsoppdrag.
Min bakgrunn i brikkevev
Jeg lærte grunnleggende brikkevev første gang i håndarbeidstimene på ungdomsskolen, men glemte alt og båndet ble gjemt i skapet. Mange år senere ble jeg kjent med folk som var interessert i levende historie og håndverk og lærte teknikken på ny. Siden da er mengden brikkevevrelatert litteratur i bokhylla er mangedoblet og det har blitt mange demonstrasjoner og både minikurs og ordinære kurs gjennom både Trondheim vikinglag (2013, 2017, 2018) og Strinda husflidslag (2009 og 2015), samt holdt introduksjonskurs på Norges Husflidslag sitt vevsymposium (2016) og Byneset frivillighetssentral (2017). De siste årene har jeg blant annet vært å finne på vikingmarkedene i Trondheim, Egge, Borre (Norge) og Haithabu (Tyskland) og middelaldermarkedet på Stiklestad, samt på familiedager på Steinvikholm og Sverresborg folkemuseum og minimarkeder ved Vitenskapsmuseet i Trondheim.
Som noen av bildene nedenfor viser har jeg jobbet mest med renningsbaserte mønstre og noen kombinerte rennings- og vridningsbaserte mønstre (jf kivrim og flettemønsteret fra Birka), men hovedaktiviteten ligger for tida på litteraturstudier av arkeologiske rapporter på jakt etter kjente og ukjente brikkevevde bånd fra Norges oldtid og middelalder. Noen av resultatene vil blant annet publiseres her.
Noen mønstre og bånd jeg har laget (nyeste øverst)
Fantastisk samling af mønstre.
Takk, Susanne!