Vikinghette i blå ull og naturhvit råsilke

Endelig fikk jeg tatt bilder av hetta jeg sydde i vinter. Den er sydd etter inspirasjon fra Skjoldehamn-funnet, men den er langt fra en rekonstruksjon da den avviker både i materialvalg, fargevalg, snitt og dekor fra originalen. Hetta mi er sydd i blå ull (fargen kan minne om vaidblå og er laget i det samme stoffet som den blå selekjolen min) og foret med naturhvit råsilke (silk noil) og er til en moderne luksusviking. For å skjule maskinsømmene er disse brodert over med kjedesting og attersting. Rundt kanten nede og på innsiden av åpningen er det brukt entråds vinrødt og hvitt spælsaugarn og på utsiden av halsåpningen er det brukt ullgarn farget med vaid (“potteblå”).

Skjoldehamnhetta mi med nærbilder

Der jeg har sydd min hette fra et langt rektangulært hovedstoffstykke med brett i topp, nakkesøm og kiler foran og bak (basert på mønsteret i Nille Glæsels bok “Viking” [1]), er den opprinnelige hetta fra Skjoldehamn-funnet (se mini-artikkel) sydd fra et kvadratisk stoffstykke med brett i front og kiler foran og bak hvor ansiktsåpning og åpning til frontkile er skåret ut fra bretten. [2]

Referanser:
[1] Nille Glæsel (2010): Viking -Dress Clothing Klær Garment.
[2] Dan Halvard Løvlid (2009): Nye tanker om Skjoldehamnfunnet Masteroppgave i arkeologi, Institutt for AHKR, Universitetet i Bergen. Bergen. (pdf)

English summary:
Compared to the original hood, this is a simplified version of the hood from the Skjoldehamn findings in Northern Norway and follow the pattern found in Nille Glæsel’s book “Viking – Dress Clothing Klær Garment”. It is made in wool and lined with silk. Every visible machine seam is hidden by simple embroideries in colored wool.

This entry was posted in Levende historie, Mini-artikler og referanser, Store ting, Vikingtid and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Vikinghette i blå ull og naturhvit råsilke

  1. Hilde Thunem says:

    Skikkelig stilig hette… og akkurat passe luksuriøs 🙂

Comments are closed.