Mannen ønsket seg ny linbukse til å bruke på varme sommerdager (hva? er ullbuksa for varm?), og som mange andre hobbyvikinger lar man seg inspirere av jernalderbuksene fra Thorsberg-funnet (Thorsbjerg eller Torsbjerg på dansk), men uten innebygde sokker.
Etter å ha knotet og lurt på hvordan i all verden jeg kom fram til mønsteret sist jeg laget en tilsvarende bukse bestemte jeg meg for å følge mønsteret i Nille Glæsels bok (hvorfor gjøre det vanskeligere enn man må?). Som forventet ble det ekstremt lav skjæring bak. Mønsteret kan trolig ikke ha blitt laget til noen med rumpe (rørleggersprekk er like lite lekkert uansett århundre), så dette ble ble fikset med en ekstra vid linning bak. I tillegg har jeg notert rett i mønsteret hva som må justeres til neste gang (samt at det kan visstnok være lurt å krympe stoffet før man syr noe og ikke etterpå). Buksebeina ble også veldig vide i leggene (originalen er veldig smal), men dette var mindre plagsomt. Leggvidden kan alltids syes inn ved behov, men med den vidden de har nå er leggene vide nok til å gå over knærne dersom bæreren plutselig vil brette opp buksebeina og bruke den som kortbukse. Det kan jo være en fin ting.
Som vanlig er alle hovedsømmene er sydd på maskin. Om man fortsatt følger Nilles anvisninger har jeg sydd sammen delene i motsatt rekkefølge, men pytt sann.. Ellers er alle sømmonn sydd ned for hånd som pyntesting (noe må man jo henge fingrene i som passasjer i en bil i 9 timer).
Innen bildene ble tatt har buksa alt rukket å skli ned en gressbakke, så dermed er det litt grønske på buksebaken.
English summary
A new pair of Thorsberg inspired trousers in linnen, made after the pattern in Nille’s book. The pattern didn’t fit perfectly, despite some alterations, but at least I know where to adjust it if I should make it again. Any way I’ve saved a lot of time compared to last time I made similar trousers.