Dagens Drypp fra CERN, sommeren 2004

Dag 0: Forklarende introduksjon

Er du klar for litt input om den mest fundamentale vitenskapsgrenen av alle: elementærpartikkelfysikk?  Og hva som skjer på dette feltet her på CERN akkurat nå??

Som sagt, her på CERN er det 3-5 timer forelesninger hver dag de neste 5-6 ukene. Forelesningene vil gi innblikk i både fysikkens lover som forklarer hvordan verden fungerer og hva vi alle er bygd opp av, og også teknikken vi må bruke for å utforske fysikkens lover, og hvorfor man må til CERN for å gjøre dette, og ikke kan drive på med det hjemme i stua.

Jeg kommer til å sende deg en liten mail hver dag så lenge forelesningene varer. Avhengig av tid og om det er noe av interesse å melde vil den være lengre eller kortere. Kanskje bare én linje. Men, jeg skal prøve å hver gang sende ét bilde og én formel, for å gi en et grafisk glimt av fysikkens verden... Det er såklart begrenset hvor presis man kan være med en folkelig tekstlig beskrivelse av noe så eksakt som fysikk så derfor vil noen ganger det oppstå små "feil og inkonsekvenser" (dagens Non-Warranty...)

Ok. La oss sett i gang. Og som en foreleser ville sagt, ikke nøl med å stille spørsmål.

E


Kreditering

Bilder og formler er rått kopiert fra forelesningsslidene i de fleste tilfeller (ellers fra nettet), og jeg krediterer herved alle de supre foreleserene ved CERN Summer School 2004.  En spesiell kreditt til Antonio Pich for hans facinerende forelesningsrekke om Standardmodellen (bilder av Higgs og hester er fra hans slider...).


Innholdsfortegnelse

Dagens drypp 1: Stor ring, stor energi og stor masse
Dagens drypp 2: De splittet atomet
Dagens drypp 3: Eksotiske kjerner
Dagens drypp 4: Mindre og mindre
Dagens drypp 5: Hvorfor partikkelfysikk er så komplisert...
Dagens drypp 6: Gravitasjonsbølger
Dagens drypp 7: Akseleratorer
Dagens drypp 8: Antimaterie
Dagens drypp 9: Standardmodellen
Dagens drypp 10: Kvarker
Dagens drypp 11: The Ghost in the Atom
Dagens drypp 12: Detektorer
Dagens drypp 13: Krefter
Dagens drypp 14: Symmetri
Dagens drypp 15: Andre laboratorier
Dagens drypp 16: LHC og LEP
Dagens drypp 17: Hva er masse?
Dagens drypp 18: Jakten på Higgs
Dagens drypp 19: Å skue forbi Standardmodellen
Dagens drypp 20: The Grid
Dagens drypp 21: Total tilintentgjørelse, samt noe ikke fullt så drøyt...
Dagens drypp 22: Fredag
Dagens drypp 23: Å finne en partikkel
Dagens drypp 24: Universet
Dagens drypp 25: Spøkelsespartikkelen
Dagens drypp 26: Materie, antimaterie og brudd
Dagens drypp 27: Tilbake til Jorden
Dagens drypp 28: 5 uker med forelesninger, 50 år med CERN


Dagens drypp 1: Stor ring, stor energi og stor masse

Hei!

Første dag er ferdig. En omfattende introduksjon til CERN og fysikken her, og en rekke smaksprøver for dagene som kommer.

Jeg nøyer meg med å sende et Bilde1 av CERN-landskapet med de underjordiske akseleratortunnelene inntegnet, slik at du ser målestokken for det hele.  Der den største hvite ringen går er vi i ferd med å bygge en vanvittig komplisert konstruksjon 100 meter under jorda.

Hvorfor?

Formel1 er god og gammel. Men Einsteins ligning er fortsatt gyldig og basis for nesten alle eksperimenter som gjøres her. E=mc^2. Masse er energi. Energi er masse. Alt er bygd opp av partikler, som f.eks. elektroner. Hvis vi vil finne nye partikler som ikke er oppdaget før, vil disse som oftest ha større masse en de partiklene vi allerede kjenner. Siden E=mc^2, og energi til en partikkel øker med dens hastighet kan vi nøye oss med å la to partikler med høy hastighet kollidere, siden energien vil da være stor, og som resultat av kollisjonen kan vi derfor få ut nye, større og spennende partikler.

Derfor den store ringen. Dess større ring, dess større fart kan vi få partiklene opp i. Og med store hastigheter kan vi altså få ut eksotiske partikler som vi aldri har sett før, men som kan forklare oss mye om fysikken, og til og med vise oss nye ukjente sider av den.

Erik

 


Dagens drypp 2: De splittet atomet

 
Hei!

Dag to. Fortsatt rolig tempo. Mesteparten av dagen gikk med til et historisk overblikk.

Vi så hvordan fysikere for 100 år siden trodde de hadde funnet ut nesten alt om hvordan verden fungerte. De hadde funnet fysiske lover (eller beskrivelser) for elektrisitet, gasser, planetbevegelser og bølger. De kunne med andre ord forklare *nesten* alt av dagligdagse fenomen vi kunne observere rundt oss.

Men, det gjensto noen ting som var uforklarlige, og dette angikk stort sett fenomener som oppsto når veldig små ting ble observert, som lyspartikler eller atomer. Imponerende bidrag fra fysikere som fortsatt den dag i dag lyser opp i vitenskapens historie (Einstein, Planck, Schrødinger - han med katten, Heisenberg... merk deg alle de tyske navnene!), førte til at man fant teorier som kunne forklare disse observasjonene i mikrokosmos. Teoriene er det som vi nå beskriver som "kvantemekanikk". Det virker kanskje ikke så viktig å finne ut hvordan ting oppfører seg i mikrokosmos, men akkurat denne beskrivelsen av verden gjorde mulig oppfinnelser som datamaskiner, stråleterapi ... og atombomben.

Vi så spesielt hvordan fysikerne fant ut mer og mer om atomet og dets oppbygning. Fra å tro at et atom var en liten men kompakt materiebit - som en liten ert - så vi hvordan Rutherford i 1911 bombarderte atomer med alfapartikler (bilde2), for å finne ut at atomet var som en enormt tomrom, med en liten massiv kjerne i midten, og hans kollega Cockroft 21 år senere greide det mange trodde var umulig: å splitte denne kjernen ved å sende protoner inn mot et atom. De hadde kommet langt, men mye gjensto fortsatt!

Erik


Dagens drypp 3: Eksotiske kjerner

Hei!

I dag gjorde vi et hopp fra fysikkens historie til en forsmak på noen av de hippeste forskningsfeltene i dag innenfor området "kjernefysikk" !

Mens "partikkelfysikk" prøver å finne de aller minste byggesteinene vi er bygd opp av, går kjernefysikken den andre veien: tar utgangspunkt i alle de minste byggesteinene vi allerede har funnet så langt og beskriver verden (vel, atomer i alle fall...) ut fra dette.

Noe av det mest artige disse kjernefysikerene holder på med er å lage helt nye atomer (i betydningen isotoper) (et atom er f.eks. et hydrogenatom, et gullatom eller et Germaniumatom). Atomkjerner er satt sammen av protoner og nøytroner. Ved å bruke grunnleggende fysikkunnskaper samt mikroteknologi kan man sette sammen protoner og nøytroner nesten etter eget ønske. Problemet er at av flere grunner vil bare noen kombinasjoner av protoner og nøytroner henge sammen, mens de fleste kombinasjoner er ustabile og bryter sammen med en gang.

Det som er spennende er at man med dagens teknologi kan lage helt nye, og (delvis) stabile atomkjerner - såkalte "Eksotiske Kjerner" (Exotic Nuclei). Disse nye atomene vil ingen personer noensinne ha sett før, og de kan ha nye, spennende... eller farlige egenskaper!

Bilde3 viser et kart over kjente atomer (isotoper), og de nye isotopene vi kan lage (f.eks. via Formel3). Som du ser er "Terra Incognita" en stor del av kartet. Det er fortsatt mye å utforske...

Erik


Dagens drypp 4: Mindre og mindre

Hei!

I dag hadde vi en glidende overgang fra fysikkhistorie til basisen for sommerforlesningene på CERN: et minikurs i partikkelfysikk! Vi så først i den historiske gjennomgangen, hvordan vi bare for noen titalls år siden kunne bevise eksperimentelt at protonene og nøytronene i atomkjernen ikke er elementærpartikler, men er bygd opp av enda mindre objekter som kalles "kvarker". Samtidig gjøv vi løs på akkurat disse i de første egentlige forelesningene om partikkelfysikk.

Som med så mange andre fysiske resultater ankom kvarkene først som en teori som simpelthen ble laget av for å *forenkle* naturen (Gell-Mann, 1964), for å mange år senere bli bekreftet eksperimentelt. DETTE er det som gjør fysikken så flott! Det handler om å beskrive naturen så enkelt som mulig. Dess renere og enklere (men dog konsistente!) teorier vi greier å tenke ut, og som samtidig blir eksperimentelt bekreftet, dess bedre skjønner vi hvordan naturen fungerer.

Kvarkene var en slik forenkling, som startet som en "fiks idé", men som snart viste seg både å forenkle vårt bilde på verden og altså å kunne bevises eksperimentelt.

Ta en titt på Bilde4 og Formel 4 for å se på de byggesteinene vi til nå har bevist at finnes. At vi har bevist eksistensen av disse betyr dog selvfølgelig ikke at vi utelukker at det eksisterer noe enda mindre.

Erik


Dagens drypp 5: Hvorfor partikkelfysikk er så komplisert...

Hei!

Fysikk er den displinen, den vitenskapen, som best beskriver hvordan naturen oppfører seg. Vi observerer, og ut fra observasjonene kan vi finne sammenhenger som vi så beskriver matematisk. Eventuelt kan vi gå den andre veien og foreslå teorier, og så se om de stemmer ved hjelp av eksperimenter (iscenesatte observasjoner).

Det fine med det fysikken er at den stort sett virker fornuftig for folk flest. Den er jo nettopp basert på observasjoner av naturen rundt oss som vi ser hver dag! Og inntil forrige århundre var det generelt en god sammenheng mellom fysikken og folks intuitive sans.

Fysikken vil gjerne også, som sagt i går, beskrive ting så *enkelt* som mulig. Men på den annen side kan man heller ikke gjøre ting så enkelt at observasjonene ikke stemmer lenger (Einstein: "Så enkelt som mulig, men ikke enklere"). Og på starten av 1900-tallet utforsket man to forskjellige grenseland som gjorde at vi måtte forkaste våre "enkle" teorier fra det såkalte Newtonske verdensbildet.

Det ene grenselandet kom vi inn i når vi studerte partikler som beveget seg superraskt, nesten like raskt som lysfarten. Både filosofiske betraktninger (som at lysfarten burde være den samme for en hver observatør i et treghetssystem) og observasjoner har gitt grunnlag for Einsteins relativitetsteori som bl.a. sier at selv ikke tiden er konstant i universet. Jeg har min tid og du har din, og ikke nødvendigvis sammensvarende (jfr. tvillingparadokset).

Det andre grenselandet fant vi når vi studerte partikler som var svært små, eller fenomener knyttet til svært små objekter. Vi postulerte, og deretter observerte, en bølgestruktur og derav en underliggende kvantisering av alle fysiske fenomener! Mikroskopiske fenomener kan kun beskrives korrekt med kvantemekanikk. Her var det observasjonene som kom først, og så teoriene.

Det som er litt synd med disse nye oppdagelsene - relativitet og kvantisering - er at det strider mot folk flests sunne fornuft. Hvorfor? Fordi vi ikke kan observere disse fenomenene i vårt daglige liv. De kommer vanligvis bare til utrykk i naturens ekstremiteter.

Matematikken som vi bruker for å beskrive teoriene, blir også mer komplisert. Bilde5 (tatt fra G. Ross, Oxford) viser en inndeling av naturen og hvordan fenomenene over spiller inn. Formel5 (egen modifikasjon) viser hvordan matematikken blir tilsvarende mer og mer komplisert.

Å ta i bruk både relativitet og kvantisering, med tilhørende komplikasjoner på den matematiske siden, er dog den eneste måten vi kan på en konsistent måte forklare mikrokosmos, og dermed byggesteinene for naturen. *Gevinsten* vi får er dog at teoriene som kommer ut viser hvordan alt henger sammen på en elegant måte, med en symmetri i naturen som man bare kunne drømme om for 100 år siden!

Erik


Dagens drypp 6: Gravitasjonsbølger

Hei!

I dag hadde vi blant annet en slengforelesning som viste hvor sterkt fagfeltene partikkelfysikk (læren om det aller minste), og kosmologi (læren om universet) henger sammen. Forlesningen viste i tillegg det jeg snakket om i går; hvordan fysikere gradvis har måttet erstatte etablerte teorier med nye, grensesprengende måter å tenke på.

I dag snakket en professor fra Caltech om "gravitasjonsbølger", og om hvordan vi kan detektere dem. Gravitasjonsbølger (hvis de eksisterer!) funker stort sett som lys og vannbølger, men har en ufattelig liten amplitude (10E-21 m) og er derfor nesten umulig å observere. For å i det hele tatt ha en *sjans* til å detektere en gravitasjonsbølge må man bygge en enorm installasjon til en kostnad av en håndfull milliarder kroner, og hvis vi i tilegg vil se hvor den kommer fra må vi slenge opp et 2-3 installasjoner til over hele verden. Prinsippet er ganske "enkelt": man har to lystråler reflektert i to nesten perfekte speil. Når en stor nok gravitasjonsbølge passerer jorda vil speilene bli litt deformert av denne gravitasjonsbølgen og dermed får man litt annerledes interferens mellom de to lystrålene.

Hvorfor bruke et håndfull milliarder kroner på dette? Fordi et slikt eksperiment kan enten (ytterligere) bekrefte eller i verste fall forkaste en av hovedpilarene for vårt eksisterende verdensbilde: Einsteins generelle relativitets teori (fancy bilder som Bilde6 er en beskrivelse av denne teorien).

Hvorfor er dette viktig? Som sagt i går, for hundre år siden måtte man forkaste Newtonsk mekanikk til fordel for Einsteins ligninger (Formel6) - og dette førte til en revolusjon i fysikken, som igjen førte til en haug av teknologiske fremskritt (som nevnt dag 2). Mange fysikere drømmer om å oppleve nye lignende revolusjoner i fysikken, og denne typen eksperimenter kan være en vei. En annen vei er det vi driver med her på CERN!

Erik


Dagens drypp 7: Akseleratorer

Hei!

Tilbake til noe mer jordnært enn gravitasjonsbølger, nemlig partikkelakseleratorer. Jeg er jo tross alt på CERN og ikke på et eller annet romfartsinstitutt.

Vi har hatt 5 timer med forelesninger om akseleratorer, og enda har vi bare så vidt skummet de viktigste tingene man må tenke på når man skal bygge en slik. Den første man lærer når man går fra teoribøkene til det virkelige liv er at ingenting er så enkelt som man skulle tro (jeg vil nesten si at "alt" egentlig er uendelig komplisert bare man går i dybden).

Samme med akseleratorer... I prinsippet skulle det være ganske enkelt. Man sender ladete partikler (elektroner eller protoner f.eks.) inn i en sirkelformet ring. Man styrer så partiklene slik at de følger en sirkelbevegelse ved bruk av magneter. Basisfysikken her er gitt av en relativt grei ligning, Lorentzkraften (Formel7, et elektromagnetisk-felt påvirker en ladd partikkel slik at den blir avbøyd). Vet man farten til partikkelen og radiusen til ringen er jo saken grei, man setter opp feltet i ringen slik at partikkelen holder seg der og ferdig med det. Til dette kan vi bruke en enkel dipolmagnet (Bilde7)

Men... så kommer alle komplikasjonene da. Bare et lite eksempel: det virker jo også en tyngdekraft på partikkelen (uansett hvor små de er). Derfor kjører vi på noen ekstra magneter som motvirker dette, såkalte kvadrupoler som ordner biffen ganske bra i vertikal retning. Men, disse vil dessverre forstyrre det fine feltet vi hadde i horisontal retning... Et annet problem er at ingen av magnetene vi bruker er ideelle. Dvs. de gir ikke akkurat det feltet vi ønsker. I tillegg får vi ikke plassert dem så nøyaktig som vi vil. Alt dette forstyrrer partikkelens bane. I tillegg kommer en hel rekke andre effekter, til og med månens posisjon vil virke inn. Vi kjører på med enda mer sensitive men kompliserte magneter, såkalte sextupoler (Bilder7...). Kan korrigere bedre, men mer komplisert.

Det gjør heller ikke saken lettere at vi ikke styrer én partikkel, men en del milliarder om gangen i ringen. Disse påvirker hverandre også, og gjør saken enda mer grumsete. Videre sender partiklene vi styrer ut noe lysstråling (fotoner, som også er partikler) som slår inn i veggene på akseleratoren, som igjen slår ut andre elektroner som menger seg med partiklene vi styrer. Osv. osv. sov. sov. Heldigvis har vi metoder for å hjelpe oss å regne på disse korreksjonene, f.eks. såkalte Tune-diagrams (Bilde7...). Hvis man *virkelig* vil prøve å få litt styring på rakkerne kan man til og med prøve å måle hver enkelt partikkels energi med en beam-position-monitor, og korrigere den med en kicker ("Stochastic Cooling", CERN Nobel Pris 1984).

Så, det enkle bildet av en partikkelakselerator øverst til venstre i Bilde7 holdt ikke lenge. Men som man sier til enhver student som kommer våt bak ørene ut fra universitetet: "Welcome to the REAL world".

Erik


Dagens drypp 8: Antimaterie

Hei!

Vi avsluttet forrige uke med en utrolig interessant forelesningsfrekke med Oxford professor G. Ross. Han gikk igjennom fundamentene for dagens partikkelfysikk. Han var innom masse spennende, bl.a. antimaterie!

Antimaterie eksisterer. Den første antipartikkelen, positronet, ble observert allerede i 1932. Forskere på CERN har bare for noen år siden (1995, LEAR ) greid å fremstille det første antiatomet: antihydrogen!

Men antimaterie ble forutsett lenge før den første observasjonen. Hvordan?

Enkelt forklart skjedde det følgende: man observerte at elementærpartikler har bølgeegenskaper. Derfor framsatte man en teori (matematiske ligninger) som beskrev godt bølgeegenskapene - e.g. "problem løst". Problemet var at noen av løsningene på disse ligningene virket ufysikalske (dvs. de kunne ikke representere noe kjent fysisk fenomen , formel7). Hmm.. massiv hodekløing på gang, men til slutt fant en smarting, P.A.M. Dirac, ut at man kunne tolke disse løsningene som et type materie med motsatte egenskaper enn det materiet vi kjente fra før. Og senere man *fant* altså antimateriet i laboratorieeksperimenter!

Dette viser den utrolige kraften matematikken har i fysikken. Man satte opp en matematisk teori som beskrev et observert fenomen. Ut fra teorien formelig ramlet det ut noen ekstra løsninger som ingen hadde tenkt på, og slik fant vi altså antimaterie.

Erik


Dagens drypp 9: Standardmodellen

Hei!

De siste 100 års forskning i partikkelfysikk, fra Einsteins relativitet og de tidlige kvantemekaniske beskrivelsene av verden, via et haug av teorier og enda flere eksperimenter, har kuliminert i en beskrivelse av mikrokosmos som kalles "Standardmodellen".

Standardmodellen beskriver hvilke elementærpartikler vi er satt sammen av - og hvilke krefter som virker på disse partiklene. Alt på en matematisk meget elegant måte. Standardmodellen forutsetter en rekke egenskaper til disse partiklene, og gjennom eksperimenter, bl.a. på CERN, har disse egenskapene blitt observert akkurat som forutsatt.

Det er mye å si om Standardmodellen, men vi skal ha en hel rekke forelesninger om den, så foreløpig sender jeg bare et "folkelig" bilde (som brukt av vår foreleser...) av elementærpartiklene som inngår i Standardmodellen. Det som man kan legge merke til er at elementærpartiklene består av 3 parallelle familier (horisontalt inndelt).

Det som er litt spesielt er at den øverste familier har vi kjent til lenge - og er også godt kjent blant folk flest: den består av f.eks. elektroner og fotoner (lyspartikler). Faktisk er *alt* naturlig materiale vi finner rundt oss på jorda bygd opp av "kjentfolksfamilien" alene. Medlemmer av de andre familiene kan vi kun produsere via eksperimenter (e.g. visse ringer i ostespisene land).

Så man kan spørre: hvorfor i all verden dette behovet for tre familier? Og hvorfor akkurat tre og ikke mer eller mindre? Eller kanskje finnes det mer enn tre familier? Eller kanskje alle tre familiene er beslektet?

Typiske spørsmål som fysikere liker å spørre! (Se ellers Formel9)

Erik


Dagens drypp 10: Kvarker

Hei!

I følge Standardmodellen er alt bygd opp av en håndfull elementærpartikler. Den siste typen partikler vi fikk bekreftet eksperimentelt var ”kvarker”.

Det viste seg, så sent som på 60-tallet og at protoner og nøytroner som vi finner i kjernen av atomer igjen er sammensatt av tre kvarker! (Foreslått teoretisk: Gell-Mann, 1964, påvist: Stanford SLAC, 1968-69).

Elektroner er dog ikke sammensatt av kvarker, men er elementærpartikler i seg selv.

En metode å ”se” kvarker på er å bombardere et proton (som består kvarker) med høyhastighets elektroner. Ved å se på hvordan elektronene beveger etter sammenstøtet med protonet kan man regne seg til hva et proton består av. Prinsippet er altså like ”enkelt” som det man brukte når man fant ut at atomet hadde en kjerne (som beskrevet Dag 2).

Så, dagens status (ifølge Standardmodellen) er altså at man anser de minste byggesteinene i naturen som (1) elektronet (+ dens slektninger) og (2) forskjellige kvarker. Dette er påvist eksperimentelt. Alt annet er spekulasjoner (men dem er det til gjengjeld nok av :)

Erik


Dagens drypp 11: The Ghost in the Atom

Hei!

Når man bare beskriver raskt de forskjellige elementærpartiklene (jfr. standardmodellen) og sier vi er bygd opp av elektroner og kvarker så virker alt plutselig så enkelt!

Her er en påminnelse om at ting i mikrokosmos ikke er så likefremme å forstå likevel: kvantemekanikken som er fundamentet for beskrivelsen av elementærpartiklene krever at vi godtar mange ting som er helt på tvers av vårt vanlige syn på verden, f.eks:

* Det er umulig å forutse med sikkerhet fremtiden for en gitt partikkel eller et gitt atom.

* Uansett hvor mye vi måler og studerer kan vi bare gi en sannsynlighet for en gitt pariklens bevegelse (mens man før kvantemekanikken trodde man kunne fortutse nøyaktig hvordan et system, til og med universet, ville oppføre seg i fremtiden bare man hadde all informasjon om systemet på et gitt tidspunkt).

* Man kan tilogmed si at uten en måling *har* ikke partikkelen noen definert posisjon [Schrødingers Katt].

Dette er ting som strider mot vår fornuft, men alle eksperimenter viser at det er slik naturen *er* og at det er fornuften vår det er noe galt med (i alle fall når vi prøver å bruke den på kvantemekanikk...)

Men hvis vi nekter å godta at mikrokosmos skal være så ulogisk så er vi dog i godt selskap; mange fysikere har prøvd å drive ut "spøkelset i atomet" og forklare naturen med våre intuitive, klassiske forestillinger. Et eksempel var Einstein: "God does not play dice".

Erik


Dagens drypp 12: Detektorer

Hei!

For noen dager siden kommenterte jeg oppbygningen av en akselerator, og det at ting ble ganske komplisert etter hvert.

I tillegg til akseleratoren trenger vi detektorer for å gjøre partikkelfysikk.

Når partiklene kolliderer må man være i stand til, så detaljert som mulig, å se hva som kommer ut av kollisjonen. To elementærpartikler som kolliderer blir omdannet til helt andre partikler, men det er umulig å vite på forhånd hvilke. Teoriene forutsetter visse muligheter (basert på konserveringslover), men det kuleste er jo hvis man finner helt NYE partikler (kanskje til og med som ingen har forutsett). Derfor må man studere partiklene etter en kollisjon så nøyaktig som mulig.

Det vi er interessert i å finne er massen og den elektriske ladningen til en gitt partikkel.  Noen partikler har elektrisk ladning og disse er de enkleste å detektere siden de blir påvirket av - og påvirker - materialet de går igjennom (Formel12). Slik kan vi observere banen til en slik partikkel. I tillegg setter vi på magnetfelt, og ser hvor mye de blir avbøyd, og slik finner vi momentet. Kalorimetre brukes til å stoppe partikkelen helt og se hvor mye energi partikkelen har ”lagt igjen” i kalorimeteret. Denne informasjonen kombinerer man for å regne ut partikkeltypen (masse, ladning).

En ting som kompliserer saken veldig er at det at vi har svært mange, opptil en milliard, partikkelkollisjoner per sekund...

Partikkeldetektorer blir på grunn av alt dette både store og kompliserte. Bilde12 viser et tverrsnitt av ATLAS detektoren jeg jobber på. Jeg sender litt mer info om den litt senere.

Erik


Dagens drypp 13: Krefter

Hei!

En ting Standardmodellen forteller oss er hvilke partikler som utgjør byggesteinene i universet; nemlig elementærpartiklene jeg nevnte tidligere: elektroner, kvarker...

En annen ting er beskrivelsen av *kreftene* som virker mellom partikler (og derfor mellom alle legemer). Vi kjenner alle til både tyngekraften og elektromagnetiske krefter. Vi observerer for eksempel en elektrisk kraft mellom to elektrisk ladete gjenstander (tiltrekkende eller frastøtende avhengig om ladningene er ulike eller like), og denne kraften virker på (lang) avstand.

Mens man før så på elektromagnetiske krefter som noe som "bare oppsto" via noe udefinert elektisk eller magnetiske felt, forteller Standardmodellen at elektromagnetiske krefter kommer av utvekslinger av partikler. Krefter som virker på avstand kommer av såkalte feltpartikler som beveger seg mellom elementærpartiklene. Og for elektrisk kraft er denne feltpartikkelen intet annet enn fotonet, som vi allerede kjenner som ”lyspartikkelen"!

Slik tror man ALLE de kjente krefter i universet virker (tyngdekraft, elektrisk kraft, sterk og svak kjernekraft). Nettopp gjennom utveksling av feltpartikler (bilde13) – de såkalte bosonene (se figur dag 9).

Vi har dog fortsatt problemer med å få tyngdekraften inn i dette mønsteret, men mer om det senere!

Erik


Dagens drypp 14: Symmetri

Hei!

Naturen er symmetrisk.

Faktisk er symmetri en av grunnpilarene for Standardmodellen og annen fysikk. Den viktigste symmetrien er at de fysiske lover skal gjelde universelt, og uansett hvilket "treghetssystem" vi befinner oss i (et treghetssystem er et system som ikke er i akselerasjon men som kan ha vilkårlig stor fart).

Hvis vi sitter hjemme i stua og studerer hvordan en pendel svinger (tyngekraften...) så skal den svinge på akkurat samme måte og like hurtig, som om vi sitter i en bil som kjører i 100 km/t, eller om vi er i et romskip som kjører mot en annen planet med en konstant fart på 100000 km/t. Naturen har ikke noe "punkt som står stille". Alle målesystemer (gutterom, bil, romskip) er likeverdige hva fysiske lover angår. Alle retninger i verdensrommet er likeverdige. I tilegg er fysikkens lover de samme akkurat nå som om en time. Fysikk er "invariant under en Lorentztransformasjon". Dette er relativt intuitive konsepter, og de inngår i ethvert fysikk-kurs på videregående skole nivå.

Dette likhetsprinsippet brukes også i fremstillingen av Standardmodellen. For å "finne" noen av de viktigste resultatene i Standardmodellen er det nok å gjøre det følgende:

1) anta at det finnes partikler og beskrive de med et Lagrangefelt, ifølge kvantefeltteori...)

2) kreve at denne beskrivelsen skal være symmetrisk uansett hvordan du vrir og vender på det. Matematisk sett skal man kunne gjøre "hva som helst" med beskrivelsen av feltet så lenge det resultater i fysiske lover som er de samme i alle systemer ("Local Gauge Symmetry").

3) Ut av disse *veldig grunnleggende* antagelsene ramler det fysiske lover ut, som stemmer på en prikk med resultatene fra eksperimenter.

Så, ikke nok med at vi kan observere at naturen tilsynelatende virker symmetrisk; ved å anta at naturen er symmetrisk kan vi utlede/forklare de fysiske lovene på en elegant måte!

Erik


Dagens drypp 15: Andre laboratorier

Hei!

I dag tenkte jeg jeg skulle nevne andre laboratorier a la CERN.

Vi er jo vant til at USA ligger foran på de fleste teknologiske områder. Innen vitenskap, og innen fysikk spesielt, er det ofte et kappløp om å nå de helt store oppdagelsene (...få Nobelpriser...) - også nasjoner i mellom. Burde ikke USA derfor ha noe tilsvarende eller bedre enn CERN og LHC?

Svaret her er nei! CERNs nye akselerator LHC vil være absolutt størst og kraftigst i verden når den står ferdig - og også helt sikkert de neste 10 årene (det tar tid å bygge og planlegge slike ting).

Men når det er sagt så er den kraftigste *operative* akseleratoren i verden i USA. Tevatron heter den og befinner seg ved Fermilab nær Chicago (Bilde15). Den har en omkrets på 6.3 km. LHC vil være 4 ganger større (27 km) og vil kunne produsere kollisjoner med 7 ganger mer energi, og derfor forhåpentligvis finne nye partikler som Tevatron ikke kan se.

Og hva kommer etter LHC? En ring med enda større omkrets? Nei, faktisk ikke. Hvis LHC blir en suksess og alle budsjetter går igjennom blir den neste akseleratoren antakelig en *lineær* akselerator på 33 km, som går under navnet CLIC, og ikke en ny ring! Hvorfor? Fordi lineære akseleratorer er gode på elektronkollisjoner, som igjen er fine for en bestemt type fysikkeksperimenter, mens sirkulære akseleratorer er gode på protonkollisjoner som er bra for en annen type eksperimenter.

Til slutt, for å komme tilbake til konkurransen Europa/USA, kan det nevnes at LHC ble vedtatt samtidig som (og kanskje som en følge av at) en enorm akselerator var under planlegging i USA (SSC - "Superconducting Super Collider", 87 km omkrets). SSC ble avlyst i 1993, etter å ha gravd ut nesten 20 km, men LHC er fortsatt i live!

Erik


Dagens drypp 16: LHC og LEP

Hei!

For å si litt mer om forskjellige partikkelakseleratorer: jeg har til nå underslått at her på CERN eksisterte det allerede på 90-tallet en akselerator som hadde like stor omkrets som LHC; nemlig LEP ringen! LEP akseleratoren var i drift på CERN fram til 2001 da den måtte vike plass for konstruksjonen av LHC som nå konstrueres i det samme hullet.

Hvorfor bygge en helt ny akselerator???

Den største forskjellen mellom LEP og LHC var at i LEP var det elektroner og anti-elektroner som støtet sammen, mens i LHC er det to protoner.

Elektroner er elementærpartikler, og derfor så er det relativt enkelt å tolke resultatet av en slik kollisjon, mens protoner er satt sammen av kvarker, som igjen er bundet sammen av gluoner. Derfor blir en proton-proton kollisjon alltid en ganske rotete affære (Bilde16), og vanskeligere å tolke!

Den store fordelen med proton-proton kollisjoner er at det er lettere å få protonene opp i høy hastighet pga. at de ikke mister så mye energi når de blir akselerert (alle ladete partikler gir fra seg såkalt synkrotronstråling og dermed energi når de blir akselerert, men protoner altså mindre enn elektroner). Vi kan derfor få protonene opp i mye høyere kollisjonsenergier – noe som trengs for å finne nye partikler.

I tillegg vil proton-proton kollisjoner være bedre egnet for å finne ukjent materie, nettopp fordi kollisjonene er så rotete at man får ut partikler med all slags forskjellig energi.

Til sammenligning: LEP kollisjonsenergien var på sitt meste 160 GeV, mens den i LHC vil være 14 TeV - ca 100 ganger så stor (energien per kollisjon i LHC må dog deles på de ulike delene av protonene, så den forskjellen blir i praksis ikke fullt 100 ganger).

Kort sagt trenger fysikken både LEP og LHC. LEP, men sine ”presise” elektronkollisjoner var utmerket for å spikre parametrene i Standardmodellen og slik estimere *hvor* vi skal lete etter eventuelt nye partikler, mens LHC forhåpentligvis faktisk vil finne nye partikler!

Erik


Dagens drypp 17: Hva er masse?

Hei!

Hva er masse?

Dette er den fysiske egenskapen vi er best kjent med. Alle legemer har masse, og som følge av dette virker tyngdekraften: G = mg, der m er massen til legemet.

Hva sier Standardmodellen oss om masse?

Forenklet kan man oppsummere dette noenlunde:

* For at modellen skal gå opp matematisk når vi antar at partikler har masse (som vi jo har observert eksperimentelt) er det ikke nok å lage en modell som utelukkende beskriver elementærpartiklene vi har observer så langt.  Man er i tillegg nødt til introdusere nye elementer i Standardmodellen.

* Man har kommet fram til at den mest logiske måten å få modellen til å gå opp på er å anta at en mekanisme som kalles "spontant symmetribrudd" virker i naturen. Ut fra denne antagelsen ramler det en ny partikkel/felt ut av formlene, som har fått navnet "Higgs". 

* Standardmodellen kobler da resten av elementærpartiklene matematisk til Higgspartikkelen (dvs. det er vekselvirkninger mellom partiklene). Denne koblingen gir en ekstra ukjent variabel for partiklene. Hvor stor denne ukjente variabelen er avgjør hvor stor masse partikkelen har.

* Dessverre sier ikke Standardmodellen oss noe om hvor store de ukjente variablene er. Den eneste måten å finne disse variablene (massene-termene) på er å måle dem eksperimentelt.

* Og "enda mer dessverre": Standardmodellen sier oss ingenting om HVA masse egentlig er. Bare at størrelsen av koplingen av elementærpartiklene mot Higgs er proporsjonal med den massen vi observerer i eksperimenter.

* Men, pga. at partikler med masse alltid kobler mot Higgs gjør at vi kan tolke det slik at Higgs er "ansvarlig" for at partikler har masse (hvis Standardmodellen er riktig).

* Problemet er bare at vi har observert ALLE elementærpartikler i Standardmodellen gjennom eksperimenter, UNNTATT Higgs.

Konklusjoner:

* Standardmodellen sier oss ikke hva masse er. Men hvis vi kan få bekreftet at Higgspartikkelen eksisterer så vil vi ha et stykke på vei i det minste.

* Siden Higgspartikkelen er basert på antagelsen om spontane symmetribrudd, som er en viktig bærebjelke for hele Standardmodellen, vil en bekreftelse/avkreftelse på at Higgs eksisterer gi en bekreftelse/avkreftelse for store deler av Standardmodellen.

* Dette er så viktig for partikkelfysikken at de fleste anser ”Jakten på Higgs” for den viktigste grunnen til å bygge LHC!

Erik


Dagens drypp 18: Jakten på Higgs

Hei!

Jeg nevnte tidligere både LHC, LEP og TEVATRON akseleratorene. Og jeg nevnte partikkelen vi alle venter på og som kan gi en bekreftelse på Standardmodellen en gang for alle: Higgs. Higgs er så viktig at en oppdagelse automatisk vil medføre Nobelpris. Men Higgs har også vist seg å være meget vanskelig å finne!

LEP-ringen ved CERN var den første akseleratoren som man trodde kunne ffinner Higgs. Akseleratoren startet opp i 1989. Den fant ingen Higgs de første årene, og ble senere oppgradert kraftig (for større energi). Man gikk stadig opp i energi (ved å øke hastigheten til elektronene og positronene som kolliderte i ringen), men stadig ingen Higgs.

Man hadde i mellomtiden vedtatt å bygge LHC (i det samme sporet), og derfor skulle LEP stoppes i slutten av år 2000.

Man fortsatte å kjøre LEP til siste slutt. Man økte og økte energien – langt over det ringen var designet for – slik at noen mente av ringen ville bryte sammen hvert øyeblikk!

Men, plutselig, i de siste månedene av LEP operasjonene fant en gruppe fysikere, etter nøye analyse av kollisjonene, et klart spor etter Higgspartikkelen. Det var tegn på at Higgs kunne ligge like over energien som LEP kjørte på de siste ukene. Resultatene ble presentert og mange var overbevist om at bare man tynte LEP *litt* til ville man endelig finne Higgs!

Men, resultatene var ikke entydige, og ledelsen mente at det var viktigere å starte på LHC enn å tyne LEP enda mer, og til manges skuffelse skrudde man av LEP.

Til gjengjeld vil LHC vil garantert finne Higgs hvis den finns.

Men... det som også *kan* skje er at Tevatron i USA finner Higgs. Tevatron har korrekt energinivå, men har hatt en del problemer med å få nok kollisjoner til å si noe sikkert om Higgs. Mange tror ikke de vil greie å få orden på saken, i hvert fall ikke før LHC inntrer banen. Men Amerikanerne jobber med saken...

Kort sagt: hvis dere leser slutten av tiåret at ”CERN finner Higgs” vil det være CERN’s største bragd noensinne.

MEN: hvis dere leser før dette at ”Tevatron finner Higgs” vil vi få mange skuffete fysikere gående rundt på CERN, med langt mindre inspirasjon for å bygge ferdig LHC...

Erik


Dagens drypp 19: Å skue forbi Standardmodellen

Hei!

Som sagt er Standardmodellen det rådende verdensbilde innenfor fysikken, og når og hvis vi finner Higgs vil vi få en bekreftelse på modellens godhet.

Men betyr dette at modellen forklarer alt, selv om vi finner Higgs?

Selv om Standardmodellen har vist seg å stemme med meget bra med virkeligheten har den endel svakheter. De viktigste er:

* Standardmodellen sier oss ikke noe om tyngdeskraften! Matematisk fungerer modellen likevel, fordi gravitasjonskraften på elementærpartikler er forsvinnende liten i forhold til de andre kreftene som virker.

* Standardmodellen antar et relativt stort antall elementærpartikler (se Dag 9). De fleste mener det hadde vært mer ”elegant” om vi hadde et mye mindre antall grunnelementer i verden.

* Det gjelder de forskjellige kreftene vi har funnet. Det hadde vært mer ”naturlig” om det bare hadde eksistert én kraft

* Og... de eksperimentene vi har gjort til nå har alltid vært begrenset av en bestemt energi. Det er ikke selvsagt at vi kan ekstrapolere Standardmodellen fra energier fra ~100GeV vi har undersøkt til nå og oppover til den uendelige.

Derfor er teoretiske fysikere opptatt med å tenke ut alternativer til Standardmodellen. Dog må nye teorier alltid stemmer overens med Standardmodellen for de energinivåene vi allerede har undersøkt.

Noen ideer som fysikere jobber med innebærer:

1) Supersymmetri
Elementærpartiklene vi har oppdaget til nå er delt opp i partikler som materie er bygd opp av (leptoner og kvarker) pluss partikler som overfører krefter (bosoner).
Denne oppdeling av elementærparikkler i to vidt forskjellige og usymmetriske kategorier virker noe merkelig. I Supersymmetrimodellen har hver partikkel en slektning med motsatte egenskaper (en kvark vil alltid ha et eget boson som slektning og vice versa).

2) Ekstra dimensjoner
Det er en haug av teorier som postulerer nye dimensjoner. Disse dimensjonene kan bl.a. forklare hvorfor tyngekraften blir så forsvinnende liten på partikkelnivå. Kanskje Gravitonene som overfører tyngekraften bare forsvinner inn i ekstra dimensjoner som andre partikler ikke ser?

3) Strengteorier
Hva om vi bare hadde én eneste type elementærpartikler som *alt* annet hadde vært bygd opp av? Hadde ikke dét vært kult?? Kandidatene for dette heter superstrenger. Igjen: nye teorier må stemmer overens med de vi allerede har observert, og strengteoretikeres oppgave er derfor hovedsakelig å vri og vende på strengteorien sin (de fleste har sin egen variant...) slik at den stemmer med virkeligheten. Mange tyr til ekstra dimensjoner (gjerne opp til 10-12) for å få matematikken til å gå opp.

Alle disse teoriene er kun ”ville gjetninger” før man har observert ting. Ingen har enda sett snurten av en superstreng eller ekstra dimensjoner eksperimentelt!

Hva med vår venn LHC? Kan den hjelpe oss?

Joda! Hvis supersymmetri eksisterer vil energien med stor sannsynlighet være tilgjengelig for LHC! Også tegn på ekstra dimensjoner kan LHC finne. Superstrenger vil dog fortsatt være i det blå.

LHC er faktisk designet både for fenomener vi har forutsett og for det uforutsette – ”LHC er forberedt på alle eventualiteter”. Og *hvis* vi finner noe uforutsett vil det kunne forandre vårt syn på naturen igjen, i beste (eller verste??) fall, med en revolusjon ala den vi fikk med kvantemekanikken og relativitetsteorien.

Erik


Dagens drypp 20: The Grid

Hei!

I LHC vil det være rundt 40 millioner partikkelkollisjoner per sekund.

Bare noen få kollisjoner vil være interessante, mens de fleste vil produsere partiklerkombinasjoner som vi har sett en milliard ganger før og som vi er ganske leie av nå! Første steg for å finne nye partikler er å luke ut de uinteressante kollisjonene.

En såkalt Level-1 trigger i detektoren kaster et lynkjapt blikk (noen mikrosekund) på separate deler av detektoren etter en kollisjon (e.g: har vi et høyhastighets elektron der?), og forkaster 99.9% av alle kollisjoner. Videre vil en High-Level trigger se på de gjenværende 0.1%, og studere resultatene fra alle delene av detektoren samtidig (sette sammen og se på en hel ”event”), og ut fra dette igjen stemple 99.9% av alle kollisjonene som uinteressante og forkaste dem.

Vi sitter igjen med rundt 100 potensielt interessante kollisjoner per sekund. Disse må lagres til harddisk og analyseres grundig før vi kan si noe sikkert om hva som skjedde i kollisjonen.

For en kollisjon må man lagre opptil 10 MB med data (detaljert informasjon om partikkelbaner, hvor mye energi som ble lagret i kalorimetrene etc).

Dvs. vi må lagre ca. 1 GB data per sekund, ca. 1 Petabyte per år.

Dette skal ikke bare lagres, dette skal også analyseres. Og det krever masse datakraft!

CERN har ikke datakraften og lagringsplassen som trengs for dette. Ingen andre heller!

-

Enter: ”The Grid”. En ny type teknologi som skal gjøre det mulig å dele både lagringsplass og datakraft over Internett. Gridden kobler sammen grupper av datamaskiner (på universiteter og bedrifter verden over), og skal gjøre denne delingen av ressurser mulig.

Tanken er at det skal være like lett å bruke lagringsplass og datakraft som å forbruke elektrisitet – kobbel deg på Gridden og vips du har ressursene for dine føtter – så mye som du trenger! En annen analogi for den ideelle grid er et ”World Wide Web for datakraft”. Alt skal fungere sømløst på kryss og tvers av alle typer datamaskinger og operativsystem...

-

Vel, dette er tanken. Foreløpig er det ikke fullt så enkelt å bruke Gridden. Det er masse styr med protokoller og sikkerhetsproblemer som gjør det relativt tungvindt å bruke en grid i dag.

Videre er ikke CERN LHC Gridden (LCG) den eneste Gridden i verden. Andre er i ferd med å definere andre Gridder. Er disse Griddene kompatible? Neida...

Uansett; det som *er* sikkert er at vi ikke kan prosessere all LHC data her på CERN alene – og at vi trenger hjelp. Hvor sømløst dette vil fungere får vi om noen år!


Erik

(En ting til: du har kanskje også sett SETI-screensaveren (den som bruker din personlige maskins datakraft til å lete etter Aliens)? Vel, denne er strengt talt ikke basert på Gridsprinsipper, bl.a. fordi den kobler enkeltdatamaskiner sammen og ikke grupper av datamaskiner).


Dagens drypp 21: Total tilintentgjørelse, samt noe ikke fullt så drøyt...

Hei!

Jeg snakker stadig om at “nye partikler blir skapt” men har til nå glatt undergått å si noe mer om dette…

Det er to måter vi kan skape nye partikler på: annihilasjon og henfall.

Annihilasjon (total tilintetgjørelse... :) er når en partikkel og dens antipartikkel kolliderer. Da vil all masse bli omdannet til energi. De opprinnelige partiklene opphører fullstendig å eksistere. Ut fra denne energien kan nye partikler dannes ( E = mc^2 ). Dette skjedde for eksempel i LEP ringen (hvor elektroner og positroner kolliderte).

Partikkelhenfall derimot (eng: partikle decay) er når én partikkel spontant forvandler seg til flere andre partikler.

Hvordan kan dette skje?

En kvantemekaniker ville kanskje svare deg med et spørsmål: hvorfor skulle dette *ikke* skje???

I kvantemekanikken gjelder følgende generelle prinsipp: hvis noe *kan* skje - med andre ord hvis noe ikke er forbudt av en eller annen grunn - *vil* det skje (”The Totalitarian Principle”). Avledet av dette får vi at hvis det er ingenting som forbyr en type partikkel å henfalle til andre partikler så vil det skje!

Men det er mange ting som må være på plass før en partikkel kan henfalle! En rekke fysiske størrelser må være bevart før og etter henfallet (eng: the decay). Noen er kjente størrelser fra dagligdags fysikk, som energi, elektrisk ladning, bevegelsesmengde og vinkelmoment. Partiklene som utgjør henfallsproduktet må e.g. ha samme elektrisk ladning som den opprinnelige partikkelen.

I tillegg setter kvantemekanikken en rekke ekstra restriksjoner, konkretisert som forskjellige kvantetall (leptontall, baryontall, spinn).

Med alle disse bevaringslovene vil de nye partiklene inneha de viktigste egenskapene til den opprinnelige partikkelen – og slikt sett blir det litt lettere å svelge påstanden om at partikler bare henfaller til andre partikler uten videre :)

Til slutt; en gitt partikkel henfaller alltid til lettere partikler. Heldigvis har vi noen partikler som ikke har noen henfallsalternativer, dvs. det er umulig å finne en kombinasjon av lettere partikler som både overholder bevaringslovene og i tillegg er lettere enn den opprinnelige. Eksempel på slike stabile partiklene er elektronet og protonet.

Siden vi selv er bygd opp av en hel masse elektroner og protoner er jo dette fint. Slik slepper vi selv å henfalle i noen større grad!

Erik


Dagens drypp 22: Fredag

It's Friday!!! :)

E

 

 

 

 

 


Dagens drypp 23: Å finne en partikkel

Hei!

 

Jeg fortalte sist litt om hvordan de fleste partikler er ustabile, og derfor henfaller.  Hvor fort partikkelen henfaller kommer an på partikkelens gjennomsnittlig levetid.  Grovt sett gjelder det at desto tyngre en partikkel er, desto kortere levetid har den.

 

Myonet som er en relativt lett elementærpartikkel har en levetid på ca. 2.2 mikrosekunder.  La oss anta at et myon skapes i en kollisjon i en partikkelakselerator.   Hvis myonet etter kollisjonen beveger seg med 10% lysets hastighet vil fly en distanse på ca. 60 meter før det henfaller, og  vil kunne fanges opp av en partikkeldetektor.

 

Toppkvarken derimot, veier nesten 1700 ganger mer enn myonet og har en levetid på 0.4 * 10^-24 sekunder (0,…25 nuller…4).  Dette betyr at hvis en toppkvark blir skapt i en kollisjon vil den bevege seg så kort at det er umulig for enhver detektor å oppdage den!

 

Men man sier at toppkvarken *har* blitt oppdaget (i Fermilab, 1995).  Hvordan?

 

Partikler som lever fort kort til å bli oppdaget direkte kan finnes ved å studere deres henfallsprodukter.  Man vet også at summen av massen av henfallsproduktene må være lik massen til den opprinnelige partikkelen.   Ved å beregne hvilke produkter en gitt partikkel kan henfalle til, og samtidig bruke estimater av massen, kan man indirekte oppdage partikkelen ved observere den korrekte kombinasjonen av henfallsprodukter og masse i detektoren.

 

Det er dog andre prosesser som kan føre til at man ser en gitt kombinasjon av henfallsprodukter i en detektor (husk; en proton-proton kollisjon er en komplisert affære, se Dag 16).  Disse henfallsproduktene kalles ”bakgrunnen”.   Man må skille ”signalet” (henfallsprodukter fra partikkelen man ønsker å finne) fra ”bakgrunnen”.  Summen av massen av henfallspartiklene kan plottes i et diagram som på Bilde23.  En spiss topp – en resonanstopp – indikerer at henfallsproduktene kommer fra en partikkel med masse der resonanstoppen befinner seg.

 

For å kunne få godkjent en oppdagelse av en ny partikkel må man utføre eksperimentet igjen og igjen til man statistisk sett er meget sikker på at man faktisk har funnet partikkelen (man  separere  ”signalet” godt nok fra ”bakgrunnen”).   Statistisk sett  signalet være 5s unna bakgrunnen, noe krever en stort antall indirekte funn av partikkelen.

 

Higgs er enda tyngre enn toppkvarken, og har en tilsvarende kort levetid og vil aldri kunne sees direkte i en detektor - selv ikke her på CERN :)  Når vi til slutt finner Higgs vil det derfor ikke være en plutselig ”der er den!” opplevelse, men derimot enden på en sakte marsj mot målet, som er oppbygningen av en tydelig nok resonanstopp.

 

Erik


Dagens drypp 24: Universet

Hei!

 

Vi er inne i den siste uka med forelesninger på CERN!  Vi har studert Standardmodellen, partikkelinteraksjoner og detektorer i det lange og det brede.

 

Den siste uka vender vi blikket opp mot verdensrommet.  Vi se hvordan kunnskapen om partikkelfysikk og eksperimenter på jorda (f.eks. i LHC...) kan hjelpe oss å forstå universet!

 

Fagfeltene vi skal innom er astrofysikk og kosmologi. Begge feltene beskriver trekk ved universet. 

 

Astrofysikken (og spesielt astropartikkelfysikk) bruker resultater fra partikkelfysikken og fra (CERN) eksperimenter til å forstå for eksempel hva som skjedde i de første sekundene etter Big Bang, siden bare partikkelkollisjoner i høy hastighet kan gi oss en energitettheter som kommer i nærheten av hva som foregikk i Big Bang.

 

Kosmologi ser mer på de store linjene og studerer universets struktur.  Kosmologer har allerede bevist at universet er både homogent (grovt sett) og ekspanderende  (Hubbles lov, Formel24).  Et stort spørsmål er fremdeles om universet vil ekspandere for alltid, eller i stedet kollapse.  Dette avhenger bl.a. av eksistensen av ”mørk masse” i universet. 

 

Men også når det gjelder spørsmålet om mørk masse vil partikkelfysikk og LHC hjelpe oss, som jeg vil skrive mer om senere!

 

Erik

 


Dagens drypp 25: Spøkelsespartikkelen

Hei!

 

Du har kanskje hørt om / sett bilder av enorme tanker fylt med vann, gravd ned dypt under jorda (Bilde25)?

 

Dette er nøytrinodetektorer; enorme eksperimenter bygd fremfor alt for å detektere den minste og kanskje mest mystiske elementærpartikkelen av dem alle: Nøytrinoet (det finnes tre forskjellige; en for hver "familie", Dag9).

 

Nøytrinoet ble som mange andre elementærpartikler foreslått av teoretikere (Pauli, 1930) lenge før det ble observert (1956).  Pauli ga seg selv en smekk på lanken fordi han hadde gjort "noe man som teoretiker absolutt ikke burde gjøre": å foreslå noe som er nesten umulig å verifisere eksperimentelt.

 

Nøytrinoet er nemlig spesielt vanskelig å observere fordi det ikke har elektrisk ladning, nesten ikke masse og vekselvirker heller ikke direkte med atomkjerner via den sterke kjernekraften.  For å gjøre en lang historie kort: nøytrinoet reagerer så sjelden med andre partikler at det gjennomsnittelig kan fly gjennom 4 lysår (avstanden herifra til nærmeste stjerne) med massivt bly før det "krasjer" og reagerer.

 

Hvordan observerer man så en slik partikkel?  Man kompenserer for den minimale sjansen for at et enkelt nøytrino skal krasje, med å bygge *enorme* detektorer; helst i nærheten av et sted man vet mange nøytrinoer blir generert (som f.eks. i nærheten av et kjernekraftverk).  Når mange nok nøytrinoer flyr gjennom detektorvannet vil statistisk sett i alle fall noen av dem reagere en gang i blant.  Som foreleseren vår så elegant sa: "Hva kjennetegner en *god* nøytrinofysikere?  En stormannsgal person som krever stadig mer og mer og større og større av alt".

 

Nøytrinoet blir dannet ved betastråling, der et proton henfaller til et nøytron, et elektron og et (anti)nøytrino.  Vi finner derfor finner stor nøytrinotetthet ved kjernekraftverk.  Den største kilden for nøytrinoer er derimot universet selv; jorda blir kontinuerlig bombardert av nøytrinoer (som stort sett flyr rett igjennom).

 

Mange fysikere har derfor spekulert på om nøytrinoene i universet kan være en kandidat for den mørke massen, men inntil ganske få år siden var vi ikke engang sikre på om nøytrinoer hadde masse i det hele tatt.  En av de store fysiske observasjonene de siste årene er at nøytrinoer faktisk *har* masse (SNO, SK Bilde25)!  Det ser dog ut til at massen er for liten til å være den mørke massen som kosmologene og astrofysikerene ser etter.

 

Likevel er bekreftelsen av nøytrinoets masse svært viktig og har åpnet opp for nye teorier og dermed et behov for nye nøytrinoeksperimenter. Nøytrinofysikerene har derfor fått et nytt påskudd for å kreve "stadig og mer og stadig større".

 

Erik

 

 


Dagens drypp 26: Materie, antimaterie og brudd

Hei!

 

I dag skal jeg nevne en måte vår kjære LHC kan hjelpe oss å forstå universet på.

 

Ved universets begynnelse fantes ikke materie, bare energi.  Kvantefeltsteori og partikkelfysikk viser oss hvordan energi og stråling kan omdannes til materiale, og etter hvert som universet ble kaldere og kaldere ble det dannet mer og mer materie.

 

Et uløst problem i fysikken og kosmologi er dog følgende: som en følge av symmetrien i fysikken skulle det statistisk sett bli dannet like mye antimaterie som materie i universet.  De to materietypene er ekvivalente og et fysisk sett symmetrisk universet har ingen preferanser for hva som skal bli skapt.

 

Likevel har vi enda ikke funnet tegn på antimaterie i naturlig tilstand, verken på jorda eller andre steder i universet.  Dette er kanskje rimelig siden enhver partikkel som støter sammen med sin antipartikkel vil annihilere – tilintetgjøres. En annen måte å si det på er at *hvis* vi hadde hatt et perfekt symmetrisk univers og det hadde vært like mye antimaterie som materie i universet så hadde verken planetene, jorda eller menneskene kunne eksitere siden antimaterie ville flyte rundt blant materie og kontinuerlig skape kaos og tilintetgjørelser.

 

Den beste teorien om hvorfor vi har materie og ikke antimaterie i universet kommer fra studiet av et brudd av en av symmetriene i fysikken: ”ladnings-paritets-brudd” (eng: CP-violation).  Dette symmetribruddet har å gjøre med at ladning og speilsymmetri (paritet) ikke bevares i visse typer fysiske prosesser.  Et slikt symmetribrudd kan forklare materie/antimaterie problemet, og igjen: det er bare noen få år siden vi endelig fikk fastslått at ladnings-paritets-brudd faktisk forekommer (NA-48, CERN, 2001 (Bilde25); dog første indikasjon: USA/PRL 1964).

 

Vi har altså fastslått at ladnings-paritets-brudd eksisterer i visse fysiske prosesser, men disse prosessene alene kan fortsatt ikke forklare hvorfor forskjellen materier/antimaterie er så stor at vi ikke har noe anti-materie i det hele tatt.  Fysikere er derfor fortsatt på intens jakt etter andre prosesser som viser ladnings-paritets-brudd .  Dette er så viktig at et av de fire eksperimentene i LHC (LHC-b) vil se spesielt etter ladnings-paritets-brudd  -   ”CP-violation”.

 

Erik

 


Dagens drypp 27: Tilbake til Jorden

Hei!

 

Jeg har nå skrevet mye om fysikken, universet og allslags kule ting.  La oss nå ikke glemme at for å få utført eksperimenter, for å finne Higgs og for å lete etter universets gåter må vi faktisk bygge eksperimentene først!  Vi må bygge LHC og vi må ferdigstille detektorene.

 

Det er dette som pågår for fullt her på CERN nå.  Konstruksjonen av LHC har vært 90% av CERNs aktiviteter de tre siste årene og vil være minst 90% av CERNs aktiviteter de tre neste også!  Titusener av mennesker både på CERN og i bedrifter og universiteter over hele verden må vie mange år av sine liv for å få LHC ferdig.

 

Hvorfor er LHC så utrolig ressurskrevende?   Bare for å ta ét eksempel: i LHC brukes store mengder superledende magneter (i LEP bruktes normale magneter). 

 

Hvorfor gjør dette ting mye mer komplisert?

 

For å konstruere en stor (i størrelse) og kraftig (i feltstyrke) superledende magnet må man bygge opp et enormt apparat rundt den.  Kort sagt kreves det tre steg for å få det ønskete magnetfeltet: 1) skape et meget godt vakuum,  2) kjøle ned og 3) lede strøm (strømmen vil så sette opp magnetfeltet).

 

Man har i dag funnet materialer med superledende egenskaper opp til 139 grader Kelvin (Hg0.2Tl0.8Ca2Cu3O, 1995), men i praksis er disse ubrukelige da de enten er for skjøre, eller ikke kan gi kraftig nok felt.  En effektiv superledende magnet (LHC bruker Nb-Ti) må i praksis kjøles ned til 2-5 grader Kelvin.  Dette gjøres ved å pumpe flytende Helium med samme temperatur gjennom metallet (kaldmassen).

 

Da LHC bruker superledende magneter både i detektorene og i akseleratoren (på 27 km) kreves det et enormt apparat av kjøleskap, kompressorer, turbinsystemer og rørledninger på alle kanter bare for nedkjølingsbiten. 

 

I tillegg kan ingenting kjøles ned uten å ha et godt vakuum (ca 10E-7 atm…) omkring siden luft leder varme.  Derfor må man ha et såkalt vakuumskip rundt kaldmassen, samt et sinnsrikt system av pumper (en type pumpe kan ikke alene pumpe fra 1 atm til 10E-7; man må ha minst tre typer, samt en komplisert kontrollprosedyre). 

 

Til slutt, for å få det ønskete magnetfeltet må man lede en strøm på opptil 20500 ampere – med tilsvarende tekniske utfordringer.

 

Arbeidet med LHC er spesielt vanskelig da dette aldri har vært gjort før på en så stor skala.  Der er når ting faktisk skal bygges at fysikken kommer aller best i kontakt med den ”virkelige verden”.  CERN er fullt av (brutte) deadliner, (umulige) framdriftsplaner og (udugelige) mellomledere – akkurat som de fleste store bedrifter… :)

 

Svært mange vil si at hovedutfordringen i dagens fysikk er ikke å komme opp med nye teorier – men å bygge eksperimentene som kreves for å teste dem.  Og igjen, problemet er ikke at det er teoretisk *umulig* å bygge dem, men at teknologien ikke helt moden, at den er så kompleks og at størrelsen på prosjektet gjør det hele svært uoversiktlig – også for folk som følger CERN’s sommerforelesninger…

 

Mange ting kan og vil gå galt med et slikt prosjekt!  Budsjettoverskridelser og forsinkelser vil bli så store at de kanskje vil komme i Dagbladet til og med.  Men… igjen som med alle viktige prosjekter utført av entusiastiske mennesker: til slutt *vil* vi lykkes, og vi *vil* få vår LHC :)

 

Erik

 


Dagens drypp 28: 5 uker med forelesninger, 50 år med CERN

Hei!

 

5.5 uker med sommerforelesninger på CERN er ferdig.   En fantastisk oversikt over hvor vi i dag står i utforskningen i mikrokosmos.

 

Vi har sett at på CERN - i dette øyeblikk - er verdens største fysikkeksperiment noensinne under konstruksjon: LHC med dens fire detektorer, ATLAS, CMS, LHC-b og Alice.

 

Vi har sett viktigheten av LHC:

 

* Vi har Standardmodellen som har vist seg å beskrive virkeligheten med en utrolig presisjon gjennom utallige fysikkeksperimenter over hele verden.  Derfor mener vi at med Standardmodellen har vi kartlagt elementærpartikkelene alt er bygd opp av samt alle kreftene som eksisterer i naturen. 

 

* Men hele rammeverket for Standardmodellen står og faller på én ting: hvordan partikler får sin masse.  Teorien er krystallklar: Higgsfeltet og den tilhørende Higgspartikkelen, og spontant symmetribrudd som tillater noen partikler å koble seg til feltet.  Men vi *må* teste dette eksperimentelt.  Så lenge vi ikke har funnet Higgs vil hele Standardmodellen og spesielt massegenereringsmekanismen være pur spekulasjon!

 

* Og i overskuelig fremtid er det bare LHC i verden som har en rimelig sjanse for å finne Higgs!

 

Vi har sett en del av de tekniske utfordringene vi står ovenfor med byggingen av LHC: enorme dimensjoner, umodne teknologier, budsjettsmessig og tidsmessig press.  Dette koblet med prestisjen og viktigheten av LHC fører til at de fleste mener CERN’s rolle i fremtiden står og faller med LHC.

 

Men de fleste tviler ikke et sekund på at CERN skal fullføre LHC på en verdig måte.  CERN har vært i hardt vær før også, har overlevd mange stormer, og har alltid kommet tilbake.  I år fyller CERN 50 år (noe som forøvrig har blitt og vil bli feiret med brask og bram), og har i løpet av denne tiden bygd mange akseleratorringer, enda flere detektorer, funnet flere nye elementærpartikler og vunnet Nobelpriser.

 

Dog er få i tvil om at når LHC står ferdig vil oppdagelsene som vil følge overgå alt som har skjedd i de 50 tidligere årene med glans.  Vi vil lete etter SUSY, vi håper å finne nye kilder til CP-violation og vi SKAL finne Higgs!

 

Og her på CERN befinner altså jeg meg - om enn for en kort stund i historisk perspektiv - arbeidende på de superledende magnetene for ATLAS-detektoren, den største detektoren på LHC.

 

Jeg har fått mye ut av CERN´s sommerforelesninger 2004, og jeg håper også du lærte noe nytt og at du har sett viktigheten av det som gjøres her, nemlig det å utforske yttergrensene av den menneskelige kunnskap om naturen i et internasjonalt og idealistisk samarbeid.  Følg med i avisene fremover; første gang i 2007 når hele greia vil starte langsom opp, og så, kanskje et par år etter dette, det da de første oppdagelsene vil bli publisert.

 

Til slutt; takk for at du gadd å lese disse mailene, som også funka som en bra inspirasjon for meg selv.  Og ikke minst: ikke nøl med å stille spørsmål i fremtiden du eller venner har om CERN! 

 

Erik